Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Funkie - Hosta 13:48, 06 lut 2012

Do góry
Ja także się nieco zawiodłam na tej odmianie. Po pierwsze jest dość mała, słabo przyrasta w kępę i zmiana koloru liści powoduje że nie jest tak atrakcyjna.

Wczesna wiosna

Lato

Zielenieje

Ogrodnik mimo woli 13:46, 06 lut 2012

Do góry
Widok nart od razu powoduje, że się nie rusza od nas i cieszy siębardziej niż my.... teraz z powodu jego wieku i stanu zdrowotnego nie fundujemy mu wyczerpujących podróży, ale ostatnio leżały narty na podłodze,a nasz misiek, położył sieobok, objął je ramieniem i tak spał

Jak znajdę te foto to wstawię, teraz inne..

Turystyka górska ....... jak najbardziej, aż za Minicha weszliśmy..... miłośnik Morskiego Oka....

A tak ciągnie na spacer...za rękaw i pańćka chodź już...... inni już poszli....

Trzeba i o psach....bo jak tylko przyjdzie wiosna, to będą same kwiatuchy... aj, ja, jaj...... co mi tam urośnie i co mi mucha narcyzówka znów zżarła latem???? Ona zżarła, ja dosadziłam..... nie dam się.
Mój przyszły ogród 13:43, 06 lut 2012

Do góry
a proszę bardzo. Dwa ujęcia bo akurat słonko mi świeci (za to lubię ten dom - zimą słońce genialnie dogrzewa)
Ogrodnik mimo woli 13:37, 06 lut 2012

Do góry
Irenko, Agnieszko,Zbyszku to są historię które fajnie ,że wychodzą na światło dzienne i je się opisuje...... od razu lepiej się czujemy w świecie, który czasami przeraża. Matak zabija swoje dziecko... koszmar.
Piszcie w moim wątku, bo to jest nasz ogród i tylko jedna Matka naszych ogrodów - Danusia.
W czterech łapkach staciłam wątek..musze nadrobić......
Opisałąm trochę histori o naszych początkach z psem...... prawie "Saga.." musiałam wrócić do pracy.....wracam, a tu wszystko zjadło. Trudno, opisze innym razem...mam nadzieję, że się jeszcze nie rozstajemy...
Agnieszkę dobrze wyczułam, że warto zostawić jej wątek do czytania Też serducho na dłoni
Irenkę też od razu dodałam do obserowanych jak zobaczyłam psiaki...i że też jest dla nich miejsce... a ten skok to już dopełnienie reszty
I parę innych wątków z uwagi na osobowość właścicieli ogrodów... a o których nie będę teraz pisać....bo
koniec przerwy....potem wskoczę i zobaczę co się dzieje...

A to były ilustracje do opowieści o poczatkach z moim psem.. Opowieść poczeka na przerwę i wenę twórczą.
Ogólnie mój pies nigdy nie jeżdził samochodem, nigdy nie był w domu i nie znał dotyku pod łapkami płytek czy parkietu, na schody nie wszedł. Do balkonu nawet się nie zbliżał...Przez tydzień był wnoszony i znoszony na rękach z 3 piętra.... I 13 maja będzie 10 lat jak jesteśmy razem... i w ten dzień obchodzimy urodziny.... Wzięcie dorosłego psa...nie majac żadnego pojęcia o psach....i bojąc sie ich, to chyba wtedy rozum wogle postradałam... Szalona czasami jestem...ale to było chyba moje największe szaleństwo.... Kompletnie nic nie wiedzielismy o tym psie. I tu ukłon w stronę Zbysia...... i innych co to zrobili.
A teraz popatrzcie
Jazda autem (też z powodu psa kupiliśmy duży samochód

Hirutkowy raj:)) 13:35, 06 lut 2012

Do góry
Dzisiaj następne kwiaty

Mój przyszły ogród 13:29, 06 lut 2012

Do góry
Mój przyszły ogród 13:22, 06 lut 2012

Do góry
Wierzby posadzone wszystkie razem to chyba się zrobi krzaczysko.

Może wkomponować pompy w półkolistą rabate, korespondującą z tą przy tarasie, zwłaszcza że pomp i tak nie ukryjesz, są potrzebne, a widzisz je z okna. Skoro nie da się czegos średnio ładnego schować to czasem warto to wyeksponować. Można otoczyć rabatę pólkoliście brukiem (nie zostanie Ci jakaś kostka po rozebraniu podjazdu z przodu?) i dorzucić obwódkę z niskiej lawendy - tam jest słonecznie prawda? Wierzba ujęta w jakieś regularne ramy będzie mniej nieporządna, a musi być do niej dostęp, żeby dało się przycinać
coć w tym stylu:
(niebieskie to lawenda a brązowe to kostka, wierzby pienne z kropką a krzaczaste bez)

albo lawendę dać po wewnętrznej stronie bruku a te pienne w linii bruku po bokach, wtedy łatwiej z koszeniem

a co to jest ta zielona skrzyneczka na zdjęciu z pompami?
Ogródkowe perypetie:) 13:20, 06 lut 2012

Do góry

Znalazłam ogólny zarys działki z domem. Dł. nie wiem ale coś ponad 20 m szer. 11, przy murku od schodów i tarasu 8 m a z drugiej strony od garażu 4 m.
To tak poglądowo, teraz spróbuję rozmieścić to co narysowałam, abyście zobaczyli czy to ma ręce i nogi.

I to co do do tej pory narysowąłam: i co chyba mi sie jednak nie podoba. Tzn. pracuję nad nowym rozmieszczeniem Rh, zmiany Prunus cembra Stricta na Tsuga canadesis 'Pendula' i wiśnię pisardi na drugą Umbraculifera. Gorzej, że nie mam pojęcia jak połączyć górny prawy róg działki z obsadzeniem skarpy. Może przez połączenie kosodrzewiny i innych niskich karłowych iglaków, przedłużając je na skarpę? Jak myślicie?

Zadowolona jestem jedynie z kąta pod tarasem, pędzla Przemka
Nasz mały raj na ziemi :) 12:57, 06 lut 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Chodzi mi o to zdjecie,bo podoba mi sie to zastawienie.

Małgosiu tak W środku są żurawki a na obrzeżach trzmielina To ogród Syli Zaglądnij do niej tam będziesz miała więcej szczegółów
Ogród w cieniu brzozy 12:55, 06 lut 2012

Do góry
Marzeno, zapraszam, będzie mi miło.
Aniu, skoro tak to już mam nadzieję na spotkania w naszych ogrodach i wymianę doświadczeń różanych i nie tylko.
Rhapsody jest ta sama, tylko masz pewnie młodszy egzemplarz.
A ta rzekoma angielka to teraz wydaje mi się podobna do Bonici, tylko wielkość kwiatu się nie zgadza, gdyż moja ma dość duże, - nie posiadam jej, porównuję tylko ze zdjęć.

Troszkę mojej wiosny
Nasz mały raj na ziemi :) 12:11, 06 lut 2012

Do góry
Chodzi mi o to zdjecie,bo podoba mi sie to zastawienie.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:10, 06 lut 2012

Do góry
Na stronie głównej Ogrodowiska jest mój "artykuł" nt warzywnika - zapraszam!
www.ogrodowisko.pl/artykuly/259-warzywnik-we-wlasnym-ogrodzie

Nasz mały raj na ziemi :) 12:02, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Sebek ma rację

Na śmietnik może jakiś bluszcz z wiciokrzewem japońskim, on przy łagodnych zimach nie zrzuca liści i na dodatek pięknie pachnie Mój do tej pory ma liście.

Przepraszam, wrzuciłam zdjęcie z mojego ogrodu, usunę jak pooglądasz

Przed thujami przydałoby się coś rozjaśniającego rabatę, na lato begonie albo niecierpki w dużych ilościach i jednym kolorze? Nie wiem ile masz tam słońca? Niecierpki są śliczne ale potrzebują wody dużo, przydałoby się kropelkowe nawadniane, albo codziennie solidne podlewanie.

Ewo dziękuję za rady
Nie bardzo przepadam za wiciokrzewem... o bluszczu myślałam tylko raczej nie miałby szans przeżyć zimy bo strasznie wieje... Pod tujami z pewnością coś będzie Begonie nawet by mi pasowały o nawadnianiu na razie mogę tylko pomarzyć ale z konewką czy wężem biegam bardzo często...
Kurcze niecierpki też fajnie wyglądają... :/ I na co się zdecydować?
Zielony Punkt - ogród Finki 11:59, 06 lut 2012

Do góry
finka napisał(a)

A to jednak dla mnie widok zimowy: i okienny i pozaokienny. Pięknie elegancko biały i czerwony. Ślicznie, wrzosy (wrzośćce i inne takie) bardzo dorodne były.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:52, 06 lut 2012

Do góry
Znalazłam fajne obeliski na pnącza Fajnie wyglądałabym na nich moja fasola fioletowa Są prawie 2-metrowe, więc spore.
Takie:

Ogród Ewy :) 11:50, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ewo, pięknie u Ciebie!!! Wyjątkowo pięknie Jestem pod wrażeniem. To raj Wszystko mi się u Ciebie podoba. Nie będę wymieniać, bo zrobili to już moi poprzednicy
Zainteresowało mnie także zdjęcie przy Twoim NIKU, tylko jest bardzo małe i słabo widzę.
Jako, że jesteś ekspertem od róż pnących, bardzo Cię proszę o radę
Ja chciałabym przed swoją furtką od strony domu umieścić kutą podporę w kształcie podobnym do furtki i posadzić różę, która będzie się na nią wspinała. Chciałabym różę o jak najjaśniejszym kolorze. Białą, kremową, względnie blado różową o pokroju kaskadowym i kwiatach nie opadających i śmiecących oraz nie takich bym je musiała fotografować od dołu Wcześniej miałam Dorothy, ale nie podobała mi się, bo kwiaty oglądały podłoże i to co najładniejsze, było niewidoczne dla naszych oczu. Poza tym nie podobał mi się kształt krzaka, taki niesforny i trudny do prowadzenia, bo sztywne gałęzie miał. Może mi doradzisz w tej kwestii? Z góry bardzo dziękuję

Witaj imienniczko

Ekspertką od róż pnących nie jestem Białych róż nie mam więc trudno mi doradzić, jeśli chodzi o bladoróżowe to mam jedną, którą mogę polecić.

Jest to Cinderella, bardzo zdrowa, mocno rosnąca róża, która właściwie jest bezobsługowa, rośnie jak szalona, pięknie kwitnie, nie choruje, nie wymarza ( nie okrywana wcale) kwiaty pachną, długo się trzymają.

Krzew bez kwiatów, jeden!
A tak kwitnie

Borówcowy raj 11:46, 06 lut 2012

Do góry
Jesteście bardzo pomocnymi i bezinteresownymi ludźmi. Takich dzisiaj coraz mniej. Dziękuję Wam za to. Jałowce Skyrocket sadziłam w odległości 90-100 cm za radą Pani ze szkółki, ale niestety to był błąd. Taka odległość wydaje mi się zbyt duża. Zrobię zdjęcie tego żywopłotu bliżej wiosny to pokażę, że wygląda on już trochę inaczej, niż na zamieszczonych zdjęciach. Walczymy z nim co roku, żeby się zwarł, obcinamy z boków i z czubka, ale jeszcze między niektórymi mam prześwity. Zima 2010-2011 była dla niego koszmarna, połamał się przez śnieg i złapał przędziorka, ale daliśmy radę i po radykalnym cięciu odbił. Nie polecam Wam tego jałowca, sto razy piękniejsze są thuje, zwłaszcza Szmaragd, którego mam wokół śmietnika. Żywa zieleń i się chyba tak nie wyłamuje. Po drugiej stronie płotu mam jałowca Canaertii, ten zdecydowanie bardziej nadaje się na żywopłot, nie wyłamuje się tak i szybko mamy zwartą zieloną ścianę.
Siatka na krety to chyba dość kosztowne prawda? A o jakich oczkach? Metalowa czy plastikowa? W tym roku zmniejszam rozmiar trawnika, to może dam radę finansowo.
Richie, dziękuję za radę odnośnie placyku. Wymyśliłam już coś sobie i wstawię, jak narysuję.
Pozdrawiam.

borówcowy-raj
Ogród Ewy :) 11:45, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ewo, pięknie u Ciebie!!! Wyjątkowo pięknie Jestem pod wrażeniem. To raj Wszystko mi się u Ciebie podoba. Nie będę wymieniać, bo zrobili to już moi poprzednicy
Zainteresowało mnie także zdjęcie przy Twoim NIKU, tylko jest bardzo małe i słabo widzę.
Jako, że jesteś ekspertem od róż pnących, bardzo Cię proszę o radę
Ja chciałabym przed swoją furtką od strony domu umieścić kutą podporę w kształcie podobnym do furtki i posadzić różę, która będzie się na nią wspinała. Chciałabym różę o jak najjaśniejszym kolorze. Białą, kremową, względnie blado różową o pokroju kaskadowym i kwiatach nie opadających i śmiecących oraz nie takich bym je musiała fotografować od dołu Wcześniej miałam Dorothy, ale nie podobała mi się, bo kwiaty oglądały podłoże i to co najładniejsze, było niewidoczne dla naszych oczu. Poza tym nie podobał mi się kształt krzaka, taki niesforny i trudny do prowadzenia, bo sztywne gałęzie miał. Może mi doradzisz w tej kwestii? Z góry bardzo dziękuję

Witaj imienniczko

Ekspertką od róż pnących nie jestem Białych róż nie mam więc trudno mi doradzić, jeśli chodzi o bladoróżowe to mam jedną, którą mogę polecić.

Jest to Cinderella, bardzo zdrowa, mocno rosnąca róża, która właściwie jest bezobsługowa, rośnie jak szalona, pięknie kwitnie, nie choruje, nie wymarza ( nie okrywana wcale) kwiaty pachną, długo się trzymają.

Krzew bez kwiatów, jeden!
A tak kwitnie

A czy ta Cinderella ma pędy wiotkie, czy sztywne?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:41, 06 lut 2012

Do góry

Puste pole z wysepką kwiatową 11:27, 06 lut 2012

Do góry
No, nareszcie się doczekałam!!! Zapraszam na sesję zdjęciową mojego hipka. Zidentyfikowalam go jako Minerwa - ale całkowitej pewności nie mam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies