Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasz mały raj na ziemi :) 12:11, 06 lut 2012

Do góry
Chodzi mi o to zdjecie,bo podoba mi sie to zastawienie.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:10, 06 lut 2012

Do góry
Na stronie głównej Ogrodowiska jest mój "artykuł" nt warzywnika - zapraszam!
www.ogrodowisko.pl/artykuly/259-warzywnik-we-wlasnym-ogrodzie

Nasz mały raj na ziemi :) 12:02, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Sebek ma rację

Na śmietnik może jakiś bluszcz z wiciokrzewem japońskim, on przy łagodnych zimach nie zrzuca liści i na dodatek pięknie pachnie Mój do tej pory ma liście.

Przepraszam, wrzuciłam zdjęcie z mojego ogrodu, usunę jak pooglądasz

Przed thujami przydałoby się coś rozjaśniającego rabatę, na lato begonie albo niecierpki w dużych ilościach i jednym kolorze? Nie wiem ile masz tam słońca? Niecierpki są śliczne ale potrzebują wody dużo, przydałoby się kropelkowe nawadniane, albo codziennie solidne podlewanie.

Ewo dziękuję za rady
Nie bardzo przepadam za wiciokrzewem... o bluszczu myślałam tylko raczej nie miałby szans przeżyć zimy bo strasznie wieje... Pod tujami z pewnością coś będzie Begonie nawet by mi pasowały o nawadnianiu na razie mogę tylko pomarzyć ale z konewką czy wężem biegam bardzo często...
Kurcze niecierpki też fajnie wyglądają... :/ I na co się zdecydować?
Zielony Punkt - ogród Finki 11:59, 06 lut 2012

Do góry
finka napisał(a)

A to jednak dla mnie widok zimowy: i okienny i pozaokienny. Pięknie elegancko biały i czerwony. Ślicznie, wrzosy (wrzośćce i inne takie) bardzo dorodne były.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:52, 06 lut 2012

Do góry
Znalazłam fajne obeliski na pnącza Fajnie wyglądałabym na nich moja fasola fioletowa Są prawie 2-metrowe, więc spore.
Takie:

Ogród Ewy :) 11:50, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ewo, pięknie u Ciebie!!! Wyjątkowo pięknie Jestem pod wrażeniem. To raj Wszystko mi się u Ciebie podoba. Nie będę wymieniać, bo zrobili to już moi poprzednicy
Zainteresowało mnie także zdjęcie przy Twoim NIKU, tylko jest bardzo małe i słabo widzę.
Jako, że jesteś ekspertem od róż pnących, bardzo Cię proszę o radę
Ja chciałabym przed swoją furtką od strony domu umieścić kutą podporę w kształcie podobnym do furtki i posadzić różę, która będzie się na nią wspinała. Chciałabym różę o jak najjaśniejszym kolorze. Białą, kremową, względnie blado różową o pokroju kaskadowym i kwiatach nie opadających i śmiecących oraz nie takich bym je musiała fotografować od dołu Wcześniej miałam Dorothy, ale nie podobała mi się, bo kwiaty oglądały podłoże i to co najładniejsze, było niewidoczne dla naszych oczu. Poza tym nie podobał mi się kształt krzaka, taki niesforny i trudny do prowadzenia, bo sztywne gałęzie miał. Może mi doradzisz w tej kwestii? Z góry bardzo dziękuję

Witaj imienniczko

Ekspertką od róż pnących nie jestem Białych róż nie mam więc trudno mi doradzić, jeśli chodzi o bladoróżowe to mam jedną, którą mogę polecić.

Jest to Cinderella, bardzo zdrowa, mocno rosnąca róża, która właściwie jest bezobsługowa, rośnie jak szalona, pięknie kwitnie, nie choruje, nie wymarza ( nie okrywana wcale) kwiaty pachną, długo się trzymają.

Krzew bez kwiatów, jeden!
A tak kwitnie

Borówcowy raj 11:46, 06 lut 2012

Do góry
Jesteście bardzo pomocnymi i bezinteresownymi ludźmi. Takich dzisiaj coraz mniej. Dziękuję Wam za to. Jałowce Skyrocket sadziłam w odległości 90-100 cm za radą Pani ze szkółki, ale niestety to był błąd. Taka odległość wydaje mi się zbyt duża. Zrobię zdjęcie tego żywopłotu bliżej wiosny to pokażę, że wygląda on już trochę inaczej, niż na zamieszczonych zdjęciach. Walczymy z nim co roku, żeby się zwarł, obcinamy z boków i z czubka, ale jeszcze między niektórymi mam prześwity. Zima 2010-2011 była dla niego koszmarna, połamał się przez śnieg i złapał przędziorka, ale daliśmy radę i po radykalnym cięciu odbił. Nie polecam Wam tego jałowca, sto razy piękniejsze są thuje, zwłaszcza Szmaragd, którego mam wokół śmietnika. Żywa zieleń i się chyba tak nie wyłamuje. Po drugiej stronie płotu mam jałowca Canaertii, ten zdecydowanie bardziej nadaje się na żywopłot, nie wyłamuje się tak i szybko mamy zwartą zieloną ścianę.
Siatka na krety to chyba dość kosztowne prawda? A o jakich oczkach? Metalowa czy plastikowa? W tym roku zmniejszam rozmiar trawnika, to może dam radę finansowo.
Richie, dziękuję za radę odnośnie placyku. Wymyśliłam już coś sobie i wstawię, jak narysuję.
Pozdrawiam.

borówcowy-raj
Ogród Ewy :) 11:45, 06 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ewo, pięknie u Ciebie!!! Wyjątkowo pięknie Jestem pod wrażeniem. To raj Wszystko mi się u Ciebie podoba. Nie będę wymieniać, bo zrobili to już moi poprzednicy
Zainteresowało mnie także zdjęcie przy Twoim NIKU, tylko jest bardzo małe i słabo widzę.
Ja chciałabym przed swoją furtką od strony domu umieścić kutą podporę w kształcie podobnym do furtki i posadzić różę, która będzie się na nią wspinała. Chciałabym różę o jak najjaśniejszym kolorze. Białą, kremową, względnie blado różową o pokroju kaskadowym i kwiatach nie opadających i śmiecących oraz nie takich bym je musiała fotografować od dołu Wcześniej miałam Dorothy, ale nie podobała mi się, bo kwiaty oglądały podłoże i to co najładniejsze, było niewidoczne dla naszych oczu. Poza tym nie podobał mi się kształt krzaka, taki niesforny i trudny do prowadzenia, bo sztywne gałęzie miał. Może mi doradzisz w tej kwestii? Z góry bardzo dziękuję

Witaj imienniczko

Ekspertką od róż pnących nie jestem Białych róż nie mam więc trudno mi doradzić, jeśli chodzi o bladoróżowe to mam jedną, którą mogę polecić.

Jest to Cinderella, bardzo zdrowa, mocno rosnąca róża, która właściwie jest bezobsługowa, rośnie jak szalona, pięknie kwitnie, nie choruje, nie wymarza ( nie okrywana wcale) kwiaty pachną, długo się trzymają.

A tak kwitnie

A czy ta Cinderella ma pędy wiotkie, czy sztywne?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:41, 06 lut 2012

Do góry

Puste pole z wysepką kwiatową 11:27, 06 lut 2012

Do góry
No, nareszcie się doczekałam!!! Zapraszam na sesję zdjęciową mojego hipka. Zidentyfikowalam go jako Minerwa - ale całkowitej pewności nie mam.

Ogród Ewy :) 11:08, 06 lut 2012

Do góry
ewaglen napisał(a)
Tymczasem wkleję zdjęcie tego miejsca, byś wiedziała o co mi chodzi (potem je usunę).

Witaj imienniczko

A tak kwitnie

Ogród Ewy :) 10:59, 06 lut 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dzidko, takie przejście można zrobić w większości ogrodów, trzeba tylko znaleźć miejsce. To budował mój M samodzielnie, a nie jest budowlańcem

To tym bardziej należą się słowa uznania.
Jest tu wszystko co lubię : cegła, meandrująca granitowa ścieżka, kute metalowe elementy. I to wszystko pośród bujnej roślinności.
Słowa uznania i dla budowlańca, i dla ogrodnika.

Witaj Dzidko

Słowa uznania z Twoich ust to naprawdę zaszczyt, zaczęłam wczoraj zwiedzać Twój ogród i jestem nim zauroczona! Jeszcze, nie skończyłam wędrować dlatego się nie wpisałam
Ania i róże i cała reszta :) 10:48, 06 lut 2012

Do góry

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:47, 06 lut 2012

Do góry
Irenko, tyczki przydają się do wszystkiego, a więc radzę ci kupić na all.. od razu całą paczkę. Wyjdzie taniej, niż gdybyś kupowała w ogrodniczym pojedynczo

Aniu, to nie kwestia ziemi, bo u mnie na piachu też się pokładają. Szczególnie jedna odmiana, bardzo ładna, ale strasznie wkurzająca przez to pokładanie. Chyba ją w ogółe wyautuję.

Jeszcze kilka irysków.

A ten irysek jest z grupy IRYSÓW HOLENDERSKICH. Wyrastają z cebulek, a nie tak jak irysy bródkowe wyrastające z kłączy.
Ania i róże i cała reszta :) 10:44, 06 lut 2012

Do góry
I jeszcze kilka
Ania i róże i cała reszta :) 10:42, 06 lut 2012

Do góry
Lubię także różowe inne rośliny
lilie

mieczyki

floksy

tawułki
.
Ania i róże i cała reszta :) 10:31, 06 lut 2012

Do góry
Jak już wyznałam swoją miłość do róż w jasnych odcieniach różu to oto kilka moich ukochanych

Giardina

Aphrodite

Octavia Hill

Granny

.
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:24, 06 lut 2012

Do góry
Najlepszym sposobem na czystą wodę jest posadzenie odpowiedniej ilości roślin. Jeśli w wodzie jest to niemożliwe (można dać w koszach grzybienie lub grążele) to obok należy zbudować oczyszczalnię glebowo - korzeniową z wymuszonym przepływem wody.

Jesienią po wykonaniu stawu

Wiosną następnego roku

Bujna roślinność w strefie oczyszczającej

Druga część stawu nie ma ani jednej rośliny, bo tak zażyczył sobie właściciel ogrodu

Róże w naszych ogrodach 09:36, 06 lut 2012

Do góry
Kontynuuję swoj różany alfabet

G

Gartentraume

Ghita Reneissance

H

Heidi Klum

Heritage

Mój przyszły ogród 09:24, 06 lut 2012

Do góry
Nie, ten winobluszcz na płocie to kiepski pomysł, wpadł mi do głowy, kiedy pisałam posta. Pnącze zostaje tylko na pergoli. Zachęciłaś mnie do tego bluszczu. Dotąd bluszcz kojarzył mi się cmentarnie (nie wiem czemu). W jakim czasie jest z stanie zarosnąć tę "podmurówkę"?
Normalnie sama się na siebie dziś zezłościłam. Było tak ładnie już zaplanowane z Twoją pomocą a tu zachciało mi się brzozy i wszystko wywróciło mi się do góry nogami. A co sądzisz o takim rozstawie hakuro, które narysowałam, wokół tych studni? Czy nie zrobi się z tego wielkie, nieuporządkowane krzaczysko, które do tych bukszpaników i kancików nie przystoi? Pstryknę foto, jak to wygląda dziś.No i to coś pod oknem - 1 szmaragd (ostatni z nadwyżki, dereń biały i bukszpani może te piwonie)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies