Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 18:08, 06 lut 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Wiosny mi się chce i takiego bzu...
Proszę bardzo Aniu

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:08, 06 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Pełne są cudnie, ubielbiam białe z dodatkiem fioletu

Ja też .
Mam sporą słabość do kwiatów z nurką fioletu .

i ja też

Oooo - to mamy tą samą chorobę

Dlatego będę szukać takich petunii jak Danusia miała u siebie latem - od bieli do fioletu

Mój ogród 18:07, 06 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia parkowe. Przy dużym mrozie zdarza się ze ptaki zamarzają w wodzie. Kaczki maja spory kawałek wody ale jeden łabędź albo siedzi na lodzie albo już przymarzł.Mam nadzieję że tam ktoś tego pilnuje.Piękny ten wodospadzik.Ja tez będę czekac na wiosenne i letnie zdjęcia parku.

Dzięki wszystkim za odwiedzenie mojego wątku.
Bogdziu ludzie dokarmiają ptaki, a czy ktoś je pilnuje - nie wiem. Łabędzie zimą zawsze widziałam na Wiśle, w tym roku są na Zgłowiączce. Nie widziałam, żeby jakiś łabędź był przymarznięty.Myślę, że jest jakaś instytucja w mieście, która zajmuje się tymi pięknymi ptakami.
Nikt nie spodziewał się tak srogiej zimy, przecież tak długo było ciepło. Wisła w pod Włocławkiem do połowy zamarznięta, na środku widziałam płynący nurt. Tak wyglądała Wisła pod Włocławkiem w niedzielę.

Rajski ogród Ani 18:06, 06 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękny ten bez . Juz czuję jego zapach.
Bożenko dla Ciebie ta gałązka
Nadzieja na spełnienie marzeń 18:02, 06 lut 2012

Do góry
Projekt powoli przerysowuję na kartkę w kratkę i w między czasie kończę lewą stronę rabat.

Ze względu na to, że tu najdłużej operuje słońce zdecydowałam się na róże. OOOOJJJJJ, ciężko było wybrać. I tak mi zostało parę, których nie mam gdzie upchnąć....

Nie mam w ogóle doświadczenia w tworzeniu rabat z różami, trudno tez znaleźć inspiracje coby podpatrzeć z czym róże najlepiej się komponują...

Dobrze, no to projekt a poniżej objaśnienia dokładniejsze

Na samej górze szare koło w żwirku, nad którym pomagała mi myśleć trochę Sylwia (czy to na 100% będzie koło to nie wiem), z tyłu pergola i na niej róże 'Jasmina' na zmianę z powojnikiem (jakim?) - nie ujęłam tego na rysunku.

Na prawo od koła żwirowego hortensje podsadzone różami, te z kolei podsadzone bodziszkiem bo wydaje mi się że tu już trochę cienia będzie (zachód jest "na górze rysunku") - tu nie wiem czy kwiaty hortensji i róż nie będą "rywalizować" ze sobą "które ładniejsze"...

Od koła w dół perukowiec podsadzony różami okrywowymi białymi, na brzegu dzwonki

Dalej w dół róże podsadzone karłowymi odmianami sosen

Potem stożek - tu nie wiedziałam co wymyślić i pomyślałam o stożku z cisa podsadzonym turzycą - duży znak zapytania ????? bo nie jestem tego pewna. Może ktoś ma inny pomysł ???

Dalej znów róże w nich "rozsypane" ostrózki, z przodu żurawki i na brzegu lawenda.

Z tyłu budleja.

Ta mała różowa gwiazdka to rosnąca tam wiśnia 'Amanogawa' - nie mam zamiaru jej przesadzać.
Obok i dookoła pomyślałam aby zasadzić berberysy 'Carpet Green' przeplatane kosodrzewiną (nie narysowane) - nie wiem czy to dobry pomysł ????

Rabatę kończy sosna bośniacka 'Compact Gem', obok wierzba 'Hakuro-nishiki' (mam ja w innym miejscu i muszę gdzieś upchnąć), z przodu róże (ZNÓW !! podsadzone czyśćcem wełnistym.

No i teraz jak na to patrzę to nie wiem czy nie za dużo różnych gatunków tu dałam.... chociaż ta rabata jest dosyć duża - ma około 30 metrów długości....

Sama nie wiem....

Teraz to musze tu sprowadzić ekspertów od róż

Pogaduchy skowronków 18:01, 06 lut 2012

Do góry
Marta, mówisz i masz.

Rajski ogród Ani 18:01, 06 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jeszcze miesiąc i będzie wiosennie...już odliczam dni, a kwiatuszki Aniu przecudne
Aniu a za miesiąc już może będzie tak

Ogród irci 17:57, 06 lut 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 17:56, 06 lut 2012

Do góry
Mam też dzwonki karpackie, które dość mocno się rozrastają i rozsiewają, że trzeba je ograniczać

i dzwonki skupione, których kłącza też trzeba pilnować aby nie zdominowały rabaty

Ogród irci 17:53, 06 lut 2012

Do góry
a razie z tęsknoty za winosną delektuję się tym, co było

Ogród w Alei Lipowej... 17:51, 06 lut 2012

Do góry
o proszę jak zmieniły kolorek

Rajski ogród Ani 17:44, 06 lut 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,widzę u ciebie dzwonki,które uwielbiam.Powiedz mi czy one faktycznie kwitna tylko w drugim roku od posiania i giną?U mnie pięknie kwitły w ubiegłym roku,to w tym roku już ich nie zobaczę?
Kupiłam sobie teraz z tego gatunku pełne.
Mołgosiu dzwonki okazałe mam kilka lat, to z tej przyczyny, że po przekwitnieniu, nie usuwam wszystkich kwiatostanów, pozwalam dojrzeć nasionom, które się wysiewają i do końca lata wschodzą. Na jesieni są już dość duże siewki, które zostawiam do przyszłego roku, na wiosnę przesadzam w różne miejsca na rabatach lub pozostawiam nietknięte, wszystkie młode kwitną i tak co roku mam zamknięty cykl rozrostu dzwonków okazałych

Rajski ogród Ani 17:35, 06 lut 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ależ piękne masz widoki!
Basiu mam wokół siebie trochę przestrzeni często ją fotografuję, zmienność pór roku, wschody i zachody słońca...

Ania i róże i cała reszta :) 17:33, 06 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Witam serdecznie Bogusiu
Rajski ogród Ani 17:31, 06 lut 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
Od razu zrobiło się cieplej i weselej
Masz rację kolory poprawiają nastrój

Ania i róże i cała reszta :) 17:31, 06 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
I wszystko w podobnym kolorze!Hanusia już nigdy się nie nauczy rezygnować z czerwieni i żółci!

A ja też nie rezygnowałam

.
Ania i róże i cała reszta :) 17:29, 06 lut 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Aneczko, nie zmeścisz ani jednej róży?? .

Wandziu, działasz jak i ja .
Mój M. wie o dwóch różach a też będzie 7.... .

Agnieszko, pora zmienić nastawienie do swoich róż. Najbardziej chorowite róże to zwykle róże herbatnie, wielkokwiatowe. Masz takie?
Róż jest ogromny wybór, co roku powstaje mnóstwo nowych, czasem ulepszonych odmian. Może warto kupić takie prostsze w obsłudze?

Irenko, ślicznie dziękuję .
Ale róża, która wkleiłaś to nie Westerland, tylko Mary Rose. Jeszcze piękniejsza .

no proszę pomieszałam karteczki, dziękuje i już sobie zapisuję co mam!
Rajski ogród Ani 17:27, 06 lut 2012

Do góry
MAJ 2010

Ania i róże i cała reszta :) 17:24, 06 lut 2012

Do góry
Aneczko, nie zmeścisz ani jednej róży?? .

Wandziu, działasz jak i ja .
Mój M. wie o dwóch różach a też będzie 7.... .

Agnieszko, pora zmienić nastawienie do swoich róż. Najbardziej chorowite róże to zwykle róże herbatnie, wielkokwiatowe. Masz takie?
Róż jest ogromny wybór, co roku powstaje mnóstwo nowych, czasem ulepszonych odmian. Może warto kupić takie prostsze w obsłudze?

Irenko, ślicznie dziękuję .
Ale róża, która wkleiłaś to nie Westerland, tylko Mary Rose. Jeszcze piękniejsza .

A jakie są Wasze pomysły? 17:20, 06 lut 2012

Do góry
Ja również proszę o pomoc
To jest ostatnio miejsce które pochłania każdą moja wolna chwilę.

Tu za dawnych czasów

Barwinek mimo przycinania już za bardzo szalał wiec wyrzuciłam go w całosci.
To ta sciana bedzie odnowiona i nie wiem czy widać są tam dwa clematisy a pod oknem wiciokrzew.
ten cis po lewej będzie skrócony i przerobiony w jedną kulę.

Nie mam programu żeby pokazać co chcę ale chciałabym to miejcse zgeometryzować dodać formowane kule trawę i rumiankę

Powiedzmy cos takiego

Co myślicie???

A i to miejsce jest w pół cieniu z lewej jest duży świerk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies