Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 20:17, 07 lut 2012

EwaG napisał(a)
Marku, nie wien czy twórczo, ale rozwijam propozycję Danusi:

Dziękuję za podpowiedzi. Teraz śnieg przykrył wszystko i nie mam też czasu na planowanie, ale na wiosnę na pewno to ruszy z kopyta Otóż skarpa nie jest już taka pusta, bo z prawej co nie napisałem jest zakątek ziołowy: a w nim najpierw lawendy, melisy, szałwie, mięty w trzech czy czterech odnianach (to przy aljece w kwiatki ) Tam gdzie piszesz o krzewach wysokich rosną Lilaki trzy i złotokap oraz cis (uratowany i przesadzony), ale pod samym płotem myślę o wysokich trawach - może trawach pampasowych.
Milka 14:41, 08 lut 2012

A ja jeszcze u ciebie nie byłam! Witam cię serdecznie postaram się przeczytać cały wątek, bo tak lubię. Niestety cosik już nie wyrabiam. Ale rodzynki, warte są uwagi, pozdrawiam
Milka 16:52, 09 lut 2012

Marku, przeczytałam od dechy, do dechy. Twój ogród, to nie lada wyzwanie. Ciekawie oglądało się poszczególne etapy.
Podziwiam konsekwentne podejście w kwestii roślin.
Zakochałam się w tej ścieżynce z kwiatów.
Zachwycił mnie mur i sama budowla
No i......oczywiście dereń jadalny i dereniówka
Pozdrawiam, zajrzę znowu! Będzie znowu inaczej, bo rośliny dojrzeją
dajana 19:38, 19 mar 2012

MarekW napisał(a)
Dziękuję za miłe słowa. Oczywiście pokażę postępy w pracy jak przyjdzie pora Te metalowe podpory są praktyczne ale jak je pogodzić z charakterem ogrodu. Raczej w średniowieczu nie używano elementów metalowych w osłonkach już prędzej kute z żelaza (ale to raczej kosztowna podpora)

Przepraszam przez przypadek skasowałam mój wcześniejszy post Gapcia ze mnie .straszliwa .Troszkę czasu mi zajęło śledzenie twoich poczynań .To był miło spędzony czas ,a moje oczy nacieszyć się nie mogły widokiem Podoba mi się ogromnie twój ogród .
MarekW 09:43, 20 mar 2012

Ogród budzi sę powolutku ze snu i ja też się budzę z pierwszym dniem wiosny. Jak na razie to tylko snieżyczki pokazały swoje małe kwiatki, a krokusy sadzone jesienią dopiero puszczają listki, podobnie już i niektóre tulipany wychodzą z ziemi. Może dziś uda mi się trochę popracować nad wiosennymi porządkami w ogrodzie i pstryknąć pierwssze zdjęcia. W zimie z premedytacją nie popełniłem ani jednej fotografii - dla mnie to trudny widok, choć też może być romantyczny.
MarekW 18:06, 25 mar 2012

Dzisiaj już zdjęcia krokusów które pięknie zakwitły.

zaczyna kwitnąć dereń jadalny

MarekW 18:11, 25 mar 2012

W parku miejskim w Przemyślu już niebiesko od tysięcy kwitących przylaszczek i cebulic dwulistnych. Niesamowity widok gdyż całe wzgórza kwitną na niebiesko

Kaisia 18:40, 25 mar 2012

Marku te przylaszczki są przepiekne, w takiej ilości widoki muszą być imponujące.
Gardenarium 18:42, 25 mar 2012

Wszystkie drobne cebulkowe dają efekt w dużych łanach.

Instagram Ogrodowiska
monteverde 18:55, 25 mar 2012

Cześć Marek dereń kwitnie będzie naleweczka, a jak z tamtego roku już próbowałeś ?
a tych przylaszczek to Ci trochę zazdroszczę