Witam Cię serdecznie i dziękuje za odwiedziny w moim ogrodzie .Twój ogród pięknie urządzasz.,rośliny pięknie skomponowane ,a żurawki śliczne.Warto je mieć ,bo zdobią ogród od wczesnej wiosny do zimy.
powyżej na zdjęciu to naparstnica mertona bardzo piękna gdzie ją kupiłaś?
Aldono obok naparstnicy rośnie szałwia okręgowa (Salvia verticillata).
Zeleźniak Rusela rośnie już długo w ogrodzie. Kupiłam sadzonkę, która z czasem bardzo się rozrosła. Zimuje bardzo dobrze, bez dodatkowego zabezpieczenia. Nie rozmnażałam go z nasion, ale w tym roku bardzo długo nie wycinałam kwiatostanów, zawiązały się nasiona i może się nasiały? Zobaczymy na wiosnę.
Przemku naparstnicę kupiłam na wystawie ogrodniczej w Krakowie u pani Więckowskiej, ona ma szkółkę chyba koło Łodzi.
Żywopłot, przed który chciałam dołem posadzić te jałowce ma prawie 60m długości. Sebku, nie będzie zbyt pstrokato jak posadzę tak na chybił trafił...? Może znajdę tym jałowcom jakieś inne miejsce, bo wyrzucić taką ilość szkoda (w sumie ze 100szt.). Mowa o tym żywopłocie w tle, a to jest widok od strony domu/tarasu.
a tu dzisiejsze cyprysiki groszkowe ( mała część, w sumie jest ich 20 ) i wszystkie wymagają cięcia ( ! ), przed nimi trawnik z kretowiskami ( te białe kopułki...) a za nimi żywopłot z ligustru - do ostrego przycięcia ! ...no, będę miała co robić niedługo !
Ponieważ o pół godz.wcześniej /18.14/ od Danusi zacząłem redagować na swoim wątku pomysł "4 pory roku w ogrodzie", to muszę go zakończyć w tym miejscu.Nie wykluczam.że też przejdę do "wizytówek".