Witajcie Kochani !!!! Pozdrawiam wszystkich cieplutko

Powracam wraz z wiosną , pełna nowego zapału do pracy nad tworzeniem ogrodu. Przez czas zimy na spokojnie przeanalizowałam swoje ubiegłoroczne poczynania ogrodowe i .... niestety zauważyłam dużo błędów. Chyba za szybko chciałam uporać się ze wszystkim . No cóż - będą poprawki.
W tym sezonie już na spojonie, bardziej przemyslanie ( przynajmniej takie mam założenia )
W planach mam modyfikację trzech rabat:
1. Na pierwszy ogień idzie rabata wzdłóż chodnika, tam gdzie rosną trzy kule na pniu. W planach jest zrobienie żywoplociku bukszpanowego. Tylko jeszcze waham się od jakiego miejsca go porowadzić na dole? Czy od rosnących tam kulek bukszpanu czy moze powtórzyc już wystepujący u mnie motyw zawijaska i opleść nim czerwonego klona?
2. Rabata pod oknem. Totalna modyfikacja. Jest to rabata frontowa z wystawą południową. Do tej pory brakowało mi pomysłu zarówno na obsadzenia jak i jej kształt . Ostatnio zaswitała mi myśl, że może jednak hortensje?

w towarzystwie kul i traw.
3. Rabata kulista z różami i katalpą. Niestety róże w większosci nie odbijają po zimie, więc chyba ostatecznie się pożegnam z nimi w tym miejscu. Pozostaje zatem problem czym wypełnić po nich miejsce?
Ponadto musze stoczyć walkę z chwastami w trawniku. Na jesieni pojawilo sie miejscowo bardzo dużo chwastnicy(?).
Nie wiem tez z jakiego powodu wypadło mi połowę żurawek po prawej stronie podjazdu. Juz jesienią nie było śladu po dwóch a tearaz już brakuje znacznie więcej. Nie wiem o może byc przyczyna ich zamierania. Jest to teren pochyły wiec chyba nie miały za mokro? Szkodnik?
No to się rozpisałam

.
Postaram się poszukać zdjęć w.w rabat i wkleić dla lepszego obrazu.
Teraz uciekam do waszych ogrodów bo mam spore zaległości a miłośników Ogrodowiska przybywa i przybywa.