Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 15:05, 18 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Żurawkom wycinamy wiosną tylko brzydkie liście, nic więcej. Z wycinaniem ich lepiej sie nie spieszyć.
Co masz na myśli pisząc "zgrubiałe łodygi"?

Hm każdy ma inną szkołę cięcia
Ja np. Żurawki przycinam przy ziemi i pięknie odrastają już mam je przycięte. Takie zgrubienia robią się na nie ciętych żurawkach a jedynie czyszczonych z suchego.
Zdjęcie z wiosny piękne młode listki.
Bawarka 14:40, 18 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki, muszę poszperać w necie Kiedyś widziałam, ale po tych pustych z botanika miałam obawy, że i te z netu takie mogą być
A niech się dzieje co chce zamówiłam różówy i żółty

Ciekawa jestem bardzo jakie pieknosci zamowilas, pochwal sie Wszedzie moga byc ,,sprzedawcy,, i ,,sprzedawcy,,Mam w domu kilka takich suszek, ciekawe czy ....Ale mnie reka swedzi...rany

Bawarka 14:36, 18 mar 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Kurcze Kasiek Ale dużo pyłu. U Ciebie roślinki większe niż w Naszym rejonie.
Buziaki zostawiam.

Tak, tym razem bardzo nas zasypalo, w nocy spadl troche deszcz, kilka kropel ale poprawy zadnej nie widze.
Basienko, tutaj ogolnie jest cieplejszy rejon to i wiosna zawsze szybciej.
Kwitna forsycje
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 14:09, 18 mar 2022

Do góry
Hej,

Znowu mi się młody rozchorował, kiedy to się skończy?

Sprawdziłam rury na geoportalu, chyba nie jest najgorzej.

Damy radę posadzić w tym pasku klony

Pochwalę się siewkami:

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 12:57, 18 mar 2022

Do góry
To zdjęcie skarpy z 2020 zobaczymy jak będzie w tym roku.
Ogród bez reguł 11:30, 18 mar 2022

Do góry
Takie mi się zrobiły dwa kolaże marcowe
Do wiosny zostały 2 dni

I taki mały ciemiernikowy

Ogród prawie wymarzony … 10:53, 18 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A tu moja hortensja Diamant Rouge ścięta na krótko- wypuszcza Najdłuższy patyk ma 8 cm

Wzięłam z Ciebie przykład i też ostatnio ścięłam swoje Diamant Rouge na krótko Ale moje jeszcze śpią.
Ogród dwunastu kotów 09:36, 18 mar 2022

Do góry
A macie tu jeszcze mój ulubiony zakątek z kocimiętką

Ogród dwunastu kotów 09:21, 18 mar 2022

Do góry
Super, że się wam podoba dokładnie 12 kotów, 6 mieszka z nami w domu a 6 rezyduje na dworze na tej starej ścianie to winobluszcz, to stare zdjęcie, teraz jest bardziej zarośnięta. Najefektowniej wygląda jesienią kiedy jest cała czerwona.
Ogród prawie wymarzony … 09:16, 18 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Nie widzę . Poka strzałką

pomazalam w kółko

I oto tote łodygi pną się w górę … bez liści …
Ogród prawie wymarzony … 08:44, 18 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Do posiadaczy żurawek-to moje ciemne żurawki. Podzielone na jesieni, jak widać odbijają i jak widać nie są zbyt urodziwe Czy te jakby przerosty-te zgrubiałe łodygi mogę wyciąć? Czy ogolić całą i zostawić tylko to co ma być świeże?

Żurawkom wycinamy wiosną tylko brzydkie liście, nic więcej. Z wycinaniem ich lepiej sie nie spieszyć.
Co masz na myśli pisząc "zgrubiałe łodygi"?
Ogród prawie wymarzony … 08:34, 18 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Do posiadaczy żurawek-to moje ciemne żurawki. Podzielone na jesieni, jak widać odbijają i jak widać nie są zbyt urodziwe Czy te jakby przerosty-te zgrubiałe łodygi mogę wyciąć? Czy ogolić całą i zostawić tylko to co ma być świeże?

Ja mam takie 2 szt. Tak samo wyglądaja. Myślalam ze ogrodnicy przy robieniu trawnika mi zdeptali ale taka ich chyba teraz uroda.

Liscie bym zostawila bo do fotosyntezy potrzebne
Ogród prawie wymarzony … 08:08, 18 mar 2022

Do góry
edi75 napisał(a)
Werbena u mnie puszczona na somowolkę ..sieje się sama.Uwielbiam jak przylatują do niej motyle

Moja też się panoszy ale zamierzam ja lekko zdyscyplinować -posadzę w linii. zapewne na krótko
Motyle? A i owszem - u mnie ich pełno

Ogród prawie wymarzony … 07:50, 18 mar 2022

Do góry
A tu moja hortensja Diamant Rouge ścięta na krótko- wypuszcza Najdłuższy patyk ma 8 cm

Ogród prawie wymarzony … 07:44, 18 mar 2022

Do góry

W ogródku Martki 07:41, 18 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
BARDZO sprawdziła mi się ta nasadka-grabki do grabienia traw z rabat, trzonek miałam wcześniej, grabki nabyłam dziś w drodze z pracy i całe szczęście, bardzo ułatwiają porządkowanie.

O właśnie takich grabek szukam. To fiskars? Przynajmniej ma taką kolorystykę. Gdzie to można nabyć? W internecie nie mogę znaleźć. Z tworzywa czy metalowe?

Fajne zakupy. Porządek robisz błyskawicznie
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:34, 18 mar 2022

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Dokladnie, szczegolnie jak tak leza

Uwielbiam twoje psiaki i twoje podejście, brawo Kasiu.
U nas sucho, a u was deszcze, jak to się nie równo układa.
Ogród świeżaka 07:23, 18 mar 2022

Do góry
Dzień dobry,
Mam na imię Robert i chciałbym się przywitać.
Ogrodnik ze mnie na razie taki na pół gwizdka, ale plany są ambitne .
Chciałbym Państwa poprosić o pomoc w poniższej kwestii.
Sytuacja: działka i dom rozlokowane jak na poniższym obrazku. Czerwoną strzałką zaznaczyłem kierunek południowy. Do zagospodarowania są lewa i prawa granica (górna jest zagospodarowana, ale nie zaznaczałem na rysunku), skupmy się na lewej. Cała granica pusta, teren nasłoneczniony w zasadzie cały czas i do tego baaardzo wietrzny (brak sąsiadów). Ziemia dość żyzna, gruba warstwa humusu (40-50cm), niżej piaski z niewielką domieszką gliny (symboliczną), grunt przepuszczalny, płaski.

Chciałbym mieć:
1. u góry po lewej kilka wyższych drzew/krzewów (niebieskie kółka), które zasłonią najbardziej wietrzną część. Docelowo coś o wysokości ok. 8-10m. Myślałem np. o żywotniku Gelderland, może jakieś świerki lub inne żywotniki? Coś zimozielonego, mogą być różne gatunki.

2. niżej (zielony, długi prostokąt) żywopłot ok. 2,5m wysokości. Ściana szczelna, jednorodna (nie np. szmaragdy, które nie tworzą jednorodnej ściany), najlepiej nie szerzej niż 80cm. Może być formowany, może być liściasty (ale nie musi). Myślałem tutaj o grabie, ale chciałbym żeby też dobrze się ten niższy komponował z tymi wyższymi drzewkami, a nie wiem czy liściasty grab dobrze będzie wyglądał w zestawieniu z np. żywotnikiem. Może rozdzielić je jakąś "przekładką", która zgra oba gatunki?
Myślałem też o tuji Aureospicata ładnie ciętej.

Czy pomogą mi Państwo i potwierdzą lub zaprzeczą założeniom?

Ps. czy ktoś może powiedzieć gdzie w okolicach Poznania (lub Wlkp.) znajdę Aureospicatę wysokości ok. 120cm? Znalazłem w jednej szkółce tylko maleństwa 50cm.

Pozdrawiam serdecznie.

Magary Dramaty z Rabaty 00:17, 18 mar 2022

Do góry
Dla Magdy z Wilczego - foliak bez głównego elementu Więcej zdjęć nie znalazłam, jutro zrobię to Ci pokażę ale w tle widać foliak sąsiadów

A foliak, jak foliak, no najtańsza "szklarniowa" opcja... Marzy mi się oczywiście prawdziwa szklarnia ale póki co sama sobie włączyłam hamulce, żeby nie było, że więcej sprzętu niż talentu
O poliwęglanie też myślałam ale odpuściłam z powodów jak wyżej.
Więc mamy foliak, 8 metrów kwadratowych wybraliśmy. Miejsce jedyne możliwe na całej działce - zakładam, że w lecie słońce będzie wyżej Dział Techniczny oczywiście większość elementów przerobił. Konstrukcja zamontowana na krawężnikach, nie bezpośrednio na ziemi. Wszystko wzmocnione i zabezpieczone. Folia będzie przy pomocy listew montowana do krawężników a nie chowana w ziemię. I takie tam pierdółki Gdyby ktoś był zainteresowany jak zwykły foliak przerobić na "mega foliak" to Dział Techniczny chętnie udzieli wszelkich wskazówek
Dla mnie najsłabszym elementem całej zabawy są "drzwi" zamykane na zamki. Nie chcę myśleć co będzie jak się te zamki zepsują... Nie żebym była jakąś mega pesymistką, no ale jakość w dzisiejszych czasach nie jest szczególnie wysoko punktowana

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:38, 17 mar 2022

Do góry
Jeszcze parę zdjęć nowych krokusów, dopiero się rozwijają

Całość wygląda teraz tak

Te jasno fioletowe chyba dokupię, bardzo mi się podobają

I jeszcze moje czosneczki, które posadziałam na jesień w trawach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies