Też chce taką, ale się nie doprosiłam o nazwę w ogrodniczym jedyna nadzieja, że w .... miałam napisać w przyszłym roku.. ale to już w tym będą mieć taką samą Bo była cudownie piękna
Wzajemnie najlepszego
Podziwiam tabele i zestawienie ja z powodu budżetowania w pracy mam chwilowo wstręt do tabelek więć ogrodowo aktulnie bez planowania !
Po co Ci dwie odmiany kiscieni? Sa całkowicie rożne.
Imperata zielona jest baaaaardzo ekspansywna, rosnie jak chwast... Jesteś pewna że ta a nie Red Baron?
Szalwie tej odmiany ma w oferfice nasza Marta Finka, kupiwałam w bardzo dobrej cenie
Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)
Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.
Związać zawsze można...swoją rozwiązałam dopiero po roku...jak się względnie trzymały razem...słabsze pędy wycięłam od razu.Zajmowała zbyt dużo miejsca,zrobił się olbrzymi krzaczor.Teraz mogłam posadzić pod nią byliny...konkretnie rosną tam serduszki.
Z szałwia nie mam problemu...w tym roku sama się wysiała.W ubiegłym wysiewałam pod koniec lutego do doniczek i pikowałam,szybko rosła.Może masz słabe nasionka?...w razie czego mam.
Pięknie kwitła Mariesii krzewuszki swoje podcinam po kwitnieniu ale nigdy nie związywałam a trzeba by było, Bogusiu czy teraz jeszcze można?no i ta szałwia tak mi się podoba a nie mogę jej sobie wyhodować ani w rajskim ani tu czy robię coś nie tak? pozdrówka
Iwonko, dziękuję
Hortensje i bodziszki były sadzone w tym roku, na razie mają jeszcze sporo miejsca, ale gdy się rozrosną, może być go mało nawet na trawy
Do badania ph gleby kupiłam w końcu zwykły kwasomierz, taką płytkę z płynem. Pan z ogrodniczego mówił, że jest dokładniejszy niż elektroniczny, ale wcale nie jestem pewna, czy tak jest
Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?
Halinko - jeśli dobrze rozpoznałam, ta szałwia to prawdziwa lekarska.
Trzy lata temu siałam,
w ubiegłym roku sadziłam na rabatę i tej wiosny pierwszy raz zakwitła, fioletowo/lawendowy kolor i długie kwitnienie ma. nic nie okrywałam, bardzo się rozrasta.
Wiem, że zdolniacha z Ciebie, pamiętam cudne domki dla owadów, a teraz udane wianki, to tak cieszy własnoręczna robota.
Ja przywędrowałam po poradę jak przechowujesz donicę laurowiśni, czytałam u Ewy Pszczółki.
u siebie opisałam, wiosną przekopałam do donicy, a teraz nie wiem co dalej.
Same Serdeczności zostawiam.
Iwonko według mnie to szałwia trawka to carex Prairie Fire, po lewej stronie widać długie łodygi werbeny patagońskiej, a w prawym rogu widać jeszcze żurawki
Wracam od Danusi, gdzie zapytałam się o fotkę, a raczej o zestaw roślin w wykonaniu Danusi. Zielona opisała mi chyba więcej, niż ja zauważyłam. Wklejam zatem Danusiową inspirację z jej opisem: Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/
Piękna prawda?
Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/
Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:
Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?
Danusiu, podpowiesz?