Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Raczkujący ogród Iwony 19:12, 04 sty 2015

Do góry
Witaj Iwonko ,prześledziłam Twoje poczynania w ogródku. Efekt wspaniały, trawnik jak marzenie, hortensje obłędne, szałwia omszona bujnie Ci kwitnie. Wszystko pięknie wygląda.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:50, 03 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ewcia rozszyfrowywuję ....ta siną ....ja jeszcze niedouczona jestem , szałwia zachwyca

Kostrzewa sina
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:39, 03 sty 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Ja nasadziłam szafirków w donice i zadołowałam, liczę na to, że to będą moje wiosenne donice, reszta ma wyjść z ziemi i cieszyć Ale tak bym już dokopała dalej i perovską za cisami posadziła bo to pewniak niezmienny już jest i siną bym podzieliła i w bukszpany z nią poleciała
A hiacynty co zabierałam pzed mrozem do domu z 5 szt. dwa miały kwiaty, a pozostałe liśce tylko wielkie. Ale pięknie pachniały

Ewcia rozszyfrowywuję ....ta siną ....ja jeszcze niedouczona jestem , szałwia zachwyca
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:17, 02 sty 2015

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...rany, boska szałwia...chcę taką w 2015
...no właśnie, najlepszego

Też chce taką, ale się nie doprosiłam o nazwę w ogrodniczym jedyna nadzieja, że w .... miałam napisać w przyszłym roku.. ale to już w tym będą mieć taką samą Bo była cudownie piękna
Wzajemnie najlepszego

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:14, 02 sty 2015

Do góry
...rany, boska szałwia...chcę taką w 2015
...no właśnie, najlepszego
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:21, 30 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)

lista chciajstw

Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)

Podziwiam tabele i zestawienie ja z powodu budżetowania w pracy mam chwilowo wstręt do tabelek więć ogrodowo aktulnie bez planowania !
Po co Ci dwie odmiany kiscieni? Sa całkowicie rożne.
Imperata zielona jest baaaaardzo ekspansywna, rosnie jak chwast... Jesteś pewna że ta a nie Red Baron?

Szalwie tej odmiany ma w oferfice nasza Marta Finka, kupiwałam w bardzo dobrej cenie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:49, 30 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
.....Najlepiej napisz swoją listę potrzeb, to może nie będzie trzeba wszystkiego kupować. Pozdrawiam

lista chciajstw

Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)
Kolorowy ogród na piasku 19:23, 12 gru 2014

Do góry
viva napisał(a)

Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.

Dziękuję Vivo
Kolorowy ogród na piasku 19:16, 12 gru 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Vivo, mam straszne parcie na Leonardo da Vinci i Red Leonardo. Wszystko mi się w nich podoba, kolor i kształt płatków i to, że ponoć są łatwe w obsłudze. Chcę na wiosnę zakupić kilka krzaczków. Proszę doradź co byś z nimi posadziła, żeby kolory pasowały (róże, trawy i byliny). Oczywiście Leonardo w innym miejscu, a Red w innym (bo razem chyba nie pasują). Wszyscy piszą, że kolory tych dwóch odmian są trudne do ogarnięcia, nie widziałam ich na "żywo" więc nie mam pojęcia jak je dopasować i do czego. Zasadniczo nie planuję czerwonego w ogrodzie, ale dla Red Leonardo chyba zrobię wyjątek zwłaszcza, że on ponoć mało czerwony. Głównie róże, fiolety, niebieskości (granatowy), biały.

Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.
W cieniu - zacieniona 17:15, 11 gru 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Pięknie kwitła Mariesii krzewuszki swoje podcinam po kwitnieniu ale nigdy nie związywałam a trzeba by było, Bogusiu czy teraz jeszcze można?no i ta szałwia tak mi się podoba a nie mogę jej sobie wyhodować ani w rajskim ani tu czy robię coś nie tak? pozdrówka
Związać zawsze można...swoją rozwiązałam dopiero po roku...jak się względnie trzymały razem...słabsze pędy wycięłam od razu.Zajmowała zbyt dużo miejsca,zrobił się olbrzymi krzaczor.Teraz mogłam posadzić pod nią byliny...konkretnie rosną tam serduszki.

Z szałwia nie mam problemu...w tym roku sama się wysiała.W ubiegłym wysiewałam pod koniec lutego do doniczek i pikowałam,szybko rosła.Może masz słabe nasionka?...w razie czego mam.
W cieniu - zacieniona 12:30, 11 gru 2014

Do góry
Pięknie kwitła Mariesii krzewuszki swoje podcinam po kwitnieniu ale nigdy nie związywałam a trzeba by było, Bogusiu czy teraz jeszcze można?no i ta szałwia tak mi się podoba a nie mogę jej sobie wyhodować ani w rajskim ani tu czy robię coś nie tak? pozdrówka
Ogród prawie romantyczny 07:07, 08 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?

Iwonko, dziękuję
Hortensje i bodziszki były sadzone w tym roku, na razie mają jeszcze sporo miejsca, ale gdy się rozrosną, może być go mało nawet na trawy
Do badania ph gleby kupiłam w końcu zwykły kwasomierz, taką płytkę z płynem. Pan z ogrodniczego mówił, że jest dokładniejszy niż elektroniczny, ale wcale nie jestem pewna, czy tak jest
Ranczo Edy 19:58, 07 gru 2014

Do góry
eda napisał(a)
Wczoraj wstawiałam ale jakaś awaria była i nie dało się więc dziś
Obcięłam maliny jesienne i pięknie widać książkowe tujki

pigwowiec dzielnie się trzyma i szałwia

A co ten pigwowiec coś mu się poprzestawiało i kwitnie? tujki ładniutkie, a ozdoby też ładne ja nie mam do niczego w tym roku głowy pozdrówka
Ogród prawie romantyczny 17:00, 07 gru 2014

Do góry
Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?
Ranczo Edy 09:29, 07 gru 2014

Do góry
Wczoraj wstawiałam ale jakaś awaria była i nie dało się więc dziś
Obcięłam maliny jesienne i pięknie widać książkowe tujki

pigwowiec dzielnie się trzyma i szałwia

Połowa działki - czyli mam powoli dość 23:51, 06 gru 2014

Do góry
Halinko - jeśli dobrze rozpoznałam, ta szałwia to prawdziwa lekarska.
Trzy lata temu siałam,
w ubiegłym roku sadziłam na rabatę i tej wiosny pierwszy raz zakwitła, fioletowo/lawendowy kolor i długie kwitnienie ma. nic nie okrywałam, bardzo się rozrasta.
Wiem, że zdolniacha z Ciebie, pamiętam cudne domki dla owadów, a teraz udane wianki, to tak cieszy własnoręczna robota.

Ja przywędrowałam po poradę jak przechowujesz donicę laurowiśni, czytałam u Ewy Pszczółki.
u siebie opisałam, wiosną przekopałam do donicy, a teraz nie wiem co dalej.
Same Serdeczności zostawiam.
Ogródek Iwony 17:06, 03 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:

Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?
Danusiu, podpowiesz?

Iwonko według mnie to szałwia trawka to carex Prairie Fire, po lewej stronie widać długie łodygi werbeny patagońskiej, a w prawym rogu widać jeszcze żurawki
Ogródek Iwony 17:05, 03 gru 2014

Do góry
Wracam od Danusi, gdzie zapytałam się o fotkę, a raczej o zestaw roślin w wykonaniu Danusi. Zielona opisała mi chyba więcej, niż ja zauważyłam. Wklejam zatem Danusiową inspirację z jej opisem:

Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/

Piękna prawda?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:55, 03 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?

Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:48, 03 gru 2014

Do góry
Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:

Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Danusiu, podpowiesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies