Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 11:43, 19 mar 2012

Do góry
500 - setka minęła? Nie do wiary!!! Gratulacje!

Ogrodnik mimo woli 11:25, 19 mar 2012

Do góry
Wandziu w ogrodzie, w moim ogrodzie Gdyby nie to, że dzisjaj zimno i pochmuro byłoby ich więcej
A to dowód..specjalnie pobiegłam z aparatem I przy okazji zobaczyłam kolejną odmianę krokusków które się pokazały.... Teraz już nic wiosny nie zatrzyma ...

Początki w Kruklandii 11:20, 19 mar 2012

Do góry
Też sie zastanawiałam czy ogrodowiskowej Juzi dziś życzeń nie złozyc, choc wiem ze nie dzis Justyny ale co tam akurat Ci zdrówko potrzebne więc Juziu zdrówka życzę.

Rododendronowy ogród. 11:13, 19 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bogdziu, na razie zostawiam gratulacje z okazji 5oo-tki, a potem doczytam wszystkie stronki, bo dużo ich przybyło i pachnące hiacynty przesyłam

Irenko , bardzo dziękuje . ale zapachu to masz mnóstwo z tych sześciu kwiatów, wyobrażam sobie.Pieknie wygladaja , takie dorodne. Dzięki.
Rododendronowy ogród. 11:11, 19 mar 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Bogdziu, moje wielkie GRATULACJE. Pół tysiączka to już spore osiągnięcie
Przyjmij ode mnie z tej okazji skromny fiołeczek.

Wandziu bardzo mi miło Cie widziec bo ostatnio nawet w swoim watku nieczesto bywasz , a tu taka niespodzianka. Bardzo ci dziękuję.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:06, 19 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie na drzwiach zawisł już dziś pogrubiony wianek

Jednak muszę go poprawić, bo jajowaty się zrobił. No i za mało bluszczu. Dodałem też bukszpany.

Sebek, nieustannie mnie zadziwiasz Brawo! Jest pięknie!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:04, 19 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich szerokim uśmiechem
Już projekt ogrodu jest klepnięty i gotowy Jest cudnie. ale co tam będę Wam opowiadała, lepiej zrobię jak uchylę rąbka tajemnicy :0)
A więc zaczynamy.
Nie będzie tak jak planowałam na początku przygody z prokjektowaniem samodzielnym - I dobrze!!
Miało być minimalistycznie i bez kolorów, ale że z czasem jak oglądłam w necie inspiracje to się mi pozmieniało i będzie - jak to trafnie ujęła kiedyś Magnolia - NOWOCZEŚNIE W DUCHU NATURALISTYCZNYM
Główną rolę zagraja trawy, będzie kilka sztuk większych drzew oraz byliny i krzewy.
Dal jasności obrazu wklejam kilka inspiracji które pojawią się w przybliżonym klimacie w moim wyczekanym ogrodzie:
Będą czosnki w trawie

Będą jeżówki w trawach

Będę też próbowała stworzyć BONSAI z graba przy tarasie coś na styl

Co poza tym, będzie gabion a zza niego będą wyglądały trawy i jarzminki.
Zaprojektowany jest też żywopłot z graba (rzadki) prowadzony w formie ściany na rozpiętych linkach, odgradzający warzywnik.
Będą buki i klony tatarskie i tojeść orszelinowata i bukszpany i cisy i hortensje.
Strzasznie mi się podoba to co zostało zaprojektowane i zamierzam to bardzo rzetelnie zrealizować.
Rododendronowy ogród. 11:02, 19 mar 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Bogdziu mam pytanie,
posadziłam Rh zgodnie ze wskazówkami, ale tak się zastanwiam żeby je zagęszczć to może poobrywać niektórym gałązkom pąki?? Chodzi mi ot te wyższe

Czy zostawić je w tym roku w spokoju??

Joasiu a dlaczego je tak gęsto posadziłaś? Rododendronom trzeba dac dużo miejsca , zależy to od gatunku ale się przyjmuje ze 1m kwadratowy na jednego rh musi byc, no chyba ze to nie jest miejsce docelowe ale i tak trzeba by rzadziej. Wiele osób do mnie pisze i juz nie pamietam czy Ty tylko tymczasowo je tam sadzisz. Co do pączków to ja bym nie obrywała bo wprawdzie takie postępowanie służy zagęszczaniu ale nie ma pewnosci czy z tych małych pączków wyrosną pedy, nie zawsze wyrastają i wtedy efekt będzie odwrotny. Cunninkhamy to gęste rododendrony i moim zdaniem same sie wystarczająco zagęszczą z wiekiem, więc nie rób tego, po co ryzykowac.
Targi Ogrodów i Małej Architektury Plantexpo, Łódź, 23-25 marca 2012 10:47, 19 mar 2012

Do góry
Rododendronowy ogród. 10:39, 19 mar 2012

Do góry
Bogdziu, na razie zostawiam gratulacje z okazji 5oo-tki, a potem doczytam wszystkie stronki, bo dużo ich przybyło i pachnące hiacynty przesyłam

Rododendronowy ogród. 10:26, 19 mar 2012

Do góry
Bogdziu, moje wielkie GRATULACJE. Pół tysiączka to już spore osiągnięcie
Przyjmij ode mnie z tej okazji skromny fiołeczek.

Ogródkowe perypetie:) 10:21, 19 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Planu jeszcze nie mam..ale zaczyna się weekend, dam radę
Za to mam pytanie..wiecie co to za roslina?
Dostałam to to mało wymagające, jak zauważyłam, lubi dużo słońca, ale co to nie wiem

Nie wiem... Ale przekleję do wątku z rozpoznawaniem

Dziękuję Sebek.
Ogródkowe perypetie:) 10:20, 19 mar 2012

Do góry
Jak wszyscy orobiłam sie w ogródku, chociaż roślin za dużo jeszcze nie ma. Ale lawenda przycięta, zgrabione, warzywniak gotowy, wrzosy przycięte, krzewy również itd. No i padłam zdjęć nie zrobiłam, nadrobię. Za to jak wczoraj stałam na tarasie, to doszłam do wniosku, że mojej hakuro nie będę spod tarasu przesadzała, bo jej tam dobrze i fajnie wygląda A to mnie ma się przecież podobać I teraz pasowałoby ją czymś podsadzić. Może kulka bukszpanowa do tego i jakiś niski płożący iglak?? Tylko jaki? Może cyprysik i coś do tego jeszcze.. i tutaj utknęłam

mówimy o tym:

Wieczorem wstawię plan, który udało mi się narysować przy winku, mam nadzieję, że będzie ok

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:19, 19 mar 2012

Do góry
Witam, co to za iglaczek? Dostałam od znajomego ,który nazwy nie zna.Przezimował u mnie , a teraz chyba trzeba by było go uformować , ale jak?
Ogródek Hanusi po zimie 10:14, 19 mar 2012

Do góry
Hanusia miłych gości dziś częstuje,bo w tym dniu mój ojciec swoje imieniny wyprawiał,a i siostrę mam w tym dniu urodzoną.Mam więc rodzinne święto,choć solenizant już z aniołkami świętuje.Zapraszam
Rododendronowy ogród. 10:13, 19 mar 2012

Do góry
Bożenko, jeszcze na 500 ani się obejrzałam, a tu kolejne świętowanie... trochę spóźniona więc jestem... myślę, jakie to będziemy cudności oglądać u Ciebie w maju
na razie mój skromny kwiatek...

PS wczoraj dokupiłam magiczną siłę do rh, ale zaaferowana byłam pakowaniem pergoli i kratek do pnączy i... zostawiłam przy kasie ten nawóz...oczywiście trudno, ale taki mały pech...
Przedogródek Agniechy973 10:12, 19 mar 2012

Do góry
Magnolio, podzieliłam w sobotę kostrzewę (jeszcze kilka mi zostało, ale zdrówko poległo). Mam nadzieję, że się przyjmie. Nie dało się dzielić ręcznie, musiałam ciąć nożem, bardzo zbita była. Podzieliłam każdą aż na 4 części. Śmieją się ze mnie wszyscy, że trawnik flancuję.

Początki w Kruklandii 10:06, 19 mar 2012

Do góry
Też się dołączam do życzeń imieninowych
Samych pogodnych dni i ogrodowiskowego ogrodu
Początki w Kruklandii 10:02, 19 mar 2012

Do góry
Józi wszystkiego najlepszego imieninowego!
Rododendronowy ogród. 10:01, 19 mar 2012

Do góry
Bogdziu mam pytanie,
posadziłam Rh zgodnie ze wskazówkami, ale tak się zastanwiam żeby je zagęszczć to może poobrywać niektórym gałązkom pąki?? Chodzi mi ot te wyższe

Czy zostawić je w tym roku w spokoju??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies