Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

IPM Essen 2012 10:32, 28 sty 2012

Do góry
Viburnum farreri "Candidissimum"

Viburnum tinus Spirit

Camellia japonica "Alba Plena"

Ogrodnik mimo woli 10:25, 28 sty 2012

Do góry
Bożenka, ty na zakupach, a ja mam tyle ciekawego.... byliśmy świadkami ZBRODNI doskonałej....
Mój M. już z wisionki przewiesza słoninkę na bardziej gęste drzewo.... Popatrz co widział, ja zdążyłam dobiec z aparatem do okna i tylko taki dowód zbrodni uchwycić.... w locie, jak już odlatywał ze zdobyczą wyszło nieostre.... Nie mam też ujętego samego morderstwa..... jest tylko śwadek naoczny mój M. Wziął wronę w swoje szpona i odleciał...... drań jeden.
IPM Essen 2012 10:24, 28 sty 2012

Do góry
Oto wzór prawidłowego sadzonkowania lawendy, cudnie to wyglądało

I takie sadzonki

Coś dla miłośników traw - Carex testacea

Przystrojony bukszpan

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:21, 28 sty 2012

Do góry
To może ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze.
Namawiam usilnie na żurawki, mam u siebie kilkadziesiąt odmian i prawie wszystkie doskonale sobie radzą. Zasada jest taka, że te o ciemnych liściach rosną na słońcu, a jasne wolą w półcieniu. Natomiast ja mam na jednej rabacie poprzelatane kontrastowo i wszystkie rosną jednakowo dobrze. Rozrastają się niesamowicie szybko i po jednym sezonie z jedenj sztuki możesz mieć trzy. Dodam, że ziemię mam piaszczystą, a podlewam umiarkowanie.
Pozwól, że zamieszczę zdjęcie, potem usunę.

Co do kocimiętki, to mam z nią bardzo złe doświadczenie z powodu kotów. Jak sama nazwa wskazuje, ciągną do niej stada kotów z całej okolicy. Gdy miałam małe sadzonki, kwitły pięknie, bo koty jeszcze nie zdązyły jej wyniuchać, natomiast w kolejnych latach tarzały się w niej tak mocno, ze wytarły ją do łysej gleby. Potem przychodziły jeszcze wąchać samą ziemię. Zwróc na to uwagę. Chociaż niektóre osoby piszą, że nie mają z tym problemów. Może to kwestia odmian kocimiętki
Ogrodnik mimo woli 10:19, 28 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,mój tez jest z 2009 r ,ale twój to kolos przy moim i pewnie bedzie kaprysny co do kwitnienia.Czy twojemu jesienią liście przebarwiaja się na czerwony kolor?

Nie, mój jest zielony do końca... przebarwia się nieznacznie... A kupiłam takiego w czerwcu 2009, miał ok. 60cm
Nadzieja na spełnienie marzeń 10:16, 28 sty 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
To jak mówicie żebym brała w ciemno to biorę

ale pomarudzę jeszcze - co do tej rabaty kulistej przy tarasie - rzeczywiście fajnie rozbija płaszczyznę trawnika ale... ja tam naprawdę muszę mieć zasłonę od sąsiadów - mamy trochę podniesiony teren i jak siedzimy na zewn to jak na świeczniku.
Powiększyłam ją w ten sposób - może być? To zółte dorysowałam...

Dysponujesz zdjęciem z tego miejsca ???? bo na takiej płaszczyźnie to można kombinować bez względu na wszystko , a przecież względy są ważne , nie ??? !!!
Oczar - Hamamelis 10:04, 28 sty 2012

Do góry
Krzew oczaru w parku

Róże w naszych ogrodach 09:52, 28 sty 2012

Do góry
w minionym roku zakupiłem taką w Rosarium rośnie pięknie i kwitła cudownie
Ogródek Hanusi po zimie 09:41, 28 sty 2012

Do góry
Halo! Halo! Już dawno po świętach! Czas poprzeglądać doniczki do przesadzania domowych piękności.
Kurze kwiatkom poobmywać!No i przygotować miejsce na sianie jednorocznych,
Coś mi się zdaje,że po tej fali chłodu będzie ocieplenie na maxa....?
Miłego weekendu kochanym ptaszkom!
Ogrodnik mimo woli 09:39, 28 sty 2012

Do góry
Tu powstaje nowe liliowisko i jeżówkowo.... i tak sobie popatrzyłam na zdjęcie......piękny kandydat do strzyżenia...... Został wiosną przesadzony i chyba się przyjął bo do dzisiaj ma się dobrze Rosnie w takim tempie, że idzie oszaleć z nim. I zyskam miejsce na żurawki, które na razie wetknęłam w jednym miejscu do przechowalni, by się już rozrastały, zanim nie przygotuję im docelowego lokum..... jest to kącik na który pomysłu jeszcze nie mam....
Ogrodnik mimo woli 09:28, 28 sty 2012

Do góry
Zbysiu, ten nalot wyastrzajacy obraz w TV to antyrefleks... i jak widać po twojej wypowiedzi, to mój M jest całkiem normalny chłop ...hi, hi, hi... Ja mówię, że dom jest do mieszkania, a nie sprzątania Co niestety teraz robię....

Bożenko... te czerwone lilie to spod kamieni Teraz już wszystkie są przesadzone w nowe miejsce, bo tu nie było ich widać ...
Teraz przeciwnicy agrowókninym się skrzywią, że ją dałam... Niestety mam duży ogród, trochę grządek i w miejsach bez bylin, koło krzewów musiałam ją dać... jak przejdę na emeryturę i będę mieć dużo czasu to ją wyrzucę. Sukcesywnie ją usuwam z miejsc gdzie roślinki się rozrastają i zadarniają powierzchnię... Czekam aż niektóre moje bylinki zadarniajace się rozrosną i wtedy zrobię rozsadę, i w miejsce agro te posadzę... Nie wszystko na raz, a zakupić taką ilość sadoznek, aby zadarnić całą potrzebną powierzchnię, to musiałabym napaść na bank. W bylinowych i we wrzosach oczywiście nie daję ... bo tu nie ma potrzeby...
Mój ogród to moje szczęście. 09:26, 28 sty 2012

Do góry
Witam!

Sebek rośliny rozmnażąm razem z mamą ja jej najczęściej dostarczam półprodukt
W tym roku planujemy posadzić kilka tysiecy iglaków! jest wolna ziemia na polu TRZEBA KORZYSTAĆ!
Właśnie sobie przypomniałem o nasionach berberysu i irgi ;] muszę je wyłuskać!

ell zajrzę jeśli tylko znajdę czas doba w moim przypadku powinna trwac 48h 8 godzin na sen 40 na przyjemności
Pogaduchy skowronków 09:17, 28 sty 2012

Do góry
Hej! Ja też już po spaceringu!
Zima a do mnie na balkon zameldował się gołąb grzywacz.Czyli zaczyna przymiarkę do założenia gniazda.Czyżby miała być już wkrótce wiosenka? Zawsze pierwsze grzywacze meldowały się w lutym......A dziś powspominam jesienny wypad do lasu

W cieniu - zacieniona 08:47, 28 sty 2012

Do góry
ell napisał(a)
Bogusiu - Suez - to nazwa tej róży, którą dostałam wirtualnie od Ciebie na 100-czkę
Danusia dzisiaj ją pokazała w nowym wątku z wystawy w Essen 2012

Dziękuję za pamięć,róże stały w wazonie bardzo długo i cieszyły moje oczy,były przepiękne.
Katalpa - Catalpa 08:16, 28 sty 2012

Do góry
Strąki zdobią drzewko przez całą zimę

Rododendronowy ogród. 08:12, 28 sty 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Zastanawiam się, dlaczego nie mam rododendronów w moim ogrodzie, a przecież tak mi się podobają. Pewnie dlatego, że przywiozłam kilka dzikorosnących sadzonek ze Szkocji i Walii i myślałam, że rozrosną się szybko i bujnie tak jak tam. Niestety u mnie bardzo się męczą, po zimie brązowieją im liście. Jeden z nich zakwitł po raz pierwszy po trzech latach i przynajmniej wiem, jakiego koloru są kwiaty.
Edward - zaprzyjaźniony Walijczyk opowiadał,że rh są dla nich utrapieniem, gdyż tak szybko się rozrastają. Organizują nawet sobotnie wyjazdy całych rodzin na ich karczowanie. Gdy opowiedział znajomym, że wyrywałam sadzonki do Polski, wyśmiali mnie i skwitowali, że mogę je sobie wszystkie zabrać...

Pozdrawiam i załączam zdjęcie tego szkockiego utrapieńca

Bardzo ładny. W Szkocji sporo torfowisk to dobrze im rosną. Aldonko najbardziej zasadne jest tu pytanie zadane przez Anię Monte bo podłoże to najważniejsza sprawa. Poza tym szeroko opiel bo widac uschnięte młode listki , pewnie im trawa wodę wypija a one bardzo wody potrzebują, no i nawozy, wcześnie na wiosnę i po kwitnieniu. Będzie rósł super bo widac że sie rwie do życia, a warto zadbac bo ma duze kwiaty, ładny jest.Widac też usnięty pąk to trzeba wyrwac i wyrzucic bo może byc jakiś szkodnik lub choroba, a o liście się nie martw na razie , te opadną urosną drugie, niczego złego tu nie widac poza wygryzionymi trochę liścmi,ale to niejest dużo,gdyby było więcej wygryzione to trzeba by opryskiwac. Zobaczymy na wiosnę.. Pozdrawiam.
Ogród - moje hobby. 06:52, 28 sty 2012

Do góry
Witaj Aniu.
A w Białymstoku prawdziwa zima

IPM Essen 2012 00:57, 28 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Modny temat domków dla owadów

a ten domek znajomy...

No wyprawa na pewno udana, i jakie nowe zasoby zdjęć!!!

Jakieś nowości????
IPM Essen 2012 00:55, 28 sty 2012

Do góry

IPM Essen 2012 00:54, 28 sty 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies