Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w parkowym stylu 19:11, 24 sty 2012

Do góry
pamelka - o super Ja coś mam pecha do Papageno . Kupuje Papageno, a okazują się zwykłe !
W zeszłym roku udało mi się dwie upolować, z czego jedna nie chciała u mnie rosnąć i została mi jedna .

evastyl- witam kolejna znajomą

Może będziesz miała jakieś nadwyżki, to ja chętnie nabędę , albo się wymienię na coś innego

Moja najstarsza bukietowa 'Grandiflora'

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:10, 24 sty 2012

Do góry

Magnolia Amabilis, żółty wczesny liliowiec, biały żylistek, wierzba japońska,irysy,

i piękne, pachnące piwonie, to nieco późniejsze kwiaty wiosny.

Piękno piwonii, słowa zbędne gdy można patrzeć i czuć ich zapach.
Rajski ogród Ani 19:08, 24 sty 2012

Do góry
Wpadam do mojego ogrodu a tu tyle fajnych i miłych rzeczy się dzieje
Aniu asc ale niespodziankę zrobiłaś tymi pięknymi różami, aż mi się rzewnie zrobiło...Ogromnie mi miło, że lubisz wpadać do mojego zagmatwanego ogrodu kolory daję jak najbardziej z rozmysłem, bo dookoła jest zbyt monotonnie i szaro, a kolory pobudzają chociażby do uśmiechu nie ma co ukrywać jestem babcią czwórki wnuków

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:05, 24 sty 2012

Do góry

Moje kwietniowo-majowe "FLOKSOWO" przy wejściu.

Przekwitają krokusy,tulipany, hiacynty i magnolia, a już kwitną azalie, bzy, rododendrony, irysy.

Irysy kwitną w maju.
Ogród Sylwii od początku :) 19:01, 24 sty 2012

Do góry

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:00, 24 sty 2012

Do góry

Delikatne barwy floksów szydlastych i tawuły białej, w czerwcu i lipcu ustąpią miejsca barwom ognistym, czerwonych lilii, róż i weigeli.

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 18:55, 24 sty 2012

Do góry
Witam wiosennie!

A kto dotrwa do końca w "spacerze" po moim ogrodzie, może się jeszcze dowie, jak ogród powstał, ile ma lat, i ile jest tu roślin...

Pierwszym zwiastunem wiosny jest przebiśnieg, potem krokus...

Jest zima 2012 roku, ale jak przymknę oczy i pomyślę o wiośnie, to widzę ją właśnie tak.
Tawuła biała wczesna, niebiesko i różowo od floksów szydlastych, żagwinów, biało i różowo od skalnic.

Moje ulubione wiosenne floksy szydlaste.

Białe tawuły to też moje ulubione. Pod nimi skalnice.

Ta tawuła ma już doborowe towarzystwo niebieskiej wisterii a potem pnących róż Dune i Violette Perfume.

I wiosenny mak w "moherku".

Ogrody Watykanu 18:54, 24 sty 2012

Do góry
Ogród Sylwii od początku :) 18:53, 24 sty 2012

Do góry

Świerk serbski - Picea omorika 18:53, 24 sty 2012

Do góry
Chyba za szybko kliknąłem i wysłałem dwa razy ten sam post :/ Korzystając z okazji chciałbym przedstawić kilka innych świerków serbskich rosnących w Hanutkowie

De Ruyter

Hradec Kralove

Karel

Morava
Świerk serbski - Picea omorika 18:52, 24 sty 2012

Do góry
Obiecany Wodan

i jak prezentuje się na rabacie

Testowe dodawanie zdjęć 18:50, 24 sty 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)
Zdjęcia mi się nie chcą wgrać,jak do tej pory wszystko było ok co może być przyczyną

Przemku, sprawdzałam wklejają sięMoże coś w Twoim komputerze
Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 18:46, 24 sty 2012

Do góry
andzia napisał(a)

Cudowny
Rododendronowy ogród. 18:30, 24 sty 2012

Do góry
Bardzo Ci dziękuję, zapisałam odmiany.
Ten rząd różaneczników miałby rosnąc przed tym rzędem iglaków, to jeszcze niezagospodarowana część ogrodu:

A tu drzewa z przodu. Z tyłu, za nimi jest zachód, z przodu ciągle jeszcze otwarta przestrzeń.
Sorry, że Ci tu śmiecę, zaraz to wytnę, ale jak myślisz, uda się z rododendronami? Gdybym wsadziła te Roseum Elegans, które rosną na słońcu, byłoby ok, magnolie też mają takie kwiaty - kawałek młodej magnolii jest po lewej stronie na pierwszej fotografii. Comyślisz?

Ogród Sylwii od początku :) 18:30, 24 sty 2012

Do góry
Zima , zima .......

Bajkowy ogród Weroniki 18:25, 24 sty 2012

Do góry

Październik, a na chryzantemie pełno pszczółek.
Bajkowy ogród Weroniki 18:21, 24 sty 2012

Do góry
Zachęcona opinią Bogdzi o żyjącym ogrodzie dodam jeszcze parę zdjęć zwierzątek z mojego ogrodu, a nawet domu:
pieska, kotka, rybki, żabki, motyle,ptaszka, pszczółki, i nawet bociana

Bajkowy ogród Weroniki 18:20, 24 sty 2012

Do góry
Zachęcona opinią Bogdzi o żyjącym ogrodzie dodam jeszcze parę zdjęć zwierzątek z mojego ogrodu, a nawet domu:
pieska, kotka, rybki, żabki, motyle,ptaszka, pszczółki, i nawet bociana

Książki o ogrodach, ale nie ogrodnicze. 18:15, 24 sty 2012

Do góry
Rozmawiałyśmy sobie ostatnio z Pszczelarnią on line o książeczce "Rok ogrodnika" Karela Capka. Równie dobrze mogłaby się znaleźć w wątku o książkach typowo ogrodniczych, ale to jednak literatura piękna i to dobra. Zabawne ilustracje wykonał brat pisarza - Josef Capek.
Ta książeczka jest o nas, ogrodnikach amatorach, Capek niewątpliwie nim był, bo żaden zupełny laik nie znałby tak dobrze nazw roślin, nie wiedziałby co i jak się robi w ogrodzie. Zupełnie też nie czuje się, że te opowiastki powstały dawno temu, bo przed II wojną światową.
Poszczególne rozdziały zatytułowane są: "Styczeń ogrodnika", "Luty ogrodnika", itd, poprzedzielane są rozdziałami np. "Nasionka", "Gleba", "Pąki", ale i "Jak się rodzi ogrodnik", "O hodowcach kaktusów".
Opowiastki są zabawne i bardzo prawdziwe, napisane z dużym zrozumieniem dla świata ogrodników.
Co ogrodnik robi w styczniu? Ogrodnik w styczniu uprawia pogodę i robi to co my, czyli narzeka że jest za dużo śniegu, albo za mało śniegu, narzeka na zgubne przymrozki, a jak przyjdzie odwilż, to na szalejące wiatry. Jeśli w styczniu wyjrzy słońce, "ogrodnik chwyta się za głowę i woła, iż krzewy z pewnością za wcześnie puszczą pędy. Jeśli pada deszcz lęka się o swoje kępki alpejskich kwiatków; jeśli jest sucho, z bólem myśli o rododendronach...".
No sami powiedzcie, czy nie jest tak?
Albo sposób przygotowania dobrej ziemi pod wysiew nasion - prześmieszny ( piasek ma być z Łaby, w żadnym razie nie z Wełtawy...). A jak czekamy aż z nasionek coś wyrośnie: ogrodnik "...bez tchu pochyla się wyczekująco nad swymi doniczkami i wyciąga oczami kiełki, które mają wzejść."
Wspaniała rzecz, do wielokrotnego wracania. Voila:

Rododendronowy ogród. 18:12, 24 sty 2012

Do góry
Gabrysiu i Aniu u mnie rosna w słońcu i nieźle się mają ale przyznaję jak nie pada to co dzień wieczorem jest podlewanie a nawet w dzień podlewam korzenie (bron Boze liście ) wodą z jeziorka lub deszczówką..Najlepiej w słońcu rośnie Cuninghams White (wczesny) oraz Album Novum, Nowa Zembla, Franceska, a już całkiem najlepiej Roseum Elengans. Właśnie on rośnie u mnie wystawiony na południowy zachód i za nim rosną wysokie drzewa.Moja rada- to sadzic jednak nie pod samymi drzewami tylko chociaż 1,5-2m od nich żeby miały się gdzie rozrastac i miec więcej wody dla siebie.To są właśnie te rosnące w najbardziej słonecznych miejscach. Acha ,jeszcze jedno przy długotrwałym słoncu Nova Zembla blednie, a Franceska miewa trochę przypalone kwiaty. Nie jest to dużo ale wolę o tym napisac. W czasie kwitnienia potrzebują szczególnie dużo wody, ale to widac po roślinie kiedy trzeba ja podlac. Wklejam zdjecia. Na pierwszym Roseum Elegans w najbardziej gorącym miejscu w moim ogrodzie.

teraz Catherine van Tol- też cały dzień w słońcu

Nowa Zembla i Album Novum

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies