Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 12:20, 15 mar 2012

Do góry
Witaj Motylla, ogródek nieźle wygląda, nie narzekaj tylko prostymi pomysłami upiększaj swój ogródek.

Katalpę i inne drzewa obsadź w "ramach" czyli na tych wysepkach daj biało obrzeżone hosty, albo kolorowe żurawki. Jabłonie po prawej ujmij także w ramy, ale jednakowe dla tych drzew.

Czyli jabłonie z hostami, katalpa z bordową lub pomarańczową żurawką.

Niskie iglaki za katalpą będziesz musiała przesadzić, za smutno i za mało roślin tam jest.

Drzewa w ramach, tu są podpowiedzi jak to się robi
Rododendronowy ogród. 12:02, 15 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Zaprosiłam Zbyszka na rogaliki z wisienkami wiec musze je wstawic . Aż się boje jak je skrytykujecie, nigdy nie chwaliłam sie wypiekami.No trudno- wstawiam.

Wygląda ją te 3 blachy imponująco z chęcią przy kawce spałaszowałabym niejeden

Irenko zapraszam.
Rododendronowy ogród. 11:45, 15 mar 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Zaprosiłam Zbyszka na rogaliki z wisienkami wiec musze je wstawic . Aż się boje jak je skrytykujecie, nigdy nie chwaliłam sie wypiekami.No trudno- wstawiam.

Wygląda ją te 3 blachy imponująco z chęcią przy kawce spałaszowałabym niejeden
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 11:43, 15 mar 2012

Do góry

[

Pół zimy szukałam pomysłu na zagospodarowanie łąki (o Bloomów też) a tu gotowiec jak malowanie...
Teraz sobie przypomniałam,że widziałam już Wasz ogród na innym forum.Bardzo się cieszę,że tak wspaniale wszystko się rozwija .Liczę, że jeszcze nie jednym nas zaskoczycie.
Pozdrawiam "po sąsiedzku" przez góry.
Hippeastrum - Amarylis 11:21, 15 mar 2012

Do góry
Rozkwita biały, jeszcze będzie w tym samym kolorze następny, który się budzi.

Przedogródek Agniechy973 11:11, 15 mar 2012

Do góry
A taką zbieraninę mam na schodach

Przedogródek Agniechy973 11:04, 15 mar 2012

Do góry
Nie wiem co tam dojrzysz. Położyłam kawałek sznurka i gałązki brzozy, żeby było widać choć trochę jak biegną cegiełki wyznaczające. Na dwóch pierwszych zdj. widać po prawej jałowiec

Tu szerszy widok na półkole. Nie wiem czy nie za bardzo koliście. Może za mały promień?

A tu z balkonu

Gęsiówka kaukaska - Arabis caucasica 10:53, 15 mar 2012

Do góry
Według mnie bardzo wdzięczna roślinka. Posadziłam w zeszłym roku kilka siewek i jak na razie mają się dobrze. A to zdjęcie rośliny od mojej mamy
Przedogródek Agniechy973 10:51, 15 mar 2012

Do góry
Chodzi o to, że jałowiec spowodował, że ta rabata w tym miejscu jest bardziej wypukła niż na moim planie
Narysowałam szkaradnie, ale chyba zrozumiesz. I teraz jak zjechałam tym półkolem jeszcze niżej, to zrobiło sie jedno obok drugiego. Odległość, która zostaje wolna to ok. 2,30 pomiędzy jałowcem a pólkolem.
Zaraz wkleję zdj.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:49, 15 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zdjęcie mnie rozbroiło Szczęście wypisane na twarzy - mam mam to moje nie oddam Od razu sobie pomyślałam, że jakby ktoś mi cyknął fotkę jak wychodzę ze sklepu z takim zakupem miałabym taką samą minę haha.. Ja na razie z moimi dzieciaczkami przy każdej okazji wracamy do domu z prymulkami i bratkami - oczywiście każdy kwiatek w innym kolorze... jednym słowem oczopląs ale one wszystkie się same proszą - zabierz nas do domu
Rozwar wielkokwiatowy (Platycodon grandiflorus) 10:48, 15 mar 2012

Do góry

Posadzony 2 lata temu w donicy na ganku. Pierwszą zimę przetrwał tak bez problemów. Tej jesienie przesadzony na skarpę.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:46, 15 mar 2012

Do góry
Dziękuję Magnolio za porady - już się w nie wczytuję.
To jest strona północna. Tak na szybko nabazgralam jak się mniej więcej sytuacja świetlna przedstawia:

Pszczelarnia 10:42, 15 mar 2012

Do góry
Ewo,Pszczółko już dziś oblot rekonesansowy robisz?Nie ma u mnie słoneczka,to i kwiecie w podziemiach siedzi.A co po niektóre ,to jeszcze z piwnicy nie wylazły....
Co roku szykuję jakieś dominujące jednoroczne....w tym będą tulipany,jeszcze nie dużo,ale widoczne..
Do tego nieśmiertelne aksamitki,astry ,i cynie.Kolory.......wielokolorowo!Z przewagą fioletu...chyba?
I zakątek czerwony z daliami w tym odcieniu.....A jak wyjdzie?Zobaczymy....
Pozdrawiam zaglądających.....
Na powitanie :ubiegłoroczny tulipanek,lecz on raczej w cieniu,szafirki mimo,że dołem,to jednak górą!
Ogród Sylwii od początku :) 10:11, 15 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Dziewczyny .... mój bagażnik ma możliwości ale bez przesady

To moje zakupy ..... skromne

hehe! Też ostatnio odwiedziłam OBI. W sumie nie jestem zwolenniczką kupowania roślin w tego typu marketach, ale chęć posiadania takich cudów była silniejsza ode mnie
Pozdrawiam i z przyjemnością będę podglądać dalsze realizacje w Twoim ogrodzie
Dolina Tęczy 10:03, 15 mar 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
A wczoraj wreszcie uruchomiłam mój garażowy kącik ogrodnika

Posiałam trochę kwiatków, obcięłam zimujące w piwnicy pelargonie bluszczolistne, a ta, która zimowała na jasnej i chłodnej klatce schodowej ma się całkiem dobrze, więc tylko ją nieco przycięłam (a gałązki spróbuję ukorzenić).
Przywieźliśmy też z zimowej kwatery oleandrowe drzewko - niestety pączki jakie wypuścił na jesień obeschły przez zimę, nie wiem więc czy zaszczyci nas kwitnieniem....ale i tak je uwielbiam
Wyciagnęłam też z piwnicy dwie ogrodowe hortensje - niech sobie juz powoli rosną przy oknie

Za radą babci podpędzę też nieco cebule mieczyków

A tak sobie zorganizowałam pracę - strasznie się cieszę z tego miejsca!

Uploaded with ImageShack.us

Piękny kącik do robótek ogrodowych. A jak się pędzi cebule mieczyków?
Ogrodnik mimo woli 09:54, 15 mar 2012

Do góry
A to mój wczorajszy kiepski nastrój ....... naprawa już się nie opłaca...
Moje oczko wodne, moje schody na strych albo kilka innych rzeczy poszło w czasoprzestrzeń.....
Chwała Bozi, ze poważnych ofiar w ludziach nie było.... a to zaliczam do kategorii cudu , leżało to w głębokim rowie kołami do góry... jak to zobaczyłam to nogi zrobiły mi się miękkie..
I od razu uprzedam, że to ani M ani S, a tym bardziej nie ja byłam kierowcą.. mój samochód BYŁ.
Na foto to wygląda dużo lepiej niż w realu....
Ogródkowe perypetie:) 09:50, 15 mar 2012

Do góry
Magnolio, nie mam innego planu uwierzysz

Tak to by wyglądało.

Problem mam z połączeniem skarpy z rabatą i obsadzeniem skarpy. I jak Sylwia zauważyła najlepiej jakby połączyć tam właśnie berberysy z tawułami może niskimi, może róże okrywowe? trawy... coś w ten deseń może? Propozycja z mojej 40 str.też jest fajna.

Danusi propozycje są fajne, ale ja nie wiem jak to ugryźć..
Ogródkowe perypetie:) 09:42, 15 mar 2012

Do góry
A tak było w ubiegłym roku na wiosnę:

Dopiero teraz zobaczyłam jak moje hosty urosły przez ten okres
Ogródkowe perypetie:) 09:40, 15 mar 2012

Do góry
A to stan na dzień dzisiejszy:

I druga część gdzie planowałam hustawkę, ale chyba się nie zmieści:

Skarpa jest stroma niestety. Róże - może by je zostawić i dosadzić więcej? Są powyżej lawendy. Lawenda oczywiście zmieni miejsce,
Przedogródek Agniechy973 09:39, 15 mar 2012

Do góry
Heloł, znowu będę pytać

Rabatka na trawniku z grubsza wyznaczona. Martwi mnie tylko jej bliskość do rabatek tych dalej od domu. Tu, gdzie te wrzosy, słup i brzoza. (Wstawiam rys. bez poprawek, bo nowego mi się nie chce fotografować, ale na nowym już dociągnęłam górne połkole o jedną kratkę niżej). Magnolio, będzie dobrze?

Jutro jadę do szkólki w Radogoszczy dowiedzieć się czy mają graby kopane z gruntu, jeśli nie to w niedzielę ruszam na szaber. Miałam plany na ostatnią niedzielę,ale po przymrozkach ziemia podmarzła.

Mam też taki plan dotyczący tych moich straszydeł bukszpanowych: Utnę nisko przy ziemi i przesadzę do tego półkola. Będę formować w poduchy na miejscu (uniknę jednego przesadzania i kolejnego szoku dla roślin). Jeśli nie będą odpowiednio kształtne, to spróbuję je podsadzić mniejszymi szczepkami w tych miejscach, które bedą łyse np. w przyszłym roku jak coś będzie już widać. Bardzo zły pomysł? Czy przejdzie?

Kupiłam kilka paczek nasion nagietka (żółty i pomarańcz) i posieję go w puste miejsca na tej rabacie i jeszcze w tym roku będzie kwitło. Lubię nagietki i ogólnie kwiatki w formie stokrotek.

Tych bukszpanów i tak nie starczy, więc jak nie podołam kompozycji, to przy dosadzaniu następnych będzie można coś zmodernizować pozostałymi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies