Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 12:26, 21 kwi 2012

Ostatnie dni - piękne i słoneczne, naprzemiennie z deszczykiem, sprawiły, że zaczęły się rozwijać kwiaty sasanek - na razie tylko dwie odmiany kwitną, ale już zrobiło się barwnie na ramatach:

Milka 12:38, 21 kwi 2012

Moniko, przepiękne w nich mi i kwiaty i liście sie podobają
Safoya 16:48, 21 kwi 2012

Łał Monia jakie piękne te cisy! Bardzo mi się podoba ten nowy zakątek.
Szkoda tych róż, ale widziałam twoje nowe zakupy. Nowy sezon będzie jeszcze bardziej różany niż poprzedni Nie mogę się już doczekać
Sebek 18:26, 21 kwi 2012

Piękna ta nowa rabata

Pachysandra nie rozsadzana zbyt szybko nie rośnie.
Monic 21:31, 21 kwi 2012

Irenko - dziękuję Ja, podobnie jak Ty, bardzo lubię sasanki. Jest teraz tyle pięknych odmian, że jak wchodzę do ogrodniczego, to chętnie bym wszystkie przygarnęła

Safoyo, nowy zakątek powstaje powoli, w miarę posiadanego czasu i finansów Początkowo obsadzenie tego wszystkiego wydawało mi się takie proste, a tymczasem mam dylematy. Co dookoła u podnóża daglezji? Może trzmielinę? Czy bukszpan pstry? Wiele mam takich pytań bez odpowiedzi.
Na dodatek nigdzie na razie nie ma Limelight ani Anabelle.
Wszędzie teraz w ogrodniczych królują jednoroczne kwitnące rośliny.
Skusiłam się ostatnio na pierwsze surfinie. Dzisiaj dokupiłam komarzyce i białe bakopy. Oby już ich mrozik nie skosił...
Dzisiaj wsadziłam do donic

Róż będzie dużo - kupiłam jesienią i teraz na wiosnę sporo nowych odmian, których długo poszukiwałam. Sama jestem ciekawa ich kwitnienia.

Sebku - dziękuję za pochwałę rabaty. Muszę jeszcze przemyśleć niskie nasadzenia przy kulach cisowych i bukszpanowych.
Monic 21:35, 21 kwi 2012

W klombie na podjeździe przed domem kwitną nareszcie hiacynty- w tym roku dosć późno

w ogrodzie szafirki

Gardenarium 23:40, 21 kwi 2012

Posadziłabym na tej rabacie zamiast runianki żółtą trzmielinę i cięłabym ją.

Instagram Ogrodowiska
Gabriela 12:17, 22 kwi 2012

Monic napisał(a)

Moniko, nie mam takich zdjęć moich daglezji, na których byłoby widać jaka jest różnica. Zrobię je pod koniec przyszłego tygodnia, jak zmieni się pogoda, bo dzisiaj zupełnie nie ma jak.

Gabrysiu, to może napiszesz czym się różnią? Jestem ciekawa, bo to bardzo ładne drzewo. Różnią się kolorem, wielkością igieł, czy jeszcze czymś innym?

Zrobiłam dla Ciebie takie zdjęcia moich dwóch różnych daglezji:

Ta ma igły krótsze i twardsze, pokrój bardziej wysmukły:

To ta na pierwszym planie, po lewej obok sosen:

A ta igły dłuższe i miękkie, ma b. szeroko rozłożone gałęzie:

Obie, a właściwie trzy, bo tej smuklejszej są dwie sztuki, rosną w moim dwurzędowym "lasku" - wiatrołapie.

Sasamki masz cudowne, ta bladolila śliczna.
Monic 20:27, 22 kwi 2012

Gardenarium napisał(a)
Posadziłabym na tej rabacie zamiast runianki żółtą trzmielinę i cięłabym ją.

Dzięki, Danusiu, a w którym miejscu proponujesz tę trzmielinę?? Żeby nie było za bardzo monotonnie, to raczej będą też inne rośliny. Mam np.sporo żółtych wrzośców kwitnących na biało, które mogłabym tutaj przenieść.
A co dać wokół daglezji w półkolu? Może bukszpan pstry? A przed bukszpanem trawki lub żurawki?
Monic 20:29, 22 kwi 2012

Gabrysiu - dziękuję za zdjęcia porównawcze

Ta daglezja o krótszych igłach jest śliczna! Przypomina pokrojem świerk, ale piękniejsza. Muszę gdzieś upolować. Moja ma ciemne igły, ale długie. Myślę, ze to może być ta druga, którą pokazałaś.