Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

O....! 00:58, 25 sty 2012

Do góry
Marta, dobre wino nie jest złe !
u mnie nuda... biała...

Wizytówka - Ogród mimo woli 00:14, 25 sty 2012

Do góry
Jesień - kojarzy się nieodłącznie z wrzosami, astrami, zawilcami, wysokimi słonecznikami i słoneczniczkiem wierzbolistnym, trawami i kolorowymi liśćmi, które tworzą szeleszczący dywan. O żadnej porze roku nie ma tak spektakularnych zmian......Jesień to mistrzyni gry kolorów.... czaruje cuda, zawiesza na gałązkach kolorowe owoce i powoli kładzie do snu bylinki.

Jesień to pierwsze przymrozki.... kwiaty mrozem malowane

Trawy zgięte pod ciężarem szronu

Jesienne kwiaty w niczym nie ustępują urodą letnim....
Wrzosy

Zimowity

Zawilce

Rozchodniki

Hortensje

Astry i chryzantemy oraz wiele innych

Jesień to liście... we wszystkich kolorach żółci, brązu i czerwieni...

Późna jesień.. robi się smutno, ubywa kwiatów, liści .. i oczko pustoszeje

Ostatnie szur szur pod nogami... i pozostaje czekanie do wiosny

Jedynie frotowa rabata pozostaje niezmieniona.... zaleta nasadzeń zimozielonych

Na bylinowych grządkach byliny będą stołówką zimową dla ptaków..

Ogród Magdalenka 00:13, 25 sty 2012

Do góry
U mnie taka zima
Rano , przed wyjściem do pracy udało mi się zrobić parę zdjęć.

Lek na całe zło czyli mój ogród 00:08, 25 sty 2012

Do góry
badara napisał(a)

No i moje ulubione irysy niskie i syberyjskie. Podobają mi się też japońskie, ale to wyższa szkoła jazdy.

Kolory,wzory ,faktury,wielka różnorodność,bardzo mi się podoba,bedę często zagladać ,bo jest tez dużo ciekawych roślin,czy wiesz jak nazywa sie ten irys ze zdjecia ? tez uwielbiam irysy syberyjskie

Witaj Łucjo, Twój ogród kwiatowy jest sławny na Forum. Kiedy mój tak będzie wyglądał? Ja też już mam dużo roślin, ale trzeba nadać temu wszystkiemu jakiś kształt. Irys zdobyczny, więc nie znam nazwy, kiedyś na pewno trafię na niego w internecie. W ubiegłym roku zamówiłam kilkanaście irysów pumila, ale jeszcze nie kwitły. Bardzo jestem ciekawa kolorów. Pozdrawiam
Słoneczniki ozdobne 23:44, 24 sty 2012

Do góry
Wizytówka - Ogród mimo woli 23:40, 24 sty 2012

Do góry
Lato - niewątpliwie moja ulubiona pora roku, bo uwielbiam ciepełko.
W ogrodzie zaczyna się istne szaleństwo. Jakby nastąpił konkurs, kto wyżej, kto bardziej kolorowo, a kto bardziej pachnie..... Roślinki rozpychają się łokciami do słoneczka...zupełnie jak ja. Lato tak krótko trwa.....
I nie ma to jak SPA w ogrodzie .

Lato zaczyna się różami...

Królują ostróżki i inne byliny..

Pachnie lawendą

Dołączają do symfonii zapachów lilie, nic tyko siedzieć na ławeczce i zapomnieć się..

Lato to czas liliowców.. kwiaty jednego dnia... ale ich ilość zawsze oszałamia

Druga połowa lata należy do jeżówek, hortensji i traw

Lato ma tak dużo kwiatów, że sama nie wiem czy wiosna czy lato jest bujniejsze...

Latem królują lilie wodne i lotos w mojej kałuży

Latem cień daje alejka z klonami...

A w szklarni i w warzywniku rosną plony

Niestety lato jest bardzo krótkie. Koniec SPA....zbliża się jesień.
Powojnik - Clematis 23:32, 24 sty 2012

Do góry
marzena napisał(a)
[img size=640x480]

Marzenko, podaj nazwę...prędziutko...śliczny...tfu...tfu....
Słoneczniki ozdobne 23:32, 24 sty 2012

Do góry
Powojnik - Clematis 23:27, 24 sty 2012

Do góry
Przeglądnąłem sobie z przyjemnością Wasze powojniki wspominając wiosnę i lato.
Jednym z moich ulubionych jest Clematis (Grupa Texensis) 'Princess Diana'.

Kwitnie dość długo (od czerwca) a co istotne - przed zimą przycinam go nad ziemią i wiosną pięknie wyrasta. Nigdy nie chorował na uwiąd co dotyka wiele innych powojników wielkokwiatowych. Nigdy też mi nie przemarzł.
Słoneczniki ozdobne 23:22, 24 sty 2012

Do góry
Gdyby Danusia widziała gdzie u mnie rosły słoneczniki pewnie wypisałaby mnie z klubu,a z pewnością złapałaby się za głowę )))
Przedogródek Agniechy973 23:21, 24 sty 2012

Do góry
No Gosia dzieje się, mówię Ci! Ja to już trochę widzę i spokojności zaznać nie mogę. Cud miód i orzeszki (cytat z Sebka, nie wiem czy w dzisiejszych czasach można go zacytować, jakby co to usunę ).
Wy mi podpowiedzcie co ja mam tym ludziom ze zdjęcia powiedzieć? Chyba żeby przyjechali pozbierać te kamyczki co tak chaotycznie porozrzucali. Jak na nich zwalę, to się burzyć nie będą
Na razie tylko M wie coś o przemeblowaniu i patrzy na mnie takim dziwnym wzrokiem. A ja z takim niewinnym spojrzeniem mówię, że tylko trochę je przesuniemy.
Rabata z pergolą 23:20, 24 sty 2012

Do góry
Witam serdecznie. Na początku muszę się przyznać, że od niemal roku jestem tutaj stałym (codziennym) podglądaczem. Trafiłam do Was szukając ogrodów stworzonych przez Szefową, którą
z kolei "poznałam" oglądając program "Maja w ogrodzie".
Wracając do tematu. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w przeprojektowaniu rabaty z nieszczęsną, jak się okazało, pergolą. Niemal cztery lata temu pomysł wydawał się fantastyczny. Mało urodziwa pergola, według mojego rozeznania po 3 latach, miała być piękną zieloną i kwitnącą ścianą. Na wprost niej wychodzą okna z salonu. Nieopodal jest też taras. Ten pomysł wydawał się strzałem w dziesiątkę. Dodam, że jest to wystawa południowo-zachodnia, więc cały dzień operuje tu słońce. Pergola obsadzona jest wiciokrzewem pomorskim "Serotina" i wiciokrzewem Heckrotta (po 3 szt.). W drugim sezonie było nawet nieźle. Rośliny się rozrosły i miały dużo kwiatów. Nagle okleiły je mszyce różnej maści i niemal wszystko zniszczyły. Byłam świadoma, że wickiokrzew lubią te gady, ale nie sądziłam, że będzie ich tyle i że nie poradzę sobie z nimi. Niezniszczalne okazały się mszyce koloru szarego. Nic na nie nie działało. W następnym sezonie, być może że winowajcą też była zima, na pergoli wisiały w większości suche badyle. Gdzieniegdzie widać było walkę o życie w postaci nowych gałązek. Czekałam cierpliwie z nadzieją, że może jednak coś się zadzieje. Niestety. Wycięłam więc część zdrewniałych, martwych pędów i dosadziłam 5 szt. powojników. Nie wiem co będzie w nadchodzącym sezonie. Wydaje mi się, że powojniki to chyba jednak niezbyt dobry pomysł. Są za delikatne (jeśli wieje wiatr to w tym miejscu). Ponadto pergola ma ok. 2,5m. wysokości. Pytanie więc jest takie, co polecilibyście mi sprawdzonego, ale raczej szybko rosnącego, bo nie bardzo uśmiecha mi się czekać kolejne 3-4 lata. Nie chce już oglądać tych gołych drutów czyli pergoli.
Kolejna sprawa to zagospodarowanie tego skrawka ziemi przed pergolą. Zafascynowana jestem ogrodem Szefowej i jemu podobnymi i chciałabym, o każdej porze roku, mieć piękny widok z tego okna. Myślę tu o zimozielonych kulach i stożkach poprzetykanych trawą i podsadzonych z przodu np. żółtolistnym wrzoścem. I tutaj znowu nie jestem pewna, czy wszystko razem będzie pasować, gdyż wydaje mnie się, że pergola nie będzie dobrym tłem.
I jeszcze jedno- na pewno wyrzucę stąd wszystkie fiołki i i ostrokrzewy, które w mniejszym lub większym stopniu przemarzają mi i jak widać na zdjęciach, są wątpliwą ozdobą. Fiołki, które pięknie kwitną na biało, zdobią krótko, a przede wszystkim niesamowicie się rozsiewają. Na środku, przed pergolą posadzony jest też miłorząb szczepiony na pniu wys. ok. 50-60 cm. Chcę go zostawić.
Rabata ma szer. 7m. (rozpiętość pergoli) i głębokość minimalną po lewej stronie 40 cm., po środku (na wysokości miłorzębu) 1,7m., a z prawej 1,8m.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i pomoc.

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 23:16, 24 sty 2012

Do góry
Igor napisał(a)
Dzidka, witaj
To zdanie a właściwie dwa trochę źle sformułowałem .
Mam zamówione nowości 2011, które przyjdą do mnie pod koniec maja.
Razem z nimi to będę miał już ponad 100 odmian . Jedne większe drugie mniejsze ale są.
A zdanie Liliowce, trawy i inne to moje "miłości" ogrodowe i kolekcje tych roślin poszerzam.
Nie ukrywam, że trochę "rarytasów" w tym roku można będzie u mnie zobaczyć.
Ale "rarytas" to pojęcie bardzo względne bo to co dla mnie jest rarytasem dla innego czymś zwyczajnym.

Na przykład Hortensja Together z serii You and Me z Targów 2011 w Essen to dla mnie rarytas
a dla niektórych "staroć"

Witaj Igor, hortensja bajeczna. Jak dla mnie, też rarytas. Pozdrawiam
Paeonia - Piwonia 23:11, 24 sty 2012

Do góry
Elu ,dzięki,ale dalej jestem w rozterce , chyba jednak zrobię cięcie wiosenne.

Aniu,ja mam przypadkowo,kupiłam piwonię krzewiastą ,która połamała się w czasie transportu,posadziłam ją jednak ale okazało się ,że chyba była szczepiona na Delavaya i wyrosła z podkładki,inaczej nie umiem wytłumaczyć jej pojawienia się w moim ogrodzie,ma bardzo ładne liście ,szaro-niebieskie,mnie się nawet bardziej podoba ze względu na liscie niż kwiaty, gdybyś chciała mogę zebrać nasiona,w zeszłym roku miała,ale nie wysiewałam,wiec przepadły.

Drummond Castle Gardens - Scotland 23:05, 24 sty 2012

Do góry
Dorzucę jeszcze kilku młodzieńców, którzy mają szczęście przebywać na stałe w tym ogrodzie, obserwować odwiedzających i wzajemnie...

Ogród w Tarnowie 23:01, 24 sty 2012

Do góry
Martku mam do Ciebie prośbę doradż mi czy jeżeli posadzę taką ścianę róż w tym miejscu ( te 6 uetersen i 2 shympatie ), to czy będę miała widok tak piękny zarówno do zew. strony tarasu jak i od środka - chodzi mi o to żebym ja siedząc na tarasie widziała taką ścianę róż , i teraz pytanie po której stronie je posadzić - może inaczej- czy pergolę dla nich dać od zewnątrz tarasu czy na zewnątrz - ale sie zagmatwałam , może zobacz zdjęcia i coś uda się mi wyjaśnić . Chodzi gł. o to pierwsze i drugie zdjęcie i ten bok tarasu

duduś

Uploaded with ImageShack.us

duduś

Uploaded with ImageShack.us

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:00, 24 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Te kolor mają przepiękny
Kamasja Leichtlina (Camassia leitchlinii) 22:54, 24 sty 2012

Do góry

Bylina cebulowa mało wymagająca. U mnie rośnie w ciężkiej glebie i co roku się nieco rozrasta. Jedyną wadą jest stosunkowa krótki okres kwitnienia. Kwitnie stopniowo od dołu poczynając w IV - V. Ta ma wysokość około 1 metra i rośnie nadziałce, przy ścieżce.
Ogród na 300 metrach kwadratowych 22:52, 24 sty 2012

Do góry
No masz niezły orzeszek do zgryzienia - ale widzę radzisz sobie świetnie

U mnie są bardzo pochyłe parapety - tutaj widać jaki jest mniej więcej spadek - myślę, że to około 30 stopni - i nie ma u mnie takiego drążka o którym piszesz. Skrzynka w pewnym momencie zaczęła się przechylać - nakładłem kamienie na górę i już było dobrze

(usunąć zdjęcie jak zobaczysz?)

U Ciebie ten parapet widzę równy, myślę, że ceramiczna albo gliniana donica o niezbyt wielkiej wysokości i będą stały spokojnie. Możesz np. nasypać na górę żwirku, jeśli to by było za mało.
Radosna twórczość Ani 22:52, 24 sty 2012

Do góry
Mam takie cuś

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies