Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:11, 17 sty 2012

Do góry

Kazimiera Woźniak

Różyczka bielutka cała płatki swe powykręcała,
choć słynie z pięknej urody - uczyniła według mody.
W ogródku plotka powstała że róża odmienić miała
łubin kocimiętka wpadła i stwierdzili róża ładna!
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:09, 17 sty 2012

Do góry

Kazimiera Woźniak

Szczupłe drobne i puszyste
że cieszą to oczywiste,
wybrać jedną tylko chciałam
przyznam nie zdecydowałam.
Każdej płatki wykręcone
to w jedną to w druga stronę,
ich stylistę poznać chciałam
lecz nigdy go nie zastałam.
Fruczak gołąbek 23:09, 17 sty 2012

Do góry
Ileż rzeczy można się tu dowiedzieć. Na moim wiciokrzewie regularnie przebywają nie ćmy, a furczaki.... nawet wstawiłam jedno foto na wątku o zwierzętach.... by sie nie powtarzać wstawię teraz drugie , nieco inne. Są duże, szybko latają i pracują głównie w nocy.... czasami koło głowy takie przeleci, że aż się podrywam z ławeczki.. Jak nietoperze

A ten zaglądał mi rano do kuchni, na kawusię chciał się wprosić....

Radosna twórczość Ani 23:05, 17 sty 2012

Do góry
A tu z nieco cieplejszego ujęcia. Ten świerk srebrny przed domem ma już 8m w zeszłym roku przesadziłam go właśnie tak jak jest na projekcie po lewej stronie. Nie wiem czy się przyjmie - przesadzany był we wrześniu.

Radosna twórczość Ani 23:00, 17 sty 2012

Do góry
Przesyłam dodatkowo zdjęcia działki. Fotki są stare, robione 5 lat temu. Dużo się od tamtej pory zmieniło. Nie ma już warzywnych tworów mojej mamy i części drzewek owocowych. Zniknął na całe szczęście drewniany ...... no. Ale jest murowany kompostownik.

Ogród u stóp klasztoru 22:57, 17 sty 2012

Do góry
aaa - pozdrawiam dziewczyny . zapraszam częściej na pogaduchy i kwiatki

dzisiaj dalsza część koloru żółtego w moim ogrodzie

Krzewy liściaste zimozielone 22:55, 17 sty 2012

Do góry
agnieszka_barczuk napisał(a)
Ja bardzo lubię mahonię. Mam w ogrodzie kilka krzaków i każdy jest inny, jedne mają błyszczące liście, inne matowe, ale wszystkie bardzo ładnie kwitną wiosną. Myślę, że to proste w uprawie krzewy i łatwo je rozmnażyć. Jeden krzew ścinam co roku na wiosnę przy samej ziemi i odrasta nowymi niskimi gałązkami tworząc ładną kępkę.

Jedna z moich mahonii

Agnieszko, ścinasz ? bo czytałam, że mahonia nie potrzebuje cięcia i tylko takie drobne korekty formujące robiłam przy swoich...
ale ta Twoja bardzo ładnie wygląda i pięknie kwitnie czy na fotce jest ta przycinana ? napisz coś wiecej o tym cięciu... może i ja spróbowałabym ?
Radosna twórczość Ani 22:54, 17 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Czytam Was od dłuższego czasu a od tygodnia nie jestem anonimowa. Forum super. Znalazłam Ogrodowiskowo szukając sposobu i materiałów na murek ogrodowy. No i ... trafiłam świetnie. Mam działkę w okolicach Zgierza. Do tej pory dbała o nią moja mama, w zeszłym roku stwierdziła, że ma już dość pracy w ogrodzie i mam się nim zająć.
Dlatego tu jestem
Na działce stoi niewielki domek do którego staramy się o prawo do dobudowy czegoś w czym da się miło i wygodnie pomieszkać. Zanim to nastąpi chcę zadbać o ogród( od strony tarasu bo tam nikt z koparką nie będzie miał prawa wjechać)
Mój ogródek to łąka z drzewami owocowymi, które sukcesywnie wycinam. Mam zupełnie inną wizje ogrodu niż moi rodzice. Mam nadzieję, że pomożecie mi zrobić z tego niczego coś.

Przesyłam mój projekt jakbym chciała, aby to wyglądało. Proszę o sugestie czy to będzie ok?

W miniformacie 22:53, 17 sty 2012

Do góry
Spadło sporo i jeszcze dosypało. Czy komuś brakuje śniegu?

Trawy w założeniach publicznych 22:52, 17 sty 2012

Do góry
Bambusy to nie trawy (chyba) ale pokażę świeże założenie w Parku Szczytnickim.
Ogród w cieniu brzozy 22:51, 17 sty 2012

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To jest część mojej południowej granicy działki.

Bardzo mi się podoba takie obsadzenie rabaty.
A teraz idę na poszukiwania tytułowej brzozy.
Puste pole z wysepką kwiatową 22:42, 17 sty 2012

Do góry

Ale ładny obrazek... Elu piękna zima u Ciebie
Moje storczyki 22:37, 17 sty 2012

Do góry
Ale zakupiłam nową miltonię (bo tak to się chyba nazywa) i też chętnie powtarza kwitnienie....

W tle widać kawałek różowego dendrobium i to one zaczyna powtarzać kwitnienie.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:29, 17 sty 2012

Do góry
jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy na teraz to zrobic żwirową łezkę (teren do chodzenia i siedzenia) i po prawej miejsce na ciurkadło (tam gdzie kamień)...

Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:26, 17 sty 2012

Do góry
Placek ma mocznicę i wożę go na kroplówki, nie wiem czy z tego wyjdzie

Takiego widoku już nie będzie u mnie w domu

Frank Raj 22:25, 17 sty 2012

Do góry

Powspominałam. Wężowe zastosowanie karmnika ościstego mam w swoim ogrodzie, inaczej, ale inspiracja stąd. Inaczej spojrzałam na rozchodniki wysokie, w dużej ilości eleganckie, nawet przed zakwitnięciem.
Pozdrawiam odwiedzających!
Moje storczyki 22:24, 17 sty 2012

Do góry
A to kwiatki z bliska:
Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:23, 17 sty 2012

Do góry
Smutno mi

Nie ma już Pusi

Wczoraj odeszła Miała raka trzustki i dwunastnicy. Żyła z nami 18 lat.
Moje storczyki 22:22, 17 sty 2012

Do góry
Nawet już wymysliliśmy sobie miejsce....i kaskadka się zmieści Tylko znów to co zrobiłam pójdzie do demolki. Jak wócę do siebie na wątek to zaprezentuję gdzie
Żeby nie było, że nie na temat gadam w wątku o storczykach, popszukam jakiegos innego patyczaka..... a i moje dwa dendrobium puściły piękne dwa badylki w górę.... niedługo będzie pięknie. Tak kwitł jak był kupiony rok temu, łodyga bez kwatów ma 40cm, teraz boczna odnoga urosła do wysokości 87cm i ma dwa pędy

Miltonię (rózowa) zapomniałam podlać i zasuszyłam na amen..... a tak ładnie zawsze kwitła (taki ze mnie ogrodnik-amator-sadysta), to w środku już zapomniałam jak się nazywa (pieknie pachniało, jak od lilii) jeszcze nie powtórzyo kwitnienia, ale cierpliwie czekam.
Mój ogród 22:19, 17 sty 2012

Do góry
Ponieważ wszyscy zamieszczają zdjęcia ze swoich zimowych ogrodów, ja zapragnęłam też zrobić kilka zimowych zdjęć. Niestety na swoją działkę jadę za tydzień. Wzięłam Misię, aby mi posłużyła jako model i poszłam do pobliskiego lasku na łowy fotograficzne. Z zapałem uczę się, żeby zdjęcia z mojego ogrodu były w przeszłości lepsze. Pogoda była jako taka, słońce prześwitywało przez chmury. Ale co tam, jak się uczyć to w każdych warunkach.
Te rude liście na tle białego śniegu, bardzo mi się podobały

A to zbilżenie listków, moje próby zdjęć makro.

Za Misią biegałam, ale ona nie kwapiła pozować mi jak modelka, ale jakoś się udało
I następne zbliżenie, jak nie ma kwiatów, dobre i igły sosny.

I dwa widoki zimowego pejzarzu
Następne zimowe zdjęcia będą już z mojego ogrodu, jak jeszcze będzie śnieg.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies