Anula, a u Ciebie wiosenne porządki widzę Najbardziej rozczuliły mnie cudne pistacjowe koszyczki na ucięte gałązki - u mnie z samych tylko berberysów były 2 taczki, z traw nawet nie liczyłam. Hmmm, ciekawe ile by wyszło w przeliczeniu na koszyczki...
Podziwiam Cię, bo wiem jak trudno jest znaleźć czas na ogród przy tylu obowiązkach... I powtarzam opinie innych - bardzo ładnie wygląda Twój ogród po zimie.
Wrzucam forki z weekendu i naszych prac ziemnych.
Od domu puściliśmy 3 metry pełnej potem w geowłókninie z otworami. po około 15 metrów na linię. Wykopy robiliśmy płytkie 30cm bo w następny weekend przyjeżdza ziemia i będzie dosypywane 30cm na całym ogrodzie.
Wszystko obsypane żwirem od spodu i kamykiem płukanym (16-32)wokół rury. Na to geowłóknina i ziemia. Wszystko ze spadem 0,5% na metr.
Witaj Beata ,obejrzałam Twój ogród ,piękny ,uporządkowany ,konsekwentny tez taki lubię Powiedz proszę jak nazywa się ten barwinek pod tujami ,jezeli to barwinek
Gdzie kupić to nie wiemy, bo nawet nie wiemy gdzie mieszkasz. Pytaj w szkółkach i centrach ogrodniczych.
Wysokość bukszpanów 30-40 cm, dostaw jeden do drugiego żeby się stykały i zobacz ile na metr bieżący wejdzie i wtedy policz ile szt, wiedząc że masz 4 metry.
Tu masz pokazany żywopłocik z bukszpanu
Cisy mają ciemną zieleń, a kule na pniu mam w moim ogrodzie i to jedna z nich
Danusiu, czy masz może więcej zdjęć z tej realizacji? Bardzo podobają mi się te kompozycje.
Co może zastąpić CIS jako żywopłot około 80-100cm?
To również jedna z moich ulubionych realizacji. Dołączam się do pytania Moniki.
(tego ujęcia nie ma chyba w realizacjach? znaczy z tej strony, bo rabata jest)
Ta wersja bardziej do mnie przemawia - może dlatego, że znalazłam miejsce dla ophiopogon (strrrasznie mi się podoba).
Żywopłcik z bukszpanu inaczej usytuowany, i też nie wiem czy zakończyć go kulami?
Żywopłocik z lawendy - tak jak jest, czy go skrócić(czarna kreska) - bo lawenda może za wysoka a carex z ophiopogon będzie ładnie kontrastowało obok siebie? I czy na końcu też dać jakieś kule?
Przed stożkami z cisa dałam 3 trawy - turzyce.
A co lepsze do podsadzenia stożków - runianka czy trzmielina? Powiem szczerze, że tej pierwszej trochę się boję...
No i 1,2,3 nie wiem co....
Może powtórz żurawki i konwalnik
1- konwalnik, 2 Citronelka, 3 pomarańczowa.
Stożki w trzmielinie będzie lepiej niż te 3 turzyce. (Carex = turzyca) Obok jest Carex no to stożki już nie w Carexie.