Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Życzenia z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn 16:52, 10 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Menom ogrodowiskowym życzę ,żeby ich połówki nie tylko w ogrodach się spełniały,ale żeby i inne swoje pasje miały, bo wtedy między Wami zgoda będzie i sielsko anielski spokój!

A dziś na obiad proponuję.......

a ja bym sie nie mogła na ten obiad wprosic? Bardzo lubie jesc a nie lubię robic.
zielonastrefa 16:45, 10 mar 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
Przesyłam w prezencie

piękna, ale jakaś inna odmiana bo nie ma dzwoneczków.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 16:44, 10 mar 2012

Do góry
Dziś miałam otwarcie sezonu!!!!!!!!!!! pomimo chłodu i deszczowej pogody rozpoczęliśmy realizację naszych planów. Mój M i zięć położyli z jednej strony ścieżkę zdrowia dla pieskow a ja uporządkowałam rabatę bylinową przy garażu Ziemia w dalszym ciągu mocno zmarznięta, więc o grzebaniu w ziemi mogę zapomnieć pewnie przez tydzień.
Dziś poczułam wiosnę, bo widziałam lecące żurawie !!!!!!!! Szkoda, że nie miałam przy sobie aparatu

zielonastrefa 16:42, 10 mar 2012

Do góry
Przesyłam w prezencie

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 16:38, 10 mar 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
Hibkowa rodzinka szaleje

Boże co to za cudo!!!! przepiękne. Czy stwarza problemy, albo jest jednoroczny? bo jak nie, to kupuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:37, 10 mar 2012

Do góry
Twój ulubiony kolor Danusiu, dzisiaj były u nas w sprzedaży

Mój nietypowy hiszpański ogródek 16:33, 10 mar 2012

Do góry
Witam

Bardzo dziękuję za miłe powitanie i pierwsze podpowiedzi.
Dzisiaj zrobiłam kilka zdjęć ogródka i tarasu abyście mogli zobaczyć jak to wygląda... Ogródek jest dość wąski i niekształtny. Słońce mam w ogrodzie od rana do godz. 14 max. Taras natomiast jest prawie zawsze w cieniu z wyjątkiem małego kawałka, który z rana jest lekko oświetlony.

Już kupiłam worek białych kamyczków i rzuciłam kilka na ziemię żeby zobaczyć jak by to wyglądało. Muszę przyznać, że efekt chyba będzie całkiem fajny. Zastanawiam się tylko czy wielkość kamyczków jest odpowiednia czy może są za małe...

Następny problem to rozplanowanie...
Warzywniak - myślałam, żeby go zrobić w tej najwęższej części ogródka, która jest dobrze oświetlona, a dla warzyw/owoców to chyba bardzo dobrze. Zrobiłabym w poprzek, jak podpowiada Danusia... może powinnam zrobić dwie-trzy wysokości (usypać z ziemi i zabezpieczyć, trzonkami drewna żeby ziemia się nie obsuwała?) Potem jako tło dać coś pnącego, potem pomidory, potem...? i z samego brzegu truskawki? Można tak?

Stół i krzesła - myślałam żeby wysypać kamyczkami białymi całą część między schodami (trawe i kafle) tak aby powstała jedna całość... zrobiłam szybki projekt w programie paint
I to samo z miejscem na dwa leżaki... kącik na sieste

Roślinki?! Teraz już wiem, że na pewno będę chciała Hibiskusa! Prześliczny

Nie za bardzo też wiem co zrobić z tarasem, który jest wąski i zacieniony... może ławko huśtawka w kącie , a za ławeczką kratka i na niej coś pnącego... a na długość mogłabym donice ułożyć z różymi ziołami ale obawiam się, że nie będą miały wystarcząjąco światła...

Czekam na wasze komentarze i pozdrawiam bardzo gorąco!!!

Ogród w budowie - nieustającej 16:24, 10 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ponieważ wiosna nie chce przyjść wcale, każdej nocy jest mróz i ziemia nie rozmarza, przywołuję ciągle wiosenkę za pomocą małych doniczek z narcyzami i pierwiosnkami, tym razem dobrały się do obrusa w kratkę:

Super wszystko się komponuje
Pokażę nasz ogród 16:13, 10 mar 2012

Do góry
Hanuś, żywopłot niski jest mój osobisty . Wiosną zrobię z nim porządek, tzn. postaram się ładnie go wyrównać. Muszę przyznać, że nasadzenia u sąsiada dają mi niezłe tło do moich nasadzeń. Tamte drzewa są ok 20 letnie. Ja mogę sobie dosadzać niższe i tak przez przypadek mam piętra nie zabierając sobie powierzchni.
Myślałam o zakręceniu i przedłużeniu rabaty bylinowej.

ale jak narysuję to na zdjęciu to za wąski wychodzi mi ten trawnik. Chciałabym, żeby jakoś płynnie się to wszytsko połączyło

zielonastrefa 16:06, 10 mar 2012

Do góry
łany cebulicy
Rabata w narożniku 16:04, 10 mar 2012

Do góry
Sharlee, za bardzo szajesze z kolorami. Otoczenie Twojego domu powinno byc raczej spokojne. Zółty z bordowym to kontrast. Poza tym, nie projektuje się jednej rabaty tylko cały ogród. Ja Twoją propozycję zmieniłabym tak:

Jak chcesz to przenieś do garden puzli (ale to naprawde jest zabawka, a nie program do projektowania). Za wiązem tez jest świerk.
Ogród Sylwii od początku :) 15:57, 10 mar 2012

Do góry
Śietne zakupy

U mnie bukszpany do formowania były po 35,-

Życzenia z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn 15:57, 10 mar 2012

Do góry
Menom ogrodowiskowym życzę ,żeby ich połówki nie tylko w ogrodach się spełniały,ale żeby i inne swoje pasje miały, bo wtedy między Wami zgoda będzie i sielsko anielski spokój!

A dziś na obiad proponuję.......

Życzenia z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn 15:50, 10 mar 2012

Do góry
Wszystkim Panom , Mężczyznom i Chłopakom wszystkiego najlepszego w Dniu Ich Swięta.W prezencie to czego każdy M najbardzej potrzebuje( oczywiście dla swojej kobiety)

I jeszcze dodam ze moim ideałem jest taki M

Rododendronowy ogród. 15:47, 10 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Boska ścieżka i las z tymi zawilcami. Bardzo niedaleko mnie jest klasztor sióstr urszulanek, otoczony starym parkiem i w kwietniu cały teren usiany jest takimi białymi i żółtymi zawilcami. Widok jest tak cudowny, że aż się dziwię, że nigdy tam nie byłam jeszcze z aparatem.
Twoje zdjęcie Bogdziu, budzi tęsknotę i nadzieję. Pozdrawiam.

A co do ratowania roślin, to wyrzucam dopiero po paru miesiącach, jak już naprawdę nic się nie da zrobić. W tym przypadku nie ma co być pochopnym.
Rododendronowy ogród. 15:45, 10 mar 2012

Do góry
Wszystkim Panom , Mężczyznom i Chłopakom wszystkiego najlepszego w Dniu Ich Swięta.W prezencie to czego każdy M najbardzej potrzebuje( oczywiście dla swojej kobiety)

I jeszcze dodam ze moim ideałem jest taki M

Ogródek Hanusi po zimie 15:45, 10 mar 2012

Do góry
Wszystkim Panom w dniu ich Święta-cierpliwości domowej i ogrodowej!
Rododendronowy ogród. 15:34, 10 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
witam cie słonecznie dziś masz miłych gości, czyli wnusie

Irenko nie dzis tylko jutro a dziś robiłam zakupy na jutro i na dzień mężczyzny który jest dzisiaj. Obchodziliście?, bo jakoś nie widze, to gdzie te równouprawnienie?

Za słoneczko bardzo dziekuje.
Ogród w budowie - nieustającej 15:30, 10 mar 2012

Do góry
Wysiane nasionka wschodzą w różnym tempie:

Tutaj szałwie różne z mieszanki nasion wzeszły najszybciej, dosłownie po paru dniach, a w prawym rogu ten chudziaczek to pepino, taka oryginalna roślinka, podobna nieco do pomidora, z paskowanymi owocami i chociaż teraz trudno w to uwierzyć będzie całkiem sporym krzakiem

Wzeszła też nadspodziewanie dobrze kobea, chociaż nasiona zaliczyły wypadek i zostały niestety przesuszone, bo w czasie mojej nieobecności moi bliscy podlali wszystko oprócz tej doniczki, Ech, dola ogrodnika, nigdy nie można liczyć na innych.

Uprawa hortensjowa ma się dobrze, ale zapomniałam zupełnie jakie odmiany posadzonkowałam, z wyjątkiem tej z białym brzegiem, nabytej przez przypadek. Latem jedna gałązka wystawała za ogrodzenie i wiecie..., człowiek nie może się wtedy oprzeć. Myślałam początkowo że zakwitnie, bo miała duży pąk w środku, który jak widać okazał się rozetką liści:

A tutaj przygotowany bukiet sadzonek oleandra, tylko muszę wypić odpowiednią ilość małych buteleczek wody mineralnej, żeby móc je powysyłać chętnym.

Reszta siewów będzie po 20 marca, zgodnie z księżycowym kalendarzem.
Ogrodnik mimo woli 15:27, 10 mar 2012

Do góry
Dla ciekawskich życia ogrodowego poza komputerem obwieszczam, że spotkanie się odbyło i z planowanej pół godzinki zrobiły się dwie Możecie zazdraszczać...pozwalam

I w dodatku poderwałyśmy jednego przystojnego pana na deptaku.... ale z taką aparycją chyba nie macie wątpliwości, że to była bułka z masłem
A to naoczny dowód Chwila i przystojniak był nasz.... Chłopak z gitarą byłby dla mnie parą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies