Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek Agniechy973 14:56, 23 sty 2012

Do góry
Agnieszko, to akurat zdjęcia z wystawy ogrodniczej, więc są troszkę inne niż to co można zobaczyć w ogrodzie,ale popatrz jakie fajne efekty można uzyskać takimi falistymi nasadzeniami.

Przytulia wonna, marzanka - Galium odoratum 14:48, 23 sty 2012

Do góry
Ciekawa bylina okrywowa krajowa lasu liściastego,liście ma niewielkie w okółkach, kwiaty ma drobne białe efektowne w czasie masowego kwitnienia w maju i czerwcu, bardzo przyjemnie pachnące (przez co zwróciła na siebie moją uwagę) rozwija się dobrze w cieniu drzew, w próchnicznej dość wilgotnej glebie nadaje się bardziej do ogrodów naturalistycznych uprawiana pod różanecznikami, obok paproci i innych bylin leśnych.

Ogrodnik mimo woli 14:45, 23 sty 2012

Do góry
A to zdjęcie z ostatniego lata 2011. Katalpa zdeformowana z powodu choróbska jakie ją dopadło. (i nie tylko ją)..Musieliśmy ściąć dużo grubych gałęzi by uratować resztę. Trawnik jak widać do tej pory nie zrobiony..... ale na wszystko przyjdzie czas i pora..... I może dobrze, bo pomysły przewalają sie w naszych głowach z prędkością huragnu. Dobrze, że są ograniczenia czasowo-materialne.... co daje czas na weryfikację planów.

I lawenda, co prawda kwitnie, ale z powdu braku światła dość krótko.... w miejscach bardziej doświetlonych zuważyłam, że kwitnie dużo dłużej.

Koreanki przez 3 lata urosły co najmniej 1,5m....a piszą, że to wolnorosące drzewo... Niewątpliwą urodą są igiełki, białe od spodu, regularny pokrój i szyszki...w olbrzymich ilościach. Fachowcy radzą, by część usuwać, ale mój M. kategorycznie nie pozwala... Mi też szkoda, bo widok niesamowity. Na zdjęciu koreanka, która rosła u mnie rok, kupiona jako 70cm drzewko... Szyszki w dużej ilości są zwykle na każdym drzewku co 2 lata.

Łuki, bramki, przejścia 14:30, 23 sty 2012

Do góry
Witam serdeczne wszystkich zakręconych pozytywnie ogrodników

To mój pierwszy post tutaj, ale śledzę Was już od miesiąca

Piękne są bramki i łuki, które pokazujecie,, ja też chciałabym coś od siebie dołożyć.

Na łuku z lewej Laguna, z prawej Pirouette

Wejście do drugiej części ogrodu

Małą architekturę w ogrodzie wykonuje mój M

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 14:26, 23 sty 2012

Do góry
Ozdoby zrobione z pędów winorośli

Bajkowy ogród Weroniki 14:16, 23 sty 2012

Do góry
I o zwierzątkach zimą, które przychodziły do naszego ogrodu po pożywienie:
stadko bażantów, kuropatwy, sarenka. Latem pojawiły się dwa bociany, jeden z prawej strony domu, drugi z lewej.

Bajkowy ogród Weroniki 14:15, 23 sty 2012

Do góry
I o zwierzątkach zimą, które przychodziły do naszego ogrodu po pożywienie:
stadko bażantów, kuropatwy, sarenka. Latem pojawiły się dwa bociany, jeden z prawej strony domu, drugi z lewej.

Kalina - Viburnum 14:13, 23 sty 2012

Do góry
Kalina japońska viburnum plicatum
Bajkowy ogród Weroniki 14:08, 23 sty 2012

Do góry
Najpiękniejsze niebo i roślinki zakwitające mrozem, w mojej miejscowości, uwieczniłam w 2006r.
Ogródkowe perypetie:) 14:04, 23 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
matko....wszędzie mam spóźnienia

Ale przynoszę życzonka z samego serducha

Gosia, ależ ja się nie gniewam i bardzo dziękuję
Bajkowy ogród Weroniki 14:03, 23 sty 2012

Do góry
Zima w tym roku jakaś mało zdecydowana.

Już trochę bardziej zimowo.

Bardziej bajecznie i zimowo było w 2009r.

A tak wyglądała ta część ogrodu, gdy jeszcze nie przyszło mi do głowy, by postawić tu domek.
Ogrodnik mimo woli 14:00, 23 sty 2012

Do góry
Długo zastanawiałam się jaki kącik teraz zaprezentować... Chronologicznie wszystkiego się nie da przedstawić, bo po rozpoczęciu pierwszej rabaty - wrzosowiska - resztę już dziubałam po kawałku i często równocześnie... Zależało to do jakiej szkółki wpadłam z zakupami palnowanymi i nie palanowanymi.
Po namyśle przestawię Wam teraz moją katalpę.... w towarzystwie lawendy.... wygląda pięknie. Niestety już wiem, że to musi się zmienić. Lawenda lubi słońce i póki drzewko było małe nie było problemu, ale drzewko rośnie jak szalone, a lawendzie się robi za ciemno... Dlatego popatrzcie co narobiłam najlepszego/najgorszego, bo to niedługo przejdzie do archiwum
Katalpę musiałam mieć i to taką, która kwitnie.... co z tego że rozochata (aczkolwiek to było na etapie, że ogród miał wyglądać tak formalnie, bez zbędnych kwiatków przy których trzeba chodzic.... przecież pracuję, mam kupę zainteresowań i na nic nie mam czasu).... Katalpie przysługiwało miejsce centralne w ogrodzie.. Potem okazyjnie kupiłam jodełki, a na dokładkę dostałam piękne koreanki..... Postanowiłam posadzić wokół katalpy, tak aby nie zasłaniały kiedyś widoku na miasto i okolice...
I zrobiło się tak (sierpień 2008):

Oczywiście spodobały mi się lawendy, więc czym prędzej zakupiłam kilka sadzonek (to te zakupy nieplanowane), a że nie miałam gdzie ich posadzić, bo wszędzie ugór do przerobienia... i lepiej nic nie sadzić póki się nie zrobi trawnika....więc lawendę wsadziłam pod katalpę... (czerwiec 2009):

Park- ogród w Nałęczowie 13:43, 23 sty 2012

Do góry

Zachód słońca w Kazimierzu nad Wisłą.

W pobliżu można pospacerować po ładnych ogrodach Janowca, i popatrzeć na zamek,(takie kiedyś budowali zakochani panowie dla swych wybranek).
Park- ogród w Nałęczowie 13:32, 23 sty 2012

Do góry
To przyłączę się do spaceru po ogrodzie, parku w Nałęczowie.Byłam tam przejazdem w październiku 2010r. Dodam, że blisko jest malowniczy Kazimierz, Janowiec, i po drodze było nam do Spały .
Oprócz kaczuszek, łabędzi, spotkałam też wiewióreczkę.
Ogródkowe perypetie:) 13:18, 23 sty 2012

Do góry
matko....wszędzie mam spóźnienia

Ale przynoszę życzonka z samego serducha

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:16, 23 sty 2012

Do góry
Wstyd jak beret! Takie spóźnienie .... No ale szczere życzonka imieninowe

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:11, 23 sty 2012

Do góry
A to jeszcze jedno

Pszczelarnia 11:33, 23 sty 2012

Do góry
Pszczółko byłas u mnie ale wczoraj zapisałam chyba 7 stron i nie mam pewności czy widziałaś że już wiem nazwę rh o którego kiedyś pytałas. To jest Tamarindos.

Rododendronowy ogród. 11:28, 23 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jakbym miała 30 lat bym była mniej niecierpliwa, ale rh wolno rosna.... ale słuszna uwaga....lepiej młodsze...
Co do M. nieważne że pierwszy rok, ważne, że ma co robić i się nie buntuje....

PS. Mój M cierpliwy, ale jemu też czasami puszczją nerwy...jak każdemu. Zwłaszcza, że ze mną nie ma łatwo...

Aniu mój ogród ma 11 lat a wiekszosc rh połowę z tego. Jak sie dba to szybko rosną. Piszą np że rh Nova Zembla po 10 latach ma ok 1,5 m a mój w tym wieku ma na pewno 2,5 m a moze i wiecej.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:11, 23 sty 2012

Do góry

Rubinetta

Geisha Orange

Na pierwszym planie Geisha Orange, na drugim Kermesina.( nie liczę tej malutkiej z przodu)

I ostatni rh pod względem kwitnienia

Fastuosum Flore Pleno-ostatnie zdjęcie jest z tego roku, zobaczcie jak mu zmarzły liście, na szczeście odbudował się a te poparzone spadły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies