Witam
Bardzo dziękuję za miłe powitanie i pierwsze podpowiedzi.
Dzisiaj zrobiłam kilka zdjęć ogródka i tarasu abyście mogli zobaczyć jak to wygląda... Ogródek jest dość wąski i niekształtny. Słońce mam w ogrodzie od rana do godz. 14 max. Taras natomiast jest prawie zawsze w cieniu z wyjątkiem małego kawałka, który z rana jest lekko oświetlony.
Już kupiłam worek białych kamyczków

i rzuciłam kilka na ziemię żeby zobaczyć jak by to wyglądało. Muszę przyznać, że efekt chyba będzie całkiem fajny. Zastanawiam się tylko czy wielkość kamyczków jest odpowiednia czy może są za małe...
Następny problem to rozplanowanie...
Warzywniak - myślałam, żeby go zrobić w tej najwęższej części ogródka, która jest dobrze oświetlona, a dla warzyw/owoców to chyba bardzo dobrze. Zrobiłabym w poprzek, jak podpowiada Danusia... może powinnam zrobić dwie-trzy wysokości (usypać z ziemi i zabezpieczyć, trzonkami drewna żeby ziemia się nie obsuwała?) Potem jako tło dać coś pnącego, potem pomidory, potem...? i z samego brzegu truskawki? Można tak?
Stół i krzesła - myślałam żeby wysypać kamyczkami białymi całą część między schodami (trawe i kafle) tak aby powstała jedna całość... zrobiłam szybki projekt w programie paint
I to samo z miejscem na dwa leżaki... kącik na sieste
Roślinki?! Teraz już wiem, że na pewno będę chciała Hibiskusa! Prześliczny
Nie za bardzo też wiem co zrobić z tarasem, który jest wąski i zacieniony... może ławko huśtawka w kącie , a za ławeczką kratka i na niej coś pnącego... a na długość mogłabym donice ułożyć z różymi ziołami ale obawiam się, że nie będą miały wystarcząjąco światła...
Czekam na wasze komentarze i pozdrawiam bardzo gorąco!!!