Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 17:33, 07 mar 2012

Cudna forma, właśnie takiej szukałam.
Agnieszko, kolorowa forma z bolesławickiej kamionki, jak najbardziej aktualna, pokaż proszę tutaj tą swoją, obiecałaś.
Byłam prawie trzy dni bez ogrodowiska, ciężko było, ale przeżyłam. Nadrabiam teraz straty w Waszych wątkach, marzę o wiośnie, wzeszły mi wysiane kobee i mieszanka szałwiowa, resztę nasion "wyciągam oczami z ziemi", posadziłam bulwki begonii pendula i trzy cebule hipeastrum, z czego dwie nowe białe z czerwonym brzeżkiem - Picotee. W chwilach wolnych intensywnie myślę o jekyllowej rabacie, zamówiłam róże na altanę.
Już tupię nogami do siania rzodkiewki, szpinaku, rukoli, ale ziemia w szk;arni jeszcze zmarznięta, w dzień max 2 stopnie na plusie, mimo słońca.
Dzisiaj dzięki wątkowi Dziura w holendrskiej ziemi, przypomniała mi się majowa Holandia, data na zdjęciach to lipa

agata_chrosc... 17:46, 07 mar 2012

Witaj Gabrielo,
przychodzę z rewizytą. Nie będę oryginalna w swoich zachwytach. Przepiekne widoki, rewelacyjne róże i hortensje i w ogóle wszystko. Tak bym chciała, żeby moje róże i hortensje tak za kilka lat wyglądały. Będę się podpytywać jak to robisz. No i to sąsiedztwo Krakowa! Kiedyś byłam bliska przeprowadzki, bo uważam, że takiego drugiego miasta nie ma nie tylko w Polsce, ale na całym bożym świecie. No ja w każdym razie nie widziałam. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Gabriela 15:02, 10 mar 2012

Ponieważ wiosna nie chce przyjść wcale, każdej nocy jest mróz i ziemia nie rozmarza, przywołuję ciągle wiosenkę za pomocą małych doniczek z narcyzami i pierwiosnkami, tym razem dobrały się do obrusa w kratkę:

hanka_andrus 15:13, 10 mar 2012

Gabrielo! Piękne kolory! Takie słoneczne.
Gabriela 15:30, 10 mar 2012

Wysiane nasionka wschodzą w różnym tempie:

Tutaj szałwie różne z mieszanki nasion wzeszły najszybciej, dosłownie po paru dniach, a w prawym rogu ten chudziaczek to pepino, taka oryginalna roślinka, podobna nieco do pomidora, z paskowanymi owocami i chociaż teraz trudno w to uwierzyć będzie całkiem sporym krzakiem

Wzeszła też nadspodziewanie dobrze kobea, chociaż nasiona zaliczyły wypadek i zostały niestety przesuszone, bo w czasie mojej nieobecności moi bliscy podlali wszystko oprócz tej doniczki, Ech, dola ogrodnika, nigdy nie można liczyć na innych.

Uprawa hortensjowa ma się dobrze, ale zapomniałam zupełnie jakie odmiany posadzonkowałam, z wyjątkiem tej z białym brzegiem, nabytej przez przypadek. Latem jedna gałązka wystawała za ogrodzenie i wiecie..., człowiek nie może się wtedy oprzeć. Myślałam początkowo że zakwitnie, bo miała duży pąk w środku, który jak widać okazał się rozetką liści:

A tutaj przygotowany bukiet sadzonek oleandra, tylko muszę wypić odpowiednią ilość małych buteleczek wody mineralnej, żeby móc je powysyłać chętnym.

Reszta siewów będzie po 20 marca, zgodnie z księżycowym kalendarzem.
Gabriela 15:31, 10 mar 2012

hanka_andrus napisał(a)
Gabrielo! Piękne kolory! Takie słoneczne.

Oj, Haniu, przynajmniej tyle mamy z wiosny na razie. Coś mnie chandra dopadła...
Zazdroszczę Ci tych krokusów w ogrodzie, u mnie tylko końcówki liści widać.
hanka_andrus 15:37, 10 mar 2012

Tymi krokusami mogę się podzielić,bo u mnie już się rozsiały niemożebnie!
Gabriela 15:40, 10 mar 2012

No żeby mnie się tak "niemożebnie" zechciały rozrastać, niestety, smakują też kretom i nornicom.
Haniu, możemy zrobić "machniom", chciałaś kiedyś białe hipeastrum, dobrze myślę?
hanka_andrus 15:50, 10 mar 2012

No chciałam,ale u mnie tylko czerwone.....Podaj adres, to wyjmę kilka kępek tych krokusów.Dopóki widzę gdzie są,Dostaniesz paczkę z ziemią i cebulkami,
Kwiatami już się nie nacieszysz tej wiosny,ale na przyszłą......
Gabriela 15:55, 10 mar 2012

Napisałam Ci już Haniu wiadomość na PW.