Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 11:15, 08 mar 2012

Do góry
Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc cycki w górę i odrzucajmy z twarzy gradową chmurę, niech żyje cellulit i kurze łapki, bo i tak jesteśmy fajowe babki !!!

Trudne dobrego początki...mam nadzieję 11:11, 08 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Po zeszłorocznej totalnej rewolucji okolic domu - mam tutaj na myśli wymianę kostki brukowej, w chwili obecnej teren przydomowy przypomina małe pobojowisko z gdzieniegdzie pozostawionymi starszymi nasadzeniami.

Pozwoliłem sobie wykonać mało profesjonalny, ale jednak projekt obrazujący stan "co jest".
Po krótce: w centralnym punkcie ogrodu ustawiona została altana nad którą z jednej strony parasol tworzy wierzba mandżurska zaś z drugiej strony zacieniają ją najprawdopodobniej 2 żywotniki olbrzymie, które posadził mój dziadek nie licząc pewnie, że osiągną tak spore rozmiary.
Trawnik rozmiarów ok. 10x10m wdłuż, którego nasadzono naprzemiennie thuje odmian: smaragd oraz nn w kolorze określiłbym to srebrnawym.Patrząc na drugą (prawą) stronę obrazka widzimy rabatę wdłuż chodnika z żywotnikami odmiany nn w kolorze złotym, tworzące gęsty żywopłot, które cięte są systematycznie w stożki i mam nadzieję będą dobrym tłem dla hortensji limelight oraz gdzieniegdzie miskantów.
Idąc chodnikiem tuż za cisem strzyżonym w kulę jest niewykorzystany narożnik (w chwili obecnej rosną tam róże w różnych odmianach i kolorach). Z tej samej strony patrząc wzwyż 2 azalie sporych rozmiarów, podejrzewam pełnoletnie przed którymi również mamy niewykorzystane miejsce.
Podsumowując - mam pewne swoje przemyślenia jak teren zagospodarować jednak bardzo chętnie posłucham wszystkich Waszych rad i "skonfrontuję" to ze swoją wizją za co z góry dziekuję.

W wolnej chwili zrobię zdjęcia dla lepszego zobrazowania terenu.

Pozdrawiam. Przemek

Rododendronowy ogród. 11:10, 08 mar 2012

Do góry
Witajcie, nie wszyscy uważają to święto. Ja wolę świętować, bo gdyby nie emancypantki, to ten obrazek wyglądał by inaczej. Pozdrawiam. Solidaryzuję się z Hanią Andrus.

Ogród w Tarnowie 11:10, 08 mar 2012

Do góry
Spełnienia wszystkich marzeń,
zadowolenia z siebie,radości w życiu
aby każdy kolejny dzień był Dniem Kobiet
tego Wam życzę,wspaniałe Panie !

Rododendronowy ogród. 11:09, 08 mar 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 11:06, 08 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wątpliwości z okazji daty spore,ale co by nie mówić,usamodzielnienie się/uniezależnienie się /kobiet tylko nam na dobre wyszło.Dzięki emancypantkom.
A mogłybyśmy chodzić w zawojach jak muzułmanki, nie mieć prawa głosu,czekać na męża,którego wybierze ojciec,rodzić po 18 dzieci,nie mieć udziału w dochodach,i nie dziedziczyć dóbr po przodkach.
Należy się cieszyć,że u nas już tak nie jest i to święto trzeba honorować.
Wszystkiego najlepszego!
Ps.Za modraszki....Buziaczki!

Haniu wizja którą przedstawiłaś jest straszna i już bez oporów mogę obchodzic to swięto mimo że nadal dużo jeszcze jest do zmienienia. Więc wszystkiego najlepszego Tobie i wszystkim Ogrodowiskowym Koleżankom z okazji Dnia Kobiet.A na prezent dzisiejszy kwiczołek który jeszcze sie objada ale jest strasznie płochliwy.

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:35, 08 mar 2012

Do góry
Pytacie, co to za książka?
No to pokażę
Taka...

I taka...
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 10:27, 08 mar 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Teraz na wiosnę będziemy robić ścieżkę zdrowia dla piesków – czerwona kostka brukowa wokół siatki. Wcześniej były 4 wysepki rabatowe w trawie - na planie te 4 owale teraz to wszystko będzie ze sobą połączone, aż do ścieżki przy siatce. Będzie dużo zbierania darni, kopania, wybierania perzu, dosypywania ziemi, sadzenia 11 tui, 14 róż i innych bylin. Na tych wysepkach rosną już różne krzewy liściaste i one zostają. To tylko fragment jednej rabaty po stronie zachodniej. Podobnie będzie po drugiej stronie. Dużo też rewolucji z tyłu domu Praktycznie zmiany w całym ogrodzie

Na projektowaniu się nei znam, ale na psach troszeczke...... proponuję Ci dal dobra ogrodu i pieskó oraz Twojego zrobić w tych rabatach ewidentne ścieżki dla psó..inaczej będą ci tratować wsystko po drodze.... odcinasz ich od ścieżki zdrowia..... ja porobiam w moich dużych klombach takei ścieżki..ja nawet przez nie nei prejdę, ael pies przeleci..i grzecnie z nich korzysta...najpierw obserwowałam któredy najchętniej biega..... i położyłam tam płyty kamienne.... ułozyłam kostkę U mnie sięsprawdziło. U siebie wrzucę jak to wyglada
Dwa światy 10:27, 08 mar 2012

Do góry
a tu przełamana biel

Dwa światy 10:22, 08 mar 2012

Do góry
kupuję co roku,ale te co ty kupiłaś też uwielbiam,miałam 2 lata wstecz,tylko uważam że są bardziej problemowe,....zawsze atakuje mi je jakaś choroba

w duże donice sadzę kilka sadzonek

też coś białego;

Ogrodnik mimo woli 10:16, 08 mar 2012

Do góry
Aniu,w przerwie na kawę -bukiet na ławę!Samych miłych zdarzeń w sezonie ,nie tylko ogródkowym!

Życzenia z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn 10:10, 08 mar 2012

Do góry
Z okazji Dnia Kobiet dla wszystkich Pań Ogrodniczek - pięknie kwitnących ogrodów i parapetów życzy męska część Ogrodowiska.

Moje poletko 09:57, 08 mar 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
No to w sobotę na ogrodowisku będzie puściutko,wszystkie bedziemy miały wystawione zady w ogrodach.

A wieczorem każda będzie zdawać na forum relacje z tego co zrobiła

Niebieski irysek z mojego ogródka dla Celinki i wszystkich miłych pań na Ogrodowisku.W końcu 8 marca

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 09:47, 08 mar 2012

Do góry
Bardzo wam dziękuję
Ola mam nadzieję, że w tym roku pokażę dużo więcej zdjeć.

Mam już DOŚĆ zimna i chcę zieleni! Tak bardzo, że zrobiłam sobie "zielono" na stole. Na razie skromnie, ale już wesoło
Oto moje pierwsze dekoracje wiosenne:

Ogródek Hanusi po zimie 09:43, 08 mar 2012

Do góry
Haniu za te przepiękne winogrona spróbuję się odwdzięczyc sikorkami bo wiem że je lubisz.

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 09:40, 08 mar 2012

Do góry
Moja sałatka na dzień dzisiejszy

Kiełki pokazują już begonie bulwiaste. W jednej doniczce podpędzam mieczyki - już puściły kiełki.
Dzisiaj posiałam kilka ziarenek kabaczka.
Nasz mały, zielony świat. 09:30, 08 mar 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)

O matko, jakie giganty!
Nie chciałabym ich widzieć u siebie
Ogródek Hanusi po zimie 09:28, 08 mar 2012

Do góry
Hanusia dziś w domu,ale wyjść z psem trzeba.Zaliczam spacery z regularnością zegarka.
I szukam wiosny ,jaki wy wszyscy ,we własnym ogrodzie i w okolicy.....
Rododendronowy ogród. 09:27, 08 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Słońce schowane ,nie ma -przynajmniej u mnie.
Bożenko,wszystkiego najlepszego z okazji naszego wspólnego święta!

Haniu dzięki za takie cudne winogrona ( czy to Twoje?), co do święta trudno sie zdecydowac czy je obchodzic czy nie ale zgodnie z nową modą raczej nie, feministkom się to nie podoba, ale takie winogronka zawsze z przyjemnością można zjeśc. Dziękuje.
Rododendronowy ogród. 09:20, 08 mar 2012

Do góry
Słońce schowane ,nie ma -przynajmniej u mnie.
Bożenko,wszystkiego najlepszego z okazji naszego wspólnego święta!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies