Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mala_Mi 18:49, 02 kwi 2012

Ufff. .ależ było pracowicie....... u mnie laba w ogrodzie bo za zimno ... ja z tych ciepłolubnych jestem

Cisy piękne..nie zazdraszam bo mi miejsca juz brakuje, ale tej szyneczki...... mniam...... jestem wstrętny padlinożerca Tak sobie poczytałąm i poleciałam pobuzowac w lodówce i co znalazłam???????
Ha, Rogaliki od Bogdzi...... nie przynam się ile zjadłam...... Jak Bogdzia przeczyta, to ona bedzie wiedziała ile tego było ...ponad połowę
A taką szyneczkę zjadłabym całą Swojską, uwędzoną, o smaku mięcha..... zastanawiam się nad postawieniem swojej wędzarni Kolega ma taką co to niedość, że mięcho uwędzi to i jabłka suszy i robi takie fajne czipsy .........
Ewa 19:03, 02 kwi 2012

Ale mi się cisy Twoje podobają, a ich cena rewelka!
Niech pięknie rosną
Martek 19:22, 02 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Tak, u nas przedwiośnie. Pora roku się cofnęła. Dookoła widzę śnieg: Mały Śnieżnik przepięknie biały, Czarna Góra i Igliczna też.

Marto, teraz idą do wędzarni (2 dni) na dym olchowy. Nic innego nie robię, zapytam mamę lub ojca jak to jest. Ale prosiak karmiony naturalnie ponoć a nienaturalnie to różnica w trwałości mięsa. Zgłębię temat estragonu - dam znać.

Za pewne jakość mięsa ma wpływ na przechowanie .Chyba zapoluję na bażanty ))))))))))))
Sebek 21:20, 02 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Wszędzie jakieś szaleństwa twórcze. I u nas też się co nieco w ogrodzie zmieniło. Ciągle się zmienia.
Mamy cisy. W szkółce było ich tylko 26 szt. Może i dobrze, bo gdyby było więcej, kupilibyśmy więcej.
Tym samym temat rabaty przy studni wkroczył w fazę realizacji. Na razie nic z zaplanowanych roślin (oprócz cisów) jeszcze nie kupiłam, bo po zimie wszystko marne, nowych dostaw jeszcze nie ma.

Posadziliśmy od razu po zakupieniu. A teraz drżę o ich system korzeniowy w balocie.

Przepiękne te cisy są - i cena suuper
Bogdzia 22:22, 02 kwi 2012

asc napisał(a)
Ufff. .ależ było pracowicie....... u mnie laba w ogrodzie bo za zimno ... ja z tych ciepłolubnych jestem

Cisy piękne..nie zazdraszam bo mi miejsca juz brakuje, ale tej szyneczki...... mniam...... jestem wstrętny padlinożerca Tak sobie poczytałąm i poleciałam pobuzowac w lodówce i co znalazłam???????
Ha, Rogaliki od Bogdzi...... nie przynam się ile zjadłam...... Jak Bogdzia przeczyta, to ona bedzie wiedziała ile tego było ...ponad połowę
A taką szyneczkę zjadłabym całą Swojską, uwędzoną, o smaku mięcha..... zastanawiam się nad postawieniem swojej wędzarni Kolega ma taką co to niedość, że mięcho uwędzi to i jabłka suszy i robi takie fajne czipsy .........

Aniu te rogaliki juz pewnie stare były i niezbyt smaczne.
Szynki nie wędzę ale kupuję wędzona ale nie parzoną, wymaczam ja w wodzie a potem pieke w brytwanie w piekarniku. Też jest pyszna.
Wieloszka 08:17, 03 kwi 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki za Wasze poglądy co do balotów czy bibelotów . Będę ściągał osłony tuż przed posadzeniem i nad wykopanym dołkiem i siup .
Agnieszki - co do podlewania to robię tak : wstawiam do dołka roślinę i nasypuję do połowy korzeni ziemi . Ugniatam to stopkami i zalewam wodą - aby się zrobiło błoto . Następnie dosypuję ziemi do wierzchu , ugniatam tak aby powstała misa na wodę . Podlewam jeszcze raz ( w sumie na roślinę wiadro wystarcza.
Prostuję roślinkę (bo przy ugniataniu mogła się skrzywić ) , a jeżeli to jest szpaler to strzelam okiem z daleka czy stoją równiutko jak żołnierze podczas defilady.

Zbyszku, no Ty to tak po męsku - krótko i na temat! Dzięki !
Pszczółko i Viva Wam tez dziękuję! Już się bałam, że coś źle zrobiłam.
Ewa, rozczuliłaś mnie tą wilgocią aksamitną
Gabriela 22:27, 03 kwi 2012

Ewa, cisy są REWELACYJNE!
Mala_Mi 22:33, 03 kwi 2012

A rogaliki Bogdzi były pyszne....pisze były, bo się skończyły
Madzenka 22:33, 03 kwi 2012

Ewuniu i jak przycięłąś cisy?
Pszczelarnia 10:34, 04 kwi 2012

Marzeno, jeszcze nie. Po Świętach.
Wpakowałam się teraz w bukszpany (40 szt.), bo rozpoczęłam prace w zielniku.
Leciutki młyn mam, nie wiem jak się nazywam.