Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:28, 20 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Sebku, ale u Ciebie kolory. Wyobrażam sobie Twój ogród latem. A o zapachach nie wspomnę. Pan Bóg wiedział co robi dając nam kwiaty. Nieraz jak patrzę na to finezję płatków, kolory. Jakaś się filozoficzna zrobiłam. To pewnie z tęsknoty za latem.

Szczerze to często go nie wąchałem

Odkryłem dopiero latem przy plewieniu, że ta róża rabatowa pachnie - przepięknie
Pszczelarnia 21:26, 20 sty 2012

Do góry
To były wszystkie kolory tęczy.

Pszczelarnia 21:22, 20 sty 2012

Do góry
Tymczasem nawiążę do artykułu głównego na Formu. Irysy.
Jest takie miejsce na ziemi, gdzie w ogrodzie właścicielki (emerytowanej nauczycielki) hodowane są irysy. Wśród łanów irysów są odmiany wielekroć nagradzane. Kilka lat temy Ratowice (mała wioska koło Jelcza-Laskowic) były areną światowego zlotu hodowców irysów; podczas corocznej imprezy "irysologów" następuje ogłoszenie wyników konkursu. Tak wygląda hodowla irysów:

Kamienne płyty łamane 21:21, 20 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)

Granit

Łupek kwarcytowy

[/quote

Mam pytanie, czy gdzieś w postach lub artykułach jest opis jak położyć płyty w trawniku? Chodzi o to aby przy koszeniu kamienie nie przeszkadzały i aby nie niszczyć darni. A może wokół takich kamieni trawę kosi się podkaszarka?

Niee - jeździ się kosiarką po nich bez problemu - mi ani raz nie zahaczyła nawet wtedy, gdy wystawały - teraz wkopane są jeszcze głębiej to tym bardziej
Ogród Dominiki 21:17, 20 sty 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Bardzo, bardzo mi się też podoba ten fragment. Coś dla mnie, coś co lubię Znaczy się trawki.

A zdjęcia zimowego, oświetlonego ogrodu przepiękne, taka cisza i ciepło z nich bije, mimo śniegu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:16, 20 sty 2012

Do góry
Uwaga uwaga - oto nasze biedactwo

Pokoiki 21:11, 20 sty 2012

Do góry
Tak wygląda pokoik Kuby obecnie ..... Szykują się zmiany ......

Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 21:08, 20 sty 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Z rogownicą w tle. Obecnie barwinek ją zagłusza

Jaki piękny i dumny na tle rabaty
Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 21:06, 20 sty 2012

Do góry
Z rogownicą w tle. Obecnie barwinek ją zagłusza

Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 21:04, 20 sty 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
spróbuję znaleźć tu jest link, najlepiej każdy zna swoje Bogdziu może to Rasputin albo inny http://www.oczarjk.pl/index.php?prod=53&sort=SORT&og=00 a może to Polarnacht?

I tu pewnie masz rację. To jest to. Znów dziekuje. Jesteś niezastąpiona.
Rajski ogród Ani 21:00, 20 sty 2012

Do góry
Ania przylatuje ze spóźnionymi gratulacjami

Rajski ogród Ani 20:59, 20 sty 2012

Do góry
Wczoraj w nocy...

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 20:53, 20 sty 2012

Do góry
Mam jeszcze takie zdjęcia

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 20:52, 20 sty 2012

Do góry
Rzeczywiście powinno być nie cyprysy, ale cyprysiki lawsona.

Ewo, moje cyprysiki są zniszczone, staram się znaleźć przyczynę opadania igieł.
Założyłam osobny wątek w dziale Ochrona przed chorobami i szkodnikami.
Gdyby udało mi się je wyleczyć, chciałabym zrobić z nich kule na pniu. W tle za cyprysikami zamiast płotka wiklinowego chciałabym posadzić żywopłot może np. z ligustru , do osłony przed mroźnym wiatrem, a z przodu przed kulami na pniu z cyprysów zrobić może obwódkę z bukszpanu, albo dosadzić bukszpanowe kulki.
W tej chwili wygląda to tak

Ale to na razie takie moje plany. Najpierw jednak muszę się dowiedzieć , co jest przyczyną niszczenia drzewek, bo przecież nie ma sensu robić z nich kulek, jeśli im cały czas igły od wewnątrz będą opadać.
Ogrodnik mimo woli 20:47, 20 sty 2012

Do góry
Przedstawiłam już zmagania z moją pierwszą rabatką.... efekt może nie był powalający na kolana, ale napewno obudził we mnie ogrodnika....mimo woli. Postanowiłam zmienić chociaż trochę przedogródek. Na który jak i na resztę pomysłu nie mileiśmy. Najgorzej, że dalej nie mam i niestety, dalej mi się niezbyt podoba Zmienić będzie trudno, bo ziemia w tym miescu jest strasznie nieurodzajna i za 1000 lat archolodzy dokopią się różnych rzeczy, które zakopała moja ekipa budowlana.

Jesienią 2008 roku posadziłam kilka roślin na froncie i zsialiśmy trawkę.... jaka była szczęśliwa, że przed wejsciem coś się dzieje. Poczułam się jak w domu, chciaż w środku nie było praktycznie niczego...

Wiosną ułożylismy ściezkę przed domem, posadziłam róże i klonika (chociaż miejsce nie wymarzone dla kolonów to jak na razie tfu, tfu, odpukać...) i pod ścianą posadziłam wiciokrzew.... Wcześniej posialiśmy tam trawę, ale szybko doszłam do wniosku, że koszenie go nożyczkami!!!! to głupiego robota. Za to dorobiłam sie elektrycznych, ręcznych nożyczek do podkaszania i to był udany zakup. Wymyśłiłam sobie, że obsadzę cały ten fragment runianką. Z powodów, że potrzeba tego dużo, apostanowiłam sukcesywnie dokupywać po kilka sadzonek. Oczywiście nasz Everest upatrzył sobie miejsce przed odmem i pomagał przekopywać. Średnio raz w tygodniu była całą wydarta z ziemi... Postawiliśmy płotek... Nie było to co tygrysy lubią najbardziej, ale jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...

Przyszła kolej na płot..... jak już mieliśmy ten mały płotek, stwierdziłam, że w takim razie już pójdziemy w tym kierunku i niech płot będzie jak płotek.... Podmurówka do tej pory nie wykończona, ale płot przypadł nam do gustu, a i płotek już tak nie denerwował. Pomysłu dalej było brak na przedogródek....całe lato cięłam trawę nożyczkami...

Klon też dostał płotek, a raczej palisadę.... Everest czyli mój pies uwielbiał się w niego czochrać.. i sukcesywnie przycinał gałązki.... Wyglądało to koszmarnie Za to jesienne kolory nadrabiały brak estetyki płotka...

Rajski ogród Ani 20:37, 20 sty 2012

Do góry
Aniu,spóznione gratulacje z okazji 400-tki .

Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 20:23, 20 sty 2012

Do góry
spróbuję znaleźć tu jest link, najlepiej każdy zna swoje Bogdziu może to Rasputin albo inny http://www.oczarjk.pl/index.php?prod=53&sort=SORT&og=00 a może to Polarnacht?
Bajkowy ogród Weroniki 20:23, 20 sty 2012

Do góry
Popkarol, witam w moim ogrodzie. A są bezobsługowe? Pomaga mi mąż w pracach trudnych i brudnych, kosi, przywozi nawóz pieczarkowy, wymienia wodę w oczku. Jest coraz łatwiej, bo coraz mniej jednorocznych, chyba że zasiały się same. Astry sieję, bo lubię parę sztuk, może bratki...co jeszcze zobaczyłaś... Ja też przespacerowałam Twoje 94 strony, i jestem ciekawa tulipanowych efektów. Pozdrawiam, i do wiosny!

Sebku, dziękuję za miłe słowa i za pomoc w identyfikacji róż. Jeszcze mam parę "wątpliwych", ale już coraz więcej wiem, jak się poruszać na Ogrodowisku.
Dzisiaj trafiłam na "Cztery łapki", trafiłam też na "Wrześniowe małżeństwa" i zdziwiłam się, jak wiele ich jest na Ogrodowisku.
Nawet pogodę można sprawdzić, a jutro wyjeżdżam, i na drogach różnie.
Po Naszych Ogrodach skaczę i "przeskakuję bo są "rozległe" w stronach, a jeszcze po drodze tyle ciekawych linków...Pozdrawiam!

i hau, hau, lizaczki od mojego pieska!
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 20:10, 20 sty 2012

Do góry
Bogdziu, na 4 fotce to? ja też się piszę na odwiedziny, majowe?
Rajski ogród Ani 20:01, 20 sty 2012

Do góry
Jotko
Aniu Monteverde
syllwio
Sylo
Bogdziu
Pszczelarnio
Sebku
Krys
barbaro_kraj

Dziękuję Wam za gratulacje i piękne życzenia liczę, że się spełnią i cudowne kwiaty
...dla was zygokaktus. który powtórzył kwitnienie i dzisiaj tak pięknie się prezentował

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies