Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

wanda7 09:52, 07 mar 2012

Przepraszam, kochani, ale ostatnio było trochę zawieruchy tu i ówdzie i cała moja energia kierowała się właśnie tam. No ale już zrobiło się nieco spokojniej, troszkę się ustabilizowało, a więc jestem
Rzeczywiście już działam w ogrodzie, bo moja ziemia, jako że piaszczysta, już w wielu miejscach rozmarzła. Na razie wyrzucam kolejne marne krzaczorki, żeby zrobić miejsce nowym, grzeczniejszym. Adieu, sentymenty! Na opał poszła irga i dwa wyłysiałe jałowczyki. Dzisiaj odbędzie się wielkie cięcie wierzb, tawuł i berberysów.
Pozdrawiam wiosennie, bo jak słyszę w radio, ma być słonecznie w całym kraju

Danusza 10:03, 07 mar 2012

witaj weszłam zainspirowana tytułem , myślę ogród w cieniu cos dla mnie bowiem mam spora rabatę do zrobienia.I pierwsze trzy zdjęcia juz mnie kupiły wspaniale scieżki zrobione no i te liliowce tez moje ulubione
hania 10:10, 07 mar 2012

...ale u mnie dosyć duży mróz był,aż się boję bo poodkrywane wszystko już mam
wanda7 10:12, 07 mar 2012

Witaj Danusza, ja już kilka razy przymierzałam się do odwiedzin w twoim wątku, ale zawsze coś stawało na drodze. A tutaj niespodzianka i ty jesteś u mnie
Bardzo się ucieszyłam.
Cienia u mnie sporo, ale wbrew logice, w takich warunkach może rosnąć bardzo dużo roślin i całkiem im z tym dobrze. No wiesz, nie jest to cień głęboki, raczej półcień, bo korona dębu znajduje się dość wysoko i promienie słoneczne docierają niżej, zapewniając roślinom wystarczająco dużo światła.
Problem jest raczej z suchą ziemią, gdyż deszcze tu nie mogą dotrzeć przez gęste listowie. Cóż, trzeba podlewać
A liliowce kocham. Zresztą hosty, żurawki i róże też. A to wszystko może rosnąć u ciebie na cienistej rabacie. Może z wyjątkiem róż, choć są podobno odmiany znoszące cień.
Pozdrawiam, Danusza, słonecznie
wanda7 10:15, 07 mar 2012

hania napisał(a)
...ale u mnie dosyć duży mróz był,aż się boję bo poodkrywane wszystko już mam

Haniu, u nas też były mrozy w nocy, ale w dzień jakoś się ociepla i jest przyjemnie. Ja też mam pookrywane, zwłaszcza róże, ale tylko igliwiem. I na razie tego nie ruszam. Czekam jeszcze parę dni. Tymczasem tnę i formuję krzewy oraz sprzatam, bo nawialo różnych śmieci nie wiadomo skąd.
Danusza 10:18, 07 mar 2012

wanda7 napisał(a)
Witaj Danusza, ja już kilka razy przymierzałam się do odwiedzin w twoim wątku, ale zawsze coś stawało na drodze. A tutaj niespodzianka i ty jesteś u mnie
Bardzo się ucieszyłam.
Cienia u mnie sporo, ale wbrew logice, w takich warunkach może rosnąć bardzo dużo roślin i całkiem im z tym dobrze. No wiesz, nie jest to cień głęboki, raczej półcień, bo korona dębu znajduje się dość wysoko i promienie słoneczne docierają niżej, zapewniając roślinom wystarczająco dużo światła.
Problem jest raczej z suchą ziemią, gdyż deszcze tu nie mogą dotrzeć przez gęste listowie. Cóż, trzeba podlewać
A liliowce kocham. Zresztą hosty, żurawki i róże też. A to wszystko może rosnąć u ciebie na cienistej rabacie. Może z wyjątkiem róż, choć są podobno odmiany znoszące cień.
Pozdrawiam, Danusza, słonecznie

no to zapraszam na spacerki choć mało na razie u mnie ale z czasem sie pouzupełnia
Celina 11:00, 07 mar 2012

Witaj Wandziu! Cieszę się ,ze jesteś znowu na ogrodowisku.pozdrawiam
ircia 13:50, 07 mar 2012

Witaj Wandziu! Zazdroszcze Ci słonecznej ogrody i pracy w ogrodzie w takich warunkach Miłego dnia
andziulka 20:28, 07 mar 2012

Wandziu, ale Ci dobrze Możesz juz cokolwiek robić w swoim ogrodzie, a u nas w dalszym ciągu ziemia zmarznięta Liczę, że w sobotę trochę się ociepli
AgnieszkaBK 23:22, 07 mar 2012

wanda7 napisał(a)

Pięknie Wandziu jest Twoim ogrodzie.... duże drzewa, to coś na co muszę jeszcze długo poczekać.....

A jak tam dzisiejsze prace w ogródku?