Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:59, 17 sty 2012

Do góry
Mam dwa takie bukszpany. Były wielokrotnie przesadzane i nie cięte w ostatnim sezonie. Na wiosnę mam znów je zamiar przesadzić. Czy mocno je przyciąć po przesadzeniu? Do tej pory, jesli cięłam, to bardzo delikatnie.

Krzewy liściaste zimozielone 18:36, 17 sty 2012

Do góry
Ja bardzo lubię mahonię. Mam w ogrodzie kilka krzaków i każdy jest inny, jedne mają błyszczące liście, inne matowe, ale wszystkie bardzo ładnie kwitną wiosną. Myślę, że to proste w uprawie krzewy i łatwo je rozmnażyć. Jeden krzew ścinam co roku na wiosnę przy samej ziemi i odrasta nowymi niskimi gałązkami tworząc ładną kępkę.

Jedna z moich mahonii
Podjazd, parking przy domu też wizytówka 18:34, 17 sty 2012

Do góry
U mnie jest tak:

Żywopłot strzyżony z cisa 18:18, 17 sty 2012

Do góry
U mnie groch z kapustą jeśli chodzi o cisowe odmiany. Nieświadoma byłam jak je kupowałam. Teraz widzę różnice. Jak myślicie, czy z tych cisów, które rosną przy ogrodzeniu w różnej wielkości, pokroju i szerokości da się uformować ścianę cisową?

Storczyki andzi 18:06, 17 sty 2012

Do góry
Paphiopedilum - Sabotek, bardzo lubię tą hybrydę, troszkę się obawiałam czy sobie poradzę z uprawą , ale jest dobrze , będzie mi kwitł znaczy , że dobrze mu u mnie .
Kilka starszych ubiegłorocznych fotek zrobionych zaraz po zakupie

Niebawem znów zakwitnie

Agapant - Agapanthus 18:00, 17 sty 2012

Do góry
Czy Wasze agapanty już tak wyrosły jak u mnie?

Chyba za wcześnie zaczęły wegetację, przecież miały odpoczywać.

biały

a tu niebieski

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 17:51, 17 sty 2012

Do góry
Ogród jest również dla psa i psa. Niestety jak sie chce mieć wymuskany ogród to trzeba zrezygnować z psa lub zagonić go do kojca. Dwa warianty odpadają z założenia, więc jak w ulubionym miejscu Miśka coś posadzę, a mu się nie podoba to wykopuje. I teraz mam dwa wyjścia:
1) przekomponować ogródek i przenieść roślinki w inne miejsce
2) ustawić kolejny brzydki płotek

Stosuję w zależnosci od okoliczności jeden z dwóch wariantów.
Na fotce powyżej (gdzie Misiek leży w krokusikach..., prawdziwy esteta) wokół klonu palmowego ułożyłam ozdobne kamienie. Uwielbiał czochrać się w gałazkach i łamał je niemiłosiernie..daltego wpadłam na pomysł ułożenia ozdobnych kamieni.... Dzieki temu przedoogródek zyskał na atrakcyjności
To już stary pies, nie będę mu odbierać przyjemności z przebywania w ogrodzie. Uwielbia w nim być, a jeszcze bardziej jak my jesteśmy.... Zawsze asystuje przy wszystkich pracach.... Jak przychodzi sobota, to wyrzuca nas z domu, ciągnie za rękaw, popycha pyskiem i mówi, do ogrodu marsz!

W rzeczywistosći wcale nie jest dużym szkodnikiem... wszystko ładnie omija....a to czego nie chcial ogrodziłam płotkami. Brzydko to wygląda, rabaty muszą mieć proste linie (co nie pasuje do ogrodu), ale to tylko szczegóły. Ważne, że jesteśmy szczęsliwi w tym ogrodzie WSZYSCY.

Kwiatków mam tyle, ze nawet jak coś w bylinkach niezagrodzonych połamie, to odrosną...
nawet mu posadziłam żywopłot z ligustru, bo jak chodziliśy na spcery mieszkając w bloku, to jak tylko dopadł taki żywopłot, to czesał sie w prawo i lewo, w prawo i lewo.... aż czasami w wyrwy w zywopłotach wpadał i leżał ja długi. Przekomiczny widok... teraz ma taki swój zywopłocik.... i też sie czochra po nim... To jego ogród...

No i już nie zawsze podnosi nogę do siusiania jak na psa przystało...... i mam okropnie brzydkie plamy na trawniku... Za to jak już w takim miejscu odrosnie trawa, to zieloniutka i bujna, że ho, ho. Nic tylko się poturlać.

Przy okazji znalazłam jeszcze jednego gościa/mieszkańca ogrodu. Piękne, duże ćmy, ta miała z 5 cm długości....

Kaktus Schlumbergera odmiana Gold Charm 17:44, 17 sty 2012

Do góry
Kupię takiego schlumbergera jak na zdjęciu poniżej, bo nie mam za co wymienić, a sam nigdzie nie znalazłem, żeby zakupić.

Bardzo mi zależy na kolejnym kaktusie Schlumbergera w mojej kolekcji.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:06, 17 sty 2012

Do góry
Czemu Rh nie kwitnie???
Moja mama kupiła go ponad 5 lat temu i ani razu jej nie zakwitł. Nawet nie pamięta koloru kwiatów.
Dodam jeszcze, że przez te pare lat mało co urósł.
Czy da się go jeszcze uratowć ???
Ogród na torfowisku 17:01, 17 sty 2012

Do góry
Witaj na Ogrodowisku! Zapał i chęci są ,żeby tylko zdrowia starczyło!
Życzę z całego serca powodzenia w realizacji zamierzeń!
Na torfowiska nadaje się pełnik europejski. Na Pomorzu są duże połacie łąk torfowych porośnięte pełnikiem. Objęte programem Natura 2000.Cudnie to wygląda.
Będę zaglądać i czasami coś skrobnę, ale tyle jest ogrodów pięknych , że nie u każdego melduję obecność codzienną.
Pozdrowienia!
Pełnik na przywitanie.

Nasz mały raj na ziemi :) 16:46, 17 sty 2012

Do góry
Widziałam to półkole.... niestety w tym programie nie ma takich cudów więc zrobiłam z roślin
Po prawej stronie, między lawendą a berberysami oczywiście nie są klony tylko myslałam dac Twoje trzmieliny na pniu. Byłyby kontynuacją tych na dole.... Pojęcia nie mam co z tym ciurkadłem zrobić... musze pomyśleć....

Ogród irci 14:22, 17 sty 2012

Do góry
....albo niewielka kalina ,taką jest Viburnum opulus compacta
wiosną kwitnie na biało

jesienią ma czerwone korale,nie trzeba nic przy niej robić

Ogród irci 14:04, 17 sty 2012

Do góry
Dzięki Łucjo!!! Róże są prześliczne, obydwie Ciągle boleję nad tym, że moje zielone królestwo jest takie małe, a różanych piękności w centrach ogrodniczych i na fotach forumowiczow taki ogrom!!!!
Myślę jednak żeby nie podsadzać różami klonu, a jedynie zrobić w odległości od niego osobną różankę.
Z tyłu za domem (właśnie tam, gdzie rośnie klon) jest wąski skrawek trawnika (4,5 m), jedynie pod samą ścianą jest nowoposadzony rząd roślin. Okna naszej sypialni wychodzą też na tę część i każdego lata marzę o tym, żeby po odsłonięciu rolet mieć widok na coś ciekawszego niż tylko trawa
Tylko, ze ciągle mam wątpliwości i rozterki CO to w zasadzie powinno być
A tak wyglada ten kawalek (tam gdzie ten szary żwirek to już ogród sąsiadów):

A to zdjęcie zrobione z drugiej strony z moją niestety, niezbyt udolną próbą zaznaczenia, gdzie widzę tę drugą rabatę

Ogród w parkowym stylu 13:51, 17 sty 2012

Do góry
Teraz zmieniam widoki na drzewa i krzewy
Mała krzewuszka

Tawuła japońska

Forsycja

Tamaryszek czteropręcikowy

Budleja

Kalina koralowa
Bajkowy ogród Weroniki 13:47, 17 sty 2012

Do góry

FLAMINGO, sama elegancja.

A następne fotki róż dopiero po zakwitnięciu nowych, już wsadzonych na swoje miejsca:
ELFE, SCHNEEWALZER pod garażem,
EDEN ROSE przed hortensjami na głównym klombie, w bliskim towarzystwie ELIZABETH QUEEN
DUNE i VIOLETTE PERFUM po lewej, przy tarasie,
CHOPIN w mini rosarium przy domu. Uzbrajam się w cierpliwość.
Przedogródek Agniechy973 13:36, 17 sty 2012

Do góry
Przedogródek Agniechy973 13:35, 17 sty 2012

Do góry
No wychodza faktycznie fajne obrazy

Bajkowy ogród Weroniki 13:30, 17 sty 2012

Do góry

VALENCIA. To też kilkuletnia róża pachnąca, kwitnąca od wiosny do późnej jesieni, zidentyfikowana przeze mnie.

W towarzystwie innych kwiatów.

FLAMINGO i BIONICA
Ogród irci 13:30, 17 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)
.
Co do klona to faktycznie raczej zostanie jako soliter i najwyżej podsadzę go czymś kolorowym. Może zrobię też w odległości ok 3m od niego malutką rabatkę różaną Myślisz, że będzie pasować tam?

a tu specjalnie dla Ciebie jeszcze raz Heidelberg

Dzieki,Heidelberg śliczna ,taka zdrowa i dorodna, myślę,ze w pobliżu klonu możesz posadzić różę okrywową,tylko bardzo starannie trzeba będzie dobrać kolor kwiatów,zeby współgrał z kolorem klonu,hmm,może taką http://www.rosarium.com.pl/k/?id=265&Yellow-Zen-%EF%BF%BD albo taką
http://www.rosarium.com.pl/k/?id=303&Sunny-Rose-%EF%BF%BD ,taka jest moja pierwsza myśl,sama nie wiem czy dobra
Bajkowy ogród Weroniki 13:22, 17 sty 2012

Do góry

SYMPHATIE, SCHALOM

W 2011r. poszalała ze swoim wzrostem, i potrzebuje nowej podpory ( i chyba coś przysłoni swoją wielkością...)

I jeszcze raz SYMPHATIE
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies