Ogród zaczął powstawać w 2007 roku. Co roku coś przybywa i coś ubywa.
Ale więcej jest roślin przybywających
Ogród zajmuje powierzchnię około 15 arów.
Przez działkę przebiega droga gminna więc podzielona jest na dwie części.
Jedna część położona niżej przy rzeczce - teren podmokły. I druga działka położona wyżej.
Na działce gdzie teren jest podmokły świetnie sprawdzają się hortensje, irysy syberyjskie ale pięknie rośnie też metasekwoja.
W ogrodzie jest duża rożnorodność jeśli chodzi o nasadzenia.
Szczególnie dominują: róże, liliowce, kosaćce, piwonie, cebulowe, dalie, jest też sporo odmian clematisów.
Byłam dziś w Niepołomicach, koło Krakowa. Zrobiłam (niestety telefonem) zdjęcia bardzo zadbanego i eleganckiego niskiego labiryntu z bukszpanów. A wszystko to na polu prostokąta, podzielonego na dwa rzędy kwadratów (po 3 w jednym rzędzie). W każdym kwadracie na środku koło, a w jego centrum cis Wszystko wypełnione trawą i poprzecinane żwirowymi ścieżkami. Aha, całość od zewnątrz, od trzech stron obsadzona jest wysokimi grabowymi ścianami. Prostota, a jaka piękna
Aniu, a jak rośnie Scarlet Moss? Na zdjęciu wygląda kusząco
Scarlet Moss zalicza się do miniatur, u mnie rośnie do 50 cm.
Najbardziej urzeka mnie w niej oczywiście jej meszek, to jedna z róż, których nie oddam nikomu . .
Aniu, zakochałam sie w Scarlet Moss, przychodzę do Ciebie czasem poogladać ją sobie, nie spotkałam jej w żadnej oferecie.
Nie chcę byś mi ją oddawała , zdradź chociaż proszę, gdzie ją kupiłaś
Witam, jak w tytule zaczynam tworzyć ogród od zera, na dzień dzisiejszy jesteśmy jeszcze w trakcie budowy .
Plan działania chciałam już zacząć tworzyć teraz, żeby jak tylko się uporamy z pracami budowlanym móc zacząć. Niestety trudno określić kiedy będę mogła „ruszyć w teren”, mam nadzieję, że chociaż trochę uda mi się zdziałać jesienią. Dzisiaj tylko mapa a jutro mam nadzieję uda mi się zrobić zdjęcia placu budowy.
Za wszystkie rady i sugestie już z góry dziękuję, mam nadzieję że przy waszej pomocy uda mi się stworzyć przytulny zielony zakątek.
Wymiary działki: 21x 95m
Jeśli chodzi o ogólny zamysł ogrodu to chciałabym żeby poza częścią wypoczynkową wokół tarasu w ogrodzie wydzielić miejsce na sad oraz warzywnik z szklarnią. Kilka pomysłów już mam i postaram się już wkrótce je przedstawić w formie graficznej.