Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Bogdzia 16:27, 15 kwi 2012

Napisałam się , napisałam i chyba się maszynie nie spodobało bo wszystko zjadła i musze pisac jeszcze raz. Myślę ze ten pod wisterią bedzie miał małe szanse na przeżycie bo to bardzo mocna roślina. Co do dwuszeregu wygląda pieknie ale z takiego sadzenia rh po znajomosci dam Ci =3. Rh wygladaja na wysokie odmiany a Ty je posadziłas jak miniaturki. Jaka jest szerokośc tego rowka ? nie ma chyba pół metra to gdzie mają rosnąc ich korzenie które maja taka samą średnicę jak korony. Podaj jakie rh kupiłas a moze sama sprawdziłas jakie duże rosna i taka szerokośc powinien miec dołek bo ich korzenie będą rosły tylko i wyłącznie w kwasnej ziemi a 20cm od korzenia juz nie ma kwasnej ziemi. Moim zdaniem musisz to poprawic. Rh będą też rosły a głównie kwitły na południowa stronę jesli nic im tej strony nie zasłania ale czy jedne nie bedą zasłaniac drugich? Gdzie jest południe?
ell 16:36, 15 kwi 2012

No i przegapiłam.
Ale co tam spóźnione kwiatuchy na 300. Pędzisz jak burza, ale chyba juz to pisałam.

robaczek też się załapał

Alejka rododendronowa?!!!
No zaskakujesz. Super - kiedy zakwitnie ?
ell 16:42, 15 kwi 2012

Ależ Bogdzia wykład napisała. Pewnie ma racje. Po przeczytaniu sama jeszcze raz posadzę swojego, bo normalnie aż mi w pięty poszło, a myslałam, że to będzie takie proste - zasadzić i jest.
Jutro biegnę po kolejny worek torfu.
Milka 16:49, 15 kwi 2012

monteverde napisał(a)
Irenko jakie odmiany rh czy w dwuszeregu jedna odmiana? a co nazywasz pluskwicami? o pracę się nie martw, ani się spostrzeżesz jak sama się zrobi

Rh naprzemiennie, aby cieszyły róznymi kolorami; są to Alfred, , Cunnighams White, Calsop, Lugano, Catawbience Grandiflorum;
a w ubiegłym roku posadziłam pluskawice Atropurpurea i i Racemosa var. Cirdifolia; jedna biała a druga czerwona i wylazły!!
Z tą robotą, to nie wiem kio9edy, tylko mi przybywa i ciągle bałagan jakiś
Milka 17:03, 15 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)
Napisałam się , napisałam i chyba się maszynie nie spodobało bo wszystko zjadła i musze pisac jeszcze raz. Myślę ze ten pod wisterią bedzie miał małe szanse na przeżycie bo to bardzo mocna roślina. Co do dwuszeregu wygląda pieknie ale z takiego sadzenia rh po znajomosci dam Ci =3. Rh wygladaja na wysokie odmiany a Ty je posadziłas jak miniaturki. Jaka jest szerokośc tego rowka ? nie ma chyba pół metra to gdzie mają rosnąc ich korzenie które maja taka samą średnicę jak korony. Podaj jakie rh kupiłas a moze sama sprawdziłas jakie duże rosna i taka szerokośc powinien miec dołek bo ich korzenie będą rosły tylko i wyłącznie w kwasnej ziemi a 20cm od korzenia juz nie ma kwasnej ziemi. Moim zdaniem musisz to poprawic. Rh będą też rosły a głównie kwitły na południowa stronę jesli nic im tej strony nie zasłania ale czy jedne nie bedą zasłaniac drugich? Gdzie jest południe?

Czyli wyciągnąć spod wisterii?
Rowek ma szerokośc 60 cm; słońce tam jest do godziny 14, a potem tak pół na pół; nic ich nie zasłania, ale jak urosną, to może same siebie zasłonią; czyli dalej zerwać darń i dalej mieszać ziemię z torfem; odmiany to; Alfred, Lugano, Calsap, Cunnighams White, Catawbience Grandiflorum;
już powiedziałam mężowi, będzie powiększał, zerwie więcej darni i nawiezie torfu;
Milka 17:04, 15 kwi 2012

ell napisał(a)
Ależ Bogdzia wykład napisała. Pewnie ma racje. Po przeczytaniu sama jeszcze raz posadzę swojego, bo normalnie aż mi w pięty poszło, a myslałam, że to będzie takie proste - zasadzić i jest.
Jutro biegnę po kolejny worek torfu.

Dziękuję za życzenia i my też do poprawki; jednak z tymi rh nie jest łatwo!
Gabriela 17:12, 15 kwi 2012

Irena, widzę że zakładasz rododendronowy ogród. Co do odległości, to Bogdzia ma rację, że za blisko posadzone. Ja też miałam ten grzech na sumieniu, teraz już się nauczyłam, że efekt nie musi być od razu. A jak jest od razu, to potem jest mnóstwo roboty z przesadzaniem, co czasami kończy się stratami. Poprawisz i za parę lat będzie super.
Widziałm u Ciebie zdjęcie forsycji, narzekałaś że słabo kwitnie. Forysję tnie się i formuje zaraz po kwitnieniu, bo kwiaty formują się na pędach które wyrastają od wiosny do jesieni. Po mocnym przycięciu nie można spodziewać się wielu kwiatów. Dlatego forsycja w żywopłotach formowanych raczej marnie kwitnie.
Milka 17:21, 15 kwi 2012

Już mężowi powiedziałam, że tak nie może być i musi dalej zerwać darń i dac torfu; faktycznie lepiej od razu dobrze zrobić, niż potem mieć straty; oj te rh, piękne ale wymagają zachodu
ta forsycja od początku jakoś nieciekawie kwitnie, więc tym razem przycięłam ją mocno, bo za bardzo zasłaniała inne rośliny; tnę zawsze po kwitnieniu, ale tej dałam popalić!
Milka 17:22, 15 kwi 2012

Uciekam na chwilę
byłam na ogrodzie, wilgotno i zimno
leonia_pawlik 17:52, 15 kwi 2012

Irenko, byłam dzisiaj w odwiedzinach w Twoim ogrodzie. Twoja rododendronowa alejka zapowiada się Cię imponująco. Wiosna u Ciebie w pełni, a u mnie wciąż w powijakach. Z utęsknieniem czekam na tulipany i żonkile, ale jeszcze daleko im do kwitnienia. Cieszę się, że mogę podziwiać je na Twoich zdjęciach i innych Pań Ogrodowiczek.Myślę, że jak już ta wiosenka zdecyduje się wreszcie do nas przyjść, to wybuchnie ze zdwojoną siłą i wynagrodzi nam to długie oczekiwanie. Jak na razie wciąż jest zimno i leje i taka pogoda jest zapowiadana na najbliższe dni.
Pozdrawiam Cię cieplutko.

A to skromne kwiatuszki dla Ciebie z mojej działeczki.