Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prosty pomysł na aranżację wzdłuż ogrodzenia ale bez thuj, żywopłotu. 10:49, 13 mar 2022

Do góry
Szanowna Pani Danusiu !

Trawa po zimie wygląda tak jak widać na zdjęciach z dzisiejszego poranka 13.03.2022r.

Proszę o poradę czym to podsypać i kiedy... ?
Wydawać by się mogło że najlepszy moment będzie np. za dwa tygodnie jak mrozy nocne miną ?

Ktoś mi mówił żeby kupić kompost w workach i porozrzucać go ręcznie po działce ?
lub delikatnie grabkami porysować glebę i posypać saletrą amonową ?
https://allegro.pl/oferta/ogrod-start-saletra-amonowa-nawoz-uniwersalny-10kg-9983035371

Może kupie w aptece papierki lakmusowe i sprawdzę jakie jest PH gleby ?

Thuje które rosną od strony ulicy zasłaniają dopływ słońca na połowie działki i tam tej trawy jeszcze mniej. Zastanawiam się czy dosiewać czy czekać aż ziarenka po zimie wzejdą, a przypomnę że sialiśmy w listopadzie.
Osiedlowy ogródek 10:30, 13 mar 2022

Do góry
Dla zainteresowanych wysiewami
Pory po przycięciu ładnie się wzmocniły i stoją na bacznosć

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 08:57, 13 mar 2022

Do góry
Raport z prac sobotnich Pogoda na szczęście dopisała Wyszło słoneczko, było ciepło to Daria złapała za łopatę i odpłynęła
Przekopałam niezły kawałek ziemi, dobrze mi szło, jeszcze dwa takie dni i ręcznie zdejmę darń z całej lewej strony domu i od frontu.
Dziewczyny! Teraz to trzeba planować kolejne rabaty
Rabata gabinetowa przekopany kawałek, no i tu trzeba coś posadzić, myślałam, żeby tu zgrupować większość moich róż, muszę pamiętać o tym, że cała prawa strona ogrodu jest do wykopania/przesadzenia, bo tam trzeba nawieźć sporo ziemi.

Z róż do ewentualnego przesadzenia mam na tę chwilę:
1 x Munstead Wood
1 x William Shakespeare
2 x Leonardo daVinci
2 x Garden of Roses
10 x okrywowa Sea Foam (one mogę w sumie zostać tam gdzie rosną, albo dołączyć do różanki)
Magnolia wyląduje chyba jednak w lewym narożniku domu zamiast przy schodach (a po przekątnej do magnolii będzie rosła wiśnia, jak się mi ją uda upolować), a przy schodach posadzę lilaka palabin na pniu też do przesadzenia, a w jego miejsce wsadzę ambrowca, którego widać pod oknem).

Stan obecny

Zółta strzałka - magnolia
Brązowe strzałki - buki
Czerwona strzałka - ambrowiec kolumnowy
Liliowa strzałka - lilak palabin
Do róż mogą dołączyć: (to są rośłiny, które już mam, a muszę przesadzić)
2 x Miscant Mornig Light
3 x lawenda Nico
3 x berberys Admiration
3 x Berberys Erecta
3 x przywrotnik ostroklapowy
Mam też niską odmianę szałwi, mogę ją rozmnożyć.
Jak myślicie, byłaby z tego rabata? Pomożecie?
Ścieżka jest tymczasowa, bo jest straszne błoto i nie da się chodzić, ale mniej więcej tak by to mogło wyglądać, środkiem ścieżka, być może z trawy, a po bokach rabaty, na końcu ścieżki ławeczka zaproponowana przez Andę i poparta przez Judith

Rabata zachodnia, narożna, łącząca się z gabinetową.

Strona słoneczna, południowo - zachodnia, ciepełko i słoneczko. Na rogu będzie magnolia, co dalej nie wiem. Perovskie, kocimiętki? Kiedyś myślałam o pnącej róży, ale sama nie wiem. Dalej przy wypuście jest okno kuchenne, co pod nim? Póki co tam wąsko, może zrobić poszerzenie? No i dalej jest rabata pod oknem tarasowym, tu też jeszcze nie mam pomysłu.
W najbliższych dniach muszę zorganizować korę, obornik i kompost. Jak pogoda pozwoli to w ciągu dwóch tygodni podłoże powinno być gotowe.
Do przesadzenia mam jeszcze trochę innych roślin, sporo trwa, np. miscanty zebrinus, gracimilus, red barony, piwonie, nie wiem jak to ogarnę, żeby się nie zniszczyły.
Liczę na waszą burzę mózgów
Miłej niedzieli!
Za drzwiami do ogrodu... 01:25, 13 mar 2022

Do góry
Na szczęście piątek i sobota były słoneczne i bezwietrzne. Coś tam podziałałam, w ruch poszły grabie i odkurzacz. Sprzątnęłam kilka taczek szyszek, liści bukowych i dębowych oraz różnych gałązek. Głównie z części użytkowej. Tam też porządkowałam rabaty z krzewami, drzewkami i trawami. Zmieniałam obrzeża. Trochę liści zostało jeszcze na dużej rabacie w części ozdobnej, ale chronią przed mrozem, więc jeszcze zostawiłam.
Za drzwiami do ogrodu... 00:31, 13 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja pierwszego ice danca kupionego w markecie podzieliłam od razu na 11 sztuk tzn na pojedyncze roślinki i wszystkie się przyjęły, a teraz to wielkie kępy Aniu ta sesleria to teraz już tak kwitnie? U nas mroźno bardzo nocami po -8

U nas też takie przymrozki Ale widocznie seslerii nie przeszkadzają w kwitnieniu, zaczęła przed tymi przymrozkami.
Dzisiejsza fotka:

Tu inna kępka:

Ice dance bardzo szybko przyrasta, ciągle dzielę. Muszę ja przyciąć, czekam aż miną te większe nocne przymrozki. Fotki brak.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 22:42, 12 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Kto ma pszczoły ten ma miód...

Kto ma kurki...

Ale super zestawienie...black and brown...
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:23, 12 mar 2022

Do góry
Dziś była piękna pogoda... Prognoza na przyszły tydzień jednak kiepsko się zapowiada... Do środy ciepło a od czwartku znowu minusy nocą... gdzie ta wiosna się pytam ?

Seslerie się ładnie zielenią,trawnik też wygląda nie najgorzej

Spełnione marzenia 20:32, 12 mar 2022

Do góry
Moje krokusy

Ptasi gaj 20:02, 12 mar 2022

Do góry
Dzisiaj zmieliłam 10 pojemników do których lecą rozdrobnione kawałki.

Zamarznięte oczko

Ptasi gaj 19:54, 12 mar 2022

Do góry
Dzisiaj ładna pogoda. Roboty sporo a tylko mielenie i grabienie. Jutro hortensje przytna w ziemi nie da rady grzebać.

Na oczku spory lód. Nawet grabić liści nie można ponieważ przymarznięte.

Ciemierniki kwitną, ale szału nie ma

Mirkowy ogród (początki) 19:48, 12 mar 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Może się ktoś skusi zapraszam.

Pyszka
Ptasi gaj 19:43, 12 mar 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Ja część słomy z traw wykładam w międzyrzędzia truskawek. Ziemia nie wysycha tak szybko, chwasty też nie mają się jak przebić i owoce truskawek są czyste.

Dorotko u mnie tej trawy jest bardzo dużo. Ja mogłabym ok 1000 M2 wyścielić.
Część spalona część w komposcie na dnie.

A to zmielone miskant w workach bardzo dużych jak tylko zacznie się zielenić to obsypuje rabaty.
Narazie u mnie ziemia zmrożona na kamień. Kilka dni -6 a przy gruncie pewnie więcej

Mirkowy ogród (początki) 19:42, 12 mar 2022

Do góry
Mirka napisał(a)

Zjadłabym! mniam
Mirkowy ogród (początki) 19:35, 12 mar 2022

Do góry
Mirkowy ogród (początki) 19:20, 12 mar 2022

Do góry
Raport z wysiewów
Wysiałam na jesieni nasionka Jeżówki i mroziła się na dworze. Zabrałam w zeszły weekend do domu i dziś takie kiełki są.
Nasionka zasypane lekko piaskiem.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:14, 12 mar 2022

Do góry
Pierwsze kulki wykulkowane z grubsza.

Przy powojnikach przejechałam sekatorem po kciuku. Paskudy jedne. Z obandażowanym paluchem już mi nie szło tak szybko .
Ale wzięłam się za rabatę z grysem i zaczęłam kopciuszkowanie.
Nigdy więcej rabat z kamieniami. Never . Usuwanie tych kamulców kupę czasu mi zabrało a jeszcze nie koniec.
Potem usuwanie agrowłokniny i cięcie berberysów. Kora też nie jest idealnym rozwiązaniem ale grys jest ładny przez pierwszy rok a potem już tylko syfu pełno na nim i robi się brudny i brzydki.

Mirkowy ogród (początki) 19:12, 12 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale fajne zakupy, ładny ten żółty kolor, muszę chyba u siebie trochę wprowadzić

Jestem w szoku na widok Pissardi. Piękne pąki

Żółty to zwiastun wiosny ja go lubię bardzo.

Tym pozwalam się siać dziś chcą
Mój ogrodowy pamiętnik 19:03, 12 mar 2022

Do góry
Dorwałam jakąś zeszloroczną fotkę i aż się rozmarzyłam nad ciepełkiem i latem .

Ale czas wrócić do realu gdzie zimno i pusto . I full roboty .
No to ściachałam resztę hortek. Pojechałam z nimi na krótko . Jeden rok wyżej a drugi niżej tak wychodzi u mnie.

Z dereniem to mi zeszło bo takie to już gęste że cięłam i końca nie było widać. Jak zawsze niziutko.

Ogród prawie wymarzony … 18:52, 12 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

mam je .

Oto one
Zdjęcie sprzed trzech wiosen

To chyba jedne z najładniejszych odmian . Ładnie wyglądają w kępkach , jak bukiety.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:52, 12 mar 2022

Do góry
Rów w granicy działki z Gracilimusem teraz

Chetnie kupilabym dzialke obok, ale gosc nue chce sprzedac... waziutko niestety a z ogrodzeniem jeszcze bardziej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies