Justynko nie przerabiam zdjęć, no chyba ze chcę zobaczyć jak wymyślę nową rabatę jak bedzie wyglądać dana roslina w tym miejscu.
Żeby zrobić zdjecia z rozmytym tłem, używam opcji ostrzenie punktowe ( wybieram konkretne miejsce które chcę wyostrzyć i ostrzę ręcznie ) Wtedy wychodzą zdjecia które widzicie tulipan wyostrzony tło rozmyte.
wtedy przedogródek opiera się na łukach, linia rabaty jest zgodna z linią murku, a sam murek prowadzi wzrok w kierunku drzewa w zawijasku.
Ja bym nie podkreślała już bardziej kształtu murka przedłużającym go bukszpanowym zawijaskiem, bo ten murek i tak jest bardzo dominujący. Raczej rozproszyłabym go kulami z bukszpanu, trzema różnej wielkości posadzonymi przy końcu. I mozna wtedy powtórzyć podobne ukłądy z kul na rabacie przy styku z podjazdem oraz natym kawałeczku na środku.
Zawijaski bukszpanowe w trawie są bardzo kłopotliwe, znacznie lepiej umieścić go w rabacie, jak to już wcześniej napisano.
Ostatnio robiliśmy konserwację wiosną. Od tego czasu właściciele kończyli wnętrze domu i nie mieszkali tutaj. Nie było więc komu dbać o ogród. Zostaliśmy wezwani na ocenę ogrodu i wykonanie najbardziej potrzebnych prac. Oto jak wyglądał trawnik:
Już trawa zaczęła drewnieć
Rozpoczęłam strzyżenie cisów, przy okazji zobaczyłam, że mają miseczniki
jak to kiedyś powiedziała Maja Popielarska w programie z twoim udziałem Danusiu " znaki szczególne zawsze ma sekator ze sobą" i to prawda i po roslinkach widać hehe.
Dziekuję Danusiu i Sylllwio.
Bajecznie jest u Was, ale inaczej. Ja lubię motyle,one wolą kwiaty.
U mnie jest jeszcze wiele do zrobienia. Obecny ogród nabiera kształtów dopiero od 2008r. tj. od momentu podziału dużego ogrodu na dwie działki, postawienia nowego domu, i wymaga całkiem innego podejścia.
Wklejam zdjęcia z mojego ogrodu
na literkę "F" jak floksy szydlaste, które wiosnę czynią szybko:
Pod krzewami niebieskie i różowe floksy szydlaste. (Kwitnący biały krzew to tawuła wczesna).
Poduchy floksów szydlastych, niebieskie i różowe.
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/90360/original.JPG[/img]
Siedzę na Ogrodowisku już drugi dzień po kilkanaście godzin zaniedbując obowiązki domowe
Myślę i myślę nad tym przedogródkiem – i nic…
Doszłam do wniosku, że muszę się na mniejszych rabatach podszkolić z projektowania.
Troszkę o nich myślałam i mam parę pomysłów. Zadowolona z nich nie jestem zbytnio, coś mi nie pasuje ciągle. Może podpowiecie co nieco… Czy ja w ogóle w dobrym kierunku zmierzam?
Pierwsza rabata jest przy domu (otoczona nim z 2 stron), wystawa wschodnia, ale jest tam głęboki cień cały dzień, no może jakieś pierwsze promyki wschodzącego słońca łapie. Wiatru tam nie ma, ale za to może być problem z nadmiarem wody – przy rabacie z 2 stron są rynny. Wymiary: 2x5,4m.
To zdjęcie tego miejsca:
Wymyśliłam, że fajnie byłoby tam zrobić rabatę żwirową (biały żwir) z nasadzeniami atrakcyjnymi cały rok.
Rośliny:
cis na pniu i kule bukszpanowe oraz żurawki:
seledynowe – Citronelle
różowe – Georgia Peach
fioletowe – Midnight Rose
zielone – może Paris?
Piłkowana 'Yae-no-amacha' - nie kwitła u mnie młoda jeszcze
Piłkowana' Hallasan' - też nie kwitła jeszcze.
Piłkowana 'Blue Bird'
Drzewiasta 'Invincibelle Spirit'
Drzewiasta 'White Dome'
Bogusiu, a nie tęsknisz za nami?? bo my za Tobą Tak
Tak Aniu, tak....ale mam takiego małego szkraba w domu,wszędzie go pełno.
Doskonale Ciebie rozumiem Jeśli chodzi o małego szkraba w domu, którego wszędzie pełno to wiem coś o tym wczoraj właśnie był u nas ten szkrabik i nagadał, naśpiewał i wszystko go interesowało i wszystko chciał brać w rączki a ten szkrabik to Zuzia, która ma 1,5 roczku