Można posadzić duże Bogda, ja w ogrodach sadzę wielkości co najmniej 1 metra średnicy.
Małe rzadko kiedy, bo liczy się efekt od razu. Ale jak nie mam wyjścia to małe=tanie. Ale trzeba czekać
Zdjęć nie mamy, bo ciemno już się zrobiło, potem kolacja i w drogę. Dziękujemy Gosiu w imieniu nas wszystkich.
Mam nadzieję na kolejne spotkania więc sprawę zdjęc da się nadrobic .
Sezon ogródkowy dopiero przed nami !!!
Wiosna w końcu kiedyś do nas zawita, tak sądzę
Danusiu, cała przyjemnośc po mojej stronie, po raz kolejny dziękuję za wspólną wycieczkę
Ja też mam ostróżki na rabacie przed murem, bo bardzo mi pasują kolorem. Najbardziej lubię te granatowe, najciemniejsze. Przycinam je po kwitnieniu, wtedy wypuszczają nowe pędy i kwitną powtórnie. Dobrze jest podlać np. Florovitem.
Danusiu, UROCZA ! Te białe środki są niewątpliwie pięknym dodatkiem!
Wszystko ok, dobrze się mają, hortensje też. Było na plusie rano.
Śnieg stopniał i jest na plusie cały czas.
W poniedziałek zamierzam wystawiać kordyliny, laury i wszystko z garażu.
Bogusiu, jak osiągniesz odpowiednią wysokość pnia, to uszczknij wierzchołek i potem pędy.
Ja prowadziłam 3 sztuki w jednej donicy i zaplatałam w warkocz. Drzewko miałam kilka lat, aż nie wiadomo, co się stało (...czuję rękę B. Jasi)
Maja ma zakopany zbiornik z dużej donicy przykrytej kratką, aby nie było widać pompy. Miało być tylko żródełko z kamienia bez lustra wody, ale w trakcie realizacji okazało się że zostawiamy trochę lustra wody. I zostawiliśmy. Jednak uważam, że nie należy tak robić, płytki zbiornik szybko się nagrzewa i zaczną pojawiać się glony w nadmiernej ilości, chyba że posadzisz dużo roślin.
Przy planowanej głebokości 49 cm wydaje mi się dodatkowy zbiornik niepotrzebny, tylko to nie zda egzaminu, bo nie da się utrzymać równowagi ekologicznej.
W takim razie pozostaje tylko wykonanie małego oczka w miejscu piaskownicy.... hm.... Będzie przez połowę dnia w cieniu, a więc znacznie mniej się nagrzeje. Po obsadzeniu roślinami wodnymi i zatopieniu małej pompy powstanie po prostu maleńkie oczko wodne przy tarasie. Też może mieć to swój urok