Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 21:16, 10 mar 2022

Do góry

Ranczo Edy 20:54, 10 mar 2022

Do góry
Wczoraj polowałam na pszczółki ...
zerkałam na krokusy jak gotowałam obiad bo widzę je z okna kuchni i krokusy dziwnie się ruszały...czyli kwiaty
wyszłam z domu z cykaczem zdjęć oczywiście ależ to był widok i chyba pierwszy raz poczułam taki intensywny zapach... piękny ...słońce w końcu było łaskawe tak jak trzeba

Ranczo Edy 20:39, 10 mar 2022

Do góry
słońce wyszło

Ranczo Edy 20:36, 10 mar 2022

Do góry
Dziś foto tych otwartych

W ogródku Martki 20:19, 10 mar 2022

Do góry
Dziewczyny, moje pierwsze krokusy "własnego chowu" szykują się mimo mroźnej pogody do kwitnienia. Już teraz życzę Wam ciepłego i spokojnego weekendu, tyle ostatnio mamy refleksji, jak ulotne i kruche wszystko, tym bardziej cieszę się drobnymi chwilkami i widokami...

A w ogrodowym duchu wrzucam zdjęcie jednego z moich ulubionych obrazów Jego tytuł jest z jednej strony dość "ogrodowy"... (No roots no wings) "Bez korzeni nie ma skrzydeł". Z drugiej - w ostatnim czasie nabiera innego znaczenia. Korzenie są tak ważne...

Edit: Zapomniałam wrzucić poranne zdjęcie, przez brudną szybę nie widać zbyt okazale, ale zachwycałam się grą światła wewnątrz oranżerii.

Dobrego weekendu
W ogródku Martki 20:18, 10 mar 2022

Do góry
Agi, dzięki! Obejrzę wątek, ja też zdolności nie mam, a tylko lekkie przebłyski ciągotek do prac stolarskich, obejrzę. Wrzucam tu póki co zdjęcie domków, które widziałam w Rykach w ogrodzie państwa Majów

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:56, 10 mar 2022

Do góry
Witam forumowiczów, przeglądam forum od jakiegoś czasu i sam już zgłupiałem, tyle tego tu jest.. nie chce popełnić kolejnych błędów od zeszłego lata mój trawnik zaczął konkretnie żółknąć ,nie wiem już sam czy to wina przenawożenia, czy za mało nawozu, trawnik ma 5lat był kładziony z rolki pod nim bardzo dobrej jakości czarna ziemia + siatka na krety + system zraszający, w zeszłym roku na wiosnę trawa była areowana, wertykulowana i nawożona w deszczowe dni + duża ilość wody system zraszający ustawiony jest codziennie w godzinach wczesno porannych (3.00 - 4.00 godz każda sekcja na 8min) kompletnie nie mam pojęcia w którym kierunku ruszyć działania w tym roku (a to już tuż tuż ) dlatego proszę Was o pomoc drodzy forumowicze ,z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam ..

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:15, 10 mar 2022

Do góry

Dziękuję Danusiu

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:03, 10 mar 2022

Do góry
A tak w ogóle to mam i ja! Dziś odebrałam
Dziękuję Pani Danusiu!

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:54, 10 mar 2022

Do góry
Pozwolę sobie wstawić taką inspirację, podpatrzyłam przed laty na wystawie. Tutaj jest obrzeże z drewnianych kołków ale kształt łódki jak u ciebie. Jest prawie wszystko co wymieniały dziewczyny .

Ogródek z futrzakami i kamieniami 18:33, 10 mar 2022

Do góry

Na murku seslerie ruszyły , powolutku ogarniam i czekam jak sie troche ociepli to bedę sadzic .
Ogródek z futrzakami i kamieniami 18:31, 10 mar 2022

Do góry
Dzisiejsze cebulowe , krokusiki narazie tylko botaniczne, pozostałe jeszcze trochę

Tuje co to za choroba, czarne końcówki 18:16, 10 mar 2022

Do góry
I jeszcze zdjęcia:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:12, 10 mar 2022

Do góry
Słoneczne godziny miały pozytywny wpływ na kwiatki. Wreszcie się rozchyliły.

Jest nawet zapowiedź pierwszych narcyzów.

Z krokusami to już nigdy nie dojdę do ładu. Za dużo było rewolucji w okolicach ich posadzenia.

Jestem dumna z mojego czosnku. Pięknie przezimował i rośnie.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:12, 10 mar 2022

Do góry
Bratki posadzone do wkładów i schowane w altanie ,bo mrozi ,już jest -2. Dziś chyba nieźle przymrozi eh

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:06, 10 mar 2022

Do góry
Wczoraj i dzisiaj świeciło słoneczko i słupek na termometrze wystrzelił w okolice 7 stopni.
Dało się trochę pościubić w ogrodzie. Po godzince każdego dnia.
Mogłam sobie śpiewać pod nosem o tym, że "oprócz błękitnego nieba nic mi więcej nie potrzeba".

Podjęłam męską decyzję i ścięłam jedną z tuj Szmaragd rosnącą na krawędzi rabaty w pobliżu róż i piwonii. Skracać jej nie było sensu, a była już na tyle wysoka, że zacieniała mocno róże.
Korzeni jeszcze nie wykopywałam. Kiedy ziemia przeschnie, zobaczę dokąd sięgają. Rewolucji nie planuję. Jeśli operacja wykopywania karpy byłaby zbyt rujnująca dla okolicznych nasadzeń, to ją zostawię.

Kolejna "męska decyzja" dotyczyła pierisów na jednej z półksiężycowych rabat. W zeszłym roku zaczęły marnieć. Listki zaczęły podsychać. Podejrzewam, że gdzieś w okolicy ich korzeni rozpanoszyły się mrówki. Obejrzałam dokładnie gałązki. Część była sucha, część żywa. Skróciłam radykalnie oba pierisy. Może odbiją. jeśli nie, to w ich miejsce wsadzę jakieś letnie byliny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:55, 10 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ładny jest. Moje jeszcze malutkie, dlatego nie poznałam

Ten mój egzemplarz swoje przeszedł. Dostałam go w prezencie z 15 lat temu. Ogrodu nie miałam, więc wsadziłam go w trawnik koło bloku. Panowie koszący trawę notorycznie go ścinali. Kiedy kupiliśmy działkę pod dom, litościwie przeniosłam go na nowe włości. Ożył!
Najpiękniejszy jest jesienią. Nie lubię go, kiedy tworzy peruczki, bo bardzo ponuro wtedy wygląda. Zyskałby na urodzie, gdyby słońce podświetlało go od tyłu. Niestety, rośnie na rabacie z wystawą południowo-wschodnią.
Z peruczkami

Ogród prawie wymarzony … 17:54, 10 mar 2022

Do góry
Wsadzilam patyki hortensji do donicy. Jak skończą się nocne mrozy to zadołuję .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:49, 10 mar 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

Bardzo mi się podoba to zawężenie ścieżki i kompletny brak dyscypliny u miskantów

Taa... i to muskanie po twarzy w momencie przechodzenia.
Mnie zawsze zadziwia witalność roślin. Kiedy patrzy się na przedwiośniu na ogołocone rabaty, to trudno uwierzyć, że te wszystkie puste miejsca się wypełnią.

Rosengarden Naturalistyczny Ogród w Dolinie Łańskiego Potoku 17:41, 10 mar 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies