Jagna mam dość dobre w smaku porzeczki, tylko nie wiem jak się nazywają, owoce dość duże i gęste, mowa tu o czerwonej, czarną też ma , to jakby co na wiosnę młode sadzonki się znajdą
Dzisiaj przyszła do nas wiosna A cały dzień był w miarę ciepły, bardzo słoneczny i naprawdę wiosenny.
A to niespodzianka, która czekała na mnie w ogrodzie :
Sluchajcie, a moze z tego zrobic element dekoracyjny!!!!!
Od rabaty obsadzic bukszpanem, na wierzch dac drewno i cebrzyk drewniany albo aluminiowy z kwiatami w srodku, od strony chodnika zamaskowac jakimis kamieniami lub korzeniami a sama pompe wyremontowac, ladnie pomalowac, albo kupic lepiej utrzymana gdzies na starociach... Ja bym pompy nie ruszalalko ja przekrecila, bo stoi w odwrotna strone - inna sprawa z tym podwyzszeniem i deklem, ale z pompy da sie cos wykrzesac jeszcze
Moznaby jeszcze dac na calej dlugosci cos w rodzaju murku oporowego, co by zamaskowalo brzeg tej studni.... Albo podklady kolejowe (wiem, ze nie ma tu zbyt wielu fanow). Albo skuc ten kawalek, ktory wchodzi w kostke...
Pola, witaj, projekty Gosi sa swietne Wybor dobry, choc mnie bardziej spodobal sie ten drugi, ale rozumiem klopot w realizacji i utrzymaniu trawnika
No więc po długich rozmowach, moi chłopcom podoba się Małgosiu 1 plan, ale problem z ścieżką przy werandzie, chcą tak mieć nasadzenia, i co z tym zrobić, masz jakiś pomysł? Na zdjęciu zaznaczyłam ale coś nie tak mi wyszło.
Im bliżej wiosny,tym bardziej tęsknię już za ogrodem.Wręcz nie mogę na miejscu usiedzieć Przyniosłam ze strychu stertę gazet ogrodniczych i przeglądam je po raz n-ty podpatrując pomysły. W tym roku marzy mi się zrobienie dwóch niewielkich skalniaków (mam już upatrzone miejsca) i obsadzenie ich między innymi trawami ozdobnymi. Co z tego wyjdzie zobaczymy,ale na razie zapału mam dużo
Tymczasem,żeby choć troszkę przybliżyć się do upragnionej wiosny,odwiedziłam dziś centrum ogrodnicze i kupiłam kolejną porcję nasion:
Szczególnie jestem ciekawa tych goździków. Bardzo je lubię pod każdą postacią (raczej odmianą),a takich jeszcze nie miałam. Ciekawi mnie też rudbekia purpurowa. Wygląda obiecująco!
prosze o rade
to moja wstepna propozycja
ta czesc to moje pierwsze próby i tu postanowiłam choc narazie nie jestem tego pewna tu je ulokować - zreszta sami zobaczcie
to jest to miejsce - wiosna nie ma tylko rododendrona cos go pokreciło i zginął no i kalmia nie wiem czy da sobie rade przez koty bo cała zrobiła sie brazowa
a to rozrysowane rosliny - starałam sie
te z czerwonym konturem i z cyferkami to te "nowe" stare eksmitowane
opis jest na szybko nie pamietam nazw dokładnie a nie mam jak podczytać wiec napisałam zabarwieniem liści
W ubiegłym roku częśc nasionek wysiałam wczesniej tak o tej porze,ale nic z tego mi nie wyszło.W maju wysiałam do gruntu i kilka sztuk miałam.Zrobiłam z tej kapusty wiazanki na wszystkich swietych.
W tym roku tez juz kupiłam nasionka,ale chyba wysieje w maju na działce.
Ja kupiłam w ubiegłym roku kepkę na rynku.Teraz kupiłam nasionka i w kwietniu posieję do gruntu.Ciekawe czy jak jest miks kolorów czy moze trafic się ten ciemny czy to jakiś rarytasik?