Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Sylwii od początku :) 15:07, 01 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Ma ta nasza Danusia czuja do zestawień - świetnie to wygląda.

A zapomniałem co rośnie w żwirze - i czemu akurat tam?

Dobierałam kolory, które nawiązują do kamienia na ogrodzeniu oraz kostki .....

No i pasuje - jak patrzę na projekt to też kolory się zgadzają

Tylko nadal nie wiem co tam jest nasadzone

A będziesz tam dawać kule z bukszpanu?

Bez dwóch zdań , że kolory się zgadzają .... Seba no nie wytrzymam już pisałam co tam będzie
Póki co posadziłam tojeść , którą dostałam od Gosiaczka no i potrzebuję pilnie lub i nie kuli z cisu i dwóch z bukszpanu.

Dobra dobra - już się o nic nie pytam - na razie
Kule z bukszpanu widziałem kiedyś u Kapiasów - 100,- chyba, ale duże.

Wiesz Sebciu , bardziej mi zależy na tej kuli z cisu bo bukszpan to znajdę .... no ale zapoluję na wiosnę jak na lisa przystało w swojej szkółce i gędzie git .... musi być git
Ogród Sylwii od początku :) 10:23, 01 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Bez dwóch zdań , że kolory się zgadzają .... Seba no nie wytrzymam już pisałam co tam będzie
Póki co posadziłam tojeść , którą dostałam od Gosiaczka no i potrzebuję pilnie lub i nie kuli z cisu i dwóch z bukszpanu.

Dobra dobra - już się o nic nie pytam - na razie
Kule z bukszpanu widziałem kiedyś u Kapiasów - 100,- chyba, ale duże.
Ogród Sylwii od początku :) 08:45, 01 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 23:54, 30 wrz 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Ogród z lustrem 23:36, 30 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)

On tylko określił rośliny czyli brzozy, że lubi i żeby były i koniec, dał mi wolną rękę.

I dziękać bogu, że mądry inwestor.
Takie decyzje należy pozostawiać w rękach fachowców.
Brawo dla Danusi i dla inwestora poniekąd także !

Oczywiście najpierw propozycja była omawiana, zaklepana i dopiero projekt właściwy

Ogród z lustrem 23:36, 30 wrz 2011

Do góry
no niemożliwe! wygląda na większą działka baaardzo podobna do mojej i posadowienie domu, choć mają lepszy wjazd na posesję. Projekt dla mnie jak nic bajka! ale ja niestety nie mam tyle miejsca od frontu co ta działka
Nasz mały, zielony świat. 11:29, 30 wrz 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Basia, ile razy ja klęłam na swój dom i jego "udogodnienia przedwojenne". Potem powiedziałam, dość - nie idę na żaden kompromis i stawiam na drewno i kamień.

Drewno i kamień, to jest to, z duszą, charakterem. Stare domy mają niewątpliwy urok, ale jak trzeba je doprowadzić do dobrego stanu, to pewnie sporo nerwów to kosztuje..

Mój dom nie jest do końca takim wymarzonym domem, bo gdy wybieraliśmy projekt, to miał to być dom dwurodzinny, z częścią dla mojej mamy. Przy takich założeniach wybór projektu mocno się zawężał. Moja mama na razie nie ma zamiaru się do nas przeniesć a dom jest jaki jest. Gdybyśmy wybierali projekt domu tylko dla nas, to wiele rzeczy zrobiłabym całkiem inaczej, ale trudno, czasu nie cofnę.
Ogród zmyślony 21:21, 29 wrz 2011

Do góry
Myszorku, do wszystkich, którzy mają patyki i rachityczne rośliny. Dlatego ja strasznie chciałabym ogród dopasowany do siedliska przyrodniczego. Np. sosny u mnie nie urosną, najwyżej kosodrzewina górska. Jeden architekt-ogrodnik angielski (Rupert Golby - chyba) mówi, że ogród musi tworzyć całość z domem a nie z naturalnym krajobrazem. A ja bym chciała i jedno, i drugie. Poza tym mówi on (i tu pociecha dla mnie), że "sposób pielęgnowania ogrodu ma większe znaczenie niż jego pierwotny projekt." Ogród - dla mnie - musi sobie umieć poradzić sam w trudnych sytuacjach życiowych. Ale się rozpisałam ... na Twoim wątku. Ale ja mam ogród odziedziczony po przejściach - o tym na moim wątku będzie. Pa.
Ogród z lustrem 15:52, 29 wrz 2011

Do góry
Świetnie się ogląda prace wykonywane tak porządnie i w takim tempie.
Projekt ogrodu oczywiście The Best, a fotorelacja powalająca.
Danusiu jesteście najlepsi w tym co robicie i dzięki , że dzielisz się wiedzą i doświadczeniem.
My robimy dopiero obwódkę dookoła domu, więc podpatrujemy
Ogród zmyślony 12:31, 29 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Myszor, do projektu trzeba podejść "świeżo". Nie czuję się osaczona w żaden sposób, wiem jakie to ważne dla Ciebie.

Trzeba zaprojektować całkiem n o w y ogród, ale z wykorzystaniem części Twoich roślin

Tych najlepszych.

Może o tym nie wiecie, ale wygląd ogrodu, nawet realizując ten sam projekt można bardzo łatwo zepsuć wybierając złe jakościowo rośliny.
Niech robi partacz i perfekcjonista. Jak myślicie, czyj ogród będzie lepszy?
Najprostszy przykład na bukszpanach obwódkowych.
Chore, rachityczne, krzywe itd, żeby nie wiem co popsują tylko efekt. Wszystko ma wpływ, nawet jak roślinka się przechyli krzywo, albo patyk będzie krzywy...
ale się czepiam matko i córko...wybaczcie

Danuś, nie maltretuj nas, bo ja z chwilą pokazania moich "chabazi" już mam doła!
Myśli Twoje Danuś, spisuję i stosuję - powoli, na spokojnie, nic na hura. Zawsze jest problem, jeżeli ktoś kocha byliny i rabaty kwiatowe.... ?
Ogród z lustrem 00:24, 29 wrz 2011

Do góry
bardzo mi się podoba ten projekt i realizacja tak sobie przymierzam do mojej mapki działki )) ale niestety mam mniejszą działkę i obawiam się, że w niektórych miejscach będzie za wąsko na pewne kompozycje właściciele tego ładnego domku będą szczęściarzami mając taki ogród
Ogród z lustrem 22:08, 28 wrz 2011

Do góry
Ogród z lustrem tworzony jest przez firmę Gardenarium od podstaw i kompleksowo.
http://www.gardenarium.pl/realizacje

[projekt z powodu kopiowania - usunięty]

Dwa lustra będą odgrywały w nim sporą rolę, pokażę jak je zamontujemy i jakie będą miały zadanie.

To całkiem nowy ogród, położony w trudnym terenie, na wzniesieniu, jednak wszyscy wokół znajdują się dużo niżej, a droga w czasie mokrej pogody w lipcu-sierpniu była stale pod wodą. Nie każdy by się podjął takiego ogrodowego wyzwania

Wszelkie prace ogrodnicze nie były możliwe wiosną, ani latem. Budowlańcy zwlekali z ogrodzeniem, aż w końcu wzięliśmy sprawy w swoje ręce.

W tym ogrodzie główną atrakcją będzie cudne, nietypowe źródełko i lustro umocowane do muru w pobliżu kącika z ławką. Siedząc tam, będziemy podziwiać piękne kompozycje roślinne, patrzeć na dom, ale w szczególności na to co odbija się w lustrze. Wodne źródełko w kształcie sześcianu, wykonane z kwasówki ujęte w podwójnym żywopłocie z bukszpanu i szpaler hortensji bukietowej Limelight. Jej wielkie białe kule będą odbijały się także w lustrze, jak w moim ogrodzie

Na zdjęciach nie ma już tego całego bałaganu i ton śmieci jakie zostały po budowie, wyjechało kilka kontenerów śmieci, a na działkę zjechało ponad 100 ton dobrej ziemi polnej.

Tutaj działka całkiem odmieniona.
Po prawej stara siatka i widać sporą różnicę poziomów.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:50, 28 wrz 2011

Do góry
Projekt ciekawy, zapowiada się fajnie We wnęce storczyk też może wyglądać interesująco, zresztą musisz sam pokombinować i zobaczyć w realu co będzie pasowało
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:46, 28 wrz 2011

Do góry
hej Gabi,
chcieliśmy to dokupić od razu jak kupowaliśmy te działkę, ale wtedy zyl jeszcze stary właściciel i nie chcial za nic sprzedać. Wiec kupiliśmy te nasze 860m2 z domem w stanie surowym, ogrodziliśmy i skończyliśmy budowę. W ub roku ten pan zmarł, a synowie chętnie dostana gotówkę, zwłaszcza ze ta ziemia lezy odłogiem. Nic z nia nie da sie zrobić, chyba ze dogadaliby sie z kolejnym sąsiadem od paska kolejnego (uprawianego), a nie dogadają sie. Dlugosc 800 metrów, szerokość 19, z czego odpada 4 metry przynajmniej na droge dojazdowa, wiec działka za wąska na normalny projekt domu. Wiec może sprzedadzą po kawałku Sprawę spadkową załatwić mają przez zimę, geodeta i notariusz
Na to liczę, bo chętnie zagospodaruje kolejny kawałek
Ogródek vesper - pomożecie? 23:10, 27 wrz 2011

Do góry
Danusiu, z cisa byłby piękny, ale niestety zbyt drogi dla mnie, przynajmniej jak na ten projekt. Gdyby były to nasadzenia przy moim docelowym domu, to byłabym jak najbardziej za! A przy ogródku działkowym chcę poszukać budżetowych zamienników

Co do projektu działki, wprowadziłam kilka zmian i jestem ciekawa, co o tym sądzicie:
- za domkiem, gdzie pierwotnie miało być miejsce do jedzenia i odpoczynku wymyśliłam skrzynki z warzywami, malinami, porzeczkami i borówkami (pod jabłonią),
- na poszerzonym tarasie miejsce do jedzenia i odpoczynku,
- ścieżka od furtki prowadzi bardziej na lewo do domku, a taras od strony furtki jest zasłonięty zielonym ekranem, który 'wejdzie' do rabaty z boku domku,
- od strony północnej taras również osłonięty zielonym ekranem,
- półkolista rabata przed tarasem od strony zachodniej.

Myślałam o tym, co napisałaś Danusiu o liniach rabat i nie mam pomysłu, jak je poprowadzić. Naniosłam pewne poprawki, ale zastanawiam się czy dojście do kompostownika zostawić po prostu między nasadzeniami na rabacie? Jak można by to jeszcze zmodyfikować?

I plan po zmianach:

Jeszcze na prawo od piaskownicy zrobiłam taką 'wychodzącą' rabatę, nie wiem czy to dobry pomysł?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:36, 27 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

My też się cieszymy - według mnie realizacja powinna być w Mai ukazana - no chyba, że tylko masz mieć projekt

A że to blisko to może się na plan jako asystentka przydam?

Ja bym jeździł
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:31, 27 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)

My też się cieszymy - według mnie realizacja powinna być w Mai ukazana - no chyba, że tylko masz mieć projekt

A ja mogę podawać narzędzia, przynosić napoje i takie tam, proszę , ja.... mnie wieź , mnie......

Kochana.... za daleko mieszkasz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:29, 27 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

A ja mogę podawać narzędzia, przynosić napoje i takie tam, proszę , ja.... mnie wieź , mnie......
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:27, 27 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:07, 27 wrz 2011

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies