Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

myszorek 09:42, 29 wrz 2011

Danusi, ja nie popędzam.Wiem, ze to nie łatwy temat, ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej jestem zdania, że co już na wstępie nie pasuje to trzeba wyeliminować z projektu i nie upychać na siłę. Piszę szybciutko z pracy, więc tak skrótowo, nie chciałam tylko żebyś się czuła osaczona moimi pragnieniami.wiem, ze to temat juz nie na tą jesień
buźka wielka dla Wszystkich i spadam, paaaa
Gardenarium 10:08, 29 wrz 2011

Myszor, do projektu trzeba podejść "świeżo". Nie czuję się osaczona w żaden sposób, wiem jakie to ważne dla Ciebie.

Trzeba zaprojektować całkiem n o w y ogród, ale z wykorzystaniem części Twoich roślin

Tych najlepszych.

Może o tym nie wiecie, ale wygląd ogrodu, nawet realizując ten sam prpojekt można bardzo łatwo zepsuć wybierając złe jakościowo rośliny.
Niech robi partacz i perfekcjonista. Ja myślicie, czyj ogród będzie lepszy?
Najprostszy przykład na bukszpanach obwódkowych.
Chore, rachityczne, krzywe itd, żeby nie wiem co popsują tylko efekt. Wszystko ma wpływ, nawet jak roślinka sie przechyli krzywo, albo patyk będzie krzywy...
ale się czepiam matko i córko...wybaczcie

Instagram Ogrodowiska
hanka_andrus 10:13, 29 wrz 2011

Matka wybacza,Danusiu.....
Gardenarium 10:14, 29 wrz 2011

Haha

Instagram Ogrodowiska
anula_wn 10:55, 29 wrz 2011

hej Myszorku, a już się zstanawiałam gdzie Jesteś.... no tak, prca wszystko komplikuje, wiem coś o tym.... za mało czasu i siły na cokolwiek .... ale będzie pięknie jak Danusia zaprojektuje, więc jest nadzieja nooo zazdroszczę troszeczkę....
Joanka 11:45, 29 wrz 2011

Ja tez zazdroszczę...... nawet więcej niż troszeczkę
Pszczelarnia 12:23, 29 wrz 2011

myszorek napisał(a)
ja się zabieram do tego wsadzania juz trzeci tydzień i coś mam awersję, bo wiem, że i tak będzie wsadzone od czapy i tak do przesadzenia.Dochodzi wręcz do anomaliów, bo mnie małz goni wieczorem do ogrodu, a ja się zaparłam jak ta koza i nie idę. Muszę się ratować marzeniamiZamykam oczy i widzę gąszcze zieleni, otwieram oczy, patrzę za okno i czar pryska ot i tak to.Chyba dzisiaj mało pozytywnie gadam, ale jakoś tak mi zle.No to sobie trochę popłakałam

Myszorku, mam tak, samo, otwieram oczy i widzę gąszcz zieleni i co z tego? Kawałek pola obrośnięty.... .
A mnie się marzą angielskie trawniki. I linie proste rabat ........ . Trzym się!
Pszczelarnia 12:31, 29 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Myszor, do projektu trzeba podejść "świeżo". Nie czuję się osaczona w żaden sposób, wiem jakie to ważne dla Ciebie.

Trzeba zaprojektować całkiem n o w y ogród, ale z wykorzystaniem części Twoich roślin

Tych najlepszych.

Może o tym nie wiecie, ale wygląd ogrodu, nawet realizując ten sam projekt można bardzo łatwo zepsuć wybierając złe jakościowo rośliny.
Niech robi partacz i perfekcjonista. Jak myślicie, czyj ogród będzie lepszy?
Najprostszy przykład na bukszpanach obwódkowych.
Chore, rachityczne, krzywe itd, żeby nie wiem co popsują tylko efekt. Wszystko ma wpływ, nawet jak roślinka się przechyli krzywo, albo patyk będzie krzywy...
ale się czepiam matko i córko...wybaczcie

Danuś, nie maltretuj nas, bo ja z chwilą pokazania moich "chabazi" już mam doła!
Myśli Twoje Danuś, spisuję i stosuję - powoli, na spokojnie, nic na hura. Zawsze jest problem, jeżeli ktoś kocha byliny i rabaty kwiatowe.... ?
myszorek 17:44, 29 wrz 2011

och ten krzywy patyk i rachityczne bukszpany to było do mnie, haha. To najgorsza rzecz jeśli wie się czego się chce, a za Chiny nie umie się tego osiągnąc. Istne tortury
A może zwyczajnie za szybko chcę i za dużo na własne siły. Trza pomocy i już.Danuś umawiajmy się choćby i dziś
Pszczelarnia 21:21, 29 wrz 2011

Myszorku, do wszystkich, którzy mają patyki i rachityczne rośliny. Dlatego ja strasznie chciałabym ogród dopasowany do siedliska przyrodniczego. Np. sosny u mnie nie urosną, najwyżej kosodrzewina górska. Jeden architekt-ogrodnik angielski (Rupert Golby - chyba) mówi, że ogród musi tworzyć całość z domem a nie z naturalnym krajobrazem. A ja bym chciała i jedno, i drugie. Poza tym mówi on (i tu pociecha dla mnie), że "sposób pielęgnowania ogrodu ma większe znaczenie niż jego pierwotny projekt." Ogród - dla mnie - musi sobie umieć poradzić sam w trudnych sytuacjach życiowych. Ale się rozpisałam ... na Twoim wątku. Ale ja mam ogród odziedziczony po przejściach - o tym na moim wątku będzie. Pa.