Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Bogusława 12:38, 13 gru 2011

Do góry
aby nie rosła w górę można z bocznej gałęzi zrobić nowy czubek a stary wyciąć
Pszczelarnia 12:37, 13 gru 2011

Do góry
Przeniosłam sobie wpis Danusi (dla pamięci) z wątku o ławkach.
Ławka w ogródku ziołowym.

Wracamy do tematu zielnego.
Ogród Bogusława 12:34, 13 gru 2011

Do góry
od małego trzeba pilnować takich nie da się powyginać w S
najbardziej mnie denerwuje ta czeremcha za ogrodzeniem, sąsiadowi zakrywa słup energetyczny który ma na swoim terenie, co w konsekwencji przyciąga ogromne ilości szpaków i innego ptactwa, a wtedy ciemno czerwone plamki są wszędzie, nawet na tynku garażu, a jeśli przytrafi się wywiesić pranie w tym czasie to po praniu.
ogrodoweimpresjejolki 12:34, 13 gru 2011

Do góry
Wczoraj robiąc zakupy prezentowe kupiłam też coś sobie, a właściwie moim skrzydlatym przyjaciołom

Czekam na przyjazd M, żeby go porządnie zamocował na balkonie. Na razie ciepło, to ptaszki sobie radzą, ale zapewne przyjdzie jeszcze czas dokarmiania.

A dziś okrutnie znowu wieje, tak więc cieszę się, że moje kapusty przymocowałam do poręczy balkonu.
Trzymają się na razie dzielnie mimo porywów wiatru o znacznej sile

Kubusiowo 12:04, 13 gru 2011

Do góry
200 stron minęło jak jeden dzień....
gratuluję !
Kubusiowo 11:28, 13 gru 2011

Do góry
Gratulacje!
Mój ogród 11:08, 13 gru 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Stara grusza, pamięta mnie jak byłam małą dziewczynką. Kupiłam działkę na wsi gdzie mieszkali moi dziadkowie, których niestety dawno już nie ma.

Tu droga, którą dochodzę do swojej działki, Ta czarna kropka, to moja suczka Misia

Blisko jeziora rosną derenie, piękne teraz, kłębowisko czerwonawych gałęzi,

Jak odjeżdżaliśmy, to był już zmierzch. Zrobiłam zdjęcie i tak wyszło.

Uwielbiam takie widoki! I też cieszę się, że zawsze mogę wracać tam, gdzie mieszkali moi dziadkowie i pradziadkowie i pewnie jeszcze pra-, pra.... . Uwielbiam krajobrazy sosen, dębów i brzóz oraz starych sadów (niestety coraz częściej karczowanych na pastwiska, jak w przypadku sadu dziadkowego, który jednak był nieco dalej od domu).
Mój ogród 10:45, 13 gru 2011

Do góry
Chciałam pokazać, jak wykorzystaliśmy stare dachówki. Dachówki leżały na chodniki przed jakimś domkiem. Wysłałam M, żeby spytał czy możemy je zabrać. Właściciele byli wdzięczni, że sprzątniemy po nich. Stare dachówki posłużyły jako obrzeże warzywniaka i długiej rabaty, gdzie rosną maliny i gdzie jesienią posadzone zostały 2 borówki. Ta rabata została nawieziona obornikiem.
A tu część warzywniaka[img
size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/82066/original.jpg[/img]
Posiałam na nich saradelę, ale niestety było już za późno, a jest mizerna.
A tu moje plony, kalarepę podgryzły jakieś gąsienice, ale zmyłam je prysznicem z węża i był spokój.
A tu dorodne selery "mojego chowu"
Ponieważ taras domku mamy od strony południowej, to słońce daje nam popalić, nie wiedziałam jak zaradzić i w tym roku M rozciągnął sznurki a ja wsiałam pnącą fasolę. Efekt był nawet, nawet. W przyszłości M ma zamontować rolety, lub wymyśli coś innego, aby nam słońce tak nie doskwierało na tarasie.
Było jej tyle, że rozdawałam sąsiadom, tak samo z sałatą, która wyrosła w takie głowy, też się dostało sąsiadom. Niestety zdjęć sałaty nie mam. Ale pamiętam odmianę, "Królowa majowych", no może się trochę pomyliłam.
Bardzo wciągnęła mnie uprawa warzyw, prawie tak samo jak uprawa roślin ozdobnych.
Pogaduchy skowronków 10:41, 13 gru 2011

Do góry
Świeto Światła! Dzień św.Łucji! Obchodzony przede wszystkim w Szwecji.Ale i skowronki do światła i słoneczka się garną,więc też dla rozjaśnienia mroków zimowych zapalmy dziś chociaż małą świeczuszkę.A jak kto ma ,to i kominek uruchomić!
Od dziś zostało1,5 miesiąca do czasu aż Matka Gromniczna wyśle słońce z cieplejszymi promykami.
Trzymajmy się tych ożywczych płomyczków!

Miłego dnia!

Cały rok w ogrodzie 10:25, 13 gru 2011

Do góry
Pęk róż ode mnie i zdrowia

Kordylina australijska - Cordyline australis 10:06, 13 gru 2011

Do góry
Na ogrodowisku poznałem kordylinę i od razu wiedziałem, że będę ją u siebie miał

U siebie jej nie podsadziłem jak Danusia - ale chyba to zrobię
Ogród zapachów u Jasi 09:59, 13 gru 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)
Bogdziu bez pożyczam od sąsiadki, a kalina japońska jest moją miłością od pierwszego wejrzenie

Poziomko-Jasiu, ja chyba jestem poli(g)amistką - czy można być zakochanym w kilku ogrodach i wielu roślinach? Bardzo dziękuję za pokazywanie swojego ogrodu, bardzo!!!!!!

Cały rok w ogrodzie 09:47, 13 gru 2011

Do góry
Łucjo!Niech Tobie nasze górne światełko świeci jak najdłużej!
Zdrowia życzę!
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 09:37, 13 gru 2011

Do góry

Danusiu a co to za choina z tyłu, ciągle nie mogę ich rozróżnic
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 09:27, 13 gru 2011

Do góry
A jakby tak tą rabatę trochę zaokrąglić do kostki. I od kostki dać dwie umbraculifery, potem twoje wiśnie, z tym, że dołożyć jeszcze jedną np. i dalej znowu U. a z tyłu za nimi coś innego, też sadowniczego, może jakąś jabłonkę. wyrośnie wysoko, będzie kwitła w innym czasie niż wiśnie i chyba nie potrzebuje towarzystwa jak śliwy, ale ja się na sadownictwie nie znam za bardzo
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 09:17, 13 gru 2011

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 09:17, 13 gru 2011

Do góry
profus napisał(a)
Proszę.

Pozdrawiam.
No ładnie i co teraz wybrać Rafał bardzo dziękuję za rysunek, normalnie jakbym to już miała posadzone. I to jest chyba to co mi się podoba.. Stożki piękne, ale chyba wolę jednak trawy i zawijasek Agi Tylko co to jest za miłorzębem, bluszcz? Bluszcz pójdzie na kratkę, z czasem zarośnie i zrobi ładne tło, to może dalibyśmy tutaj jakieś coś, tylko co, bo hortensje tutaj chyba nie dadzą rady, za dużo słońca wg mnie.

ale fajny rysunek Dziekuję.
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 09:15, 13 gru 2011

Do góry

Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 09:13, 13 gru 2011

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:06, 13 gru 2011

Do góry
Wygląda na to że nawet fotki zdążę wrzucić

Kucyki zimowe z juki karolińskiej:

Okrycie trawy - hakone i prosa - niedawno wsadzone, a delikatne..

Ciemiernik nowozelandzki podobno jest delikatny, dostał kołderkę -chochoł z uschniętej trawy otulony workiem po cebuli

A ciemiernik biały JUŻ zamierza kwitnąć! Ledwo 2 listki, a pączek jest

Reszta fotek - domy sąsiadów wg chyba tego samego co Jej projektu - idzie mailem do Beaty

pozdrawiam i miłego dnia!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies