Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 11:44, 13 lut 2012

Do góry
Dzisiaj Hanusia zwiastuje wiosnę,no może nie zupełnie już,ale aktualnie w cieniu +2,a słoneczko dalej przygrzewa!
Co prawda chodniki pływają od wody i soli,ale cóż .... widzieć wodę w zimie,raczej optymistyczna sprawa!
Słonecznie pozdrawiam!
Pogaduchy skowronków 11:31, 13 lut 2012

Do góry
U nas jeszcze sroga zima. Rano o 6.00 było - 29 C. Teraz już słoneczko przygrzewa i jest -11 C. W domu czuć wiosnę, zaczynają kwitnąć cebulowe.

Hippeastrum - Amarylis 11:25, 13 lut 2012

Do góry
Aniu, spełniam Twoje życzenie i wstawiam fotki. Właśnie zaczynają kwitnienie.

W czterech doniczkach jeszcze wychodzą pąki kwiatowe.

Kolorowy ogród na piasku 11:12, 13 lut 2012

Do góry
Marto, Magdo, witam i zapraszam,

Jasiu, rzeczywiście piwonie to mój kolejny konik, dużych kęp mam kilka, reszta to młodzież, trzeba poczekać, żeby móc je podziwiać. Pełne też mi wylegają i muszę je podwiązywać. Ubiegła wiosna była u nas bardzo sucha i piwonie nie wyrosły wysokie, dlatego tak stoją.
Mam też piwonie krzewiaste, a ostatnią moją miłością są piwonie pojedyncze.

Krzewiasta NN

Krzewiasta NN

Claire de Lune

Bowl of Beauty

Ogród Ewy :) 10:54, 13 lut 2012

Do góry
Dziękuję ślicznie Danusiu, zaraz pójdę tam zaglądnąć. Pomysł z trzmieliną mi się podoba, muszę pomyśleć jak to zmieścić. Myślę, że zmieszczę korzenie wiśni spokojnie, mają się potem gdzie rozrastać. A jak nie wiśnia to co, jak myślisz? To chyba powinno być dosyć wysoko szczepione i ze stosunkowo małą koroną.

Kostki z bukszpanu są piękne, dużo bukszpanu będzie w drugiej części ogrodu za murkiem, będzie całkowicie przerobiony, tak więc trzmielina wprowadziłaby inny kolor

Mam jeszcze jedno pytanie, jak przełamać monotonię The Fairy w różance? Jest ich trochę za dużo..

W 3 kołach między rabatami z Fairy będą kule bukszpanowe

Tu lepiej to widać.

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:48, 13 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak wygląda przedogródek:

A ja bym tu usunęła drewnianą palisadę, ona jest dość wysoka i powoduje wrażenie takiego "tunelu". Robisz fajne kanciki, to tutaj też lepiej by wyglądały. To taka pierwsza sugestia jeśli chodzi o rady mi się nasunęła, a w ogóle to "pieję" z zachwytu nad dbałością o ogród.

Na tym zdjęciu tu gdzie lampa i róża przydałoby się coś piennego, nawet jakiś żółty iglak na pniu, albo trzmielina, albo nawet kuliste drzewko
Da ładne podkreślenie na wejściu, punkt skupiający uwagę..

Daniusiu, palisadki już nie ma. To zdjecie z lipca 2011 zdaje się a we wrzesniu juz ją usunęłam, zrobiłam kanciki i wsadziłam wrzosy. Jest gdzieś w kolejnych zdjęciach to miejsce.
No i myslałm o jakim drzwku na pniu ale wydawało mi się że troszkę za dużo tam tego "szczęscia"
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:45, 13 lut 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
pochwała za róże Wanda i mam następne chciejstwo Apricota

ANIU, zaczej, może znajdziesz jeszcze coś innego

CASANOVA

Ogród Ewy :) 10:40, 13 lut 2012

Do góry
Danusiu, brzoza i dąb są oddalone od tarasu jakieś 2 metry.

Jeśli chodzi o drzewa to chciałabym je posadzić po obu stronach schodów, schody z tarasu są między latarenkami.

Między tarasem a kostką jest rabata, około 1 metra, ciągnie się do schodów z lewej strony i jest również po po prawej stronie od schodów.

Schody w sumie mają koło 70 cm wysokości, taka jest różnica między poziomem gruntu a tarasem.
Uff, wiem, że jestem mało precyzyjna, jak się opisuje coś swojego to wszystko jest takie oczywiste

Przepraszam za zamieszanie
Ogród Ewy :) 10:29, 13 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Dziękuję Danusiu bardzo
Jest nad czym myśleć, RH na pewno przesadzę. Muszę sobie to narysować

To co zaproponowałaś przenieść również przed taras?

Przed tarasem, po obu stronach schodów chciałabym coś wysokiego na pniu, myślałam o Twoich ulubionych wiśniach, ale czy nie będą za duże.

Nie wiem gdzie przy tarasie jest z boku brzoza i dąb. Trzmielinę trzeba wsadzić podgrzebując ziemi pod brzozą i nasypując kompostu, trzeba w pierwszym roku systematycznie podlewać, apotem będzie żyła.

Natomiast nie potrafię odpowiedzieć na temat wiśni, bo nie wiem w którym miejscu one mają rosnąć przy tarasie. W różance?
Pszczelarnia 10:19, 13 lut 2012

Do góry
Gratulacje Pszczółeczko pierszej setuni
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:14, 13 lut 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Tak wygląda przedogródek:

A ja bym tu usunęła drewnianą palisadę, ona jest dość wysoka i powoduje wrażenie takiego "tunelu". Robisz fajne kanciki, to tutaj też lepiej by wyglądały. To taka pierwsza sugestia jeśli chodzi o rady mi się nasunęła, a w ogóle to "pieję" z zachwytu nad dbałością o ogród.

Na tym zdjęciu tu gdzie lampa i róża przydałoby się coś piennego, nawet jakiś żółty iglak na pniu, albo trzmielina, albo nawet kuliste drzewko
Da ładne podkreślenie na wejściu, punkt skupiający uwagę..
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 09:55, 13 lut 2012

Do góry
To o nwoym ogrodzie na naszym Forum - Andziulki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1535-spelnione-marzenie-maly-domek-z-ogrodem-i-pieskami

hanka_andrus napisał(a)

Mały domek w szczerym polu,
w nim orliki i kukliki
i 2 psy bardzo szczęśliwe!
Andzia tam jest gospodynią,
ma warzywnik z marchwią, dynią,
a poza tym koło domu
ma rabatę bylinową!

W wolnym czasie huśtaweczka
a do tego miód-kaweczka!
No i relaks przy komputrze,
I nie chodzi się tu w futrze,
Grabie szpadle i konewki,
to w sezonie nie przelewki,

Ale widok i efekty godne są pozazdroszczenia!
Taki nie jest ogród lenia!

Witaj Andziulko!

Ogrodnik mimo woli 09:43, 13 lut 2012

Do góry
Ja bez okularów też nie byłam w stanie go wypatrzyć..... M pokazuje patrz....a ja patrzę w knigu widzę figu......
Dla Agnieszk za poprawne rozwiązanie zagadki dwie foty jastrżębia.

Tu się gapi jak przysłowiowa sroka w gnat... czyli w karmnik

A tu wypatrzył intruza z aparatem fotograficznym......od jego wzroku aż ciarki przechodzą po plecach.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 13 lut 2012

Do góry
Dzisiaj na dzień dobry kawałek oszronionej ogrodniczki po wieczornym spacerze. Osiwiałam totalnie

Araucaria araukana - araukaria chilijska 09:40, 13 lut 2012

Do góry
Posiadam fajną fotkę z ogrodu w Essen, ale Niemcy no to wiadomo - łagodniejszy klimat.
U nas, na zachodzie kraju jak najbardziej da radę.

Ogrodnik mimo woli 09:26, 13 lut 2012

Do góry
A teraz kto znajdzie ukrytego jastrzębia????? Cwaniak jeden... jak blisko karmnika się zaczaił.....
Araucaria araukana - araukaria chilijska 08:36, 13 lut 2012

Do góry
Przemek piękny ten egzemplarz widać że już ma kilka latek a zachowany jest pokrój, mróz jej nie był straszny. Nic nie ustępuje angielskim okazom wklejam fotkę jednego z nich

Ja też próbuję swoich sił, tylko jak zwykle od zera mam zamiar traktować je jako rośliny tarasowe, doniczkowe. U mnie jednak zbyt zimno chyba na próby w gruncie. W pobliskiej szkółce jest w donicy ok 2m roślina i wygląda imponująco. W gruncie za to rośnie kilku metrowa kunigamia, jednak cierpi od uszkodzeń mrozowych ale rośnie.
Moje araukarie
Ogrodnik mimo woli 08:12, 13 lut 2012

Do góry
Na dzień dobry pokażę jak kwiczoł pasie wróble pod karmnikiem... (mama nadzieję, że tego jeszcze nie pokazywałm, jak się powtarzam to bardzo przepraszam)
Mój 4 arowy azyl... 00:36, 13 lut 2012

Do góry
Mój białasek postanowił obejrzeć świat, rozwinął pierwszy kwiat

Kolorowy ogród na piasku 00:06, 13 lut 2012

Do góry
Kochani witam Was wszystkich, czuję się bardzo onieśmielona Waszymi wpisami, cały czas nie wydaje mi się, żebym robiła coś nadzwyczajnego, owszem jestem dumna ze swojego ogrodu, nie udaję tego, ale dumą ogrodnika, który patrzy jak wokół niego wszystko rośnie, rozwija się, wabi kolorem, zapachem, czuję to życie wokół siebie.
Teraz widzę, że musiałam tu do Was trafić, bo znajduję zrozumienie dla swojej pasji. Mało mam wokół siebie takich ludzi. Dotarło do nas takie zdziwienie "po co im tyle kwiotków?", by dać na to pytanie odpowiedź byłoby jeszcze większe zdziwienie.

Madlen, przy furtce posadziliśmy teraz różę Dortmund, po jednej z każdej strony.

Elu witam Cię i dziękuje za uznanie.

Jasiu niejednokrotnie odwiedzałam Twój ogród, zwabiona tytułem Twojego wątku, bo jestem zapachowcem. Masz cudowny ogród, bardzo, bardzo podoba mi się jego charakter, tyle bylin, które tak lubię no i te róże, niektóre z nich mam, ale nie tak rozrośnięte. Dołki zaprawiamy wedle potrzeb, Ty rozluźniasz, ja zagęszczam.

Wandziu, rzeczywiście u Ciebie nie wpisywałam się nigdy, ale odwiedzałyśmy te same ogrody, więc i do Ciebie zaglądałam, Czesław mnie naprowadził, nick też miałam inny.

Aniu, witam prawie sąsiadkę, też podczytuje Twoja historię, robi się coraz piękniej.

Małgosiu, dziękuję, nieraz już podziwiałam Twoje jednoroczne w donicach, są takie dorodne i zadbane, a i ogród dorośleje.

Ewo, dziękuję i zapraszam, wybieram się do Ciebie, bo pszczółki to moja dawna historia.
Ogród zaczęliśmy urządzać w 1999r,, wtedy pojawiły się pierwsze nasadzenia, ale to było naprawdę małymi kroczkami. Zieleni mamy rzeczywiście wokół dużo, bo priorytetem dla nas było sadzenie żywopłotów i drzew na granicach działki, by stworzyć ramy i wyciszyć ogród, bo bardzo dokuczały nam zachodnie wiatry. Dodatkowo też z jednej strony zapożyczamy sobie krajobraz.

Teraz może trochę koloru letnich rabat

Piwonie, kocimiętka i ostróżki

Widok z przed domu na stronę zachodnią

Na pierwszym planie Mm.Jsaac Pereire, za nią Abraham Darby

Kłosowiec Agastache mexicana

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies