Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pierniczki świąteczne 20:03, 09 gru 2011

Do góry
A ja pokażę dla kontrastu jak nie powinny wyglądać pierniczki

Można się śmiać ! Po to są święta,no nie?
Słodkie paluchy drożdżowe 19:56, 09 gru 2011

Do góry
A tak wyglądały moje paluchy przed upieczeniem

a tak po

są PYCHA
Puste pole z wysepką kwiatową 19:44, 09 gru 2011

Do góry
Niedługo będziesz tańczyć
Mój ogród :) 19:30, 09 gru 2011

Do góry
Może to zdjęcie lepiej zobrazuje to ta część między domem a garażem przy tujach.

Ogród zapachów u Jasi 19:19, 09 gru 2011

Do góry
Bogdziu i Aniu jak będziecie wybierać się na Śląsk, wiadomość do Poziomki na PW i ławeczka czeka
Ewo ławeczka jest z drewna tekowego, po dwóch latach nabrała patyny. Chowam ją na zimę ponieważ stoi przy murze, zimą z dachu spadałby na nią śnieg.

Wisteria i clematis Betty Corning

Kosmos sam się wysiał

W koszu agapant, przy ławeczce płoży się acena

Perowskia rośnie przed gankiem
Mój ogród :) 19:01, 09 gru 2011

Do góry
Danusiu ostateczny kształt został taki :

po lewej stronie domu jest przejście o szerokości 3,5 m do części gdzie jest oczko wodne.Zdjęcia nie mam ale szmaragdy idą o całej długości
Nasz mały raj na ziemi :) 18:51, 09 gru 2011

Do góry
Kilka dni temu udało mi się rozrysować wstępny plan moich rabatek. Nie są może dokładanie rozrysowane ale zależy mi na ogólnym zarysie jak ja to widzę.... Może ktoś spojrzy na nie świeżym okiem i coś mi podpowie... Ja mam już mały mętlik w głowie.... Chyba za dużo pięknych ogrodów oglądam. Co będzie jak zacznę już planować nasadzenia... Aż się boję....

Liczę na Waszą pomoc....

W zbliżeniu troszkę lepiej widać...

Po lewej stronie marzy się nam kącik z ławeczką, częściowo obsadzony.
Przy wejściu rabata ze studnią.
W prawym dolnym rogu miejsce na śmietnik, a po prawej stronie wzdłuż domu drewutnia do której będą prowadzić schodki. Mała różnica poziomów.
Ogród u Mayi 18:46, 09 gru 2011

Do góry
Wklejam mapkę

Wieżyczkę z prawej? Można to włączyć w rabaty i pojechać aż do tarasu.

I jeszcze szkic

Mój ogród :) 18:42, 09 gru 2011

Do góry
Stanęło na tym

To dość trudny kształt i wymaga w stronę domu linii prostej, a tu gdzie narysowałaś kule może być po łuku i część wyżwirowana.

Masz rysunek tej części ogrodu? Co tam jest na lewo?
Lek na całe zło czyli mój ogród 18:36, 09 gru 2011

Do góry
aldonaz napisał(a)

Witaj Aldonko .Bedziesz miała z ogrodowiskiem piękny ogród,wszyscy tutaj sa pozytywnie zakręceni i uzależnieni od roślinek i tego forum .Ale piekna roslina,pokazuj więcej zdjęc.
Nasz mały raj na ziemi :) 18:30, 09 gru 2011

Do góry
Podobny układ ogrodu.

Tojeść kropkowana - Lysimachia punctata 18:15, 09 gru 2011

Do góry
Moja tojeść kropkowana rośnie w ogrodzie Babci Jasi nad strumieniem. Jest tam jednak sucho. Mimo to, że w cieniu i sucho - radzi sobie dobrze. Zapuszcza rozłogi do strumienia i stamtąd pije wodę. Rośnie w duecie z bodziszkiem korzeniastym.

Lek na całe zło czyli mój ogród 17:55, 09 gru 2011

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:52, 09 gru 2011

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)

Kiedy schodzę po schodach z tarasu, mijam staw. W tym roku mam tam 7 ryb.
Otóż ich historia była taka. Miałam program z Cezarym Żakiem. Miało być o problemach ze stawem, kupiłam więc ryby, aby wręczyć Panu Cezaremu. jednak było o trawnikach, bo akurat były jakieś ważne mecze, już nie pamiętam. Legia grała ważny mecz. Pan Cezary przyjął w prezencie tylko jedną "złotą rybkę", reszta niechcący powędrowała do mojego stawu, gdzie ryb miało nie być.
Nieźle się spisały, ciekawe jak przezimują, ale mają niezłą kryjówkę, a i głębokość wody jest powyżej metra, więc zimą powinno im być dobrze.

Ta rybka jest u pana Cezarego. Uwielbiam go z serialu "Ranczo" i nie tylko. To był najprzyjemniejszy mój występ w Rytmie Miasta.

A tak sobie leżały w foliowym akwarium na planie, teraz pływają u mnie. To jedyne ryby, które występowały w telewizji w historii ogrodnictwa miejscowego.

Bogusiu, jaki Ty sprytny jesteś, skopiowałeś z innego wątku
Tojeść kropkowana - Lysimachia punctata 17:43, 09 gru 2011

Do góry
Tojeść kropkowana (Lysimachia punctata L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny pierwiosnkowatych,
jako roślina ozdobna nadaje się na rabaty, szczególnie w ogrodach naturalistycznych

http://pl.wikipedia.org/wiki/Toje%C5%9B%C4%87_kropkowana
http://ogrod-amat.strefa.pl/tojesc_kropkowana.php
Pierniczki świąteczne 17:40, 09 gru 2011

Do góry
Basiaw! super te grubaśne pierniczki ! uwielbiam, choć takich nigdy sama nie robiłam.....

Jagna , ja się ani troszkę nie dziwię, że te Twoje pierniczki poszły "jak woda". Są szalenie dekoracyjne, eleganckie i takie efektowne . Jak napisałaś, że na allegro sprzedają - zajrzałam z ciekawości! no cuda niektóre, zobaczcie sami ! ja wymiękłam ......
ta karoca......

Groszek szerokolistny (Lathyrus latifolius) 16:45, 09 gru 2011

Do góry
Groszek szerokolistny, w odróżnieniu od pachnącego, jest byliną z rodziny motylkowatych. Jego niedrewniejące pędy mogą osiagać ok.2m, wymaga podpór. Kwiaty bez zapachu, w kolorach: różowym, karminowym lub białym zebrane w grona ukazują się od czerwca do września. Obcinanie przekwitłych kwiatostanów przedłuża kwitnienie. Stanowisko słoneczne, ziemia przeciętna. Rozmażanie przez siew na miejsce stałe ze względu na długi korzeń palowy. Nadaje się na kwiat cięty.
Nasiona rośliny są trujące!

Pszczelarnia 16:17, 09 gru 2011

Do góry
Wszyscy pewnie znają tę żurawkę. Ja chciałabym jej znacznie więcej w moim ogrodzie.
Georgia Peach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:05, 09 gru 2011

Do góry

gardenarium napisał(a)
Odnośnie mieszanego żywopłotu

Danusiu,
mnie bardzo zajmuje bioróżnorodność, napisz proszę, jeśli możesz, jakie są na tych malunkach krzewy (może być na moim wątku) - chciałabym zrobić rewolucję za ulami na wiosnę. A ten fragment jest z wątku Agnieszki "Wszędzie pięknie a u siebie..." (dla wyjaśnienia dodam).
Ogródkowe perypetie:) 14:09, 09 gru 2011

Do góry
i mam jeszcze jeden plan..zamiast cisa, miskant Variegatus, przed nim miłorząb jakiś karłowy, podsadzony zółtymi cyprysikami i może żurawkami pomarańczowymi..jak myślicie? Sama już nie wiem, z miskantem chyba może być fajnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies