Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik mimo woli 17:57, 12 lut 2012

Do góry

Aniu, orliki masz piękne, codziennie mnie zaskakujesz czymś nowym .... jest hasło różę- u Ciebie są... tulipany..... orliki -też są. Na prawdę wyrazy uznania

A zdradź mi jeszcze, co to jest to niebieskie ?
Piłka "lisi ogon" 17:57, 12 lut 2012

Do góry
Moje piły kieszonkowe

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 17:57, 12 lut 2012

Do góry
Trochę moich różyczek

VICTOR BORG , wielkokwiatowa

AMAZING PALACE

Sekatory 17:53, 12 lut 2012

Do góry
W pracy i w domu używam
FELCO szwajcarskie
Bardzo solidne wszystkie cześć wymienne dobra stal bezawaryjne

LOWE niemieckie
Najlepsze, świetna twarda stal części wymienne każda do kupienia z osobna

Ogród Ewy :) 17:50, 12 lut 2012

Do góry
Dzięki Ewo za tak wyczerpująca odpowiedź....dokładnie o to mi chodziło
Juz kopiuje na stronę z napisem planowane róże....
Tworząc mój ogród do końca nie wiedziałam co chcę mieć..bo podoba mi się praktycznie wszystko co jest kolorowe i zadbane.. albo ładnie skomponowane, albo wygląda bardzo naturalistycznie...
Niestety wszystkiego nie da się mieć.. więc chyba zostawię to co mam, tylko uporzadkuję to wszystko..... Do moich kwiatków wiejskich takie róże ładnie się skomponują i to dopiero odkryłam na ogrodowisku. Mam dużo słonecznych miejsc... Dzięki Ewo za pokazanie jak pięken potrafią być róże. Moja babcia była fanką róż.....czyżby obudziły się we mnie uśpione geny???

Druga kartka to planowane rh.... mam wrzosowisko i trochę cienia..to rh.........

Ależ się cieszę, że mi się już ten ogódek powoli w rozumku w całość układa

To dla Ciebie

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 17:48, 12 lut 2012

Do góry
Znalazłam. Kapa robiona na szydełku z nici bawełnianych.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:47, 12 lut 2012

Do góry
Dzięki Danusiu za linka - bardzo przydatny

Udało mi się w końcu naszkicować plan przedogródka. Zaznaczyłam tylko te rośliny, które muszą lub bardzo chcę by zostały

1 – świerk
2 – kosodrzewina
3 – iglak płożący (chyba jałowiec)
4 – Actinidia
5 – jesion
6 – sumak (do wycięcia, ale jeszcze nie teraz, szukam czegoś na zastępstwo)
7 – tuja
8 – studnia
9 – rabata “kamienna” przy furtce
10 – tu będzie rabata żwirowa (projekt Gosi - str.12)
11 – studzienka telekomunikacyjna

Chciałabym jakoś zagospodarować z głową ten teren. Na razie wiem tylko tyle, że chcę ciurkadełko Gdzieś chyba przy tarasie żeby było je dobrze widać – może na miejscu dzisiejszego skalniaka? Natomiast w prawym górnym rogu myślałam o zrobieniu czegoś ekstra - to jest najczęściej oglądane przez nas miejsce w ogrodzie – widoczne z 4 okien i co najważniejsze – mojego kącika komputerowego Nie mam tylko zupełnie pomysłu co to miałoby być…
Cały przedogródek widać z góry – więc trzeba by zastosować nasadzenia atrakcyjne z lotu ptaka

Zdjęcia tego terenu są na str.5, a plan jak jest teraz na str.6 (już nie chciałam powtarzać – jak trzeba będzie to wkleję).

No i teraz pytanie za 100 punktów: macie jakieś pomysły?
Miało być inaczej 17:46, 12 lut 2012

Do góry
c.d dzisiejszej zimy

Miało być inaczej 17:41, 12 lut 2012

Do góry

Dzisiaj pojechałam odwiedzić ogród..... było -8, ale słoneczko przygrzewało i odczucie zimna było małe..... zrobiłam więc parę fotek, tak nielubianej przez nas zimy

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 17:40, 12 lut 2012

Do góry

To już wszystkie roślinki, które zamierzam wysiać w tym roku.

Dzisiaj pierwsza tura sałaty lodowej.
Mój przyszły ogród 17:28, 12 lut 2012

Do góry
staram się
tak, najlepiej pooglądać w rzeczywistości ile się zmieści, porysować na śniegu, albo coś poustawiać symulując położenie wiśni i zawijaska
można połączyć oba pomysły, dorzucając zawijasek do układu roslin z pierwszej wersji, ale opierając na go na planie układu drugiego, i rezygnując z zewnątrznego miskanta na rzecz czegoś mniejszego:

mnie się ten drugi zarys bardziej podoba, jest mniej przytłaczający, ciekawszy i wtapia dom w rabaty, murek jest mniej dominujący
no i jak murek bedzie miał z przodu rabate dochodzącą do schodów to łatwiej jest kosić
trawnik (warto pomyśleć w ogóle o pasie kostki przed schodami, żeby można było podjechać kosiarką)
i przejście pewnie szersze zostanie przy pompach

a ja bym w rabacie pod ogrodzeniem koło ławeczki to zawijaska nie robiła, jakoś tam nie pasuje
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 17:11, 12 lut 2012

Do góry
Nie zapomniała ale zapomniała zajrzeć. Na razie wrzucam firanki róże. Robią się firanki tulipany na wiosnę. Zdjęcia kapy szukam.
Mój ogród 17:06, 12 lut 2012

Do góry
Oglądałam w waszych ogrodach ptaki, które karmicie i z zapałem fotografujecie. Dzisiaj przy garażu udało mi się zrobić zdjęcie gołębiom. Opiekuje się nimi pan, dla którego te ptaki są tak samo pasją jak dla nas nasze ogrody. Patrzy na nie czule i traktuje jak swoje dzieci. Gołąbki są zadowolone z życia ich opiekun też.

Moją drugą pasją jest kino. Dzisiaj byłam w kinie na "W ciemności" Agnieszki Holland"
Cztery łapki - zwierzęta domowe 16:28, 12 lut 2012

Do góry
Moja nowa córa Tosia.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:17, 12 lut 2012

Do góry

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:16, 12 lut 2012

Do góry
Mam w swoim ogrodzie kilka młodych iglaków, których nie znam nazw i nie wiem jak duże urosną. Może poznajecie, któreś z nich:

Świerk rosnący w formie kolumny

Sosenka, która rośnie bardzo wolno i ma śliczne fioletowe szyszeczki

Sosna, która rośnie dosyć szybko

Jałowiec. Ktoś na forum napisał, że osiąga duże rozmiary i taras to nie jest zbyt dobre dla niego miejsce. Czy mogę go ewentualnie przycinać później od góry?

Hirutkowy raj:)) 16:07, 12 lut 2012

Do góry
Wiosna w domu cd.

O....! 16:02, 12 lut 2012

Do góry
Zapraszam do ogrodu na mini sesję z samcem ( koziołkiem) sarny... ( fotki robiłam przez okno z odległości ok 9 m )
...przyszedł dzisiaj na południowa przekąskę...z 'paśniczka' nic nie ruszył ( więc mu siano nie odpowiada) a był 3 m od niego...
tu przy wyschniętym wilcu ...jednak je te resztki owinięte wokół pnia klonu

a tu pożywia się bluszczem rosnącym na sośnie ... zachowałam zimny spokój obserwatorki i fotografki

a tu już spokojny odwrót...

po odejściu koziołka zjawiła się zaraz sójka...
Nasze storczyki 15:42, 12 lut 2012

Do góry
A tu ciekawostka.
Storczyk mojej mamy, rośnie w ziemi

Nasze storczyki 15:40, 12 lut 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies