Świerki są tak samo choinkami po wycięciu przewodników.
Moja daglezja natomiast ma wygląd beczki bo jest cięta mocno. Na jej tle jest żółta kulka z lewej u góry
Danusiu, pisałaś o przycinaniu świerka, żeby ładnie gęsto rósł. Michael wspomina o cięciu jodły koreańskiej. Jak to się robi? Jakim świerkom można robić takie kuku?
Praktycznie wszystko można ciąć Nawet Thuja "Globosa" czy "Danica", które z natury mają kulisty pokrój. Można normalnie ciachać nożycami szpalerowymi, albo skracać, czy usuwać tylko przewodniki na wszystkich gałęziach.
Ja tnę daglezję (tak jak bukszpany - nożycami) i świerki serbskie tylko przewodniki, wszystkie karłowe i zwykłe można docinać, ale najlepszym przykładem utrzymywania iglaków w ryzach są ogrody Bressingham.
Popatrz uważnie na zdjęcia i na iglaki, prawie wszystkie tam są cięte, zagęszczane. Oprocz wielkich okazów.
A wiesz że już kiedyś do Ciebie pisałam w tej sprawie? To było jeszcze przed ogrodowiskiem, nie pamiętam jak to się nazywało? Z notatnika ogrodnika? Może coś podobnie brzmiącego...
Tak Asiu, Z notatnika ogrodnika - taką samą nazwę miało w "Kwietniku" a potem : "Ogrodniczka radzi"
Te artykuły poprzednie przeniosłam tutaj i dodałam ładniejsze zdjęcia
No i oczywiście cały czas powstają nowe, średnio 3 razy w tygodniu.
Teraz mam dużo miejsca na porady i artykuły, na tamtym blogu było zbyt ciasno Własny portal planowałam od kilku lat...
Lecę do ogrodu dzisiaj tak ładnie, może coś wypatrzę, chociaż jeszcze dość mokro i zmarznięte w cieniu. Ciekawe Haniu, jak u Ciebie po pierwszych pracach?
Często rozmnażałam bukszpan tuż po Wielkanocy z powodu przybrania święconki, szkoda było wyrzucić dekorację
Niektóre źródła podają jako najlepszy termin - sierpień, ale mnie się udawało wiosną. Tzn. sadzonkowałam wiosną, ale dopiero następnego roku miały korzenie. Rozmnażanie bukszpanów wykonywałam w namiocie foliowym. Warto zanurzyć sadzonki w wodzie, potem w ukorzeniaczu.
Michael, jak odszykujesz ogród pod moją pieczą, to zobaczysz że złapie bakcyla i będzie dumna
Chyba, że nienawidzi grzebania w ziemi. Ale kup jej rękawiczki w kwiatki i łopatkę. Nie połamie paznokci
....jak rekawiczki i łopatka nie pomogą polecam najmodniejsze w tym sezonie kalosze Tylko te z górnej półki, lączone z materiałem, skórą, frędzelkami czy co tam jeszcze nawymyślali
Swoją drogą widziałam piękne kalosze ale cena... 150 pln! i to w promocji
to ja poproszę o roślinki......za te całe 150 zeta
Michael, jak odszykujesz ogród pod moją pieczą, to zobaczysz że złapie bakcyla i będzie dumna
Chyba, że nienawidzi grzebania w ziemi. Ale kup jej rękawiczki w kwiatki i łopatkę. Nie połamie paznokci
....jak rekawiczki i łopatka nie pomogą polecam najmodniejsze w tym sezonie kalosze Tylko te z górnej półki, lączone z materiałem, skórą, frędzelkami czy co tam jeszcze nawymyślali
Swoją drogą widziałam piękne kalosze ale cena... 150 pln! i to w promocji
Geniu, popieram i cieszę się, że też popierasz, jest tyle ładniejszych drzew
Nie żebym krytykowała wierzbę i tępiła, ale jeśli mamy tylko jedno miejsce na drzewo to możemy posadzić np. coś kwitnącego. Chociażby wiśnię japońską, czy śliwę wiśniową.
Wydaje mi się, że sadzimy ją na poczatku eksperymetów z ogrodem, dla jej pokręconych pędów, które są dość atrakcyjne i łatwo się przyjmują. Jednak nie znamy jak ona wygląda po 20 latach. Ja znam okazy znacznie starsze i dlatego ją "znielubiłam".