Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mój kawałek raju 09:44, 12 mar 2011

Do góry
Idę robić fotki wiośnie Pogadamy potem
Ogródek Hanusi po zimie 09:38, 12 mar 2011

Do góry
Fajnie, sąsiadka po wielkim cięciu popaliła do wieczora, spaliła całą wielką morelę, co jej wycięliśmy w wielkiej akcji.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:31, 12 mar 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Danusiu, pisałaś o przycinaniu świerka, żeby ładnie gęsto rósł. Michael wspomina o cięciu jodły koreańskiej. Jak to się robi? Jakim świerkom można robić takie kuku?

Praktycznie wszystko można ciąć Nawet Thuja "Globosa" czy "Danica", które z natury mają kulisty pokrój. Można normalnie ciachać nożycami szpalerowymi, albo skracać, czy usuwać tylko przewodniki na wszystkich gałęziach.

Ja tnę daglezję (tak jak bukszpany - nożycami) i świerki serbskie tylko przewodniki, wszystkie karłowe i zwykłe można docinać, ale najlepszym przykładem utrzymywania iglaków w ryzach są ogrody Bressingham.

Popatrz uważnie na zdjęcia i na iglaki, prawie wszystkie tam są cięte, zagęszczane. Oprocz wielkich okazów.

Poniżej linki

Bressingham jesienią

Bressingham latem

Magia kolorowych iglaków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:22, 12 mar 2011

Do góry
Joanka napisał(a)
Dzięki za przypomnienie artykułów o bukszpanie

A wiesz że już kiedyś do Ciebie pisałam w tej sprawie? To było jeszcze przed ogrodowiskiem, nie pamiętam jak to się nazywało? Z notatnika ogrodnika? Może coś podobnie brzmiącego...

Tak Asiu, Z notatnika ogrodnika - taką samą nazwę miało w "Kwietniku" a potem : "Ogrodniczka radzi"

Te artykuły poprzednie przeniosłam tutaj i dodałam ładniejsze zdjęcia
No i oczywiście cały czas powstają nowe, średnio 3 razy w tygodniu.

Teraz mam dużo miejsca na porady i artykuły, na tamtym blogu było zbyt ciasno Własny portal planowałam od kilku lat...
Ogródek Hanusi po zimie 09:14, 12 mar 2011

Do góry
Lecę do ogrodu dzisiaj tak ładnie, może coś wypatrzę, chociaż jeszcze dość mokro i zmarznięte w cieniu. Ciekawe Haniu, jak u Ciebie po pierwszych pracach?
Rodzaje donic 21:33, 11 mar 2011

Do góry
A ja tam lubię spatynowane Mam mniej roboty
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:20, 11 mar 2011

Do góry
Bardziej niezawodne będą do mrozów jednoroczne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:08, 11 mar 2011

Do góry
Michael napisał(a)
A Roninek to skąd jest? Że tak z fotografem jeździsz?

Roninek to moje dziecko jest Ale jednocześnie naczelny nasz dyrektor - Admin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:07, 11 mar 2011

Do góry
Często rozmnażałam bukszpan tuż po Wielkanocy z powodu przybrania święconki, szkoda było wyrzucić dekorację

Niektóre źródła podają jako najlepszy termin - sierpień, ale mnie się udawało wiosną. Tzn. sadzonkowałam wiosną, ale dopiero następnego roku miały korzenie. Rozmnażanie bukszpanów wykonywałam w namiocie foliowym. Warto zanurzyć sadzonki w wodzie, potem w ukorzeniaczu.

Więcej o uprawie bukszpanu tutaj

Cykl artykułów o bukszpanie w tym miejscu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:57, 11 mar 2011

Do góry
Do przesadzania? Czy cięcia?
Mój kawałek raju 20:56, 11 mar 2011

Do góry
Ja też wrócę, kto wie? Może z hortensjami?
Mój kawałek raju 20:48, 11 mar 2011

Do góry
Aniu, pożycz mi tej ziemi na chwilkę

Teraz jesteś potentatem zakupowym, ale strzeż się żebym Cie nie przebiła, jak zacznie się handel doniczkowy
Raczkujący ogród Iwony 20:28, 11 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Michael, jak odszykujesz ogród pod moją pieczą, to zobaczysz że złapie bakcyla i będzie dumna

Chyba, że nienawidzi grzebania w ziemi. Ale kup jej rękawiczki w kwiatki i łopatkę. Nie połamie paznokci

....jak rekawiczki i łopatka nie pomogą polecam najmodniejsze w tym sezonie kalosze Tylko te z górnej półki, lączone z materiałem, skórą, frędzelkami czy co tam jeszcze nawymyślali
Swoją drogą widziałam piękne kalosze ale cena... 150 pln! i to w promocji

to ja poproszę o roślinki......za te całe 150 zeta

Raczkujący ogród Iwony 20:22, 11 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Michael, jak odszykujesz ogród pod moją pieczą, to zobaczysz że złapie bakcyla i będzie dumna

Chyba, że nienawidzi grzebania w ziemi. Ale kup jej rękawiczki w kwiatki i łopatkę. Nie połamie paznokci

....jak rekawiczki i łopatka nie pomogą polecam najmodniejsze w tym sezonie kalosze Tylko te z górnej półki, lączone z materiałem, skórą, frędzelkami czy co tam jeszcze nawymyślali
Swoją drogą widziałam piękne kalosze ale cena... 150 pln! i to w promocji
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 20:15, 11 mar 2011

Do góry
Geniu, popieram i cieszę się, że też popierasz, jest tyle ładniejszych drzew
Nie żebym krytykowała wierzbę i tępiła, ale jeśli mamy tylko jedno miejsce na drzewo to możemy posadzić np. coś kwitnącego. Chociażby wiśnię japońską, czy śliwę wiśniową.
Wydaje mi się, że sadzimy ją na poczatku eksperymetów z ogrodem, dla jej pokręconych pędów, które są dość atrakcyjne i łatwo się przyjmują. Jednak nie znamy jak ona wygląda po 20 latach. Ja znam okazy znacznie starsze i dlatego ją "znielubiłam".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:00, 11 mar 2011

Do góry
I jak wygląda? Nikt nie miał pretensji?
Agnieszkowy ogródek 19:59, 11 mar 2011

Do góry
Fajnie, że jesteście tak pogodnie nastawieni do pracy ogrodowej
Raczkujący ogród Iwony 19:53, 11 mar 2011

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:33, 11 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Biorę w razie czego fotografa ze sobą

Ja chętnie się zgłoszę, tylko dojazd poproszę Tak myślę, że będzie jak na westernie i jedną ręką będziemy strzelać fotki a drugą będziemy dźgać ziemię
Michael my Garden 13:10, 11 mar 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Przedstawia się następująco :

z lewej str. tylko szmarady osiągnąć aby płotu nie było widać...
z prawej str. sosna wejmutka która rośnie już parę ładnych lat na działce przed nią klon palmowy oraz juka karolińska, w tle zółty duży cyprysik oraz na pierwszym planie "conica' i 'glauca globosa'. Przed nimi macierzanka i coś żółtego (tylko nie wiem co to może jeszcze być) czerwone berberysy, jałowce Blu carper oraz lawenda...

Na tej wizualizacji chyba troszkę za dużo nasadziłeś. Klon pod wejmutką może na lewo w rabatę? I zebrinusa też Cyprysiki żółte i niebieskie prze Smaragdem też się nie zmieszczą. Ale zaszalałeś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies