Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początki w Kruklandii 22:53, 11 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Może nie to samo - np. inny układ kuli - i ich wielkości

A prawą rabatę nr 2 zostawić jak jest - prostokątną, czy może połączyć z tą z boku domu nr 3?
Bo jak połączyć to czy będzie ona pasowała do stylu italiano meksykano ? hehe tak nazwałam kącik który chce tam zrobić czyli
Jukka, rojniki i rozchodniki, trawy itp.

rabata 2 + 3 ?????
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:44, 11 gru 2011

Do góry

Lek na całe zło czyli mój ogród 22:34, 11 gru 2011

Do góry
Gdy wprowadziłam się do domu na początku lata, było zielono wokół, a u mnie nawet trochę kolorowo.

Ogród w budowie - nieustającej 22:28, 11 gru 2011

Do góry
badara napisał(a)
Mieszkasz w pięknej okolicy,bardzo lubię te podkrakowskie pejzaże

Ja też I pasują do nich czarne koty - mam dwa śliczne, tyle że muszę się przyłożyć do ich sfotografowania, bo z tego co widzę , na zdjęciach są kawałki kotów, bo akurat jak zrobiłam zdjęcie, to one sobie poszły. Nie lubią być modelami.
Takie coś znalazłam,zdjęcia sprzed paru lat, koty miały ok. dwóch lat,
to kocica jest:

A tu kocio:

I razem, jednak się udało:
Mój ogród 22:21, 11 gru 2011

Do góry
I zapomniałam świerki, ściana świerków przy drodze do jeziora do samego jeziora.
Dobrej nocy wszystkim ogrodomaniakom.
Ogród w budowie - nieustającej 22:17, 11 gru 2011

Do góry
Hm, a mnie się wydawało, że jednak coś tam rośnie, to tak dla przypomnienia:

Początki w Kruklandii 22:15, 11 gru 2011

Do góry
Z donicą myślę, że większego problemu nie będzie.
Sen z powiek spędzają mi te rabaty frontowe pod oknami.... Są prawie symetryczne. Jedna jest 10cm dłuższa.
Nie wiem czy mam obsadzić je symetrycznie czy w każdej coś innego.
No i ten cień... Do lewej słońce prawie nie dociera.
Obecnie "rosną" tam rododendrony, świerki białe, tuje, wrzosy i wrzośce... ale z rozmieszczeniem poszalałam hehe... sama z siebie się teraz śmieje Pośmiejcie się z kamuszków... proszę bardzo
Prawa i niżej lewa

Zapomniałam o bukszpanach
Mój ogród 22:14, 11 gru 2011

Do góry
Zawilce, okryłam gałązkami świerkowymi, mam nadzieję, że przeżyją zimę. Okryłam też troskliwie małego hibiskusa, kupiłam go na jesieni. Jest to moje drugie podejście do tego pięknego krzewu. Pierwszy raz się nie udało zmarzł. Było ładnie ale chłodno. Poszłam na spacer. jak zawsze było pięknie. Tu się kąpiemy. Jezior nazywa się Ruda, jest jeziorem polodowcowym.

Stara grusza, pamięta mnie jak byłam małą dziewczynką. Kupiłam działkę na wsi gdzie mieszkali moi dziadkowie, których niestety dawno już nie ma.

Tu droga, którą dochodzę do swojej działki, Ta czarna kropka, to moja suczka Misia

Blisko jeziora rosną derenie, piękne teraz, kłębowisko czerwonawych gałęzi,

Jak odjeżdżaliśmy, to był już zmierzch. Zrobiłam zdjęcie i tak wyszło.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:02, 11 gru 2011

Do góry
Tylko musi mieć dostęp powietrza od spodu - z boku też by się przydało.

U mnie rosną dwa lata w kolorowych plastikach - każdy inny zresztą - i rosną dobrze.
Najlepsze są takie osłonki, takie szklane - na dole trochę widać

Jednak w plastiku też może być - nie mają idealnych warunków - ale też nic im się w zasadzie nie dzieje
Ogród zapachów u Jasi 21:58, 11 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Bea -ławeczka zawsze czeka na miłych gości.

Pozwolisz, że i ja przysiądę cichutko obok tej pięknej roślinki i popatrzę na twój ogród?

To perowskia Aniu - piękny okazik zresztą
wiem Sebku, tylko nie chciało mi się pisać tej nazwy w obawie przed pomyleniem, bo trochę sztywna
Ogród zapachów u Jasi 21:53, 11 gru 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Pozwolisz, że i ja przysiądę cichutko obok tej pięknej roślinki i popatrzę na twój ogród?

To perowskia Aniu - piękny okazik zresztą
Ogród w budowie - nieustającej 21:51, 11 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Dzisiejsze "okno firmowe" i rabata pod tarasem.

Aleeee masz piękny trawnik jeszcze - mój żółciutki, bo usechł gdzie mało ziemi Ale zauważyłem, że zaczął rosnąć jeszcze po deszczu

Pięknie, a jeszcze jak obrośnie. Widzę, że już coś jest posadzone z dwóch stron, co to jest?
Ogród szmaragdowy 21:46, 11 gru 2011

Do góry
Szefowo pokaże w pełni więcej zdjęć jak strumyk będzie z wodą.

Na razie fotki bez wody.

Ogród zapachów u Jasi 21:44, 11 gru 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

A co tak kwitnie po prawej stronie ławeczki? [img size=620x465]To powojnik Betty Corning. Jasia opisała go na zdjęciach wyżej, dlatego taka mądra jestem. Ale z daleka wygląda właśnie na clematis. Jest taki delikatny. Wszystkie z grupy viticella są cudownie zwiewne, lekkie. Należą do niej znane odmiany - Błękitny Anioł i Polish Spirit.
Po raz enty oglądam Poziomkowy ogród i wzdycham i się zachwycam.

Gabrielo, Polish Spirit należy do Viticella, ale Błękitny Anioł należy do wielkokwiatowych, mam aniołai z grupy Viticella mam jeszcze Alba Luxurians

Masz absolutną rację Jasiu. No tak, myślałam o Emilii Plater, a napisalam Błękitny Anioł, można powiedzieć i to Franczak i to Franczak, i to niebieskie i to niebieskie.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 21:39, 11 gru 2011

Do góry
Jeszcze kilka moich prac... Te, i kilka bieżników leżą u córki

Komplet: 6 małych i jedna duża

Sześc małych, pod filiżanki

Sześć małych, pod filiżanki
Moje storczyki 21:36, 11 gru 2011

Do góry
Jeszcze dodatek do pielęgnacji.

Czasem zdarza się - a raczej zazwyczaj, że pęd zaczyna zasychać od końca. W takim przypadku pęd należy przyciąć na najwyższym oczkiem.

Powoduje to wypuszczenie pędów bocznych

Jednak z białymi postępuje się inaczej. One zazwyczaj nie zasychają - a wypuszczają nowe kwiaty na końcu starego pędu

No i czasem doniczki są pokryte mchem. W takim wypadku mech należy usunąć zmieniając podłoże i myjąc korzenie oraz osłonkę.

Lek na całe zło czyli mój ogród 21:33, 11 gru 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
jaki bajzel? widać,że roślinki fajne wybierasz, ciemiernik też ładny, masz tylko biały? a jakie macie miodki, a co z tą Montana? okrywałaś jej"nóżki"?ale faktycznie chociaż górski, to w ostrzejsze zimy może przemarzać, ale się nie martw, bo cały trujący

Co do ciemierników, uwielbiam je. Mam dwie odmiany białego, dwie różowego, korsykański i cuchnący. Dwa ostatnie przywiozłam ze Szkocji, liście im trochę obmarzają, ale potem odbijają. Montana przemarzł, nie okrywałam go.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 21:33, 11 gru 2011

Do góry
zaga napisał(a)
Moje malowidełko, na płycie pilśniowej jeszcze nie oprawione

Interesujaca i intrygująca kolorystyka
Podziwiam tych, którzy takie zdolności mają. Gratulacje Agato, bo obraz ciekawy
Na myśl mi przyszły dwa tytuły z ptakami: "Rozdziobią nas kruki i wrony"- S.Żeromskiego i "Ptaki" - film w reżyserii A. Hitchcock'a. V.Van Gogh też na jednym z obrazów uwiecznił ptaki niemal w roli głównej
Ogród zapachów u Jasi 21:33, 11 gru 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)

Początki w Kruklandii 21:31, 11 gru 2011

Do góry

Ale wielka połać.
Czyli wiosną wyrzucasz matę, dobra decyzja A jak z podlewaniem trawnika. Podlewacie, czy raczej sama ma rosnąc?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies