Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 13:07, 12 lis 2014

Do góry
Z tymi odległościami zawsze kłopot.
Robię rabatę, teraz mnie zebrało. Całe lato nie miałam weny. Posadziłam tuje co 80 cm, patrzę na moje już duże tuje i powinno być dobrze, ale póki co mam wrażenie, ze za daleko, ale to tylko złudzenie, póki są nieduże. Latałam z miarką, przestawiałam, znowu mierzyłam aż wreszcie posadziłam. Ufff....
Później lilie może będzie dobrze, co 40 cm, coś im tam dosadzę na wiosnę Trzy hortensje piłkowane, też ustawiałam, wreszcie posadziłam, po czym stwierdziłam, że chyba za blisko ale już trudno, nie będę ich teraz ruszała przed zimą.
Trawy muszą być. Mała Mi ma niezłe trawiochy i ławeczka obok. Baaardzo mi się to podoba
Szałwia nie robiła na mnie wrażenia, ale wizja Kosolki z szałwią mi się podoba więc moooooże i u mnie zagości.
Ogród zamknięty w skrzyniach 15:18, 06 lis 2014

Do góry
Prace w ogrodzie wciąż trwają. Powstaje brukowany podjazd i ścieżka na około domu - koniec tych prac planuje dopiero na wiosnę... Zniknęły podwyższone kolomby sprzed domu a kwiaty powoli przenoszę do nowych skrzyń.
Mini sadzawka się sprawdziła więc jest nadal. Beczkę z truskawkami musiałam zlikwidować ze względu na miliony mrówek, które w niej zamieszkały Warzywnik chyba się nie zmienił... Doszło trochę drzewek owocowych, które dość "swobodnie" formuję w szpalery.

Zdjęcie poniżej z czerwca lub lipca 2014 - już trochę nieaktualne ale rabata przy domu jest nadal i ma się dobrze

Kocimiętka, lawenda, szałwia, goździki i róża Leonardo da Vinci. W miejscu "trawnika" już jest kostka....

Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 23:42, 04 lis 2014

Do góry
Może inaczej zapytam co wiesz o hortensjach rozach miskantach trasach zurawkach cisowych i tujowych zywoplotach berberysach carexach bukszpanach bukach grabach begoniach fuksjach hostach w kontekście tego na co zwracales uwagę. Czy jakichś połączeń unikać? Albo może lepiej zrobić jeśli od czasu do czasu zadam Ci pytanie odnośnie konkretnej części rabaty a Ty mi jeśli to będzie możliwe odpowiesz.
Dajmy na to taka rabata hortensje buk, miskanty rozchodniki zurawki stipa. Co tutaj nie pasuje lub pasuje? Rozumiem że stipa odpada ale z drugiej strony ona u nas jednoroczna.
Albo inna rozchodniki rozplenice bukszpany - ta jest chyba lepsza niż powyższa?
No i jeszcze inna róża werbena lawenda kocimietka szałwia czy coś tutaj nie pasuje?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:44, 03 lis 2014

Do góry
przy tarasie powstanie mała rabatka czyli łan stip + szałwia deep blue + czosnki:

http://pl.pinterest.com/pin/355502964310439869/
http://pl.pinterest.com/pin/355502964310430548/

edit:
http://pl.pinterest.com/pin/163748136425633361/
tylko więcej sipy
Ogródek Iwony 20:00, 02 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Bratek u mnie też kwitnie, a szałwia niestety podmarzła. Horti bardzo ładne u Ciebie jeszcze. I te czerwienie cudnie energetyczne macham

Wiosną miałam kilka bratków, te się posiały latem Szałwia latem była sadzona na rabatkę, mocno przycięta, dlatego tak późno myślę wystartowała ponownie
Ogródek Iwony 19:54, 02 lis 2014

Do góry
Bratek u mnie też kwitnie, a szałwia niestety podmarzła. Horti bardzo ładne u Ciebie jeszcze. I te czerwienie cudnie energetyczne macham
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:08, 31 paź 2014

Do góry
babka napisał(a)
acha i jeszcze: czy w tym planie widzisz miejsce dla ostnicy, którą proponowałaś wcześniej? Bardzo mie się podoba.

Ola to osobny pomysł

róże the fairy +lawenda +ostnica pony tail +białe zawilce

1--zawilce białe
2 róża the fairy
3 lawenda
4- ostnica

zamiast lawendy może być szałwia omszona ,albo przetacznik niska odmiana niebieska

zamiast róż mogą być berberysy admiration
Mój 4 arowy azyl... 22:40, 31 paź 2014

Do góry
Irenko - róż z patyka które mi się ukorzeniły mam już siedem, z tego pięć mi kwitło. Ukorzeniają się następne. Tym razem patyki wetknęłam już w lipcu. Twoje ukorzenią się na pewno, bo w Waszym rejonie zimy są łagodne. Trzymasz je pod butelkami?

Ewo, przykro mi, ale ja o uprawie kosmosu czekoladowego nic nie wiem. Nigdy go nie miałam
Na pewno rady udzieli Ci Ania Monte, ona go uprawia od kilku lat.

Szałwia ozdobna jest rośliną jednoroczną, nie przechowasz jej przez zimę. Szkoda że nie zebrałaś nasion, chociaż może to i dobrze, bo rozmnażanie z siewu jest dość kłopotliwe. Patrz tu
No cóż, skoro ją polubiłaś, to wiosną pozostaje Ci kupić nowe rośliny
Początki w Kruklandii 17:49, 31 paź 2014

Do góry
Szałwia i berberys?
Schody masakra, reklamuj!!!
Początki w Kruklandii 17:05, 31 paź 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Bonica u góry stara jak ogród
a na dole w stipie na tym samym zdjęciu malutka The Fairy

A jeszcze napisz mi co to jest to fioletowawe z tyłu i bordowawe na dole
Szałwia, przetacznik? I azalia, berberys?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:10, 30 paź 2014

Do góry
Pewnie mi się rozsiała szałwia Deep Blue, więc jeśli masz cierpliwość mogę Ci wiosną dać, i różową też .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:56, 30 paź 2014

Do góry
Pewniaki na dzień dzisiejszy:

Wiśnia osobliwa – mam
Rozplenica japońska Hameln – mam ale za mało
Miskant Morning Light – mam ale za mało
Rozchodnik okazały – mam ukradziony od rodziców
Szałwia ( niestety tylko lekarska) – mam
Carex Frosted Curls – mam ale za mało
Lawenda – mam ale francuska więc pewnie wiosna już jej nie będę miała bo nie przezimuje
Proso rózgowe takie fioletowe - mam
Bukszpan – mam ale za mało
Dereń sibirica vareiegata – ukradziony od rodziców własnie się ukorzenia
Stipa – mam i staram się rozmnożyć hehehe
Średnia trawka jeszcze nie określona – nie mam
Czosnek giganteum – cebule leżą w gospodarczym

Dereń ivory halo – nie mam
Brunera wielkolistna 'Jack Frost' - nie mam
Werbena patagońska –nie mam
Szałwia inna odmiana która ładniej kwitnie- nie mam

tak na szybko, przyda mi się bo jak doliczyłam to juz nie jest 10 gatunków
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:13, 30 paź 2014

Do góry
A dziękuję Mój ogród jest wprawdzie w zupełnie innym stylu, niż Twój, ale cieszę się, że coś Cię do mnie przyciągnęło. Krzewuszki 'Monet' wolno rosną, moje są już dorodne, bo rosną w ogrodzie już 7 lat. Ale generalnie bardzo polecam

Na awatarku - inspiracja z Pina- jest hortensja anabel, miskant ML, agapanty, szałwia 'Mainacht' i przegorzan 'Ritro'. Wszystkie rosną już w moim ogrodzie
Mała Eleczka 20:55, 28 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
kurcze dużo roboty przy tym rawioli
a zjedzone będzie w 5 minut
u mnie chyba pora na placki z dyni

Wbrew pozorom nie jest tego aż tak dużo. Na pewno robi się je szybciej niż pierogi ruskie, bo nie trzeba lepić każdego z osobna.
Moim zdaniem warto się narobić, żeby je zjeść No i szałwia robi robotę

Jutro albo w pt robię kotlety dyniowe Dokupiłam już główny produkt
Ania z zielonego wzgórza :-) 18:10, 28 paź 2014

Do góry
Jaka piękna ta szałwia! Ja już u Ciebie kiedyś byłam, tylko mi Twój ogród gdzieś uciekł...
Ech, że sobie powzdycham z rozmarzeniem
Mała Eleczka 20:49, 27 paź 2014

Do góry
No i jeszcze jeden przepisik na dynię. Przebił wszystkie dotychczas wypróbowane

Czyli

Ravioli z dynią

Włoskie pierożki z nadzieniem z dyni, z dodatkiem mielonych migdałów lub z imbirem (szczególnie polecam). Podawane z masłem i świeżą szałwią oraz tartym Parmezanem.

Składniki, 4 porcje:

Farsz:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula
• 1 szklanka purée z dyni *
• 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
• 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka bułki tartej
• 1 jajko
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
• 300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
• 2 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżeczka soli
• 3 - 4 łyżki wody
• 1 białko jaja

Dodatki: masło i świeża szałwia

Przygotowanie:
Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.

* Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję blenderem na purée.

Tutaj jest źródło. Watro wejść jeśli wcześniej się tego nie robiło. Jest tam przydatny filmik.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/ravioli_z_dynia/przepis.html
Między pasjami 17:28, 27 paź 2014

Do góry
Dzisiaj listonosz przyniósł mi taką paczkę od Hani z Koszalina

Roślinki dotarły zdroweigwowce, bukszpany, kocimiętka,orliki,trawki, cebulki krokusów botanicznych, szałwia i nasionka werbeny.

Wszystkie roślinki znalazły już swoje miejsce i bardzo się ucieszyłam z tych skarbów, ponieważ w swoim ogrodzie takich roślin nie miałam.
Dziękuję Haniu,sprawiłaś mi ogromną radość,będą o nie dbać i zawsze pamiętać, że są od Ciebie.Pozdrawiam serdecznie

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:18, 27 paź 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Dziewczyny szałwia jednoroczna była i już nie nadawała się po dwóch nocach przymrozku, a nie sposób okryć wszystko , ale będę ją sadzić na wiosnę znowu bo cudna jest/była/będzie

Ewa a pamiętasz gdzie kupowałaś tę szałwię. W przyszłym roku ja też takąchcę mieć. Piękne kolory w Twoim ogrodzie. Buziaki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:41, 26 paź 2014

Do góry
Dziewczyny szałwia jednoroczna była i już nie nadawała się po dwóch nocach przymrozku, a nie sposób okryć wszystko , ale będę ją sadzić na wiosnę znowu bo cudna jest/była/będzie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:31, 25 paź 2014

Do góry
I szybki spacer.
Pustawa różanka.

Szałwia była sobie rano.

I nie ma szałwii, pusto się zrobiło, ale trudno to zapełnić na zimę, bo śnieg spada i niewiele chce przetrwać w zimie w tym miejscu. Ale w lecie dżungla

.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies