Ewa, może na początek zdjęcie, żeby było mi łatwiej
Edenka została posadzona na środkowej części tej łamanej pergoli, dokładnie tam gdzie jeszcze leżą gałązki stroiszu. Po obu stronach znajdują się powojniki Jackmana, a rapshody in blue planowałam umieścić przed lewą, skrajną pergolą. Czytałam, że RB można przy mocniejszym cięciu prowadzić jak róże rabatowe i zastanawiam się teraz, czy zmieściłyby się wszystkie trzy, gdybym pozwoliła im jednak trochę urosnąć
Ale w grę wchodzi też druga opcja - tutaj tylko jedna RB a dwie pozostałe przy drugiej pergoli, na środku każdego przęsła, pomiędzy clematisem i jasminą.
Szkoda, że nie udało nam się spotkać, ale na pewno będzie jeszcze okazja
Ciemierniki były jednym z przebojów Gardenii zobaczę u Ciebie, jak kwitną, bo moje na razie jeszcze w uśpieniu.
Twój ciemiernik już kwitnie Szczęściara Swoje od razu posadziłam na rabacie, a że było raczej chłodno, to na razie się aklimatyzują. Jestem bardzo ciekawa kwiatów.
Po porównaniu Rapshody in Blue i Lions Rose doszłam do wniosku, że zupełnie do siebie nie pasują. Dziękuję dziewczyny za rady
Postanowiłam posadzić je w zupełnie innym miejscu - na rabatce obok zejścia z tarasu - na zdjęciu przed bukszpanem, a za lawendą. Rośnie tam teraz szałwia, a róża, której pędy widać jest koloru żółtego i myślę, że nietypowy kolor lions rose będzie tutaj na miejscu.
Kolor róży NN, rosnącej po lewej stronie.
I zdjęcia tej rabatki z innej perspektywy, lions kolorystycznie i wielkością powinna pasować.
Agnieszko - nie kombinuj za dużo tylko pksadź te róże tam gdzie Ci serce podpowiada. Rapsody są takie piękne, ze wszędzie będą zjawiskowe. Tylko nie mieszaj ich z innymi różami. Ja zachorowałam na Blue for You - to są róże właściwie rabatowe - są tak zjawiskowe, ze muszę je mieć - ale tl dopiero w przyszłym roku, no może jesienią - jak ne wytrzymam
Hehe, serce sercem, ale muszę też mieć wzgląd na mojego M. ,który przesadza wszystkie nieszcześliwe pomyłki tegoż serca a tak na serio, myślę, że miejsce dla rapshody już prawie wybrane, na razie będą rosły same, a potem się zobaczy
Też zastanawiałam się nad jasną , białą lub różową różą, bonicę też rozważałam, by posadzić przed rapshody, ale na razie poobserwuję, bo RB to raczej silna róża.