Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój przyszły ogród 23:36, 04 lut 2012

Do góry
Iwonko, brzoza może być w korze, oczywiście
Liście będa latać napewno na rabacie to one nie przeszkadzaja nawet bez kory, ale te z trawnika trzeba sprzątać ze wzgledu na trawę. Drobne liście sprzata się gorzej niz duże, niestety.
'Youngii' sa takie zwisające, raczej sie je sadzi pojedynczo, żeby podkreslić pokrój, we trzy zleją się i przesłonią to co pod nimi. Może brzozy pożyteczne 'Doorenbos'? Są wyższe, ale też nie ogromne, no i nie od razu takie duże będą. I te białe pnie...

(ale nie jestescie alergikami?)

a co do wisni to może byś zaznaczyła na planie gdzie masz to okno kuchenne albo i jakieś zdjecie zrobione przez okno dorzuciła?
tak na wyczucie to mi się wydaje, że jeżeli posadzisz tam wiśnie przy domu to z okna/okien zobaczysz głównie pień, ale może nie wyczuwam właściwie odległości i wysokości.
Hmm obejrzałam zdjęcia z Twojego wątku, może byłoby jednak widac korony, ale strasznie z bliska, jezeli już masz widziec te wiśnie to powinny rosnąć przy ogrodzeniu.

No i drzewa dodatkowo zacienią wnętrze domu. Przyjrzyj się w realu w którym miejscu powinno być coś ładnego i na jakiej wysokości, żeby było widoczne z okien? pomyślę nad tym...

jeżeli posadzisz brzozy to zajmą więcej miejsca niz świerki, ale z nawadnianiem i nawożeniem mozna cos sadzić pod nimi

jeżeli zdecydujesz się na ustawioną na skos ławeczkę pod pergolą, to w miejscu zaznaczonym strzałką można na rabacie bocznej zrobić wybrzuszenie i posadzić cos przyciągającego wzrok kształtem lub barwą, jakis mocny akcent:

ale trzeba tak wykombinować, żeby rabata nie przeszkadzała przy schodzeniu z tarasu
Mexico City 23:30, 04 lut 2012

Do góry
Tylko w stanie Durango wyrabiają pamiątki ze skorpionami.
Kret, krety - sposoby na kreta 23:27, 04 lut 2012

Do góry
U mnie na krety nie działają żadne gwizdawki, wiatraczki, kupione w marketach odstraszacze, tudzież karbid. Jedynym wyjściem jest złapanie kreta w pułapkę w rurki PCV.

W okresie wiosny, lata i jesieni można wypatrzyć kanały przemieszczania się kreta. Oglądałam kiedyś na Discovery program o kretach i jego żerowanie polega na budowaniu kanałów komunikacyjnych między jednym gniazdem a drugim. On wtedy biega bardzo szybko i taka pułapka to niezrównany chwyt, aby go złapać. Kret jest prawie ślepy i wpadając w taką pułapkę nie może wyjść dlatego, że na początku i na końcu takiej rurki są wygięte blaszki, które działają tylko w jedną stronę. Mój kot zawsze daje mi znak, kiedy kret jest w takiej pułapce. Zawsze staram się wywieźć kreta do lasu, jak najdalej od mojej działki, żeby już nigdy nie wrócił. Podobno krety mają niesamowity zmysł powracania do swoim wygrzebanych kanałów. Ja wywożę je na odległość ok. 5 km i mam nadzieję że te, które grzebią w mojej ziemi, nie są tymi samymi, które złapałam.
Czasami jestem bardzo załamana żerowaniem kreta. Tyle pracy wkładam w zakładanie nowych rabat, takich równiutkich, z obrzeżami trawnika i wtedy przychodzi ON i wszystko mi psuje.
Jedyne pocieszenie w tym, że gdzie kret, tam dobra ziemia.
O....! 23:26, 04 lut 2012

Do góry
marzena napisał(a)

...dzisiejsza 'poranna sarenka' uchwycona w ostatniej chwili z 20 m przez okno...niestety nie miałam aparatu w pogotowiu, a było ich kilka i bliżej...

Głód im doskwiera, to odwazniej do siedzib ludzkich podchodzą. A sianka jakiegoś przypadkiem nie masz? Sarny by się najadly, a Ty mialabyś super zdjęcia)
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:25, 04 lut 2012

Do góry
O matko..... faktycznie przechlapane.
Z jajkiem to tak bywa warto wtedy spróbowac przepiórcze. No ale reszta... ja bym ręce załamała

Szefowa, mówisz i masz

Ogródek Hanusi po zimie 23:24, 04 lut 2012

Do góry
Dziś wytargałam z piwnicy swoje hipki .....
Poszły w ruch doniczki,dobra ziemia,
1/2 godziny i było po sadzeniu!
Teraz czekam na efekt -
czy doczekam się kwiatków.
Wszak cebule własne
wyhodowane od niechcenia....
Ciekawe co mi wyjdzie z tego zapylenia?

Ogrodnik mimo woli 23:20, 04 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Trochę kolorów na osłodę mrozu (mam nadzieję, że się nie powtarzam ze zdjęciami)

Aniu, co to jest na środku.....to niebieskie?
Mexico City 23:17, 04 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ciekawią mnie te figury w kolorowych ponczach w kapeluszach z piór

-Haniu, to tradycyjny taniec .Każdy region ma swoje tradycyjne ubiory,tak jak u nas.
W ogródku Ani 23:16, 04 lut 2012

Do góry
To jeszcze na biało

modrak morski

szkarłatka

maruna

Mexico City 23:11, 04 lut 2012

Do góry
Mexico City 23:09, 04 lut 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:08, 04 lut 2012

Do góry
A tu już powolutku powstaje ogród. Wyywalczyłam z architektem stworzenie drugiego tarasu przy kuchni. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez tego widoku na 12 hektarów cudzego pola w zachodnim słońcu
Na razie wszystko jest malutkie, bukszpany nie są jeszcze kulkami, ale wiosną mam nadzieję ruszą ostro do przodu. I hirtensji sztuk 5 niebieskich widać w oddali
Przy płocie panoszy się nidopowiednio ciety zywopłot grabowy. Oj poczekaj bracie, jeszcze w lutym cię skrócę, bo za rzadki rośniesz.
Ogródek Hanusi po zimie 23:07, 04 lut 2012

Do góry
Jestescie niesamowici Powtórzę za Małgosią
Mexico City 23:03, 04 lut 2012

Do góry
Tańce dla turystów.
Ogródek Hanusi po zimie 23:03, 04 lut 2012

Do góry
Hanusia jest z rodu takiego,
gdzie za kołnierz nie wylewali,ani jednego,
I gości raczyli najprzedniejszym trunkiem,
Bo jakże inaczej?,,Taki polski zwyczaj"
A zaczyna się od tego: No to po kusztyczku!
Na stół wyciągano zawartość kredensu,
Napitki i jadło!Szynki i karafki!
Nie ma ,że boli,lub ktoś dostał czkawki!
Nikt nie powie ,że gospodarz nie uraczył!
Stąd te przepisy z dziada ,pradziada..
No i mnie również znać je wypada....
Mexico City 23:01, 04 lut 2012

Do góry
16 urodziny -przygotowanie do uroczystości nieznajomej....w parku.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:01, 04 lut 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Przepraszam.... dzięki Tytuskowi... nie przez!!!!

Zatem na zachętę Pan TYTUS w swoim domku )
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:01, 04 lut 2012

Do góry
Hanusia jest z rodu takiego,
gdzie za kołnierz nie wylewali, ani jednego,
I gości raczyli najprzedniejszym trunkiem,
Bo jakże inaczej? ,,Taki polski zwyczaj"
A zaczyna się od tego: No to po kusztyczku!
Na stół wyciągano zawartość kredensu,
Napitki i jadło! Szynki i karafki!
Nie ma, że boli lub ktoś dostał czkawki!
Nikt nie powie, że gospodarz nie uraczył!
Stąd te przepisy z dziada, pradziada..
No i mnie również znać je wypada....

Mexico City 22:59, 04 lut 2012

Do góry
Borówcowy raj 22:59, 04 lut 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)

Borbetka powiedz proszę na tym zdjęciu powyżej co jest wzdłuż ogrodzenia ? i te okrągłę kulki to co ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies