Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

alinak 23:19, 29 lut 2012

wiąz Aniu byłby fajny , ale jak się rozrośnie to zasłoni pół wrzosowiska . ja ci jednak namieszam i zaproponuje ci buka czerwonego pendulę . rewelacyjnie by kolorem kontrastował z tą zielenią thuji i pasuje do wrzosów . tu masz fotkę młodego egzemplarza sprzed 3 lat , teraz jednak jest tylko bujniejszy , ale trzyma formę . no i możesz go ciąć ile chcesz

Ana 11:14, 01 mar 2012

Dziękuję Alinko za podpowiedż - tylko czy ten buk jeśli rośnie kolumnowo - da cień roślinom?
Wlaśnie też tak myślę o wiązie, że ma dość gęstą tę koronę i zrobi się zbyt ciemno...

A co sądzicie o głogu Paul's Scarlet w tym miejscu między 3 kulkami bukszpanu??

Gardenarium 22:38, 01 mar 2012

Nie polecam tutaj.
W ogóle nie polecam, choruje mocno i zamiera nagle.

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=513

Instagram Ogrodowiska
Ana 21:22, 02 mar 2012

O, Danusiu, to mnie zmartwiłaś....

W takim razie czy będzie tu pasować ten buk pendula

lub

wiśnia piłkowana amanogawa?

Żródło:http://www.ogrodkroton.pl/towar.693.wisnia.pilkowana.amanogawa.-prunus.serrulata.amanogawa.html

Są godne uwagi?

Nadal nie wiem co na wrzosowisko...

zaczyna się moj metlik w glowie, a sezon jeszcze na dobre się nie zaczął
nieszka 22:09, 02 mar 2012

Witam Ana
Zapisuje się do podglądających tworzenie Twojego ogrodu Świetnie Ci idzie!

Jak tam patrzę na Twoją rabatkę wrzosową to ja bym tam jakiegoś świerka wsadziła, z tych takich mniejszych - pospolity Cupressina albo Will's Zwerg. Tylko niestety znam je tylko z katalogu, nie wiem jak się sprawują w praktyce
Madzenka 15:38, 03 mar 2012

Aniu Amanogawa w trakcie kwitnienia jest piękna, potem wygląda przeciętnie. Dlatego warto obsadzić ją roślinami atrakcyjnymi latem. Ja mam pod 3 amanogawami mieskanty a pod nimi liliowce. Latem będę robić zdjęcia. Swoją drogą uważam, że w ogrodzie muszą być kwitnące wiśnie i magnolie, dopiero wówczas jest pięknie. Polecam połączenie kilku wiśni w różnych zakątkach ale np po min 3 szt razem.
Madzenka 15:39, 03 mar 2012

Moi znajomi mają 6 wiśńi kanzawa a pod nimi wrzosy i wrzośce, widok wprost niewiarygodny
Ana 17:28, 03 mar 2012

Marzenko dzięki za radę - no ja szukam i szukam odpowiedniego drzewka - może na tę wiśnię 'Kiku-shidare-sakura' sie skuszę? Tylko musiałabym znależć tę szczepioną gdzieś na wys. 2,5 m... Na kilka sztuk w tym miejscu nie mogę sobie niestety pozwolić - też żałuję

Tam na wrzosowisku planuję poprzesadzać wrzosy gęściej i posadzic jeszcze wrzośce, a z tyłu miskanty - a rododendrony i azalie z tyłu przesadzić na przód...

EDIT:
Postanowiłam!
Zdecydowałam się na wiśnię piłkowaną Kiku shidare na wrzosowisku. Sprawdzałam w ofercie "mojej" szkólki - powinni ją mieć, w tygodniu się wybiorę.

A buka pospolitego purpurea pendula wsadzę chyba na tę frontową rabatę pomiędzy bukszpanowe kule, co wy o tym sądzicie?
Czy jego mozna ciąć? Nie wiem czy będzie tam miał wystarczająco dużo miejsca...
Madzenka 21:46, 03 mar 2012

Buk purpurea pendula to świetny wybór
ana_art 22:39, 03 mar 2012

pokazuj ten stół !