Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dżemy i marmolady dyniowe Jagny 22:38, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dżem z dyni z morelami

Ach, Danusiu! Zrobiłam! Pychota! Ale miałam nie lada problem: nigdzie nie było cukru żelującego... Dopiero w Netto dostałam.
Oto corpus delicti:

Talerzyk ustawiłam ukośnie, żeby było widać, że konsystencję ma taką, jak należy

Jedyna moja modyfikacja przepisu: nie miksowałam na miazgę. Zostawiłam z małymi cząsteczkami owoców.
Buziaki
To właśnie tu 22:27, 22 lis 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Kalina robi wrażenie. Nie masz problemu z mszycami. Ja też mam taką jak ty kalinę, ale jest tak, że jednego roku mszyce ją prawie ogołocą, a następnego jakoś jest ich dużo mniej. Mam jeszcze kalinę angielską, ale kupiłam ją w tym roku i jest malutka. Piękne przebarwiły jej się liście na jesień. Oby mszyce jej tak bardzo nie kochały.

Mszyce atakują jej najmłodsze przyrosty. I wtedy koniecznie trzeba się ich pozbyć.

Jesteś wielką szczęściarą skoro masz kalinę angielską. Nie wiem gdzie ją posadziłaś, ale kiedy będzie kwitła, to na pewno będziesz zachodziła do tego zakątka.
Kwitnie bardzo wczesną wiosna i cudownie pachnie.

Rudbekia (Rudbeckia L.) 22:27, 22 lis 2011

Do góry
ja też bardzo lubię te rośliny

Ciasteczka jabłkowe 22:18, 22 lis 2011

Do góry
Mnie z podanych proporcji wychodzi 100 ciasteczek, czasem jabłka zastępuję innym nadzieniem - ostatnio były to wiśnie jakie zostały z nalewki też były dobre, ważne żeby nadzienie miało wyraźny smak, bo samo ciasto jest takie delikatne. Oto już cały talerz dla wszystkich łasuchów smacznego jeszcze raz.
To właśnie tu 22:14, 22 lis 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Piękny ogród...gratulacje!!!
Moje klimaty...i nie tylko chyba
Ile masz róż w swoim ogrodzie?
A Tuscany wpisana na listę chciejstw

Skoro to i twoje klimaty, to może jeszcze zechcesz przysiąść w różanym zakątku ?

Ile mam róż ? Tak pobieżnie licząc to ponad 50 odmian.
Niektóre róże mają w sobie to coś. Jak je zobaczymy, to potem bardzo chcemy je mieć
A skoro podoba Ci się ten kolor, to mam jeszcze Veichenblau.

Poprzedniej zimy przemarzła, ale dobrze odrasta.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:13, 22 lis 2011

Do góry
MarekW napisał(a)
Dziś było sadzenie cebulek - dodatkowych oczywiście - bo miało już w tym roku nic nie przybyć Ale jak się oprzeć skoro teraz są przeceny i za niewiele można dostać ciekawe okazy Otóż do tej pory nie sadziłem jeszcze narcyzów, były tulipany, krokusy, zawilce jaskry i szafirki, a dziś przybyły narcyzy i cebulice.

Moje ulubione kolorki - będzie pięknie.
Mój ogród - co dalej? 22:09, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Witaj Ewo, pięknie. Jak się ma taki piękny trawnik!!!!!???. A cis poniżej to jaka odmiana, jak rośnie, ile lat u Ciebie, ile sztuk jest na tym zdjęciu? Jestem na stronie 22 i wiem, że to elegantissima ale chodzi mi o coś bardziej szczegółowego (jakaś Aurea coś tam - mąż przytachał i próbuję oznaczyć, powiem więcej widziałabym je wszędzie u mnie ). I u Ciebie w klimacie kontynentalnym nie marzł?
Stół tarasowy z ławką - bardzo ładnie obrobione drzewo. To gotowiec? I jeszcze mam pytanie o drzwiczki do kuchni letniej. O czymś takim marzę..... .

Szkoda, że u mnie sosny nie chcą rosnąć.

Skończyłam czytać . Ja bym też widziała jakieś trawki przy cisach, zmieszczą się miskanty te lżejsze a na przód też jakies turzyce do tych iglaków (świerk Nimidis to pierwszy raz widzę!). Pozdrawiam i dziękuję za porcje estetycznych doznań.

Trawy bardzo mi się podobają i na pewno znajdą miejsce w moim ogrodzie, ale w miejscu, o którym piszesz chyba nie zmieszczę. Myślisz o miejscu przed cisami?
Ciasteczka jabłkowe 22:04, 22 lis 2011

Do góry
Najpierw w trakcie pracy

wyjęte prosto z piekarnika

i gotowe, proszę się częstować - życzę smacznego
W cieniu - zacieniona 21:44, 22 lis 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Jest piękna ,ale jednoroczna,nie zimuje w gruncie.W ubiegłym roku chciałam przechować,miałam w piwnicy ale nic z tego nie wyszło.serdecznie pozdrawiam.

bardzo ładna ta lawenda francuska, ale tez mi kiedyś nie przezimowała... i tak zniknęła z mojego ogrodu ...
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:41, 22 lis 2011

Do góry
Posiedziałam chwilę i spróbowałam stworzyć projekt mojego ogródka z roślinami które już są posadzone - jeszcze sporo brakuje, ale i tak jest już wystarczająco zarośnięty - szkoda, że na taki efekt trzeba będzie poczekać kilka lat.

To właśnie tu 21:30, 22 lis 2011

Do góry
Aniu, z półzimozielonych to ja mam azalię 'Rosebud' .

W jej tle widać tawulec pogięty, opisany przez Łucję,
Rośnie on w tak trudnych warunkach, że aż mnie zadziwia swoją wytrzymałością.
W cieniu - zacieniona 21:18, 22 lis 2011

Do góry
no to trochę wiose nnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:16, 22 lis 2011

Do góry
Dzisiaj pokażę Wam kawałek mojej porażki w uprawie iglaków. Kupiłam kilka lat temu kilka cyprysików ale nie pamiętam jakich. Miały takie przewieszające się gałęzie i czubki. Na tych wszystkich zdjęciach są one posadzone w kształcie półokręgu. Miało być to takie małe przepierzenie oddzielające taras od reszty ogrodu. Zdjęcia są robione od strony tarasu. Wszystkie z roku na rok były co raz słabsze. Po każdej zimie pojawiało się co raz więcej suchych gałęzi. W końcu wszystkie usunęliśmy. Niektóre były duże, miały ok. 2 m.

Ogródek Goniak 21:03, 22 lis 2011

Do góry
Małgosia, piękny masz ogród nawet jesienią, ale specjaliście łatwiej , nie popełnia błędów A ta róża wyszła przepięknie
Ogródek Goniak 20:35, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Gosiu, douczam się u Ciebie nieustannie. Ten poniżej to świerk? On taki jest czy go formujesz? Bardzo ciekawie u Ciebie. A mi cedr w ogóle nie chciał róść/rosnąć. Chociaż on libański ponoć, więc wytrzymały jak dąb!

Ewo, to jest karłowa odmiana choiny kanadyjskiej - Jedelloh.
Wymaga podłoża trzymającego wilgoć.
Co do cedra, to sama mam obawy, bo to tegoroczny nabytek, taki duży przywieziony z Holandii.
Zastanawiam się czy przetrzyma naszą zimę ???
W cieniu - zacieniona 20:34, 22 lis 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Jest piękna ,ale jednoroczna,nie zimuje w gruncie.W ubiegłym roku chciałam przechować,miałam w piwnicy ale nic z tego nie wyszło.serdecznie pozdrawiam.

Jak byłam latem u córki też sobie taką sprawilam, pozostawiam ją na zimę w gruncie, zobaczę czy przezimuje

Nie chcę Cię martwic,ale myślę,że nie.....cuda się jednak zdarzają....
To wiosną znowu tam pojadę i kupę

Masz rację Aniu,też kupię wiosną.
Mój kawałek raju 20:30, 22 lis 2011

Do góry
Ale się napracowałaś! Podglądałam tą pigwę w parku,była olbrzymia,szkoda,że takiej nie mam.
W cieniu - zacieniona 20:26, 22 lis 2011

Do góry

Jak byłam latem u córki też sobie taką sprawilam, pozostawiam ją na zimę w gruncie, zobaczę czy przezimuje

To wiosną znowu tam pojadę i kupię
W cieniu - zacieniona 20:25, 22 lis 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

W cieniu - zacieniona 20:17, 22 lis 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies