Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

abiko 13:46, 26 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, widzę, że pracujesz pilnie na skarpie u innej Agnieszki ale i ja jeszcze o coś podpytam.
Nie no już ci Magnolię oddaję

abiko 13:47, 26 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, widzę, że pracujesz pilnie na skarpie u innej Agnieszki ale i ja jeszcze o coś podpytam.
Chodzi mi o moje półkole z iglaków (te 45 szt. cyprysików Lawsona). Jest to punkt priorytetowy na liście prac w ogrodzie, bo to ma zasłonić widoki na wszelkie szopki i inne części gospodarcze.
Problem polega na tym, że większośc z tych cyprysików padła i muszę się na coś zdecydować, żeby już nie było wpadek. Doradź proszę co się tu sprawdzi. Na razie najbardziej podoba mi się pomysł choiny kanadyjskiej. Nie chciałabym świerka serbskiego jak radziła Danusia, bo on docelowo będzie z duży, a obcięty świerk to już nie to. Choina nie traci fasonu po obcięciu.
W wizjach mam tu następujące nasadzenia wzdłuż tego szpaleru od strony tarasu: hortensje np.limelight lub great star (nie lubię hortensji o kulistych kwiatostanach) na przemian z jakimiś trawami i może irysami (mam dużo syberyjskich niebieskich i jakieś bardzo wysokie z żółtymi kwiatami o podobnym pokroju, ale potężne kępy). Teren jest dość wilgotny, na wiosnę bardzo wilgotny a nawet mokry. Czy choina się sprawdzi?
Cyprysiki w wolnych przebiegach na pewno wymienimy, a moje wizje nasadzeń za rok albo dwa, ale chcę, żeby to już wszystko grało.
Dla przypomnienia plan

no Aga, jak Ci to wyjdzie to będzie dopiero super... Mam nadzieję, że masz pomocników

agniecha973 14:25, 26 mar 2012

Ten plan to tylko wersja przed zmianami, stan bieżący
abiko 14:27, 26 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Ten plan to tylko wersja przed zmianami, stan bieżący
To gdzie plan bieżący, bo już się zgubiłam
agniecha973 15:16, 26 mar 2012

Za dużo kombinacji. Tu jest trochę naniesione bieżącego, ale nie wszystko. Przedogródek jest tu nieaktualny.
agniecha973 23:10, 26 mar 2012

Czy ktoś zna nazwę tych irysów, które rosną centralnie na tym zdj. Mają całe zielone liście i żółte kwiaty.
Dostałam kłącza w tamtym roku od sąsiadów i nawet nie wiem co mam. Na razie są malutkie ale jak się rozrosną w kępę to są obłędne.
Zdj. Danusi z któregoś ogrodu angielskiego. Mam nadzieję, że można wkleić wewnątrz Ogrodowiska.

Sebek 23:13, 26 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Czy ktoś zna nazwę tych irysów, które rosną centralnie na tym zdj. Mają całe zielone liście i żółte kwiaty.
Dostałam kłącza w tamtym roku od sąsiadów i nawet nie wiem co mam. Na razie są malutkie ale jak się rozrosną w kępę to są obłędne.
Zdj. Danusi z któregoś ogrodu angielskiego. Mam nadzieję, że można wkleić wewnątrz Ogrodowiska.

Te o cienkich liściach to syberyjskie, ale tyle wiem
agniecha973 23:17, 26 mar 2012

Ja mam syberyjskie inne, dużo mniejsze i listki ze 3 x węższe, ale może to jakaś odmiana.
agniecha973 11:27, 28 mar 2012

magnolia napisał(a)
choiny będą git! Szczególnie na mokrawym terenie. I śliczne są. Twoja wizja bardzo, bardzo mi się podoba. Z hortensji jeszcze popatrz na Kyusu, Tardiva- sa stożkowe, ale ażurowe. Tez ładne. Choc Great Star to chyba moje ulubione.
Irysy- super!
Może jeszcze w 1 punkcie dać tam mocny efekt wiosny- Peonie krzewiastą, co? Albo grupkę niższych krzewów - lilaki Palibin
Ale tez niekoniecznie, to tylko taki pomysł luźny

Jak to dobrze, że ktoś zauważa takie podstawowe błędy. Rzeczywiście na wiosnę byłyby tylko patyki hortensji. kępy pościnanych traw i irysów.
Peonie krzewiaste i drzewiaste to to samo?
magnolia 11:51, 28 mar 2012

tak, to samo.
No wiesz, irysy budzą się szybko, już wyłażą, tylko kwitną krótko.
No i będzie ładne tło z choiny- zimozielone.