No to dobrze wiedzieć, bu już sobie zaplanowałam wystawić swojego grubosza latem do ogrodu i oczywiście myślałam o słoneczku .....a tu się okazuje, że niekoniecznie
Przypomniało mi się odnośnie zapachów kwiatów, jak mi zakwitła sansewieria, to też musiałam ją wyrzucić z pokoju, bo miała intensywny zapach jak hiacynt
Może aż tak długo na swoje piękno ,w swoim ogrodzie,nie będziesz musiała czekać?
Witaj!
Już dość się naoglądałaś dawaj ,,na podziw" swoje włości!
Kwiatek dla ciebie na zachętę.....
Po dwóch tygodniach intensywnego czytania wątków na forum postanowiłam się ujawnić, a właściwie otworzyć furtkę do mojego przyszłego ogrodu.
Ale na początek ja zdominowana przez bukszpany
I pierwsze widoki z mojego okna oczywiście na bukszpany
Będąc w Anglii nie sposób przeoczyć tę roślinę, ponieważ jest bardzo popularna i w wielu miejscach rozrasta się do imponujących rozmiarów. Krzewy widoczne są z daleka, obsypane niebieskimi kwiatami.
Krzewy prusznika są wiecznie zielone i mogą rosnąć jako pnącza lub krzewy formowane.
W zeszłym roku miałam też małe drzewko szczepione na pniu.
Kwitnie późną wiosną do połowy lata w zależności od odmiany. Przeważający kolor to niebieski, ale są też odmiany kwitnące na różowo i biało. Szybko rosną w sprzyjającym klimacie.
U nas nadają się jako rośliny tarasowe, ale z zimowaniem jest jednak problem, jeśli nie mamy oranżerii. Może być za ciemno.
Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Uwielbiają go pszczoły.
Bogusiu, a ja w domu jakoś go nie trawię... najlepiej w ogrodzie pachną i przed zachodem słońca
no, ja też 'nie trawię' zupełnie... i dlatego zrezygnowałam z hiacyntów w ogóle
Aniu,cebulkę z malutkim pączkiem zostawił wnusio przed wyjazdem,sam wybierał i dla mnie to najpiękniejszy zapach na świecie - to wspomnienie razem spędzonego czasu.
Pozdrawiam cieplutko Ciepło tylko w domku teraz jest.
Na zewnątrz obecnie mam minus 16,5 , dwa metry powyżej gruntu Wiem, wiem, jest jeszcze zimniej na wschód ode mnie i na południu. Właśnie oglądam tvnmeteo. Zupełnie bez śniegu u nas, martwię się o rośliny w ogrodzie Trudno, co ma być, to będzie
Hiacynty szybko się rozwinęły.
Pachną niesamowicie mocno, więc wyemigrowały w jedno miejsce, gdzie zapach nie przeszkadza.