Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 10:12, 15 mar 2022

Do góry
Lidko, koza jest szczupła i niewielkich rozmiarów, 40 cm szerokości, trochę mniej głębokości. Uchylić rąbka?

Sylwio, jak mi miło należy tylko mieć nadzieję, że autor to nie bajkopisarz

Elu, oj tak, warto się cieszyć, nawet bardzo, tyle emocji przed nami, cały sezon przed nami. Tyle naszego, ile zdołamy wycisnąć z tego ogrodowania radości. U mnie nie ma drzew, nie zacienia, ziemia nie jest już zmrożona, dobrze przesuszona, aż za bardzo, będę podlewać. W tym roku zdecydowanie mniej trawnika niż w zeszłym. Z tego stanu jestem bardzo dumna!

Milko, niespodzianki mamy za każdym razem, kiedy coś wyłazi, wyłania się, pęka, rozkwita, dojrzewa, pokazuje kolory i zapachy, ten ruch w ogrodzie i jego efekty są zadziwiające i chyba niezależnie od stażu wciąż ekscytujące U Ciebie cieplej i zupełnie inne rozmiary, u mnie ogródeczek, rabaty młode, sprzątanie i cięcie pójdzie dość szybko.

Wiaan, cebulek jest w tym roku masa, to bardzo fajne, że można sobie nimi wydłużyć sezon o te 2-3 miesiące. Problem z czasem znam, ten rok daje mi w kość, a to dopiero połowa marca...

System automatycznego nawadniania 08:59, 15 mar 2022

Do góry
Dziękuję za pomoc,
Drzewo będzie obcięte ok 1-1,3 m nad ziemia , zobaczę jak to będzie miało wpływ .
Ewentualnie ostatni zraszacz różowy zrobimy zasięg 270 stopni.
Przy podjeździe pomyślę jeszcze mniejszych zasięgach.
Czy można redukować ciśnienie poprzez zwykły zawór z manometrem 1cal:

Zamontował bym go przed rozdzielaczem.
Filtr piaskowy musiał bym upchnąć też gdzieś w skrzynce rozdzielaczy, ewentualnie zastosuję 2 skrzynki, w pierwszej zawór(ewentualnie reduktor i filtr) dalej rozdzielacze.
Skandynawia po krzyżacku 2 08:49, 15 mar 2022

Do góry
Mój ciemiernik na obecną chwilę. Zdjęcie zrobiłam przed wczoraj. Nie ma brązowych liści więc podetnę go profilaktycznie.
Zaczęłam ciąć trawy i ogólny porządek jest zrobiony. Wyczyściłam tuje chociaż i tak pewnie jeszcze można by z nich coś zebrać.
Pomimo, że jesteśmy zaszczepione przechodzimy covida. Ja w sposób bezobjawowy a córka miała gorączkę i wymioty. W środę kończy nam się kwarantanna.

Budleja przycięta ale była cała zielona. Widziałam u dziewczyn ten stan rzeczy w tym sezonie był podobny.

Skandynawia po krzyżacku 2 08:34, 15 mar 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Chasty w kostce - ciagłe problemy. Ja zalewam je wrzątkiem. Ładnie wysychają i można je zebrać. Ale za jakiś czas rona niestety nowe.

Z tym zalewaniem wrzątkiem to przetestuje. Dobry pomysł.
Zaczęłam ciąć trawy. Codziennie są minusowe temperatury ale nie ma na co czekać.
Porosło mi trochę tego wszędzie a jak zrobi się cieplej to zabieram się za mycie tarasu i malowanie wszystkiego co wygląda już strasznie.
Mój ciemiernik zdjęcie robione pod koniec lutego.

Skandynawia po krzyżacku 2 08:27, 15 mar 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Szałwię pokazałaś zabójczą, a pod nią widzę że ani jednego chwaścika nie masz
Z kostką i ja walczę wiele lat, mech lubię ale chwasty mnie wkurzają, ja wyrywam ręcznie

Mirka w tym okresie mam najczystsze rabaty. Bliżej jesieni jest gorzej dlatego najwięcej pracy jest wiosną, bo wszystko zarośnięte. I choćby nie wiem jak to pielić to i tak zarasta.
No ale jesteśmy coraz bliżej wiosny.

System automatycznego nawadniania 07:59, 15 mar 2022

Do góry
Mumineek83 napisał(a)
Witam ,
#PiterSas dzięki za informację. Jeszcze pytanko czy dawać, filtr piaskowy?
Studnia 30m pompa na 10m.
Zasięgi rozrysowałem tak. Te dwa pola IXI to wjazd, jest trawa docelowo kamień.
Niezależny mi na bardzo na jej podlaniu.
Prawa strona to Północ , zacieniona przy budynku.

Hej.
Filtr piaskowy jak najbardziej wskazany. Nie wiem czy reduktora ciśnienia nie powinieneś zamontować (7 bar to dużo).
Poza tym masz parę placków nie pokrywających terenu.

Tam w lewym dolnym rogu masz krzak który będzie zakłócał prace zraszacza.
Przy podjeździe (prawy górny róg rysunku), którego nie chcesz podlewać spróbuj zamontować kilka małych zraszaczy (zraszacze zamontuj od strony podjazdu by dawały strumień w kierunku krzaczków. Ten duży zraszacz (po prawej stronie w czerwonym kółku) niech ma zasięg 90 stopni a nie 180.
W ogródku Martki 07:28, 15 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Dziewczyny, krokusy są niemożliwe! Chciałam je "przyłapać" na gorącym uczynku, każdego dnia oglądałam. Capek ma rację, to jest niemożliwe. Przed weekendem było tak:

Wystarczyły trzy dni przerwy w obserwacjach i po powrocie już jest tak:

No powiedzcie, czy to nie jest złośliwość lekka lub może nawet coś więcej?

Dziś przyszła koza

Zapowiada się emocjonujący tydzień. Posadzka w oranżerii i kostka dookoła. Plus wreszcie dorwę się na dobre do prac ogrodowych.
Plany?
a) sprzątanie rabat, wycinanie traw i bylin
b) wertykulacja trawnika (jest już sucho)
3) przycinanie żywopłotów
To czego nie zdążę zrobić, będzie w przyszłym tygodniu...

I to jest piękne w ogrodniczkowaniu.
Takie widoki podnoszą na duchu. Fajna lista prac, całe szczęście już za mną, no ale u mnie ogrom w wielkości i ilości.
Z grabek będziesz zadowolona
Do raju daleko - u Ewy 07:22, 15 mar 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Cięcia berberysów nie lubię, stale mam kolce. U mnie juz w pąkach, ale jeszcze je ciachnę.
Dzięki za kąciki.
Czysto już masz. A na słońce i ja poluję, bo w różnych godzinach i miejscach.
Ja niby mam czas na ogród, ale stale tyle innych rzeczy, że też tak wyrywkowo działam. Ciemierniki masz cudne, zbieram się do usunięcia liści u moich, tak Danusia zrobiła
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:18, 15 mar 2022

Do góry
i w słonku wszystko pięknieje
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:17, 15 mar 2022

Do góry

tu też jałowce wycięte, tawułki Arendsa podziękują
sporo uschło, bo dopadła je rdza gruszowa
w kolejce berberys, ale będzie kłuć!
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:15, 15 mar 2022

Do góry
tu wyłażą cebulowe i piwonie, roki super

na trójkącie w chodniku wywalam wszystkie dolne rośliny i dokładam marcinki, rozchodniki i hakone, a to co zabiorę, wywalę, bo nie mam gdzie dać

tu radykalne cięcia jałowca, tuji i lawsona, sprzątanie ufff
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:11, 15 mar 2022

Do góry
ostrokrzewy ładnie przezimowały

i paproć

klony opitoliłam fest
jednak płakały

jałowce też po cięciu, sprzątanie odpadów w lawendach i berberysach to masakra
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:09, 15 mar 2022

Do góry

wygrabione
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:08, 15 mar 2022

Do góry
póki są

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:47, 15 mar 2022

Do góry
zdrowe mam tu, taki variegata stożek, taki sam ukryty pod hebe
było tu 5 stożków i 20 kulek, ścięte przy ziemi odrastają, tu właśnie wykopywałam, masakra

tu mam zdrowe 2 stożki i 1 kulka
reszta tutaj, to już tylko cisy

i tu żywopłot żyje
o tych ponad 20 letnich okazach już dawno zapomniałam
a, 1 stożek variegata mam jeszcze pod sosnami

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:42, 15 mar 2022

Do góry
Było pytanie Danusi o buksy.

Tak wygląda żywopłot wkoło miłorzębów. Trzeba to ściąć i wykopać, ale one były w glinie i po kopaniu 1 sztuki miałam dość.

Zamiast nich dałabym hakonki, ujednolicona robota wiosną, a hakonki lekko się tnie.

z jednej strony jeszcze ciut zielone, ale ćma znowu będzie, więc wszelka walka na nic
tyle lat pracy i pomysłu poszło

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 15 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Też udało mi się znaleźć w ogrodzie -trochę ogarnęłam i juz jest lepiej -wstydu nie ma.

Ale porzadek w takim dużym ogrodzie jak wasz, to dopiero wyzwanie!

Podziwiam

Haniu, to super wieści.
Jaki tam wstyd, jeśli aura nie sprzyja, to cóż robić.
Tak, u nas tej pracy dużo, jak wszystko było małe, to migiem szło. Sporo do zrobienia po wichurach, wycinka drzew, nie wiemy, jak to ugryź.
A jak ciepło u nas zawita, to prac remontowych od groma.
Dobrego dniakwiatki dla ciebie.
Sezon 2017 u Hanusi 06:21, 15 mar 2022

Do góry
Dziewczyny, udało się!

Sarny-oczywiście były, ale ziemia zmrożona jeszcze. szkody mogą być jeszcze, ale na to rady nie ma. Bedzie co ma być.
Lilie sadzę w donice, a tulipany w grucnie przykryłam. Zobaczymy

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:12, 15 mar 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

To samo u mnie, susza okropna, już mi ciemierniki więdną i usychają, kopytnik, runianka, wszystko schnie.
A prognozy pokazują u nas jeszcze 3 tygodnie bez deszczu i tylko słońce.

Pięknie już masz wysprzątane Irenko, jak zawsze dwa tyg wszystko wcześniej
Kantami się nie przejmuj, hakonki i tak wszystko zakryją, rób tylko tam gdzie ich nic nie zasłoni Trzeba oszczędzać siły.
Ja z roku na rok zauważam że jestem coraz słabsza i wszystko boli po pracy w ogrodzie, dwa dni trzeba odpoczywać i się regenerować
Ja w swoim lasku nie mam trawy, ścieżki wysypuję zrębkami, ściętymi trawami, na początku trochę nieładnie to wygląda ale za chwilę trawy się przerobią w ściółkę i jest naturalnie, leśnie

Mirka, susza straszna, a jeśli będzie taka pogoda, jaki piszesz, to nieciekawie się zapowiada. Przy grabieniu dosłownie pył tylko leci.
Wiesz, chce się mieć ładnie i dopieszczone, ale niestety nie da się. Też jak i ty, po orce muszę odpocząć, minęły te czasy, że mogłam tyrać non stop.
Fajny masz pomysł na lasek, u mnie to się nie sprawdzi, bo otwarta jakby przestrzeń, natomiast wszelkie odpady wrzucam na rabaty pod murem, tam rodki i hortensje i tam stale sucho, jakoś nawet jak leje. Przez drzewa woda nie dociera.
Pozdrawiam z rana
p.s. ciemiernikom liście wytnij, kopytnik się zregeneruje, mam tak samo.
Magary Dramaty z Rabaty 00:43, 15 mar 2022

Do góry
TAR napisał(a)
od razu lepiej wygladaja te carexy, choc ja swoje jeszcze krocej traktowalam, one bardzo sie rozrastaja. nie wiem czy nie powinnas przeniesc tulipanow, carexy za chwile je zaglusza, az zal. a to moja dzisiejsza poprawa nastroju po parszywym ubiegłym tygodniu

Przepiękne zdjęcie. Z jakiej odległości i jaką ogniskową robiłaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies