Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 22:20, 02 lip 2020

Do góry
Tak werbena bardzo ładnie się ukorzenia w wodzie. U mnie w tym roku kwitnie zeszłoroczna. Nowe siewki wypielilam. Jakbym nie wypielilam to bym miała las.
Zeszłoroczna jest bardziej masywna i rośnie prosto, a nowe siewki bardzo się rozchodzą w każdą stronę.

Masz bardzo zielono co to znaczy deszcz. Ja mam wody już po dziurki

Jutro ma być paczka.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 21:46, 02 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Savoy Hotel - uwielbiam za te proste, historyczne i wielkie kwiaty

Też ja chyba mam. Pięknie kwitnie kupiłam ją w obi. Po przekwitnieniu przytnę i znowu będzie kwitła.

Aniu wstawiłam trawnik ale foty zrobione z daleka. Jaskier się pojawił i nie mogę go wytępić już 2 razy pryskalam. W tych miejscach
Najpierw bluszczyk kurdybanek którego już jakiś wytępiam teraz ten jaskier. Sąsiad ma łąkę jeszcze nie skoszona a trawy już mają nasiona i się rozsiewają.

A ja jestem ciekawa twojej kaskady. Czy jest eksploatowana.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:35, 02 lip 2020

Do góry
JoannA napisał(a)

No to mnie pocieszyłaś Elu

Pisze prawdę przez to przeszłam więc wiem jak jest.
Po tygodniu musiałam usunąć połowę liści Lilli w oczku wodnym. Nowe ośrodku.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:31, 02 lip 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Po gradzie szkody dopiero widać po kilku dniach jak zaczynają liście brązowieć. W zeszłym roku po gradobiciu też myślałam że nie ma strat, byłam w błędzie.

No to mnie pocieszyłaś Elu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:26, 02 lip 2020

Do góry
JoannA napisał(a)

To był koszmarny poranek Aniu. Bałam się jak nigdy dotąd tym bardziej że auto na podjeździe zostało. Czekałam tylko kiedy potłucze okna dachowe ale na szczęście skończyło się tylko na strachu.
Szkody o dziwo niewielkie.
Poszatkowane liście pomidorów, ogórków, cukini i bakłażanów.
Oberwało się katalpie, anabelkom. Phantomy też trochę oberwały po liściach. Reszta w miarę dobrze po takim gradobiciu.

Po gradzie szkody dopiero widać po kilku dniach jak zaczynają liście brązowieć. W zeszłym roku po gradobiciu też myślałam że nie ma strat, byłam w błędzie.

Nazwy róż zapisała. Po tej pogodzie deszczowej jestem Trochę się zniechecilam do dalszego kupna róż. Kocham są piękne. Zobaczę może drugie kwitnienie będzie lepsze
Ptasi gaj 19:42, 02 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Masz foty trawiastej?

Aniu ok tygodnia temu robione. Powinna być już nawożona drugi raz będzie w sobotę
EM miał dużo prac i tak zeszlo to on zawsze nawozi.

Pamiętajcie o ogrodach 18:42, 02 lip 2020

Do góry
Kupiłam w zeszłym roku przetacznika niebieskiego i różowego. Niby to samo niebieski rośnie ładnie a różowy albo go coś pogryzło albo nie przypominam sobie czy go ścięłam wiosna. Mogłam nie ścięć i rośnie na starych pędach.

Czy ty scinasz zeszłoroczne pędy wiosna?

Tak zaglądam i myślę jak się wszystko zapelniło u ciebie na rabatach.
Świecznica i przetaczniki bardzo ładne.

Ptasi gaj 18:34, 02 lip 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
UUUuuu to suuuper.
Moja szkółka też ma wypasione sadzonki ale niby wybór duży ale np.brakuje jarzmianek no nie można mieć wszystkiego
Ale dobre i to.

Elu pozdrawiam serdecznie
u mnie burza jak diabli z sąsiadem przeganiamy ją Soplicą

To słabo przeganianiacie że ciągle leje. U nas chmury granatowe też przechodzą od stukać nie pada, ale pewnie będzie. Bardzo duszno w cieniu 30 stopni.

Popatrz ja kupiłam jarzmianka nie powiem ładna przyszła, ale tutaj takie dorodne po 15 zł jak przeliczyłam to sprowadzać się nie opłaca.
To powiedz szkolkarzowi aby sprowadzil. Często nie wiedzą co jest chodliwe, tym bardziej, że to bylina może sprzedawać w następnym roku.

Ptasi gaj 18:20, 02 lip 2020

Do góry
JoannA napisał(a)
U nas dodatkowo jeszcze grad padał. Szkód nie zdążyłam ocenić bo cieszyłam się do pracy.

Ja ciągle drze jak chmury nadchodzą aby tylko grad nie padał.
W zeszłym roku grad mi podziurawił liście lilii potem zżółkły i po efekcie co tydzień siedziałam w oczku i wyciągałam liście.
Coś tam odrosło ale to nie to.
Niektóre liście to są tak duże jak wierzch wiadra a ogonek od liścia do korzenia i 2 metry szuka światła i rosnie.

Ptasi gaj 17:39, 02 lip 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu czy to świecznica groniasta?
Ja mam roczną też jest na około dwa metry, będzi emiłą cztery kwiaty, czy ona z roku na rok rozrasta sie jeszcze czy to już wszystko?

Grzegorz mam ją 3 lata co roku u mnie wyzsza może jej to miejsce służy. Posadziłam ja na środku podwyższenia trzeba ją będzie przesadzić w przyszłym roku zasłania inne rośliny.
Mam jeszcze bordowa posadzona w zeszłym roku. Nie widac aby miała kwitnąć.
U pobliskiego ogrodnika widziałam swiecznica o liściach prawie czarnych.
Może się słyszę.

Byłam w szkółce po sąsiedzku po dłuższej przerwie . Mają tyle bylin, że za głowę się złapałam. Już nie będę kupowała przez internet to się nie opłaca.
Tutaj są rośliny od 12-15 zł ale bardzo dorodne. A ja kupuję o połowę mniejsze po 8, 9 zł plus opłaty przewozowe to się nie opłaca.
Jeszcze mi pani powiedziała że mam im powiedzieć co chce to oni sprowadza większą ilość. Nieraz właścicielka się pyta co chodliwe w necie.

Ptasi gaj 12:27, 02 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,
Piękne różę,
widzę ,że pomimo deszczu mają się pięknie
kolor cudowny

To sa tzw żelazne deszcz im nie szkodzi reszta w opłakanym stanie po zeszlotygodniowych ulewach. Teraz czekam na lilie i hortensje. Wysiewy zgryzione. Jestem w trasie więc nie wszędzie zasięg.
Ptasi gaj 11:41, 02 lip 2020

Do góry
CD

W tym roku róże bardzo kiepsko się mają. Ciągły deszcz źle wpływa na kwitnienie. Te poniżej to żelazne róże, ale też nie za bardzo.

Elu ,
Piękne różę,
widzę ,że pomimo deszczu mają się pięknie
kolor cudowny
Ptasi gaj 10:09, 02 lip 2020

Do góry
CD

W tym roku róże bardzo kiepsko się mają. Ciągły deszcz źle wpływa na kwitnienie. Te poniżej to żelazne róże, ale też nie za bardzo.

Ptasi gaj 10:05, 02 lip 2020

Do góry
Dzisiaj o 4 nad ranem potężna burza z błyskawicami.

Po prawej swiecznica prawie 2 metry

Po prawej piękna roza pnąca, ale bardzo kapryśna tej zimy się zmarzła więc kwitnie.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:09, 30 cze 2020

Do góry
Anusiu mieszkasz w pięknej krainie. Malbork widziałam tylko z okna pociągu czyli zamek tylko zapamiętałam.

U ciebie wszystkie rośliny rzeskie, sterczące nie skażone ulewami. U mnie zmoczone, zlane wodą każdy dzień leje. Np wczoraj nie padało to dzisiaj tak dało czadu, że zalało Wawę. Jutro ma być lepiej trochę odpoczynku.

Masz piękne ostróżki do takiej kolekcji dążę. Muszę wszystkie ostróżki wkopać w jedno miejsce. Ja to obcina i suszę do bukietów suchych na zimę jak znalazł.
Nie wiem czy po tej dzisiejszej burzy coś zostało.

Co to za roślinka na wrzosowo kwitnie 3 totka od góry strony.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Prawie w całej Polsce masakra z tym deszczem. Miał być rekordowy suchy rok podobnie jak miała być zima stulecia.
Ogród wygląda lepiej bo spadł deszcz. Maj chłodniejszy, opadów trochę było, więc nie jest żle. Ostróżek nigdy nie suszyłam, bo zawsze lubię jak w ogrodzie kwitną jak najdłużej. Zachowują kolor?
Jak posadzisz je w grupie to na pewno będą lepiej się prezentowały.

O to ci chodzi. To perukowiec. Dwa lata temu lekko podmarzł. Powycinałam martwe części i odbił.

Czwarte zdjęcie na samej górze to pęcherznica.

Ptasi gaj 13:40, 30 cze 2020

Do góry
Były komunikaty. Dostałam esemesa ostrzegswczego aż 2 x na telefon że będzie burza po południu, ale coś takiego co było wczoraj taka ulewa to potop.

Jestem na działce padało widać że wszystkie rośliny znowu ucierpialy. Jedynie w oczku lilie wyglądają dobrze.

Ptasi gaj 00:04, 30 cze 2020

Do góry
Słuchajcie tak lało, że się w głowie nie mieści. EM byl w centrum i nie mógł się wydostać. Zostawił samochód na górce aby nie zalało i pojechał metrem kilka stacji. Kilka stacji podjechał i kazali wysiadać bo prądu nie ma w trakcji awaria.

Stal na stacji zresztą pełno ludzi nikt nie wychodził bo leje. Po jakimś czasie prąd włączyli i metro ruszyło i dojechał. Później autobusem pod dom.
Syn go zawiózł przed chwilą po samochód już podobno można przejechać woda opadła.

Jeszcze leje kiedy to się skończy.

Oglądałam zdjęcia. Masakra. Tak ma wyglądać, to zapowiadane upalne i suche lato?
Straszą nas ciągle i straszą. A nikt prawdy i tak nie zna.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:56, 29 cze 2020

Do góry
Anusiu mieszkasz w pięknej krainie. Malbork widziałam tylko z okna pociągu czyli zamek tylko zapamiętałam.

U ciebie wszystkie rośliny rzeskie, sterczące nie skażone ulewami. U mnie zmoczone, zlane wodą każdy dzień leje. Np wczoraj nie padało to dzisiaj tak dało czadu, że zalało Wawę. Jutro ma być lepiej trochę odpoczynku.

Masz piękne ostróżki do takiej kolekcji dążę. Muszę wszystkie ostróżki wkopać w jedno miejsce. Ja to obcina i suszę do bukietów suchych na zimę jak znalazł.
Nie wiem czy po tej dzisiejszej burzy coś zostało.

Co to za roślinka na wrzosowo kwitnie 3 totka od góry strony.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Ogród to moje hobby 23:03, 29 cze 2020

Do góry
Franek była wczoraj u ciebie wpisałam się odnośnie bambusa. Cholewcia coś wcisnęłam nie zapisałam i zniknęło.

Lilie kwitną bez nawozow. W poprzednich latach wkładałam korki substrala do donic jak były mniejsze teraz nie ma potrzeby kwitną ładnie to dopiero początek.
Jak możesz to dodaj mi tego bambusa do pąki o ile można teraz. Bardzo ładny.

Widzę, że nowe klony dodałeś przeczytam o nich tylko już nie dzisiaj.
O róży napisałam u siebie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:53, 29 cze 2020

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Witam.Pięknie kwitną tobie lilje wodne.Umnie w tym roku słabo a dostały nawóz.Ta ostatnia fotka z tą różą to zapewne rozłogowa.Widziałem ją 3 lata temu na WESTERPLATTE piękna kwitnie długo i ma duże owoce.Próbuję ją ukorzenić,Zdobyłem szczepek ,Zobaczymy.Życzmy sobie wreszcie lepszej pogody.

CHodzi o te róże to rapshody im blues

Pewnie przywiozłeś inne bo nad całym morzem posadzenie są róże które zostały sprowadzone jeszcze przed drugą wojna światowa przez Niemców z południa Europy z nad morza Śródziemnego to specjalna odmiana. Kiedyś o tym czytałam. Mają bardzo duże owoce to prawda.
Próbowalam kiedyś nasiona posiać ale nic nie wzeszło.
Z patyków nie próbowałam. Mam bardzo ładna róże dobrze prowadzona to kwitnie cały sezon ta poniżej. Zaczyna kwitnąć, każdego roku wiosna ja przycinam bardzo pachnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies