Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 18:35, 07 wrz 2020

greg66 napisał(a)
Ela czy trzmieliny oskrzydlone są podatne na wiatry? czy muszą być raczej schowane?

Grzegorz wszędzie możesz sądzić. Tylko jesienią w czasie mocnych wiatrów owieje ci piękne liście i co będziesz płakał.

Mam też dynie kwiaty im smakują. Trochę za późno ppsadzilam, ale coś tam wyrosło

Mam też cukinię nie wiedziałam że kg taki drogi

Po lewej takie mam konta smosy jak choinki. Po prawej kosmos gdzieś przy parkanie piękny kolor i niski.

ElzbietaFranka 18:42, 07 wrz 2020

Grzybki już mam, ale robaczywe nawet ślimaki stołówkę mają.

Liści wszędzie po wichurze

MiluniaB 19:14, 07 wrz 2020

Elu piękne to ujęcie. Jak ja bym chciała mieć takie miejsce w ogrodzie
gosika67 20:17, 07 wrz 2020

Elu na II fotce zawsze zapominam nazwę, to zimuje w gruncie, bo też mam, kupiłam latem.

gosika67 20:20, 07 wrz 2020

Elu dzięki za instrukcję co do wrzosów, na drugi rok może mi się uda.Teraz mam 2 kilkuletnie w różnych miejscach,jeden w ziemi, jeden w donicy.Nie wiem jakim cudem rosną. Brzozy ładnie wyglądają. Mirella ma rację świetne ujęcie.
A ta róża co tak zwisa na tle świerku, jasno-różowa, taka delikatna, co to za róża?
ElzbietaFranka 20:52, 07 wrz 2020

gosika67 napisał(a)
Elu dzięki za instrukcję co do wrzosów, na drugi rok może mi się uda.Teraz mam 2 kilkuletnie w różnych miejscach,jeden w ziemi, jeden w donicy.Nie wiem jakim cudem rosną. Brzozy ładnie wyglądają. Mirella ma rację świetne ujęcie.
A ta róża co tak zwisa na tle świerku, jasno-różowa, taka delikatna, co to za róża?

Róża to "New dawn" - miały mnóstwo pączków w tym roku czekałam aż będzie kwitła tymi wsyzstkimi pąkami aż przyszły deszcze i zaczęły pąki gnić.
Teraz też ma pąki ale już nie tak obfite.

Gosia to "gaura" różowa, gdzieś na fotkach jest też biała.
Kupiłam ją przez internet w Albamarze bardzo ładne sadzonki przyszły tam jest 5 krzaczków bardzo się rozrosły. Te bordowe przyrosty to kwiatki, ale czy jeszcze zdąży to wszystko zakwitnąć to wszystko zależy od pogody.

W sobotę znowu zamówiłam w Albamarze kilka roślin bo mają, a teraz już są ładnie zbudowane więc warto kupować, gilenie i z astrowatych.

Anusia 21:22, 07 wrz 2020

Pierwsze licie na trawniku i już zrobiło się jesiennie.
Piękne dęby błotne. Szkoda,że one będą takie wysokie. Na niewielkie areały takie jak u mnie brak miejsca. Mam dwa dorembosy i czekam kiedy stężeją. Moja namiastka lasu
gosika67 21:22, 07 wrz 2020

Moja New Dawn kwiatła tylko raz, w czerwcu a teraz nic zero pąków. Wstawię u siebie to zobacz czy na pewno ona. Kupilam w markecie w castoramie 2 lata temu i szału nie ma, wkurza mnie. Na etykiecie pisało New Dawn. Rośnie sobie na pergoli, ma niezłą miejscówkę i kaprysi, nie podoba jej się tam (chyba).
Gaurę różową kupiłam w ogrodniczym, to zimuje? W ub.r. widziałąm w Warszawie klomby tym obsadzone i bardzo mi się podobały. Biała też ładna. W Albamarze też kupuję, jedną rabatę mam obsadzoną ich roślinami.
ElzbietaFranka 22:31, 07 wrz 2020

Anusia napisał(a)
Pierwsze licie na trawniku i już zrobiło się jesiennie.
Piękne dęby błotne. Szkoda,że one będą takie wysokie. Na niewielkie areały takie jak u mnie brak miejsca. Mam dwa dorembosy i czekam kiedy stężeją. Moja namiastka lasu

Jeżeli chodzi o derembosy one bardzo powoli tężeją teżeją. Masz porównanie na focie które przytoczyła Mirella z mojego zagajnika brzozowego te dwie brzozy pieńki białe to derembosy. Razem wszystkie były sadzone 13 lat temu.
One nie są ani wysokie ani grubaśne.

Anusia śmiało możesz posadzić dęby błotne one są smukłe. Moje posadzone co 2 metry one mają zaledwie 1,5 metra szerokości jak są dorosłe. Mogą urosnąć do 15 m wysokości. Możesz je przycinać przecież nie muszą wysoko wyrastać.
ElzbietaFranka 22:38, 07 wrz 2020

gosika67 napisał(a)
Moja New Dawn kwiatła tylko raz, w czerwcu a teraz nic zero pąków. Wstawię u siebie to zobacz czy na pewno ona. Kupilam w markecie w castoramie 2 lata temu i szału nie ma, wkurza mnie. Na etykiecie pisało New Dawn. Rośnie sobie na pergoli, ma niezłą miejscówkę i kaprysi, nie podoba jej się tam (chyba).
Gaurę różową kupiłam w ogrodniczym, to zimuje? W ub.r. widziałąm w Warszawie klomby tym obsadzone i bardzo mi się podobały. Biała też ładna. W Albamarze też kupuję, jedną rabatę mam obsadzoną ich roślinami.

Mnie zawsze ktoś uświadamiał że biała jest bardzo ładna to prawda. Jak zobaczyłam właśnie na skwerach w Wawie gaurę różową tylko się pokazała od razu zamówiłam. U mnie biała przeżywa zimę, chociaż ta zima byle jaka. Jak mówią o mrozach przykrywam ją liśćmi z brzozy, klonu i nakrywam stroiszem ze świerka lub sosny. Mam bardzo dużo siewek w przyszłym roku muszę rozsadzić po kątach mojego ogrodu.
Gaura musi być posadzona na podwyższeniu aby nie miała zastoju wody w zimie musi woda odpływać bo to jest główna przyczyna że korzenie z nadmiaru wody gniją.

To klomb warszawski zeszłego roku