Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród irci 21:21, 16 mar 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Irenko,czy twoje tulipany to są te z bezłodygowych?

Nie Małgosiu - one tak rozpoczynają kwitnienie
To ich zdjęcie z ubiegłego roku:

Ogródek Hanusi po zimie 21:19, 16 mar 2012

Do góry
No i motylki już obudzone!
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 21:16, 16 mar 2012

Do góry
Na takie coś wpadłem

Nie mam kredek, żeby to pokolorować - chyba sobie kupię

Między rododendronami te kółka to miskant morning light, przed nimi ten pasek to trzmielina, która się potem rozszerzy. Szczerze to tam gdzie napisałem miskant gracillimus bardziej pasuje mi jakieś purpurowe drzewo, tylko boję się, że za blisko domu jest. I tam gdzie jest napis żwir tam jest ilex crenata - a ta powierzchnia jest wyżwirowana - może być też żwir pod żurawkami jeśli chcesz - i ewentualnie przy zawijasku bukszpanowym - gdzie indziej już kora. Na środku niezbyt foremny trawnik - nie wiem jaką masz kosiarkę, ale może przedostaniesz się między kulami do niego - chyba, że masz elektryczną - to wtedy problemu nie ma

A trawniki u wszystkich żółte - nie przejmuj się
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:16, 16 mar 2012

Do góry
a ze wróciłam jak jeszcze bylo widno to wziełam się za ten obraz nędzy i rozpaczy...

pierwszy raz wyjelam mojego bentleja, poskubałam ale szybko zrobiło się tak...

jutro jestem w domu więc wiadomo co będę robiła
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:14, 16 mar 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

hmmm jaki będą miały kolor?

i takie

U góry bladoróżowe, a dolne no to widać
Ogródek Hanusi po zimie 21:13, 16 mar 2012

Do góry
Zrobiłam porządek pod hortensjami,wysypałam korą.ale jeszcze okryć z ogrodowych nie zdejmowałam,chociaż widzę listki przez włókninę.
Po drodze spotkałam żaby ,jedne szukające drogi wyjścia,inne ....zobaczcie sami!

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:12, 16 mar 2012

Do góry
Dzisiaj po pracy wpadłam na malusie zakupki

hmmm jaki będą miały kolor?

i takie
Ogródek Hanusi po zimie 21:09, 16 mar 2012

Do góry
Kochani! Czasami dobrze jest zadać pytanie we właściwy sposób!Pytałam o plusy w pogodzie,i dziś faktycznie tak było,ale termometru nie miałam w ogrodzie,to i nie wiem do ilu doszło.....
A działo się!
Wpadłam do ogrodu i pierwsze co usłyszałam....brzęczenie pszczół.Na moich krokuskach i rannikach! Chyba pół ula przyleciało,ale jakie spokojne,pracowite,z kwiatka na kwiatek! Oj,będzie dużo nasionek!

O....! 21:08, 16 mar 2012

Do góry
marzena napisał(a)
no i moja górka z tymi krokusikami- maluchami...widzicie je ?

no i trochę bliżej...

widzimy, widzimy Cudne są!!!!

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 20:49, 16 mar 2012

Do góry
i moje maleńkie iglaczki Zdjęcia niekoniecznie wiosenne, ale nie mogłam się oprzeć

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 20:41, 16 mar 2012

Do góry
I kolejna czwóreczka taki misz masz

rh przeżył zimę i ma się całkiem dobrze

a to chyba gęsiówka czy jakoś tak, też chce kwitnąć już
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 20:33, 16 mar 2012

Do góry
i jeszcze kilka
krokuski

sasanki też w pąkach

hiacynty do światła chcą, w tym roku trzeba je będzie przesadzić, bo już są zagłuszone przez jałowiec, ach ten brak doświadczenia
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:28, 16 mar 2012

Do góry
Elu - hmm już kolejna osoba mi to mówi, ale ja muszę wszystko szybko, w pracy też... jakoś nie umiem zwolnić. Wszystko na już szybko

Juziu/Justyno - jutro, dzisiaj już ciemno było - dojechaliśmy sporo po 18tej do domu.

Agnieszko - niech rosną

Jutro ma być prawie 20 stopni - ale fajny weekend sie zapowiada I dentystka odwołała jutrzejszą wizytę Gabi, więc mam całą sobotę dla siebie Jupi! Rano bazarek (umówiłam się z jednym szkółkarzem - ma mi przywieźć pienne agresty - chcę dosadzić ze 2). Może też jeszcze ktoś z roślinami na bazarek przyjedzie - w końcu już po połowie marca! A potem sadzę

Powoli przymierzam się do zakupu obelisków pod pnącą fasolkę do warzywnika - ze 6 sztuk bym potrzebowała
Np takie:
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 20:28, 16 mar 2012

Do góry
Witajcie, tak jak obiecałam wkleję kilka fotek z dzisiejszego słonecznego dnia
Tulipany już całkiem spore

Botaniczne mają pączki

Z różową skalnicą też coś zaczyna się dziać Mikra jest, wiem, ale rozmnażam je intensywnie z własnych zasobów.

Mój 4 arowy azyl... 20:26, 16 mar 2012

Do góry
Kasiu, i u mnie było pięknie!

Dziś znów byłam na działce, ale ponieważ zapomniałam wziąć sznurka nie mogłam kontynuować cięcia jałowca. Za to przycięłam wierzchołki smaragdów, bo wyrosły bardzo i rzucały sporo cienia.

Smaragdy po ścięciu wierzchołków

Wychodzi rozchodnik okazały i...

ostróżka! No, nie wierzyłam własnym oczom!

Pierwiosnek omszony stracił pączki, tym się nie martwię - wyjdą następne Za to liście przetrzymały trzaskające mrozy!!!

Moje poletko 20:14, 16 mar 2012

Do góry
Na ogrodowisku same tęgie i życzliwe głowy,to poradzą na pewno!
Tak naprawdę to chcę 3/4 ogródka przerobić.Nie udało mi się dużo rzeczy.A bardzo mi zależy na tym moim poletku
opiszę zdjęcia, z czym mam zakałę i od czego chcę zacząć:

Ten prosty kawałek,jest obsadzony hostami, to cieniste miejsce od rana do godz ok16.i to wydaje mi się OK.Natomiast ten "jęzor" jest tak uformowany ponieważ uciekałam do cienia z rh.Posadziłam między nimi krzaczki zielone i trochę wrzosów.Ale wygląda to beznadziejnie!Ten pień czarny który widać będzie wycięty chyba jutro i w tym miejscu myślałam posadzić pienną różę.Z tyłu pobielona to wiśnia i tą zostawiam ,bo daje dużo dobrych owoców.Rabata z tyłu po prawej stronie jest niezagospodarowana.Rośnie tam leszczyna.
Jeszcze fotki z bliska.Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?

Mój mały raj na ziemi :) 20:12, 16 mar 2012

Do góry
Słyszałam ten ruch u Ciebie, i tego dzikiego osła

cosik skrobało, chyba wertykulację trawnika robiłaś Anula??
Mój mały raj na ziemi :) 20:04, 16 mar 2012

Do góry
potem polazłam do ogrodu, cięłam , sprzątałam rabaty, wyznaczałam ich nowe linie, wycinałam co przemarzło, podcinałam żurawki.... i tak......do wieczora!
jutro c.d., porobię foty, bo dzisiaj tylko kilka przed pracą

ptaszyny już na posterunku

pomalutku....
z
zza tarasu
Mój mały raj na ziemi :) 19:54, 16 mar 2012

Do góry
Bogdziu! Jesteś : nie sa mo wi ta !!! co prawda sprawdziłam sobie w atlasie, ale Twoja wiedza i spostrzegawczość.......hylę czoła

Justi! płonę z zawstydzenia ! dziękuję po stokroć nie jest idealnie, ale miło, że nic nie razi
Tobie Nesko również dziękuję

dziewczyny,dziękuję, że zaglądacie ! odezwę się...w poniedziałek, bo dzisiaj padam ze zmęczenia - zaczęłam lajtowo od siania, a potem tyrałam w ogrodzie, jutro też tyram , a popołudniu mam szkolenie i niedziela szkolenia c.d., więc czas ograniczony do minimum!

w końcu (!!!) posiałam nasionka: bazylia, pietruszka naciowa, pomidorek kokltajlowy, rukola, sałata, papryczka ostra...... co wyjdzie - czas pokaże

na poddaszu w donicach wychylają się już lilie - i co ja mam zrobić??? do gruntu z nimi???
Żywopłot strzyżony liściasty 19:54, 16 mar 2012

Do góry
Dopiero teraz dotarłam do tego wątku.
Z racji tego że nie mogłam się zdecydować na stałe ogrodzenie od frontu postanowiłam wreszcie zrobić wyłącznie żywopłot (bez siatki, słupków itp) do tego drewniana brama i furtka.
Oto moje sztobry (ich część) które leżały sobie w lodówce około dwa miesiące, zawinięte w folię i w drobnych trocinach- jak widać puszczają listki Pozostała część hartuje się w ogrodzie w piasku. (Gałązki pocięte na około 20 cm odcinki- zabieg wykonany na jesieni z rośliny "matecznej")

Tylko pozostaje pytanie kiedy mogę już tak przygotowane sztobry sadzić do ziemi?
Przyznam się że cierpliwości jeszcze się nie nauczyłam. a pogoda zachęca...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies