Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na końcu świata- Dominika 14:06, 09 lis 2011

Do góry

Donice są bez dna, postawione na kostce brukowej, więc nie mają styczności z ziemią bo od środka są wybite folią EPDM, są dębowe więc szkoda jakby szybko zgniły. Przed donicą stoi skromny wrzos, był cudnie różowy ale już zmarniał.

W donicach są dwa różne pnącza, jeden to milin amerykański a drugiego nie znam bo to mama kupowała i brakowało plakietki z nazwą. Zastanawiam się czy na wiosnę nie dosadzić jeszcze jakiegoś zimozielonego bo tak pusto będzie jak będą opadać wszystkie liście.
A w lewym dolnym rogu jest klon jesionolistny, znalazł wkońcu swoje miejsce
Zielono mi! 14:03, 09 lis 2011

Do góry
Ogród na końcu świata- Dominika 13:51, 09 lis 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za te miłe słowa Normalnie kocham tą Ogrodowiskową rodzinę

I powoli zaczynam wrzucać fotki zrobione przed momentem

Tyle sztachetek dębowych będzie w płocie, większy stos już zaimpregnowany, mniejszy do zrobienia a potem wszystkie jeszcze pomalować

Mój ogród - co dalej? 13:33, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.

Dzięki Danusiu za odwiedziny i za rady
Ten niebieski świerk po prawej stronie to świerk kłujący Białobok (nie wiem czy mogę go ciąć).
Mój ogród - co dalej? 13:25, 09 lis 2011

Do góry
Poniżej inne zdjęcia tej samej rabaty.

Zielono mi! 13:14, 09 lis 2011

Do góry
grama napisał(a)
Nie wiem, czy w dobrym terminie, ale podkrzesałam sosny. Z beczek zrobiły sie drzewka i nareszcie to jakoś wygląda.

A tu dekoracje tarasowe, niby nic, a cieszy.

Tę kulkę zrobiłam wiosną ubiegłego roku z podlewanej przez psy thui i wyszlo nieżle.

Na podcinanie sosen bardzo dobry termin, a to dlatego że sosny w tym okresie najmniej " płaczą", a łzy pozostawione na konarze nie wyglądają estetycznie, teoretycznie można cały rok ale efekt jest jednak inny,a i samo drzewo jest w uśpieniu i nie potrzebuje tyle wysiłku wykonać przez zaklejanie ran żywicą, pozdrawiam
Mój ogród - co dalej? 13:08, 09 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.
Mój ogród - co dalej? 13:01, 09 lis 2011

Do góry

ogrodoweimpresjejolki 12:48, 09 lis 2011

Do góry
Entliczek-pentliczek jesienny stoliczek

Skrzynki balkonowe opuściły swoje miejsce zostało jeszcze tylko kilka akcentów roślinnych

Cały rok w ogrodzie 11:47, 09 lis 2011

Do góry
Jasne ,tak wygladał

Cały rok w ogrodzie 11:36, 09 lis 2011

Do góry
badara napisał(a)
....a to zagadka

Nasiennik zawilca, pewnie japońskiego.
Cały rok w ogrodzie 11:31, 09 lis 2011

Do góry
Malwa Zebrina kwitnie w najlepsze,niestety,chyba nie zdaży zawiązać nasion

Perukowiec wygląda niesamowicie

....a to zagadka
Ogród u stóp klasztoru 11:11, 09 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

mam skarpę . jest obsadzona jałowcami kolumnowymi i horyzontalnymi. miedzy nimi rośnie rząd żywotników kuli do tego tawuła gold mund, zaś sam spad jest obsadzony irgą z dodatkiem czerwonych berberysów ale nie wysokich zapomniałam odmiany. ja tak mam troszkę naćkane , ale nie bardzo lubię takie uczesane rządki roślin.
a jakieś foto?

alinak napisał(a)
w tym roku zaszła u mnie duza zmiana.skarpa która była porośnięta trawą i jałowcami została pozbawiona trawy .obsadziłam ja roślinami wg. zasady kontrastu koloru ,ale jak zwykle nie powstrzymałam się i urządziłam misz -masz.miały być plamy berberysu bordowego na zmianę z tawułą złocistą goldmund i berberysem żółtym .na wiosnę muszę przywołać się do porządku

widok obecny

Uploaded with ImageShack.us

widok wczesno-wiosenny

Pogaduchy skowronków 10:43, 09 lis 2011

Do góry
Witam, witam. Słoneczko świeci, ale coraz zimniej. Mnie przeraża susza na Podkarpaciu. U mnie brak wody w studni, a tak zdarza się tylko przy dużym spadku wód gruntowych. Już od tygodnia korzystamy z wody wodociągowej.Wczoraj po otwarciu studni okazało się, że kosz od hydroforu wisi w powietrzu.Dzisiaj będę podlewać obficie krzewy, a szczególnie te zimozielone aby zdążyć przed zamarznięciem ziemi.Wczoraj miałam pracowity dzień, zabezpieczałam rośliny przed mrozem, a było tego dużo.No to do roboty, pozdrawiam.

Jeszcze cieszą oczy.]
Zielony Punkt - ogród Finki 09:34, 09 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Witam,
Jestem tu nowa na forum i na razie ogladam sobie Wasze wpaniałe ogrody i mam pytanie odnośnie roślinek ktore znajduja sie na jednym ze zdjec. Jest tu taka zielona tuja i prawdopodobnie cyprys(zdjęcie na pierwszej stronie tego wątku nad echinaceą i po prawej stronie na zdjęciu tez widac w powiekszeniu) Czy moze ktos wie jaka to odmiana?
dziekuje i pozdrawiam wszystkich miłośników ogrodów

Basiu - musisz nam pokazać to zdjęcie, bo nie wiem które - i najlepiej zaznacz roślinę jakąś kropką

Sebku, wklejam zdjęcie tylko nie wiem jak mi to wyjdzie Podoba mi sie ta gruba zielona thuja tylko nie moge zidentyfikowac co to takiego i z boku jest cyprys tez taki zielonawy. Czytałam kiedys o thui olbrzymiej kornik ale jak ogladam zdjecia na internecie to na niektorych jest calkiem zielona a na niektorych ma zoltawe koncówki tak samo thuja atrovensis i nie wiem jak w rzeczywistości wyglada
Mój mały raj na ziemi :) 09:31, 09 lis 2011

Do góry

Anula, mój klimat. Informacja, że nie wolno palić mocno mnie poruszyła. Nie rozumiem dlaczego, czy ktoś może mi to jasno wytłumaczyć? Jeżeli mam bezpiecznie, sąsiadom dym nie leci za bardzo, ognisko pachnie jałowcem i gałęziami - to dlaczego?????
Na szczęście na razie nikt nie ruszy palenia ognisk kiełbaskowych (u nas na wsi), bo co zrobić z paleniem opon i szambem wpuszczanym do strumienia leżącego w rezerwacie, wypalaniem łąk nagminnie?

Nawołuję do nieposłuszeństwa obywatelskiego w kwestii palenia ognisk na użytek domowy i turystyczny!
Ale lepiej, żeby prawnicy w ministerstwie jednym, drugim i trzecim nie definiowali tych pojęć, bo nikt tego nie zrozumie. Zdenerwowałam się, Anula! Sorry!
Nasz przydomowy ogródek 08:54, 09 lis 2011

Do góry
Bardzo dziękuję Danusiu że tu kuknęłaś. Są pewne ograniczenia. Z domu wystaje balkon na wysokości 1,2 m i zakrywa rabatkę ( teraz zaznaczyłem go grubszą niebieską przerywaną kreską ).
- pod balkon nie wejdzie miskant ( podobno rośnie do 2 m wysokości )
- od strony południowo - zachodniej w zimie wieją mroźne wiatry od Przełęczy Dukielskiej i poza domem jest luka . W tym miejscu gdzie Hakuro - kiedyś był złotokap który w zimie nie dał rady i padł.
- boję się że trzmielina na pniu zamiast Hakuro też nie da rady.
- czy nie za dużo byłoby wtedy żurawek zamiast pachysandry ?(jeszcze jej nie ma )
- czy żwirek ma tutaj sens ?

Pogaduchy skowronków 07:07, 09 lis 2011

Do góry
Skowronki! JUż fruwacie? Miłego dnia wszystkim!
No i trochę słoneczka jeszcze,jeszcze, jeszcze!
Ogródek Hanusi po zimie 07:02, 09 lis 2011

Do góry
Mili Ogrodowiskowi sąsiedzi!
Wszystkim ,którzy mi wczoraj składali życzenia urodzinowe serdecznie dziękuję,i ze swej strony przekazuję dużo ,dużo ,ogromną ilość serdeczności! Oby Wam zima szybko minęła, była łagodna, a Wasze roślinki ,co do jednej, stanęły wiosną do przeglądu bez uszczerbku!

Ogródek Hanusi po zimie 06:45, 09 lis 2011

Do góry
U naszej Hani od dzisiaj jest Bodziszkowo !!!

Kolejny do kolekcji - bardzo go lubię, choć nazwa paskudna

http://atlas.przyroda.net.pl/ - adres stronki z której pochodzi ten piękny bodziszek specjalnie dla Ciebie. Może już ją znasz - fajna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies