Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:37, 19 mar 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)

I ja taki właśnie dylemat miałem czy to robić. Ale chyba zrobie jak i u Was poszło w tym kierunku.

Zrób , skoro trawnik ma 6 lat to pewnie siana ma po pachy Uprzedzam abyś się przygotował na ilosć
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:35, 19 mar 2016

Do góry
Pickwick z Tricolor musze jesienia powtórzyć

A w innym miejscu - zimniejszym Joanna d'Arc, Flower Record i Pickwick dopiero zaczynają

Po świetach planuje tę rabatę grafitowym żwirkiem wysypać to za rok bedzie lepszy kontrast
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:33, 19 mar 2016

Do góry
I krokuski, ach całą zime na nie czekałam

M dzisiaj stał nad nimi i sie patrzył
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:31, 19 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a co takie malutkie korzonki ? ile on rosl ?

Trochę je przycięłam łopatą ale łatwo się go wykopało, chyba był często podlewany to nie musiał się głęboko korzenić. Rósł u mnie 3 lata
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:27, 19 mar 2016

Do góry
I na koniec kwiatki

Szafirki miały przekwitnąć a na ich miejsce hortensje na swieta... A one nie chcą oddać miejscówki

Donica nie przyrastaa ,mrozy też jej sie nie imają.. Bedę suszyć w wielki piatek!!! bo kwiecia za mało! albo podpędzę w domu

Wreszcie wychodzą krokusy obok strokrotek

Nacyzy kwitna mimo mrozów
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:23, 19 mar 2016

Do góry
Wykopany James dla teściowej

Macham do Was z lustra

Lista zadań cała wykonana za wyjątkiem przesadzenia buka, nawozu (jutro bo wieczorem ma padać i cięcia stożka przed drzwiami - może jeszcze pomrozić wiec nie ruszam).Lista wisiała na lustrze przy szybie w drzwiach i co pewien czas sprawdzałam co mam jeszcze zrobić

Dodatkowo przesadziłam kilka rozplenic i perovski (miąłam togo nie robić ale jestem w gorącej wodzie kąpana..)
Wykopałam bergenie i posadziłam kostrzewę Meire'a przed różami aspirin rose. Na razie tej rabaty nie będziecie oglądać bo jest ble.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:21, 19 mar 2016

Do góry
Przycięte carex bronze form, które mi zasłaniały tulipany. Montany śpią lub padły

Laurowiśnie do cięcia za miesiąc

Trzmilinki przycięte straciły zółty kolor

Sesleria juz całkiem ładie odbiła

Wszystko w trakcie prac na trawniku wiec na zdjeciach wlają się kable od kosiarki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:18, 19 mar 2016

Do góry
Dzisiaj akcja trawnik - czyli najapierw pierwsze koszenie a potem zrobiliśmy wertykulację. Pewnie że lepszy okres na wertykulację to maj a teraz najlepiej robić aerację ale na moim filcu areacja to strata czasu. M co roku o tej porze wertykuluje. Ale rok temy robił to pod koniec lutego, tak było sucho i ciepło

Pierwsze koszenie

W trakcie

Mam zaledwie 90 m2 trawnika a cały wielki wór siana był. M nie chciał dokładniej robić bo by do rana nie skończył. Jeśli będzie sucho to powtórzymy przed weekendem majowym

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:04, 19 mar 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Mirella donice są zainpregnowane. Wydaje mi się, że powinniśmy jeszcze raz je pomalować i chyba tak zrobimy.
Co do tulipanów to nie są aż tak prosto posadzone. Niektóre powschodziły szybciej inne wolniej. Jak będą kwitły to się okaże jak jest w rzeczywistości. Polatałam trochę po mieście i myślałam, że jak wrócę to coś podziałam w ogrodzie. Jak na złość zaczęło padać.

Ania, a pomalować tych donic nie chcecie?

Madżenka pisała, żeby nawozem podlać cebulowe. Kupiłam dzisiaj florovit i jutro podleję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:28, 19 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Marzenko, wiesz w jakim stężeniu używać miedzian w płynie do oprysku ogrodu?

Edytko zgodnie z zalecaniami na opakowaniu. Jaki kupiłaś? W proszku czy w płynie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:27, 19 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A mnie łeb rozbolał z tego zimna i łykam prochy.

Danusi u nas na szczęscie dzisiaj słonecznie i ciepło. Bo juz od tych deszczy miałam prawie stan przedepresyjny

Dmucham aby wiatry do Ciebie moje słońce i ciepełko przywialy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:26, 19 mar 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
I ja jestem dzisiaj poprzestawiana po wszystkich katach Wczoraj akcja wyciagania tuj i bombardowania ogrodu, pozniej 10 km kijki i godzina jazdy konnej...Dziaj dalej ogrod, jutro gory i extremka

Powtarzam zawsze ze bez ruchu byłabym kaleką, nie byłabym w stanie w ogrodzie pracowac. Jesli wlaczę oarcę w ogrodzie to bikini ma szanse

Poza tym ruch na świeżym powietrzu czyni cuda .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:24, 19 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
U mnie +4 w cieniu, ale chwilami wychodzi słońce, to nie jest źle.
Wieczorem będziemy się chwalić ogrodowymi dokonaniami

Czekam aż M zwałuje trawnik, skróci i wyczesze siano
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:23, 19 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Marzenko...chyba już tysiąc razy to pisałaś...na co stosować Promanal ? opis na opakowaniu bardzo skąpy.

Tutaj znalazłam...dla takich zagubionych w temacie jak ja
http://poradnikogrodniczy.pl/promanal-ekologiczny-srodek-owadobojczy.php
mogę usunąć, jak coś.

Frezja Promanal lub inne preparaty na bazie oleju oblepiają larwy przędziorków, szpecieli i mszyc, dusząc je pozbywamy sie ich. Dzieki temu ogranicza sie populacje tych "robali" w sezonie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 14:21, 19 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Nic nie cielam jesienią ale niektóre wciąż rosły
Kilka kopczykow ruszylam żeby zobaczyć co w środku ale zasypia i czekam
Niektóre roze maja na pedach tylko odcinki ciemne, tzn zielone, brunatne, zielone to taki pęd zostawic czy przyciac potem ?
A tą pienną, którą wygrzebalam z kopca bo rosła to chyba tylko zakryję agro ?

Na razie nic nie ciachasz i nie dotykasz róz. U Ciebie snieg u mnei wiosna a ja przez tę pogodę nawet kopczyków nie rozgrzebuję, bo maja wrócić nocne przymrozki. Chyba ze zacznie sie naorawde ciepło 13-15 stopnie w dzien robić to wtedy rozgarnę.
Przytniesz potem przy normalnym cięciu te pędy brunatne, przy okazji im cieplej tym lepiej będziesz widziała czy oczka wytworzyły, róze wymagaja ciepliwości , nie mozna sie z nimi spieszyć . U mnie z trzech Ascot rosnących w tym samym miejscu, jedna ma pędy czarne do kopczyków, ale w kopczyku żywa. U ciebie były nalrawdę silne mrozy na początku stycznia po bardzo ciepłym grudniu. Ale kopczyki zwykle chronia roze. Na razie nie ma co widzieć świat w carnych baranach, poczekajmy az prawdziwa wiosna nadejdzie, bo nawet astronomiczna w w poniedziałek
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:16, 19 mar 2016

Do góry
Moj Tytus dzisiaj leżał jak król lew w trawie
W Kruklandii 14:14, 19 mar 2016

Do góry
Ja jeszcze róż nie ciacham, forsycja u mnie nie kwitną. Nabrzemiewają ale jeszcz enie kwitna
Juzia podziałasz w tygodniu gdy się ociepli.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 14:04, 19 mar 2016

Do góry
xAga napisał(a)
Witam, mam pissardi, ładnie rośnie, tylko na dole przy ziemi przez przypadek zauważyłam takie coś jak na zdjęciu. Ciemnieje pień, kora pęka i wylewa się żywica chyba.. To jakaś choroba? Rosnie na razie normalnie, ładnie. Na zdjęciu widać mokre podłoże ale to zaraz po deszczu.

Mialam to samo, bo na podmokłym terenie posadziłam te wisnie, troche za głeboko a na dodatek przysypałam grubo korą aby chronić przed chwastami. Po odsunieciu kory, osłonięciu nadmiaru ziemi na korzeniach wisnie odzyskały zycie.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 14:02, 19 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
przed kwitnieniem nie można ponieważ kwitnie na zeszłorocznych pędach, ale po kwitnieniu można chyba ciąć az do sierpnia

Dokładnie tak jak wszystkie inne krzewy i wiśnie kwitną e wiosną
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 14:01, 19 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Dziękuje bardzo, wiem ze migdałka trzeba opryskiwac na brunatna zginilzne, czy jej tez się to tyczy? pozdrawiam.

Migdałka choroby grzybowe bardzo lubią, wiśnie possardi raczej nie.
Mozesz zrobic oprysk profilaktycznie miedzianem jeśli masz w ogrodzie problemy z chorobami grzybowymi. Jeśli nie to nic na razie nie musisz robić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies