A w innym miejscu - zimniejszym Joanna d'Arc, Flower Record i Pickwick dopiero zaczynają
Po świetach planuje tę rabatę grafitowym żwirkiem wysypać to za rok bedzie lepszy kontrast
Szafirki miały przekwitnąć a na ich miejsce hortensje na swieta... A one nie chcą oddać miejscówki
Donica nie przyrastaa ,mrozy też jej sie nie imają.. Bedę suszyć w wielki piatek!!! bo kwiecia za mało! albo podpędzę w domu
Lista zadań cała wykonana za wyjątkiem przesadzenia buka, nawozu (jutro bo wieczorem ma padać i cięcia stożka przed drzwiami - może jeszcze pomrozić wiec nie ruszam).Lista wisiała na lustrze przy szybie w drzwiach i co pewien czas sprawdzałam co mam jeszcze zrobić
Dodatkowo przesadziłam kilka rozplenic i perovski (miąłam togo nie robić ale jestem w gorącej wodzie kąpana..)
Wykopałam bergenie i posadziłam kostrzewę Meire'a przed różami aspirin rose. Na razie tej rabaty nie będziecie oglądać bo jest ble.....
Dzisiaj akcja trawnik - czyli najapierw pierwsze koszenie a potem zrobiliśmy wertykulację. Pewnie że lepszy okres na wertykulację to maj a teraz najlepiej robić aerację ale na moim filcu areacja to strata czasu. M co roku o tej porze wertykuluje. Ale rok temy robił to pod koniec lutego, tak było sucho i ciepło
Pierwsze koszenie
W trakcie
Mam zaledwie 90 m2 trawnika a cały wielki wór siana był. M nie chciał dokładniej robić bo by do rana nie skończył. Jeśli będzie sucho to powtórzymy przed weekendem majowym
Frezja Promanal lub inne preparaty na bazie oleju oblepiają larwy przędziorków, szpecieli i mszyc, dusząc je pozbywamy sie ich. Dzieki temu ogranicza sie populacje tych "robali" w sezonie.
Na razie nic nie ciachasz i nie dotykasz róz. U Ciebie snieg u mnei wiosna a ja przez tę pogodę nawet kopczyków nie rozgrzebuję, bo maja wrócić nocne przymrozki. Chyba ze zacznie sie naorawde ciepło 13-15 stopnie w dzien robić to wtedy rozgarnę.
Przytniesz potem przy normalnym cięciu te pędy brunatne, przy okazji im cieplej tym lepiej będziesz widziała czy oczka wytworzyły, róze wymagaja ciepliwości , nie mozna sie z nimi spieszyć . U mnie z trzech Ascot rosnących w tym samym miejscu, jedna ma pędy czarne do kopczyków, ale w kopczyku żywa. U ciebie były nalrawdę silne mrozy na początku stycznia po bardzo ciepłym grudniu. Ale kopczyki zwykle chronia roze. Na razie nie ma co widzieć świat w carnych baranach, poczekajmy az prawdziwa wiosna nadejdzie, bo nawet astronomiczna w w poniedziałek
Mialam to samo, bo na podmokłym terenie posadziłam te wisnie, troche za głeboko a na dodatek przysypałam grubo korą aby chronić przed chwastami. Po odsunieciu kory, osłonięciu nadmiaru ziemi na korzeniach wisnie odzyskały zycie.
Migdałka choroby grzybowe bardzo lubią, wiśnie possardi raczej nie.
Mozesz zrobic oprysk profilaktycznie miedzianem jeśli masz w ogrodzie problemy z chorobami grzybowymi. Jeśli nie to nic na razie nie musisz robić.