Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Co z tym ogródeczkiem począć 14:09, 26 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
to jak w tonacjach fioletowo niebieskiej to ja dorzuce jeszcze szałwie

Była już szałwia Chyba ciągle jest brana pod uwagę

Co z tym ogródeczkiem począć 14:06, 26 sty 2015

Do góry
to jak w tonacjach fioletowo niebieskiej to ja dorzuce jeszcze szałwie

albo mix tych trzech
ktos kiedys pisał ze fajnie jak na rabacie jest szałwia z przetacznikiem bo jak kończy kwitnąć szałwia to zaczyna przetacznik i potem znowu szałwiai do tego jeszcze lawenda i ciagle pieknie

Co z tym ogródeczkiem począć 12:19, 26 sty 2015

Do góry
No juz jestem ,obiadek dokończyłam

Po namyśle przy mieszaniu w garach pomyślałam że chyba jednak zostanę przy pierwszej wersji czyli rabata z kulaskami i może nie lawenda tylko szałwia i może nie jasnych róż tylko ciemniejsze,ale wysokością żeby były tak jak na różance .
Nie chcę dokładnego powtórzenia w gatunkach bo mam tak mało miejsca na kwiatki że szkoda mi sadzić to samo .

Basiu a Twoje pomysły cudowne skopiowane i bedą na kolejną rabatkę ,tam gdzie parking dla samochodów ,czyli zaraz za ta rabata która teraz robimy .
Co z tym ogródeczkiem począć 11:38, 26 sty 2015

Do góry
No to ja bym robiła tak:

Tu gdzie ściana - róże.
Tu gdzie pies - lawenda lub szałwia z kulasami na kiju.
Wszystko w obwódce bukszpanowej.

Musi pasować do tej drugiej strony. Tak mi się wydaje.
W cieniu - zacieniona 09:30, 26 sty 2015

Do góry
...pierwsze wschody z zebranych nasion...

ślazówka wieloletnia -biała

wielosił

szałwia omączona -niebieska
Makowo na Kociewiu 17:56, 25 sty 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Hmmm ... a może zupełnie coś innego Bylinowa rabata

Najwyższe piętro to Gracillimusy przed nimi białe zawilce japońskie przed nimi różowa szałwia omszona a w bukszpanowych kulach różowe przetaczniki kłosowe

Edit ... widzę że zawilce już tam są

Tak jak pisała Ana rabata z Vanilkami będzie wydawać sie bardziej uporządkowaną a na tym mi bardzo zależy przy kulkowej pod brzozą z tej strony za dużo by się tam działo co myślisz ?
Makowo na Kociewiu 17:40, 25 sty 2015

Do góry
Hmmm ... a może zupełnie coś innego Bylinowa rabata

Najwyższe piętro to Gracillimusy przed nimi białe zawilce japońskie przed nimi różowa szałwia omszona a w bukszpanowych kulach różowe przetaczniki kłosowe

Edit ... widzę że zawilce już tam są
Pod Laskiem 20:47, 23 sty 2015

Do góry
To masz jeszcze recepturę na taki piękny ogród
Monic napisała:

U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,

średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,

wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, niektóre odmiany liliowców.

Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości

Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy)

Dodaję jeszcze jeżówki, bo Monic później napisała, ze też.
Ogród nad Rozlewiskiem 20:45, 23 sty 2015

Do góry
Wklejam od Monic z Wichrowego Wzgórza recepturę na taki piękny ogród, jak jej.
Tylko alchemik nie ten...

U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,

średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,

wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, niektóre odmiany liliowców.

Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości

Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy).

Co z tym ogródeczkiem począć 21:41, 22 sty 2015

Do góry
Mam zdjęcia u siebie na kompie więc nie zalinkuję ,ale znasz dobrze te rabaty
Najpiękniejsze Vanilki u Ani w ogrodzie
Trzmielinkowa u Marzenki
A trzecia też z ogrody Ani ale nie pamiĘtam nazwy wĄtku
Tam z kolei jest słynna szałwia
A rabatka robiona przez Danusię ,róża ,szałwia i dwa cisy na pniu
Wiesz ?
Mała Eleczka 14:15, 22 sty 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Cześć przeczytałam Twój wątek od deski do deski w poszukiwaniu inspiracji, wydaje mi się że mam bardzo podobnej wielkości ogródek do Twojego. Podoba mi się to że u Ciebie jest stosunkowo mała ilość gatunków roślin, i że jest spójny.

Ps. u mnie też listki szafirków pojawiły się w październiku i są do dziś.

Bardzo mi miło. Chyba jeszcze nikt nie przeczytał mojego wątku tak szczegółowo

Obawiam się, że z roku na rok gatunków będzie wiecej. W tym roku trochę poszalałam, choć zakładałam i zarzekałam się, że nie będę kupować. Doszło dużo traw, szałwia, powojnik, zawilec. Jeszcze ich nie widać, bo tycie są. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej oddam mamie

Ciekawam co ty wykombinujesz na swoich arach

Pod Laskiem 13:44, 22 sty 2015

Do góry
Jak stawiasz na własną produkcję, to jak najbardziej polecam kocimiętkę i szałwię. Szałwia rozsiewa się niemożliwie , a kocimiętkę sama rozmnożyłam z jednej roślinki (tej na zdjęciu z pieskiem, w moim wątku) z łodyżek wierzchołkowych, czy jak to się nazywa. Uzyskałam z 20 szt. Prawie wszystkie się przyjęły. Jak na wiosnę zakwitną to się pochwalę. Bo mi się wymarzyło takie obrzeże przy iglakach z kocimiętki .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:09, 21 sty 2015

Do góry
Ja się tyle produkuję tu - na filoetowo - bukszpanowo. Pisalam szałwia, przetaczniki, werbena, dziewczyny pokazywały czosnki, jak mantra. Dopiero obrazek przemówił. Ufff będzie pieknie, już się nie martwię
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:28, 20 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
O tak! Fioletowa szałwia z brązowa turzycą wygląda pięknie. Zeta ma taką rabatę z kulkami buksowymi. Tobie by taki brąz fajnie nawiązywał do drewna na elewacji .

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:19, 20 sty 2015

Do góry
O tak! Fioletowa szałwia z brązowa turzycą wygląda pięknie. Zeta ma taką rabatę z kulkami buksowymi. Tobie by taki brąz fajnie nawiązywał do drewna na elewacji .
Pod Laskiem 14:08, 20 sty 2015

Do góry
Tu też chcesz fiolety?
Z filetów to tylko szałwia mi się nasuwa.

ale cała ta część - oznaczona na rysunku jako 1 nie musi być tylko w bieli i filecie.
Zresztą to by nudne było, uwierz mi.
To wiele metrów rabat, całości nie zrobisz tylko z dwóch kolorów.
Ogród z tatarakiem w tle 23:07, 19 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

I ta druga wersja podoba mi się bardziej
Przejrzyj w wolnej chwili wątek Zety, bo mi się jej rabata Madżenkowa po nocach śni... kulki, trawki i szałwia
Pytałaś czy te rozsypane kulki będą pasowały do rabaty na szambie. Moim zdaniem tak

Wiesz Asiu, ja tez patrze cały czas na te rabate od Zety i zaczynam ja widziec u siebie
Czy pasowałay by tam jeszcze te rozchodniki, które mam u siebie?
Jakie trawki ma Zeta na swojej rabacie?
Ogród z tatarakiem w tle 23:03, 19 sty 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Asiu juz sama nie wiem...
Myślałam o trawach i hortkach.
Potem o różach niskich, szałwiach i trawach w kulkach.

I ta druga wersja podoba mi się bardziej
Przejrzyj w wolnej chwili wątek Zety, bo mi się jej rabata Madżenkowa po nocach śni... kulki, trawki i szałwia
Pytałaś czy te rozsypane kulki będą pasowały do rabaty na szambie. Moim zdaniem tak
W cieniu - zacieniona 20:19, 18 sty 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusia sezon wysiewów zaczęłaś i są pierwsze sukcesy
Ja jeszcze poczekam tak zaczne od 1 lutego
Werbene zostawiłam w ziemi i ma się dobrze,a szałwia trójbarwna się sama wysiałam ,może nie wymarznie
Dzisiaj kupiłam kilka torebek...jeszcze słaby wybór...trzeba poczekać.
Moja działka. 21:47, 17 sty 2015

Do góry
Dziś byłam na dziłce pogoda wiosenna
Przebiśniegi.

Żurawki.

Szałwia trójbarwna.

Hiacent.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies